Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξέρω να στήνω τοπικά δίκτυα αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα με το πως λειτουργούν οι κεραίες (δυνατότητες, πως συνδέονται πχ αν κουμπώνουν με ethernet απλά σε ένα switch ή χρειάζομαι επιπλέον hardware και software κτλ κτλ κτλ) βασικές γνώσεις για αλεξικέραυνα και προστασία απο καιρό θεωρήστε τις δεδομένες. 

Θέλω να μοιράσω interenet απο το σπίτι C στο B και στο A  αυτή είναι η τοποθεσία 

ZbBKWGr.png

Τα σπίτια με μπλε περίγραμμα είναι χαμηλότερα απο το Β με πράσινο ειναι περίπου όσο το Β και με κόκκινο ψηλότερο απο το Β

Μπορώ να βάλω κεραία στο κόκκινο σπίτι αλλά θα ήθελα να το αποφύγω (γιατί ο ιδιοκτήτης θα θέλει να του δώσω internet αλλά παράλληλα θα πρέπει να αγοράσω wifi repeater για να στέλνω απο το C στο κόκκινο οπότε ένα ακόμη επιπλέον έξοδο... ) 

Μπορώ να κάνω κάτι τύπου 

A5wLm5r.png

χρησιμοποιώντας 2 switch και αυτές τις κεραίες https://mikrotik.com/product/wireless_wire_dish και https://www.ui.com/airmax/nanostationm/ ;  (τα δισκάκια unifi τα θέλω για να μοιράζεται wifi στον χώρο του κάθε σπιτιου)

ή η συνδεσμολογία δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζω;

τέλος έχετε υπόψιν καλύτερο εξοπλισμό για να κάνω την δουλειά μου ; ή νομίζετε ότι γενικά είναι αδύνατον να συμβεί;  διάλεξα 60hz μικρότικ κεραίες για να μειωθεί το  Fresnel zone λόγω της πολύ υψηλής συχνότητας τους. 

Δημοσ.

Νομίζω πως θα άλλαζα το Mikrotik σε 5GHz, με ένα ζευγάρι Ubiquiti Powerbeam (https://www.skroutz.gr/s/11346798/Ubiquiti-PowerBeam-AC-Gen2.html) για τέτοια απόσταση θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου.

Ουσιαστικά πρέπει να φτιάξεις αυτά τα δυο bridge: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/205142890-airMAX-How-to-Configure-a-Point-to-Point-Link-Layer-2-Transparent-Bridge-.

Επίσης, επειδή ο C θα παίζει τον ρόλο του router καλό είναι να μην αφήσεις το modem router του ISP και να βάλεις κάτι αξιόπιστο.

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, MiKe-Dee είπε

Νομίζω πως θα άλλαζα το Mikrotik σε 5GHz, με ένα ζευγάρι Ubiquiti Powerbeam (https://www.skroutz.gr/s/11346798/Ubiquiti-PowerBeam-AC-Gen2.html) για τέτοια απόσταση θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου.

πιστεύεις ότι γίνεται δηλαδή δουλειά; γιατί έχει κάποια εμπόδιάκια ανάμεσα πχ φύλλα απο δέντρα στην αυλή του κόκκινου σπιτιού 50Mbps θέλω να στείλω 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, panoskir είπε

Μπες link.ui.com και θα πάρεις μια πολύ γενική εικόνα εάν γίνεται.

ναι αυτό το βρήκα και μόνος μου αλλά δεν λέει και πολλά μιας και δεν λαμβάνει υπόψιν αν υπάρχει πχ κάνα δέντρο ή κάτι τέτοιο ανάμεσα ευχαριστώ πάντως όπως και να έχει. 

Επίσης αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το dBm που βγάζει στην μπάρα symmetrical στο κέντρο..

Τι θέλει να πει ;

πχ αν σετάρω 2 κεραίες στα 30 dBi βγάζει εκεί -1 dBm

Επεξ/σία από TopicStrarter
Δημοσ.

Στο σημείο c βάλε μια τέτοια: https://www.skroutz.gr/s/17220244/Ubiquiti-LiteAP-AC.html 

και στα a,b: https://www.skroutz.gr/s/11346817/Ubiquiti-LiteBeam-AC-Gen2.html

για ap στα σημεία a,b τα unifi είναι άριστα. 

γενικα θα πήγαινα σε ubnt (ξεκάθαρα προσωπική γνώμη, θεωρώ έχουν ελαφρώς καλύτερο λογισμικό και εργαλεία για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί)

έχω κάνει παρόμοια εγκατάσταση με 4 ubiquiti litebeam ac gen 2 γιατί η απόσταση (8χλμ)  ήταν μεγάλη για sectorial.

μια άλλη λύση είναι να παρεις από το c στο b τις litebeam και από b στο a τις άλλες τις μικρές που εχεις βάλει και εσυ. Να εχεις στο νου σου να παρεις ένα σωστό καλώδιο με μόνωση (όπως της ubnt) και καλά φις. Αυτό που θες να κανείς δεν είναι πολύ δύσκολο, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με καλή οπτική επαφή, και μεράκι γίνεται! Εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε σε ότι άλλο προκύψει!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, taslikos είπε

με καλή οπτική επαφή

Αυτό είναι που με φοβίζει, δεν έχω ασχοληθεί ποτε με κεραίες πως να τις κάνω pairing (ή γίνεται αυτόματα; ) και γενικά με όλα τα θέματα γύρο απο αυτό

Δεν ξέρω ακόμη αν υπάρχει καλή (ή γενικά τι θεωρείται καλή οπτική επαφή με την έννοια του ποιο ειναι το κάτω όριο για να θεωρήσεις καλή ή μέτρια)  οπτική επαφή στο C και Β υποθέτω πως θα υπάρχει στην ταράτσα απο αυριο θα πάω να δω, το Β <--> Α δεν με φοβίζει γιατί ειναι φάτσα φόρα και μικρή απόσταση. 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Αυτό είναι που με φοβίζει, δεν έχω ασχοληθεί ποτε με κεραίες πως να τις κάνω pairing (ή γίνεται αυτόματα; ) και γενικά με όλα τα θέματα γύρο απο αυτό

Δεν ξέρω ακόμη αν υπάρχει καλή (ή γενικά τι θεωρείται καλή οπτική επαφή με την έννοια του ποιο ειναι το κάτω όριο για να θεωρήσεις καλή ή μέτρια)  οπτική επαφή στο C και Β υποθέτω πως θα υπάρχει στην ταράτσα απο αυριο θα πάω να δω, το Β <--> Α δεν με φοβίζει γιατί ειναι φάτσα φόρα και μικρή απόσταση. 

Η μια κεραία πρέπει να βλέπει την άλλη. Δίχως εμπόδια μεταξύ τους. Πρέπει να ανέβεις να δεις αν υπάρχει. Μεταξύ μας, σε τέτοιες αποστάσεις περνάνε και ας υπάρχει κάποιο εμπόδιο (πχ δέντρο) εκτός από σπίτια κλπ. Όμως το σήμα δεν θα είναι Σταθερο, για αυτό πρέπει να υπάρχει καθαρό οπτικό πεδίο! Για να ρυθμιστούν είναι πολύ απλό. Γίνεται μέσω app πλέον. Βάζεις την μια σε λειτουργεία πομπού, ορίζεις όνομα δικτύου και κωδικό. Και βάζεις την δεύτερη σαν δεκτή, επειτα βρισκεις από την δεύτερη το δίκτυο που εκπέμπει η πρώτη, βάζεις κωδικούς και είσαι οκ. Επειδή δεν εχεις ασχοληθεί ξανά, να παρεις ubiquiti. Είναι πολύ απλές να τις ρυθμίσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, taslikos είπε

Η μια κεραία πρέπει να βλέπει την άλλη. Δίχως εμπόδια μεταξύ τους. Πρέπει να ανέβεις να δεις αν υπάρχει. Μεταξύ μας, σε τέτοιες αποστάσεις περνάνε και ας υπάρχει κάποιο εμπόδιο (πχ δέντρο) εκτός από σπίτια κλπ. Όμως το σήμα δεν θα είναι Σταθερο, για αυτό πρέπει να υπάρχει καθαρό οπτικό πεδίο! Για να ρυθμιστούν είναι πολύ απλό. Γίνεται μέσω app πλέον. Βάζεις την μια σε λειτουργεία πομπού, ορίζεις όνομα δικτύου και κωδικό. Και βάζεις την δεύτερη σαν δεκτή, επειτα βρισκεις από την δεύτερη το δίκτυο που εκπέμπει η πρώτη, βάζεις κωδικούς και είσαι οκ. Επειδή δεν εχεις ασχοληθεί ξανά, να παρεις ubiquiti. Είναι πολύ απλές να τις ρυθμίσεις.

κάτι τελευταίο αν ξέρεις, στην περίπτωση που πρέπει να σηκώσω κάνα μια σωλήνα πχ 2,3 μέτρα απο την ταράτσα πρέπει να πάρω άδεια απο την πολεοδομία ή τίποτα να κάνω αίτηση στην ΕΕΤΤ γιατί έχει να κάνει με κεραία; 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, TopicStrarter είπε

κάτι τελευταίο αν ξέρεις, στην περίπτωση που πρέπει να σηκώσω κάνα μια σωλήνα πχ 2,3 μέτρα απο την ταράτσα πρέπει να πάρω άδεια απο την πολεοδομία ή τίποτα να κάνω αίτηση στην ΕΕΤΤ γιατί έχει να κάνει με κεραία; 

Επειδή αυτές είναι στα 5ghz δεν χρειάζεται κάποια άδεια από όσο γνωρίζω. Περίμενε να σου απαντήσει και κάποιος άλλος επι του θέματος με το σήκωμα 2-3 μέτρα. Θεωρώ πως δεν έχεις πρόβλημα.

Δημοσ.
Στις 2/5/2020 στις 9:23 ΜΜ, TopicStrarter είπε

Γενικά με μια αναζήτηση στο youtube βρήκα άπειρα βιντεάκια για setup airmax point to point της ubiquiti, αλλά έψαχνα ένα για να σου δείξω πως αφού τα έχεις κάνει setup και έχει ολοκληρωθεί το pairing, υπάρχει ένα εργαλειάκι της UBNT που σε βοηθά να κάνεις το μέγιστο καλύτερο calibrate μεταξύ των δυο κεραιών, δυστυχώς, δεν βρήκα 😑. Υπάρχει όμως και θα σε βοηθήσει πολύ!

Θα συμφωνήσω με τον @taslikos για τα εμπόδια, έχω στήσει στα 100-150 μέτρα PtP με δέντρο μπροστά και έχει πέσει η απόδοση πολύ λίγο, όχι κάτι ανησυχητικό όμως...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...