Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, kgeorge είπε

Δυστυχως εδω κανεις λαθος φίλε μου.

NVMe vs apple flash drive:  σαφώς η πλάστιγγα γέρνει προς τους NVMe. 
Σε ολα τα MacBook Pro 15 2015 που εχω, τους βαζω  NVMe (970 evo, sx 8200pro, 970 pro) και σε πληροφορώ πως η ταχύτητα του δισκου ειναι πολυ καλυτερη κι απο MacBook Pro του 2019!!!

Το ιδιο ισχυει και με τους imac 2015 και μετα.

Οπου υπαρχει pci bus 3.0x4 οι καλοί NVMe της αγοράς υπερέχουν εναντίον των apple, ακομη και των polaris.

Τι adaptor χρησιμοποιείς για τους NVME?

• Απαντ. 84
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
14 ώρες πριν, GrigM είπε

Γνωστος μου, μηχανικος που εψαχνε φορητο μηχανημα για σχεδια και 3D κλπ, ξερεις τι πηρε? Οχι, δεν ηταν το top μοντελο Macbook Pro, αλλα alienware των 3k €.

Στο υπογράφω ότι η επιλογή του γνωστού σου δεν ηταν με βάση καθαρά επαγγελματικά κριτήρια. Κοινώς, ήθελε να μπορεί να παίζει και παιχνίδια. Λίγα λαπτοπ εχουν χειρότερη φορητότητα απο Alienware. Το alienware είναι γι' αυτούς που παίρνουν λαπτοπ για παιχνίδια και δουλειά και που θέλουν να μπορούν να το μετακινούν που και που οταν χρειαστεί. Όχι για να πηγαινοέρχεσαι κάθε μερα με μια γκουμούτσα λαπτοπ και 1-2 τουμπανα φορτιστες. 

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, KostasMulti είπε

Ψησε μας και άλλο, στο τσακ είμαι...

Χαχ, μη σε πάρω στο λαιμό μου. Κι εγώ τα έχω αποφύγει τα νέας γενιάς, όχι λόγω κολλημένων parts αλλά λόγω τιμής κυρίως, συν το ότι το Macbook Pro 2015 που έχω τώρα πάει μπάλα (με i7/16GB βέβαια) οπότε έχει να δώσει ακόμα. Έχω κι ένα του 2012 (i7) με SSD + RAM upgrades το οποίο οκ, καλά πάει, αλλά δεν το προτιμώ για να κάνω δουλειά πλέον καθώς η διαφορά είναι εμφανής. Έχουν περάσει από τα χέρια μου και του 2018 μοντέλα και είναι super.

Τα φετινά βασικά μοντέλα είναι μάπα (καλύτερα Air) αλλά τουλάχιστον το 512/16/i5 στα 1800€ (+ΦΠΑ) φαίνεται οκ. Για RAM 32GB ζητάει +500€ οπότε όχι από μένα. Για 1TB δίσκο είναι +200€ που οκ, παλεύεται.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Darthvader είπε

Που ξέρεις ότι το 10ης γενιάς 13αρι macbook pro θα έχει 2 ανεμιστήρες; Εαν δεν το αναφέρουν κάπου, τότε θα έχει 1 ανεμιστήρα.

Επίσης το βασικό μοντέλο του 2019 έχει 128gb ssd ενώ του 2020 έχει 256 ssd. Επομένως του 2019 δεν αξίζει...

Ε ναι προφανώς δεν αξίζει το 2019. 

Δεν το ξέρω, ούτε για το 2019 το ξέρω με ακρίβεια. 

Εχουν κάνει στο ifixit ένα teardown στο touchbar/4 thunderbolt pro 13 2018 και εκεί είχε 2 fans. Μετά έκαναν μόνο στο base model 2019 με τα 2 thunderbolts αυτό που τώρα έγινε με νέο Keyboard και 256 ssd και εκεί έχει 1 Fan. Προφανώς και για αυτό δεν ξέρω κάτι αλλά εικάζω πως θα είναι το ίδιο σε Fans εκτός και αν άλλαξαν κάτι. Την ίδια εικασία κάνω και για το 10ης γενιάς. Το 10ης γενιάς άλλωστε έχει 28 TDP επεξεργαστή οπότε αν έχει ένα Fan θα είναι οξύμωρο. Τώρα εμένα με ενδιαφέρει να βρω ποιο είναι πιο αθόρυβο: το Air i5, το pro 2TB ή το pro 4TB, όλα τα αλλά δεν με νοιάζουν τόσο, όπως αν είναι 8ης ή 10ης κλπ. Σχετικά με σύγκριση Air και pro σε noise και heat αφήνω και αυτό. Δεν ξέρω ποσό valid είναι αλλά είναι μια διαφορετική άποψη στο κράξιμο των thermals του Air 

https://fcracer.com/macbook-air-2020-review-for-travel-photography/

• Like 1
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Babis_allos είπε

Στο υπογράφω ότι η επιλογή του γνωστού σου δεν ηταν με βάση καθαρά επαγγελματικά κριτήρια. Κοινώς, ήθελε να μπορεί να παίζει και παιχνίδια. Λίγα λαπτοπ εχουν χειρότερη φορητότητα απο Alienware. Το alienware είναι γι' αυτούς που παίρνουν λαπτοπ για παιχνίδια και δουλειά και που θέλουν να μπορούν να το μετακινούν που και που οταν χρειαστεί. Όχι για να πηγαινοέρχεσαι κάθε μερα με μια γκουμούτσα λαπτοπ και 1-2 τουμπανα φορτιστες. 

Ήθελε να πάρει πύργο, χωρίς να είναι πύργος. 

Δηλαδή να το χρησιμοποιεί στο σπίτι για τις δουλειές του και σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψει, να μπορεί να πάρει όλο το σύστημα μαζί του.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, timemachine είπε

Εχουν κάνει στο ifixit ένα teardown στο touchbar/4 thunderbolt pro 13 2018 και εκεί είχε 2 fans. Μετά έκαναν μόνο στο base model 2019 με τα 2 thunderbolts αυτό που τώρα έγινε με νέο Keyboard και 256 ssd και εκεί έχει 1 Fan. Προφανώς και για αυτό δεν ξέρω κάτι αλλά εικάζω πως θα είναι το ίδιο σε Fans εκτός και αν άλλαξαν κάτι. Την ίδια εικασία κάνω και για το 10ης γενιάς. Το 10ης γενιάς άλλωστε έχει 28 TDP επεξεργαστή οπότε αν έχει ένα Fan θα είναι οξύμωρο. Τώρα εμένα με ενδιαφέρει να βρω ποιο είναι πιο αθόρυβο: το Air i5, το pro 2TB ή το pro 4TB, όλα τα αλλά δεν με νοιάζουν τόσο, όπως αν είναι 8ης ή 10ης κλπ. Σχετικά με σύγκριση Air και pro σε noise και heat αφήνω και αυτό. Δεν ξέρω ποσό valid είναι αλλά είναι μια διαφορετική άποψη στο κράξιμο των thermals του Air 

Ok. Η εικασία σου έχει βάση. Θα δούμε στα reviews πως θα είναι αν και πιστεύω ότι τα macbook pro, λόγω καλύτερου cooling, θα είναι πιο αθόρυβα από το air.

• Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Darthvader είπε

Ok. Η εικασία σου έχει βάση. Θα δούμε στα reviews πως θα είναι αν και πιστεύω ότι τα macbook pro, λόγω καλύτερου cooling, θα είναι πιο αθόρυβα από το air.

Και εγώ αυτό πιστεύω, πιο πολύ τείνω στο base model με τα 2 thunderbolt λόγω μισού TDP σε σχέση με το άλλο με τα 4 thunderbolt και τα 28 TDP επεξεργαστή. Αλλά αν το τελευταίο έχει 2 fans μπορεί τα fans να είναι πιο efficient και να το Ψυχουν σε πιο σύντομο χρόνο 

• Like 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, timemachine είπε

Και εγώ αυτό πιστεύω, πιο πολύ τείνω στο base model με τα 2 thunderbolt λόγω μισού TDP σε σχέση με το άλλο με τα 4 thunderbolt και τα 28 TDP επεξεργαστή. Αλλά αν το τελευταίο έχει 2 fans μπορεί τα fans να είναι πιο efficient και να το Ψυχουν σε πιο σύντομο χρόνο 

Μιας και το ψάχνεις αρκετά, όταν βρεις περισσότερες πληροφορίες, για τα νέα macbook pro, να τις ποσταρεις .

Δημοσ.
11 ώρες πριν, efo355 είπε

Άνθρωπε μου δούλεψε πρώτα έστω ένα hackintosh.... 

Σου μιλάει άνθρωπος με 6 pc λόγω δουλειάς ( όλα στημένα με τα χεράκια μου, εκτός φυσικά του macbook και του Windows laptop) τα 3 Windows 10, 1 windows 7, 1 Ubuntu, 1 OSX. 

Ε την ευκολία του OSX κανένα. 

Άνθρωπέ μου (δυστυχώς για εμένα) συντηρώ κώδικα στο OSX. Δηλαδή γράφω κώδικα, το βλέπω από μέσα. Το έχω δει από τότε που το λέγανε NEXT και σχεδίαζε με postscript. Το έχω δει και σε hackintosh, και σε VM, και σε υλικό της apple. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι τρομερά δύσχρηστο. Θα προτιμούσα να μην είχε φτιαχτεί ποτέ. Είναι πολλά τα στραβά του, μην αρχίσουμε την απαρίθμηση.

Επίσης, η apple είναι μια μη συνεργάσιμη εταιρία. Εκεί γύρω στο 2014-2015 είπα να τους ενημερώσω για ένα bug σε κάποιο API τους. Εκείνη την περίοδο έτρεχα το λειτουργικό σε VMWare. To bug ήταν επιβεβαιωμένο από χρήστες apple, και είχα μάλιστα συνεργαστεί με κάποιον που είχε υπολογιστή apple για να βρούμε τρόπο να το παρακάμψουμε. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν το θεωρούν bug, επειδή δεν έτρεχα το λειτουργικό σε υλικό apple, και μπορεί απλά να παρατηρούσα παρενέργειες λόγω VM. Το ότι επιβεβαιωνόταν από άλλους τους ήταν αδιάφορο. Εγώ αντιπρότεινα να με βοηθήσουν, δίνοντάς μου ένα φθηνό υπολογιστή (είχαν βγεί κάτι φθηνά που τα λέγαν μίνι τότε). Δεν απάντησαν... 🤣

Το bug παραμένει ακόμα και σήμερα (και έχουν προστεθεί και μερικά ακόμα)...

Οπότε, μην ανησυχείς, το γνωρίζω καλά το OSX. Ίσως το γνωρίζω και πριν το γνωρίσετε αρκετοί στο νήμα. Αλλά δεν με βλέπω να αγοράζω mackook στο κοντινό μέλλον... 🙂 Μάλλον δεν θα το χρησιμοποιούσα ακόμα και αν μου χάριζαν ένα. Δεν συμπαθώ καθόλου το λειτουργικό.

7 ώρες πριν, LionRulesGR είπε

Ω ρε φίλε… Το χειρότερο σχόλιο ΜΑΚΡΑΝ απο την ίδρυση του insomnia… Πόσο μεσάνυχτα έχεις για την ανωτερότητα του macos...

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια... 🙂

Μάλλον δεν θα διάβασα τα specs του OSX να δεις...

• Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Δεν με ενδιαφέρει αν είναι δύσχρηστο σε κώδικα. Εγώ ως καταναλωτής αυτό που με ενδιαφερει είναι ότι έχω στα χέρια μου μηχάνημα που τρέχει άψογα και γράφω μουσική ( χόμπι) χωρίς να ασχολούμαι με τις βλακείες των Windows. Από τότε που γράφω σε Mac έχω γίνει πολύ πιο παραγωγικός γιατί απλά δουλεύει.

Όσον αφορά το bug που ανέφερες, σοβαρά τώρα περίμενες εταιρία να σε πάρει σοβαρά όταν αναφέρεις το bug από hackintosh? Και μάλιστα ζητάς και δωρεάν Mac mini? Σοβαρα τώρα; 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, timemachine είπε

19 ώρες πριν, Darthvader είπε

19 ώρες πριν, timemachine είπε

Το macbook pro 2019 2TB εχει 1 fan και cpu 8ης γενιας με TDP 15W στα 14nm.
Το macbook pro 2019 4TB εχει 2 fans και cpu 8ης γενιας με TDP 28W στα 14nm.

Το macbook pro 2020 2TB εχει 1 fan και cpu 8ης γενιας με TDP 15W στα 14nm.
Το macbook pro 2020 4TB εχει λογικα 2 fans και cpu 10ης γενιας με TDP 28W στα 10nm.

---------------

Σε μετρια χρηση, η λογικη λεει οτι το macbook pro 2020 4TB με τα 2 fans θα ειναι πιο αθορυβο.

Επεξ/σία από haHa
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, haHa είπε

Το macbook pro 2019 2TB εχει 1 fan και cpu 8ης γενιας με TDP 15W στα 14nm.
Το macbook pro 2019 4TB εχει 2 fans και cpu 8ης γενιας με TDP 28W στα 14nm.

Το macbook pro 2020 2TB εχει 1 fan και cpu 8ης γενιας με TDP 15W στα 14nm.
Το macbook pro 2020 4TB εχει λογικα 2 fans και cpu 10ης γενιας με TDP 28W στα 10nm.

---------------

Σε μετρια χρηση, η λογικη λεει οτι το macbook pro 2020 4TB με τα 2 fans θα ειναι πιο αθορυβο.

Παίζει ρόλο η αρχιτεκτονική 14 nm ή 10 nm στο Heat που εκπέμπει το chip? 

Με βάση το Notebook Check που εβαλες το MacBook 2019 2TB (που ουσιαστικά είναι και 2020 base model) αν και έχει 15 W ΤDP επεξεργαστή μπορεί και φτάνει και αρκετά παραπάνω και στα 30 W, όπως και το πιο ακριβό μοντέλο με τα 4TB. Ωστόσο μάλλον το μοντέλο 4TB μπορείς να το ζορίζεις πιο πολύ  λόγω μάλλον του καλύτερου cooling, για αυτό και σε μεγάλο load το μοντέλο με τις 4 thunderbolt είναι κάπως πιο θορυβώδες, ενώ σε idle mode είναι ελαφρώς πιο ήσυχο. 

image.jpeg.739b913ed2f15a38ac323bb9bebb20fa.jpeg

Τώρα ασχέτως από τα reviews που κάνουν, στην χρήση multitasking (πολλά internet tabs, office 365, 10 pdf όλα μαζί ανοιχτά) που θα κάνω εγώ δεν ξέρω πιο θα είναι πιο ήσυχο, παραμονο αν τα δοκιμάσω. Και εμένα αν όντως το 15 W TDP καταλήγει να καταναλώνει παραπάνω έως και 28 τελικά, η λογική μου λέει πως καλύτερα με 2 fans, αλλά αφού το πετυχαίνει και με 1. Τέλος μπορεί να γίνεται δουλειά και με το Fan Controller.

Ξέρετε ποιο είναι το minimum rpm που μπορείς να ορίσεις σε αυτά τα μοντέλα; Διαβασα στο Air γίνεται ακόμα και 0 rpm να βάλεις. Σωστά; 

Τέλος οι τιμές στην Ελλάδα βγήκαν και το pro 4TDP με τον 10ης γενιάς κοστίζει 2419 στο istorm (το περσινό είχε 2279) Εντάξυ οι τιμές που βάζουν σε αυτή την αλυσίδα είναι λίγο κάπως (όπως και στο Mini  που τις αύξησαν). Από την άλλη το μοντέλο 2TB έχει 1679 + 140 για 16 ram. Λέω σε αυτό να πάω αν όντως ισχύουν ό,τι γράφει το Notebook check, εκτός αν πιστεύετε ότι στο παραπάνω multitask τα 2 fans θα είναι πιο ήσυχα... Τέλος θέλω να ρωτήσω αν θα μπορώ να Μπουτάρω Windows από εξωτερικό ssd σε περίπτωση που χρειαστώ κάποιο Windows only program, για να αποφύγω το parallels που ανεβάζει θερμοκρασίες και rpm και φυσικά το 300αρι που ζητάνε για 512 ssd

Επεξ/σία από timemachine
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, timemachine είπε

Με βάση το Notebook Check που εβαλες το MacBook 2019 2TB (που ουσιαστικά είναι και 2020 base model) αν και έχει 15 W ΤDP επεξεργαστή μπορεί και φτάνει και αρκετά παραπάνω και στα 30 W, όπως και το πιο ακριβό μοντέλο με τα 4TB. Ωστόσο μάλλον το μοντέλο 4TB μπορείς να το ζορίζεις πιο πολύ  λόγω μάλλον του καλύτερου cooling, για αυτό και σε μεγάλο load το μοντέλο με τις 4 thunderbolt είναι κάπως πιο θορυβώδες, ενώ σε idle mode είναι ελαφρώς πιο ήσυχο. 

Τα watt που βλεπεις ειναι συνολικα για το λαπτοπ(μαζι με οθονη, cpu, ram κλπ) , οχι μονο για τον επεξεργαστη που ειναι το TDP του επεξεργαστη.

Το 4TB ειναι λογικο να ειναι σε μεγαλο sustained load πιο θορυβωδες γιατι εχει 2 fans και πρεπει να ψυξει πιο ενεργοβορο cpu. Το θεμα ειναι ομως οτι σε απλη χρηση ειναι πιο ευκολο να ψυξεις κατι με 2 ανεμιστηρες χωρις να τους υποχρεωσεις να δουλευουν σε υψηλες στροφες.

Οχι, αυτο ουσιαστικα οριζεται απο τα watt. Αλλα τα nm παιζουν ρολο στο τι αποδοση μπορεις να φθασεις με συγκεκριμενα watt.

Ξέρετε ποιο είναι το minimum rpm που μπορείς να ορίσεις σε αυτά τα μοντέλα; Διαβασα στο Air γίνεται ακόμα και 0 rpm να βάλεις. Σωστά; 

Μην σε νοιαζει αυτο.
Αν το ρυθμιζεις να ειναι ακομα και με χαμηλο cpu usage/θερμοκρασια στις 2000rpm, συνηθως καταληγει να ειναι συνολικα πιο αθορυβο απο οτι να ηταν τελειως κλειστο με χαμηλο cpu usage/θερμοκρασια(οπως ειναι default), γιατι οταν κανεις κατι πιο απαιτητικο δεν εχει ηδη υψηλη θερμοκρασια λογω προηγουμενως κλειστου fan.

Τέλος οι τιμές στην Ελλάδα βγήκαν και το pro 4TDP με τον 10ης γενιάς κοστίζει 2419 στο istorm (το περσινό είχε 2279) Εντάξυ οι τιμές που βάζουν σε αυτή την αλυσίδα είναι λίγο κάπως (όπως και στο Mini  που τις αύξησαν). Από την άλλη το μοντέλο 2TB έχει 1679 + 140 για 16 ram. Λέω σε αυτό να πάω αν όντως ισχύουν ό,τι γράφει το Notebook check, εκτός αν πιστεύετε ότι στο παραπάνω multitask τα 2 fans θα είναι πιο ήσυχα... Τέλος θέλω να ρωτήσω αν θα μπορώ να Μπουτάρω Windows από εξωτερικό ssd σε περίπτωση που χρειαστώ κάποιο Windows only program, για να αποφύγω το parallels που ανεβάζει θερμοκρασίες και rpm και φυσικά το 300αρι που ζητάνε για 512 ssd

Μπορεις να τα τρεξεις σε εξωτερικο ssd, αλλα μπορεις και με bootcamp στον εσωτερικο και να αφιερωσεις μονο 64gb στα windows. Αρκουν 64gb. Οριακα αρκουν και 32gb για windows 10 + office + 1-2 προγραμματα.

Επεξ/σία από haHa
  • Thanks 1
Δημοσ.
32 λεπτά πριν, haHa είπε

Τα watt που βλεπεις ειναι συνολικα για το λαπτοπ(μαζι με οθονη, cpu, ram κλπ) , οχι μονο για τον επεξεργαστη που ειναι το TDP του επεξεργαστη.

Το 4TB ειναι λογικο να ειναι σε μεγαλο sustained load πιο θορυβωδες γιατι εχει 2 fans και πρεπει να ψυξει πιο ενεργοβορο cpu. Το θεμα ειναι ομως οτι σε απλη χρηση ειναι πιο ευκολα να ψυξεις κατι με 2 ανεμιστηρες χωρις να τους υποχρεωσεις να δουλευουν σε πολλες στροφες.

Οχι, αυτο ουσιαστικα οριζεται απο τα watt. Αλλα τα nm παιζουν ρολο στο τι αποδοση μπορεις να φθασεις με συγκεκριμενα watt.

Μην σε νοιαζει αυτο.
Αν το ρυθμιζεις να ειναι ακομα και με χαμηλο cpu usage/θερμοκρασια στις 2000rpm, συνηθως καταληγει να ειναι συνολικα πιο αθορυβο απο οτι να ηταν τελειως κλειστο με χαμηλο cpu usage/θερμοκρασια(οπως ειναι default), γιατι οταν κανεις κατι πιο απαιτητικο δεν εχει ηδη υψηλη θερμοκρασια λογω προηγουμενως κλειστου fan.

Μπορεις να τα τρεξεις σε εξωτερικο ssd, αλλα μπορεις και με bootcamp στον εσωτερικο και να αφιερωσεις μονο 64gb στα windows. Αρκουν 64gb. Οριακα αρκουν και 32gb για windows 10 + office + 1-2 προγραμματα.

Ναι και εγώ αυτό σκέφτομαι με τους 2 ανεμιστήρες απλά αν εξαιρέσουμε το έξτρα Performance, το πιο καινούριο επεξεργαστή και γραφικά, δίνεις 500-600 ευρώ για έναν έξτρα ανεμιστήρα στην περίπτωση μου 😋 Ε δεν αξίζει μάλλον και το λέω γιατί είχα πάρει και το pro 2018 4TB και έτριζε το hinge, οπότε δύσκολα θα ξαναεδινα τόσα και ευτυχώς τόσο στο pro και στο Air έπεσαν οι τιμές. Λογικά θα κατευθυνθώ στο pro base model. Προτιμώ το Air γιατί δεν έχει touchbar και βολεύει καλύτερα στην πληκτρολόγηση λόγω του Edge shape αλλά φοβάμαι λίγο το θόρυβο σε Multitasking.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...