Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Την πρώτη την παρέλειψα γιατί είναι σχετική με τη δεύτερη!

Το ξαναλέω:
Αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να πληρώνεις ενοίκιο και να αποταμιεύεις,
γιατί να μην πληρώνεις δόση δανείου που θα είναι σταθερή και σε 20 χρόνια θα τελειώσει,
αντί να πληρώνεις ενοίκιο που θα αυξάνεται συνεχώς και δεν θα τελειώσει ποτέ?

Ίσως το γεγονός ενοίκιο+αποταμίευση < δοση+ΕΝΦΙΑ+τόκοι+ζημιές 

Ναι μπορεί να σου πει ο ιδιοκτήτης φύγε αλλά με την αποταμίευση θα βρεις σε χρόνο DT.

• Απαντ. 328
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
12 ώρες πριν, ptwma είπε

Εγω πάω ανάποδα γιατί άκρη δεν έβγαλα αν και έχω καλό εισόδημα.  Βρήκα ένα σπίτι παλιό μεν αλλά φθηνό,  το νοικιαζω χαμηλά σε σχέση με την περιοχή που είναι +25% παραπάνω τουλάχιστον. Ρώτησα τον γιο του ιδιοκτήτη αν το πουλάνε και μου είπε 800 ευρώ πάνω από την αντικειμενική το μέτρο! Για σπίτι του 1975 χωρίς πάρκινγκ που θέλει ένα 80αρι χιλιάρικα μέσα στο νερό. Δηλαδή χοντρικά μου ζήτησε 260 χιλιάρικα λες και είμαι κινέζος. Αυτός μόλις πεθάνει ο παππούςθα το δώσει 100 χιλιάρικα και μπορεί να λέω και πολλά. 

Τα ρέστα τα μαζεύω για να αγοράσω σε 20 χρόνια cash.  Έτσι και αλλιώς θα αλλάξουν δραματικά τα πράγματα προς τα κάτω.  Ο Έλληνας δεν έχει ιδέα από οικονομικά και νομίζει πως το δάνειο που του έδωσε το ΠΑΣΟΚ για να χτίσει ή αγοράσει και αποπληρωσε με το εφάρπαξ είναι η ευκαιρία του για μπουζούκια για πάντα. Η "μεσαία τάξη " για γέλια. Το καταλαβαίνεις αν δεις πόσοι δηλώνουν πάνω από 50-60 χιλιάρικα.

Τα τσιμέντα δεν παράγουν χρήμα εκτός και αν είσαι μηχανικός. Αν αγοράσεις σπίτι μέσα μπαίνεις για δεκαετίες.

Όλοι όσοι έχουν σπίτια τώρα σε ηλικία 55-70 δε θα ξέρουν τι να τα κάνουν.  Τα παιδιά τους έφυγαν εξωτερικό. Αυτοί που έμειναν πίσω ζουν με το βασικό +κάποιο ενοίκιο που τους άφησαν οι γονείς τους. Οι ίδιοι θα έχουν παιδιά που θα θέλουν iPhone , σπουδές ή δε θα έχουν μια για ανακαίνιση κτλ.

Βαριά σε 20 χρόνια θα γίνει του Δράμαλη.  Μαζέψτε λεφτά και θα πάρετε δύο.

Ωραίο αυτό που λες αλλά όχι εφικτό (με τη πραγματικότητα που εγώ βιώνω) φθηνό ενοικιο και αποταμίευση για να χτυπήσεις σπίτι αργότερα , δύσκολο. Ποσό μάλλον ποιος στα παραγωγικά του χρόνια θα θέλει να κάνει τόσες υποχωρήσεις. 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, ptwma είπε

Μαζέψτε λεφτά και θα πάρετε δύο.

Παιζει μεσα στου Δραμαλη το σφάξιμο να σφαξουν και τις αποταμιευσεις οπως εκαναν Κυπρο. Να μαζευεις πχ μετρητο να παρεις 7 σπιτια και 3 εξοχικα και να παρεις το τριτο το μακρυτερο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, stelios_2809 είπε

Ωραίο αυτό που λες αλλά όχι εφικτό (με τη πραγματικότητα που εγώ βιώνω) φθηνό ενοικιο και αποταμίευση για να χτυπήσεις σπίτι αργότερα , δύσκολο. Ποσό μάλλον ποιος στα παραγωγικά του χρόνια θα θέλει να κάνει τόσες υποχωρήσεις. 

Κοίτα όταν ήμουν 25 έβγαζα περίπου 2 χιλιάρικα + τα έξτρα,  εκεί τα διέλυσα όλα. Έτρωγα 500 το βράδυ γιατί έτσι..  ΠΑΣΟΚ.

Όλοι μου έλεγαν το βλάκας ήμουν που δεν αγόρασα σπίτι στην πόλη που γεννήθηκα. Βλέπεις όλοι αγόραζαν μεζονέτες. Όταν ήρθε η κρίση εγώ πήρα τα μπογαλακια μου και έφυγα.  Αυτοί έκαναν επιμήκυνση του δανείου βάζοντας άλλα 40 χιλιάρικα τόκους,  να πληρώνουν και τα παιδιά τους.

Αυτή τη στιγμή δε μου λείπει τίποτα,  το ψυγείο είναι γεμάτο,  1 του μήνα πληρώνω τα πάντα και βάζω 900 στην άκρη με διαφορετικές μορφές επένδυσης. Εννοείται όλα άσπρα,  κανονικά δηλωμένα. 

Αν πάω να αγοράσω σπίτι ενδεχομένως να βρω μια ευκαιρία ας πούμε 200 χιλιάρικα του 2010. Τι γούστα μπορείς να βγάλεις με το πλακάκι; Ή θα χαζεύω τον ηλεκτρολογικο πίνακα;

Αν όλα πάνε καλά στα 55-60 μπορείς να χαιρετισεις και να πάρεις ένα σπιτάκι και να βοηθήσεις και τα παιδιά σου. Αν δεν πάνε καλά ανεβαίνεις στο αεροπλάνο και έφυγες με ένα καλό μποναμα να ξεκινήσεις. 

Τι νομίζεις θα γίνει σε αυτή τη χώρα Σε 30 χρόνια; Τι σύνταξη θα παίρνεις; Είσαι πολύ σίγουρος ότι θα έχεις δουλειά μετά τα 55;

@narta Δεν τα έχω όλα μετρητο και δεν τα έχω Ελλάδα. Σε ελληνική τράπεζα δε δίνω ούτε τον πυρετό μου, όχι τόκους. Παλεύω βέβαια στη Μπανανία να βρω τις συναλλαγές για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας αλλά δεν τα κατάφερα,  Ε θα δώσω κάνα 2 χιλιάρικα παραπάνω τοκο.

Επεξ/σία από ptwma
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Το ξέρω πως στο διάστημα 1995 (και όχι 1990) έως 2000 η δραχμή υποτιμήθηκε 50% έναντι του δολαρίου, αλλά τι με αυτό? Από όπου και να πιαστείς δεν αλλάζει το γεγονός ότι το 1995 το κόστος αγοράς καινούργιων διαμερισμάτων πχ στην Νέα Κυψέλη ήταν 700€ το μέτρο ενώ σήμερα τα ίδια διαμερίσματα πωλούνται 1.400€ το μέτρο, ενώ σε άλλες περιοχές που δεν ανέβηκαν τόσο πολύ έχουν φτάσει στα 1.050. Το ότι άλλη αξία είχαν τα χρήματα τότε και άλλη σήμερα είναι πασίγνωστο, δεν χρειάζεται να ψάχνεις ιστορικά ισοτιμιών για να το διαπιστώσεις.

Το γεγονός ότι πιάστηκες από την πρόταση "δε σου λέω για παλιότερα" το μόνο που μου δείχνει είναι ότι δεν έχεις να σχολιάσεις κάτι στις άλλες προτάσεις που είναι ουσιώδεις.

Μα στην ουσιώδη πρόταση κάνεις λάθος: τα 230 χιλιάδες δραχμές δεν ήταν σκαρτα 700€ όπως είπες αλλά σχεδόν 1000. Με λάθος δεδομένα οδηγεισαι σε λάθος συμπέρασμα. 

Δημοσ.
Στις 1/5/2020 στις 11:54 ΠΜ, obby είπε

Ξεχνώντας λίγο τον κορονοϊό και υποθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις τιμές σε ακίνητα/ενοίκια, γενικά τι κρίνετε προτιμότερο;

Συγκρίνοντας πλέον ενοίκια με ενδεικτικές δόσεις στεγαστικού, τις βλέπεις σε αντίστοιχα επίπεδα. Κατά πόσο όμως είναι ρεαλιστικές αυτές; 

Ποιος είναι ο κίνδυνος από κυμαινόμενο επιτόκιο (κατά τη γνώμη μου μικρός ή τόσος ώστε να μην αξίζει το επιπλέον κόστος του σταθερού τέλος πάντων);

Είναι εποχή αυτή να αναλαμβάνεις υποχρέωση για 20-30 χρόνια;

Πόσο βελτιώνει την ποιότητα ζωής να μην έχεις ιδιοκτήτη πάνω απ' το κεφάλι σου;

Το ότι η αγορά μπορεί να θεωρηθεί κι επένδυση θα το σκεφτόσασταν;

υποχρεωση για 20-30 χρονια ενω δεν ξερεις αν σε μια ωρα εισαι ζωντανος η οχι νομιζω ειναι πολυ επισφαλες να δανειζεσαι απο τραπεζα οταν παγκοσμια οι τραπεζες κρατανε στα χαρτοφυλακια τους κοκκινα δανεια και μη εξυπηρετουμενα για χρονια. Απο την αλλη αν οντως βγαζεις τοσα και μπορεις να πληρωνεις δοσεις δανειου η ενα ακριβο σπιτι με ενοικιο καλυτερα μεινε μερικα χρονια σε ενα αχουρι και κανε υπομονη για να μαζεψεις στην ακρη παρα να ψαχνεσαι στο μελλον.

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, ptwma είπε

Ίσως το γεγονός ενοίκιο+αποταμίευση < δοση+ΕΝΦΙΑ+τόκοι+ζημιές 

Ναι μπορεί να σου πει ο ιδιοκτήτης φύγε αλλά με την αποταμίευση θα βρεις σε χρόνο DT.

Στη ζωή μου έχω μετακομίσει 16 φορές, 8 φορές με τους γονείς μου και 8 με τη δική μου οικογένεια!

Δεν βρίσκεις σπίτι σε χρόνο DT, γιατί πέρα από το ύψος του ενοικίου, πρέπει να ταιριάζουν τα έπιπλά σου, εκτός αν το φυσάς και κάθε φορά πετάς τα παλιά και αγοράζεις καινούργια!

Δεν συζητάμε για την ταλαιπωρία της μετακόμισης που ξέρεις ότι θα την ξαναϋποστείς μετά από κάποιο διάστημα!

Και αν είναι ταλαιπωρία στα 30-40-50, φαντάσου τί είναι στα 60-70+!

Σήμερα έχουμε ένα εισόδημα από το σπίτι που πήραμε με δάνειο, μένουμε στο σπίτι που χτίσαμε με τις οικονομίες μας και αν είχαμε ξαναπάρει δάνειο αντί να είμαστε 18 χρόνια στο νοίκι, θα είχαμε ένα ακόμη σπίτι να νοικιάζουμε!

Εμείς ρισκάραμε και μας πήγαν όλα καλά, όπως και αρκετοί φίλοι και γνωστοί που έκαναν το ίδιο με μας εκείνη την εποχή!

Σε αντίθεση με κάποιους που μας κορόιδευαν και προτιμούσαν να μένουν στο ενοίκιο και έβαζαν τους γονείς τους να πουλήσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να τα παίξουν στο χρηματιστήριο να πιάσουν την καλή!

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, ptwma είπε

Δεν τα έχω όλα μετρητο και δεν τα έχω Ελλάδα. Σε ελληνική τράπεζα δε δίνω ούτε τον πυρετό μου, όχι τόκους. Παλεύω βέβαια στη Μπανανία να βρω τις συναλλαγές για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας αλλά δεν τα κατάφερα,  Ε θα δώσω κάνα 2 χιλιάρικα παραπάνω τοκο.

Και αυτους που τους πετσοκοψαν δεν τα ειχαν Ελλαδα. Εκτος αν πιστευεις οτι οι αριθμοι σε ενα mainframe οπουδηποτε, δεν μπορει να απωλέσει μερικα απο τα ψηφια του εν μια νυκτι.

Εκτος αν εχεις hard currency aka χρυσο. Οτιδηποτε σε fiat currency δεν αξιζει ουτε το χαρτι που ειναι πανω τυπωμενο, ουτε τα φωτόνια που φοσφωρίζουν τους αριθμους στην οθονη.

Επεξ/σία από narta
Δημοσ.

Σταματήστε να βλέπετε τα σπίτια σαν επενδύσεις αν δεν είστε κατασκευαστές ή επαγγελματίες του κλάδου που σας επιστρέφουν χρήμα. 

Το σπίτι το φτιάχνεις για να μπεις και όχι για να σου δώσει και αν σου δώσει 5 10 δραχμές τα επόμενα 20 χρόνια. Σκέψεις θα βάλω τόσα που θα γλίτωνα από μια δόση εδώ και μαζεύοντας θα πάρω κάτι άλλο αλλού είναι σαν να μαζεύω 500€ το μήνα για να πάρω κάποτε και αν μια F40.

Έχω κάνει διάφορες επενδύσεις στη ζωή μου που  αλλά τώρα που χτίζουμε μόνο σαν επένδυση δεν το είδα. Αν το έβλεπα θα έπρεπε να φτιάξω το σπίτι που θα γουστάρει ο επομενος και στον κήπο θα φιάχναμε πισίνα και όχι δέντρα και ψησταριές. Μια κάλυψη αναγκών στην παρούσα φάση της ζωής μας και για έναν ορίζοντα 20 25 χρόνων και τίποτα παραπάνω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Stergios74 είπε

Μα στην ουσιώδη πρόταση κάνεις λάθος: τα 230 χιλιάδες δραχμές δεν ήταν σκαρτα 700€ όπως είπες αλλά σχεδόν 1000. Με λάθος δεδομένα οδηγεισαι σε λάθος συμπέρασμα. 

Σου έχω ήδη απαντήσει αυτό, δεν θα σου κάνω τη χάρη να κάνω υπολογισμούς με τον δικό σου εντελώς΄άκυρο τρόπο, η ισοτιμία του δολαρίου δεν έχει καμία θέση στην μετατροπή δραχμών σε ευρώ.

Αλήθεια, αρχές 2002 που πήγαινα στην τράπεζα δραχμές για να μου τις αλλάξουν με ευρώ για κάθε 238.000 δρχ μου έδιναν 700€, με έπιαναν κότσο? Εσύ όταν πήγαινες τους άρχιζες στις θεωρίες για υποτίμηση δραχμής έναντι δολαρίου/γιεν/ντίρχαμ και για κάθε 238.000 δρχ σου έδιναν 1.000€?

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Morosana είπε

Σταματήστε να βλέπετε τα σπίτια σαν επενδύσεις αν δεν είστε κατασκευαστές ή επαγγελματίες του κλάδου που σας επιστρέφουν χρήμα. 

Το σπίτι το φτιάχνεις για να μπεις και όχι για να σου δώσει και αν σου δώσει 5 10 δραχμές τα επόμενα 20 χρόνια. Σκέψεις θα βάλω τόσα που θα γλίτωνα από μια δόση εδώ και μαζεύοντας θα πάρω κάτι άλλο αλλού είναι σαν να μαζεύω 500€ το μήνα για να πάρω κάποτε και αν μια F40.

Έχω κάνει διάφορες επενδύσεις στη ζωή μου που  αλλά τώρα που χτίζουμε μόνο σαν επένδυση δεν το είδα. Αν το έβλεπα θα έπρεπε να φτιάξω το σπίτι που θα γουστάρει ο επομενος και στον κήπο θα φιάχναμε πισίνα και όχι δέντρα και ψησταριές. Μια κάλυψη αναγκών στην παρούσα φάση της ζωής μας και για έναν ορίζοντα 20 25 χρόνων και τίποτα παραπάνω. 

Τι θα λεγανε αραγε οι αμερικανοι ιδιοκτητες κατοικιων που ειδαν το ακινητο σαν επενδυση την δεκαετια του '70? Η οι αντιστοιχοι Ιαπωνες;

Ο πληθυσμος της γης αυξανει και ο χωρος μενει ο ιδιος (ισως και λιγοτερος) Απλα μαθηματικα

Δημοσ.

Το σπίτι αξίζει το αγοράσεις περισσότερο για την προσωπική σου ικανοποίηση και βόλεψη και για να γλιτώσεις από τον κάθε περίεργο ιδιοκτήτη που μπορεί σε 2 χρόνια να ανεβάσει το ενοίκιο ή να σε διώξει. Μπορείς να το φτιάξεις και να το διαμορφώσεις όπως σου αρέσει σε αντίθεση με το ενοικιαζόμενο στο οποίο δεν αξίζει να επενδύσεις.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Σήμερα αγοράζεις ένα σπίτι, αύριο μπορεί να είσαι άνεργος, μπορεί να σου έρθει μια καλύτερη δουλειά πολύ πιο μακριά ή σε άλλη πόλη (ή χώρα). 

Το αν θα ανέβουν οι τιμές των ακινήτων είναι και θέμα τύχης και συγκυριών.

Μπορεί παλιότερα κάποιος να έχτιζε ή να αγόραζε φθηνά σε μια  περιοχή χωρίς αξία, η οποία σήμερα να θεωρείται ακριβή.

• Like 3
Δημοσ.
Μόλις τώρα, narta είπε

Τι θα λεγανε αραγε οι αμερικανοι ιδιοκτητες κατοικιων που ειδαν το ακινητο σαν επενδυση την δεκαετια του '70? Η οι αντιστοιχοι Ιαπωνες;

Ο πληθυσμος της γης αυξανει και ο χωρος μενει ο ιδιος (ισως και λιγοτερος) Απλα μαθηματικα

Δεν ξέρω τι έλεγαν οι αμερικανοί το 70 αλλά ξέρω ότι τώρα οι περισσότεροι είναι 2 3 paycheck μακριά απ το να μείνουν άστεγοι. 

• Like 1
Δημοσ.

@SB_1957 Αυτά είναι όμως τα δικά σου βιώματα. Εγώ δεν έχω γονείς , ούτε παππούδες από πολύ μικρός. Οπότε δεν έχω να περιμένω απο κάποιον. Δεν είπα να μην πάρω ποτέ σπίτι. Απλά δε θα πάω να δώσω τώρα 250 χιλιάρικα γιατί τόσα λείπουν από τους νοσταλγούς του ΠΑΣΟΚ. Θα δώσω 60-70 χιλιάρικα όταν φτάσω με το κάλό 55 χρονών και τέλος. Όλα τα άλλα λεφτά που μάζεψα θα τα χρησιμοποιήσω για το παιδί και για τη σύνταξή μου. Θα έρθουν πολύ δύσκολα χρόνια γενικά στην Ευρώπη. Εξήγησα επίσης πως δεν τα έφαγα στο χρηματιστήριο , γούστα τα έκανα. Ήταν μια επιλογή μου. Αν είχα λίγο περισσότερο μυαλό μπορεί να ήμοιυν ακόμη καλύτερα σήμερα, μπορεί και όχι.

@narta ε πας πολύ μακριά. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να γίνει ένας σεισμός και να κλείσει και η ασφαλιστική σου.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Morosana είπε

Δεν ξέρω τι έλεγαν οι αμερικανοί το 70 αλλά ξέρω ότι τώρα οι περισσότεροι είναι 2 3 paycheck μακριά απ το να μείνουν άστεγοι. 

Εγω απ' οσο μπορω να γνωριζω οι ενοικιαστες εχουν θεμα να μεινουν στο δρομο αν δεν εχουν να δωσουν νοικι. Εκτος αν θεωρεις οτι οι ιδιοκτητες του '70 (οταν με ενα μεσο μισθο και ενα δανειο επερνες σπιτι σε 15 χρονια) ακομα εξοφλουν δανεια. Μην τους μπερδευεις με αυτους που εβαλαν 2ο και 3ο mortage για αν παρουν σκαφος/εξοχικο.

10 λεπτά πριν, ptwma είπε

ε πας πολύ μακριά. Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να γίνει ένας σεισμός και να κλείσει και η ασφαλιστική σου.

Συμφωνω, risk to reward ratio ειναι ολα στην ζωη ακομα και το πηδημα. Αλλα νομοτελειακα, η τιμη των ακινητων (για την ακριβεια η τιμη του οικοπεδου που χτιζεται κατι και οχι τα μπετα τα ιδια) αυξανει με αριθμητικη προοδο ανεξαρτητως οικονομικης συγκυριας και θελω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...