Lanike71 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 6 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Η δόση του δανείου μετά από 15-20 χρόνια θα είναι αναλογικά πολύ μικρότερη σε σχέση με τον σημερινό μισθό σου, ενώ το ενοίκιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο! Οι αναποδιές και οι ανάγκες δεν εξαρτώνται από το αν πληρώνεις δάνειο (που κάποια στιγμή θα τελειώσει) ή αν πληρώνεις ενοίκιο (που δεν θα τελειώσει ποτέ)! Το συμπέρασμα είναι ότι αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να αποταμιεύεις και να πληρώνεις ενοίκιο, είναι προτιμότερο να πληρώνεις δάνειο για 20-30 χρόνια, και όχι ενοίκιο για μια ζωή! Όταν είσαι με 500-600 και παλεύεις να τα βγάλεις πέρα ψάχνοντας για ενοίκιο των 200+, εννοείται ότι δεν μπορείς ούτε δάνειο να πάρεις -δεν σου δίνει κανείς- αλλά και να σου έδινε δεν θα μπορούσες να το πληρώσεις! Νομίζω ότι η σημερινή εποχή ήρθε για να σε διαψεύσει. Πόσοι παίρνουν περισσότερα χρήματα από το 2005; Αν θυμάμαι καλά, ο βασικός μισθός ήταν κάπου στα 700-750 ευρώ. Γιατί να μην έχεις σε 15 χρόνια ακόμα μικρότερο μισθό; Προσωπικά, αν δεν έχω το 40% του ποσού ως προκαταβολή, ώστε η δόση να συμψηφίζεται με μία υποθετική ενοικίαση του σπιτιού, σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα και εγκαταλείψω το σπίτι και πάω σε πατρικό ή μεταναστεύσω, δε θα το τολμούσα. 4
ptwma Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) @Joshua21 Θα μπορούσες να με πεις τσοπάνη αν και εγώ δε σε χαρακτήρισα, απλά σε είπα ιδιοκτήτη. Και θα ήμουν τσοπανης αν έδινα όλο μου το χαρτοφυλάκιο και τα μετρητά, περίπου 90 χιλιάρικα για να αγοράσω μια τρώγλη στην Πεύκη aka Manhattan των 230 χιλιάδων του 1980. Σκέτο κουκλί. Τώρα βέβαια θα χρωστάω πλέον 250 χιλιάδες με τους τόκους. Με το εισόδημα που έχω 75+ οι τράπεζες θα μου έδιναν το δάνειο σε 3 μέρες. Βέβαια μετά θα είχα χάσει την επένδυση που έχω κάνει τόσα χρόνια που σε 20 χρόνια από τώρα θα μου φέρει περίπου 550 χιλιάρικα. Παράλληλα θα παρακαλούσα μη με διώξουν από τη δουλειά και θα έβαζα νερό στο σαμπουάν μετά τις 20 του μήνα γιατί δε βγαίνω μάνα μου. Ίσως βέβαια το σπιτάκι στην Πεύκη να φτάσει τόσο ΧΩΡΊΣ να βάλω φράγκο. Και θα λέω πως είμαι και ιδιοκτήτης αμ πως. Παράλληλα ο ιδιοκτήτης-τσοπανης που κληρονόμησε ή έπεισε τον πατέρα του πως έχει μια γ@μ1τη ιδεα που θα έπιανε την καλή, θα άνοιγε franchise Γρήγορη σε περιοχή που ΔΕΝ έχει άλλο καφέ στα 200 μέτρα και θα αγόραζε επιτέλους τη μεταχειρισμενη μπέμπα από τη Γερμανία με 210 χιλιάδες χιλιόμετρα. Μπορεί να μην ήρθε ο κινέζος, αλλά βλάκας βρέθηκε. Βέβαια μετά από 3 χρόνια θα χρωστούσε και το νεφρό του καθώς δεν έχει ιδέα από επιχειρήσεις. Τουλάχιστον ο γιος μου δε θα με έλεγε τσοπάνη που αντί να του αφήσω 400 χιλιάρικα να πάρει ότι σπίτι θέλει τελικά θα του αφήσω τη σπιταρονα στην Πεύκη μόλις 90 ετών. Αφου πεθάνω εγω φυσικά... Μια περιουσία ολόκληρη. Με 100 ευρώ το μέτρο την ανακαινίζει και το πουλάει 500 χιλιάρικα. Triple Facepalm... Η ελληνική πραγματικότητα σε λίγες παραγράφους. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από ptwma 1
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 1 λεπτό πριν, Stergios74 είπε Χρυσή εποχή εννοώ την εποχή 2000-2005 που χτίστηκαν πάρα πολλά σπίτια στην Ελλάδα και έγινε μια πραγματική διόρθωση στις τιμές οικοδομής. Σου έχω απαντήσει ήδη σε αυτό, η χρυσή εποχή δεν ήταν το 2000-2005, η χρυσή εποχή ήταν παλιότερα μέχρι και αρχές δεκαετίας 90. Κάπου το 1985 ήταν το peak της οικοδομικής δραστηριότητας, από το 89 και μετά άρχισε να μας παίρνει η κατηφόρα. 5 λεπτά πριν, Stergios74 είπε Τώρα, επειδή είσαι λίγο εριστικός, για τον άκυρο ισχυρισμό μου: πριν λίγο έγραψες: "Και δεν σου λέω για παλιότερα που κυριολεκτικά η αξία ενός ακινήτου διπλασιαζόταν κάθε 5 με 7 έτη, σου μιλάω για το παρόν, 1995-2020". Η τιμή διπλασιαζόταν γιατί υπάρχει κάτι που λέγεται πληθωρισμός και τότε έτρεχε με 15-18%. Η αξία έπεφτε, η τιμή ανέβαινε. Αυτό συνέβαινε και το 1995-2000 αλλά εσύ δεν θες να το καταλάβεις Ωραίος, παράβλεψες την ουσιώδη πρόταση, και πιάστηκες από μια άλλη που ξεκινούσε με "Και δεν σου λέω για παλιότερα...". Όσο για τα έτη 1995-2000 ο πληθωρισμός ήταν περίπου στο 3%, η αύξηση των τιμών ακινήτων όμως ήταν μεγαλύτερη, συνεπώς δεν έφταιγε ο πληθωρισμός για αυτό. Η αιτία ήταν η αυξημένη ζήτηση, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι ο μοναδικός παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές των ακινήτων, και όχι ο πληθωρισμός όπως νομίζεις. Ακόμα και πέρσι το 2019 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ ο πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα ήταν κάτω από 1%, κατά τα άλλα εγώ είμαι αυτός που δεν καταλαβαίνει... 33 λεπτά πριν, Stergios74 είπε και νομίζεις ότι έπιασες κορόιδα τις τράπεζες. Αυτό πως σου ήρθε πάλι? Δεν θυμάμαι να έγραψα κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι καν να έχω γράψει ότι έχω πάρει δάνειο. Καλό θα ήταν να σταματήσεις να φαντάζεσαι διάφορα.
SB_1957 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 39 λεπτά πριν, Lanike71 είπε Νομίζω ότι η σημερινή εποχή ήρθε για να σε διαψεύσει. Πόσοι παίρνουν περισσότερα χρήματα από το 2005; Αν θυμάμαι καλά, ο βασικός μισθός ήταν κάπου στα 700-750 ευρώ. Γιατί να μην έχεις σε 15 χρόνια ακόμα μικρότερο μισθό; Προσωπικά, αν δεν έχω το 40% του ποσού ως προκαταβολή, ώστε η δόση να συμψηφίζεται με μία υποθετική ενοικίαση του σπιτιού, σε περίπτωση που στραβώσουν τα πράγματα και εγκαταλείψω το σπίτι και πάω σε πατρικό ή μεταναστεύσω, δε θα το τολμούσα. Δεν είπα ότι για όλους είναι η ιδανική λύση το δάνειο για αγορά σπιτιού! Το επαναλαμβάνω: Το συμπέρασμα είναι ότι αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να αποταμιεύεις και να πληρώνεις ενοίκιο, είναι προτιμότερο να πληρώνεις δάνειο για 20-30 χρόνια, και όχι ενοίκιο για μια ζωή! Όταν είσαι με 500-600 και παλεύεις να τα βγάλεις πέρα ψάχνοντας για ενοίκιο των 200+, εννοείται ότι δεν μπορείς ούτε δάνειο να πάρεις -δεν σου δίνει κανείς- αλλά και να σου έδινε δεν θα μπορούσες να το πληρώσεις! Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από SB_1957
giwfys Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 15 minutes ago, ptwma said: @Joshua21 Θα μπορούσες να με πεις τσοπάνη αν και εγώ δε σε χαρακτήρισα, απλά σε είπα ιδιοκτήτη. Και θα ήμουν τσοπανης αν έδινα όλο μου το χαρτοφυλάκιο και τα μετρητά, περίπου 90 χιλιάρικα για να αγοράσω μια τρώγλη στην Πεύκη aka Manhattan των 230 χιλιάδων του 1980. Σκέτο κουκλί. Τώρα βέβαια θα χρωστάω πλέον 250 χιλιάδες με τους τόκους. Με το εισόδημα που έχω 75+ οι τράπεζες θα μου έδιναν το δάνειο σε 3 μέρες. Βέβαια μετά θα είχα χάσει την επένδυση που έχω κάνει τόσα χρόνια που σε 20 χρόνια από τώρα θα μου φέρει περίπου 550 χιλιάρικα. Παράλληλα θα παρακαλούσα μη με διώξουν από τη δουλειά και θα έβαζα νερό στο σαμπουάν μετά τις 20 του μήνα γιατί δε βγαίνω μάνα μου. Ίσως βέβαια το σπιτάκι στην Πεύκη να φτάσει τόσο ΧΩΡΊΣ να βάλω φράγκο. Και θα λέω πως είμαι και ιδιοκτήτης αμ πως. Παράλληλα ο ιδιοκτήτης-τσοπανης που κληρονόμησε ή έπεισε τον πατέρα του πως έχει μια γ@μ1τη ιδεα που θα έπιανε την καλή, θα άνοιγε franchise Γρήγορη σε περιοχή που ΔΕΝ έχει άλλο καφέ στα 200 μέτρα και θα αγόραζε επιτέλους τη μεταχειρισμενη μπέμπα από τη Γερμανία με 210 χιλιάδες χιλιόμετρα. Μπορεί να μην ήρθε ο κινέζος, αλλά βλάκας βρέθηκε. Βέβαια μετά από 3 χρόνια θα χρωστούσε και το νεφρό του καθώς δεν έχει ιδέα από επιχειρήσεις. Τουλάχιστον ο γιος μου δε θα με έλεγε τσοπάνη που αντί να του αφήσω 400 χιλιάρικα να πάρει ότι σπίτι θέλει τελικά θα του αφήσω τη σπιταρονα στην Πεύκη μόλις 90 ετών. Αφου πεθάνω εγω φυσικά... Μια περιουσία ολόκληρη. Με 100 ευρώ το μέτρο την ανακαινίζει και το πουλάει 500 χιλιάρικα. Triple Facepalm... Η ελληνική πραγματικότητα σε λίγες παραγράφους. O μαμιας της γειτονιας 2
zio10 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Πάντως παίζει μεγάλο ρόλο η περιοχή στις τιμές και ενοικίου και αγοράς. Εμένα πχ οι τιμές που γράφετε που φαίνονται εξωπραγματικές και ας είναι σε πόλη με υποτίθεται ακριβά ενοίκια. Οπότε δεν υπάρχει κάτι που να ισχύει για όλους, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις.
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 @ptwma Επάγγελμα το ένα επάγγελμα και το άλλο, γιατί το ένα είναι χαρακτηρισμός και το άλλο όχι? Ή μήπως έχεις προκατάληψη απέναντι σε κάποια συγκεκριμένα επαγγέλματα? Κατά τα άλλα μπορείς να κάνεις ότι θες με το χαρτοφυλάκιο και τα μετρητά σου, ούτε με αφορά, ούτε μου πέφτει λόγος. Εγώ απλά κάτι κοτσάνες του στυλ "ένα σπίτι 25 ετών μετά από σοβαρή ανακαίνιση από παλιό θα υποβαθμιστεί σε... αρχαίο!!!" σχολίασα, αν σε ενοχλούν τέτοιου είδους σχόλια τότε σταμάτα να πετάς τέτοιες κοτσάνες
Stergios74 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Σου έχω απαντήσει ήδη σε αυτό, η χρυσή εποχή δεν ήταν το 2000-2005, η χρυσή εποχή ήταν παλιότερα μέχρι και αρχές δεκαετίας 90. Κάπου το 1985 ήταν το peak της οικοδομικής δραστηριότητας, από το 89 και μετά άρχισε να μας παίρνει η κατηφόρα. Ωραίος, παράβλεψες την ουσιώδη πρόταση, και πιάστηκες από μια άλλη που ξεκινούσε με "Και δεν σου λέω για παλιότερα...". Όσο για τα έτη 1995-2000 ο πληθωρισμός ήταν περίπου στο 3%, η αύξηση των τιμών ακινήτων όμως ήταν μεγαλύτερη, συνεπώς δεν έφταιγε ο πληθωρισμός για αυτό. Η αιτία ήταν η αυξημένη ζήτηση, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι ο μοναδικός παράγοντας που διαμορφώνει τις τιμές των ακινήτων, και όχι ο πληθωρισμός όπως νομίζεις. Ακόμα και πέρσι το 2019 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,2%, ενώ ο πληθωρισμός στο ίδιο διάστημα ήταν κάτω από 1%, κατά τα άλλα εγώ είμαι αυτός που δεν καταλαβαίνει... Αυτό πως σου ήρθε πάλι? Δεν θυμάμαι να έγραψα κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι καν να έχω γράψει ότι έχω πάρει δάνειο. Καλό θα ήταν να σταματήσεις να φαντάζεσαι διάφορα. Το δολάριο το 1990 edit: 1995 είχε 231 δραχμές και το 2000 365. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο ανέβηκε άνω του 50% στα πέντε εκείνα χρόνια. Και αντίστοιχη η πτώση της δραχμής. Απ αυτό πιάστηκα. Το άλλο το "Δεν σου λέω για παλιότερα" απλά σου δείχνει τι κάνεις λάθος αλλά εσύ δεν... Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από Stergios74
ptwma Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 @giwfys πρώτα φτιάχνεις τη δουλειά σου και μετά ψωνιζεις. Το ανάποδο θα σε οδηγήσει στην χρεωκοπία ή στη μιζέρια για 30 χρόνια. Κοινή λογική λέγεται. 1
Lanike71 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 2 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Δεν είπα ότι για όλους είναι η ιδανική λύση το δάνειο για αγορά σπιτιού! Το επαναλαμβάνω: Το συμπέρασμα είναι ότι αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να αποταμιεύεις και να πληρώνεις ενοίκιο, είναι προτιμότερο να πληρώνεις δάνειο για 20-30 χρόνια, και όχι ενοίκιο για μια ζωή! Την πρώτη παράγραφο την παρέλειψες, τώρα θα σου διορθώσω και τη δεύτερη. Λοιπόν, αν ξέρεις ότι ο μισθός που θα έχεις σε Χ χρόνια, έχει την αξία που έχει τώρα και ο μισθός σου δεν έχει μειωθεί, ναι συμφέρει.
giwfys Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 6 minutes ago, ptwma said: @giwfys πρώτα φτιάχνεις τη δουλειά σου και μετά ψωνιζεις. Το ανάποδο θα σε οδηγήσει στην χρεωκοπία ή στη μιζέρια για 30 χρόνια. Κοινή λογική λέγεται. Mε 75κ τον χρονο εισοδημα τι νοικι δινεις?
ptwma Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, giwfys είπε Mε 75κ τον χρονο εισοδημα τι νοικι δινεις? 600 , τώρα βέβαια θα κάνω κάτι πιο σύνθετο , σίγουρα θα το έχεις ακούσει πρώτη φορά. Θα βάζω στην άκρη τη διαφορά, περίπου 300 ευρώ, σαν να νοίκιαζα καλύτερο σπίτι. Άρα αν όλα πάνε καλά θα βάζω κάθε χρόνο 3600 ευρώ στην άκρη και σε καμία 10αρια χρόνια θα πάρω μια γκαρσονιέρα παραθαλάσσια, έτσι για να πάμε κάπου. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από ptwma
Stergios74 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 4 λεπτά πριν, giwfys είπε Mε 75κ τον χρονο εισοδημα τι νοικι δινεις? Κάποτε βρέθηκα σε μια παρέα όπου ένα νιόπαντρο ζευγάρι 25ρηδων συζητούσε αν συμφέρει να πάρουν φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταίνουν το φαΐ γιατί η κιλοβατωρα τόσο και ο χρόνος προθερμανσης τοσο και και και. Και τελικά τους λέει ο κοινός φίλος μας: "καλά με δουλέυεις ρε; κάνετε επένδυση πάνω από ένα εκατομμύριο και συζητάτε για λίγα ευρώ;" Έπαθα ένα μικρό σοκ με το 1 μύριο αλλά το θέμα ήταν ότι την σπιταρόνα και τις συσκευές τα αγόραζαν οι γονείς, την ΔΕΗ όμως έπρεπε να την πληρώνουν αυτοί! Θέλω να πω ότι συζητάμε όλοι έχοντας ο καθένας τα δικά του στάνταρ, και οικονομικά και κοινωνικά και και και. Η δικιά μου συμβουλή είναι ο καθένας να απλώνεται όσο τον παίρνει το πάπλωμα γιατι το πρόσφατο παρελθόν μας έδειξε τι μπορεί να πάθουμε. 1
SB_1957 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 29 λεπτά πριν, Lanike71 είπε Την πρώτη παράγραφο την παρέλειψες, τώρα θα σου διορθώσω και τη δεύτερη. Λοιπόν, αν ξέρεις ότι ο μισθός που θα έχεις σε Χ χρόνια, έχει την αξία που έχει τώρα και ο μισθός σου δεν έχει μειωθεί, ναι συμφέρει. Την πρώτη την παρέλειψα γιατί είναι σχετική με τη δεύτερη! Το ξαναλέω: Αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να πληρώνεις ενοίκιο και να αποταμιεύεις, γιατί να μην πληρώνεις δόση δανείου που θα είναι σταθερή και σε 20 χρόνια θα τελειώσει, αντί να πληρώνεις ενοίκιο που θα αυξάνεται συνεχώς και δεν θα τελειώσει ποτέ?
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 1 λεπτό πριν, Stergios74 είπε Το δολάριο το 1990 είχε 231 δραχμές και το 2000 365. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο ανέβηκε άνω του 50% στα πέντε εκείνα χρόνια. Και αντίστοιχη η πτώση της δραχμής. Απ αυτό πιάστηκα. Το ξέρω πως στο διάστημα 1995 (και όχι 1990) έως 2000 η δραχμή υποτιμήθηκε 50% έναντι του δολαρίου, αλλά τι με αυτό? Από όπου και να πιαστείς δεν αλλάζει το γεγονός ότι το 1995 το κόστος αγοράς καινούργιων διαμερισμάτων πχ στην Νέα Κυψέλη ήταν 700€ το μέτρο ενώ σήμερα τα ίδια διαμερίσματα πωλούνται 1.400€ το μέτρο, ενώ σε άλλες περιοχές που δεν ανέβηκαν τόσο πολύ έχουν φτάσει στα 1.050. Το ότι άλλη αξία είχαν τα χρήματα τότε και άλλη σήμερα είναι πασίγνωστο, δεν χρειάζεται να ψάχνεις ιστορικά ισοτιμιών για να το διαπιστώσεις. 33 λεπτά πριν, Stergios74 είπε Το άλλο το "Δεν σου λέω για παλιότερα" απλά σου δείχνει τι κάνεις λάθος αλλά εσύ δεν... Το γεγονός ότι πιάστηκες από την πρόταση "δε σου λέω για παλιότερα" το μόνο που μου δείχνει είναι ότι δεν έχεις να σχολιάσεις κάτι στις άλλες προτάσεις που είναι ουσιώδεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα