Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 37 λεπτά πριν, Stergios74 είπε Δεν νομίζω ότι ο μέσος όρος είναι να αξίζει το 25ετιας περισσότερο από ότι είχε καινούργιο. Γιατί δεν το νομίζεις? Στην Αττική γενικότερα ένα διαμέρισμα που το 1995 πουλιόταν καινούργιο αντί για 230.00 δρχ (σκάρτα 700€) σήμερα 25 χρόνια μετά πουλιέται κατά μέσο όρο 1.250€ (75% και βάλε περισσότερα), παρόλο που μεσολάβησε η οικονομική κρίση του 2009 η οποία κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Και δεν σου λέω για παλιότερα που κυριολεκτικά η αξία ενός ακινήτου διπλασιαζόταν κάθε 5 με 7 έτη, σου μιλάω για το παρόν, 1995-2020. 36 λεπτά πριν, ptwma είπε Το σπιτι μετά τα 25 χρόνια είναι παλιό και μια σοβαρή ανακαίνιση θα σου κοστίσει μίνιμουμ άλλα 50 στο οικονομικό υλικό. Και πάλι θα είναι αρχαίο. Χαρακτηρίζεις παλιό ένα σπίτι 25 ετών, ειδικά σήμερα που το 50% των κατοικιών είναι πάνω από 50 ετών... Και μάλιστα μετά από σοβαρή ανακαίνιση από παλιό θα υποβαθμιστεί σε... αρχαίο!!! Επίσης ισχυρίζεσαι πως μια σοβαρή ανακαίνιση σε σπίτι 25 ετών θα κοστίσει τουλάχιστον 50.000€, λες και φτιάχνεις σπίτι από το μηδέν... Ωραία τα ανέκδοτα σου, μας έκανες και γελάσαμε, να σαι καλά. 3
ptwma Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 24 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Γιατί δεν το νομίζεις? Στην Αττική γενικότερα ένα διαμέρισμα που το 1995 πουλιόταν καινούργιο αντί για 230.00 δρχ (σκάρτα 700€) σήμερα 25 χρόνια μετά πουλιέται κατά μέσο όρο 1.250€ (75% και βάλε περισσότερα), παρόλο που μεσολάβησε η οικονομική κρίση του 2009 η οποία κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Και δεν σου λέω για παλιότερα που κυριολεκτικά η αξία ενός ακινήτου διπλασιαζόταν κάθε 5 με 7 έτη, σου μιλάω για το παρόν, 1995-2020. Χαρακτηρίζεις παλιό ένα σπίτι 25 ετών, ειδικά σήμερα που το 50% των κατοικιών είναι πάνω από 50 ετών... Και μάλιστα μετά από σοβαρή ανακαίνιση από παλιό θα υποβαθμιστεί σε... αρχαίο!!! Επίσης ισχυρίζεσαι πως μια σοβαρή ανακαίνιση σε σπίτι 25 ετών θα κοστίσει τουλάχιστον 50.000€, λες και φτιάχνεις σπίτι από το μηδέν... Ωραία τα ανέκδοτα σου, μας έκανες και γελάσαμε, να σαι καλά. Σου έδωσα μια τιμή 500 ευρώ το μέτρο που είναι εξαιρετικά λογική. Προφανώς είσαι ιδιοκτήτης που η ανακαίνιση σημαίνει βαψιμο. Για να καταλάβεις τι λες , σήμερα που ο άλλος αγόρασε ένα σπίτι το 1990 θα βρει 50 χιλιάρικα ζεστά για να κάνει ανακαίνιση που έχει να βάλει πετρέλαιο στο ΔΙΚΟ του σπίτι εδώ και 4 χρόνια. Ή θα πάρει δάνειο ενώ είναι πιο κόκκινος και από τον πλανήτη Άρη.... Ή με μια διάρκεια ζωής του σκυροδέματος 80 ετών θα βρεθεί ΗΛΊΘΙΟΣ που θα πληρώσει παραπάνω λεφτά + την ανακαίνιση για τη μισή διάρκεια ζωής. Ή κάποιος άλλος ηλίθιος που θα πληρώσει το νοίκι + την ανακαίνιση, για να σου μείνει και κάτι. Φυσικά δεν έχω κάτι με εσένα, άλλωστε είναι συνολικό το πρόβλημα ανικανότητας στους Έλληνες. Δε θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε αν ξέραμε πόσο κάνει 1+1. Και άκου να δεις, αυτή τη στιγμή τελειώνει η φάση του αναισθητικου και περνάμε στην εγχείρηση. Με κάτω από 1000 μονάδες χρηματιστήριο 10 χρόνια τώρα , με μισθούς 650-1100 ευρώ υπάρχει διαστρέβλωση της αγοράς με το κράτος να προστατεύει τους κόκκινους δανειολήπτες, τους "δηλώνω 10 χιλιάρικα εισόδημα " ,τους επιδοματακιδες και τους ιδιοκτήτες με ΚΕΑκαι iPhone. Στην επόμενη φάση θα δεις το πραγματικό πρόσωπο, έρχεται. Τη γλύτωσε τώρα λόγο Κορονοιου αλλά μόλις φύγουν οι μπαρμπαδες με τα 1700 ευρώ σύνταξη και κοπούν οι επιδοτήσεις του κράτους θα δεις να έρχονται όλα στα ίσια τους. Θα δεις τι ωραία θα σε πετάνε έξω από το σπίτι σε χρόνο ρεκόρ και πόσο πιάνει πραγματικά η αγορά όταν δίπλα από το σπίτι σου θα έχει δεκάδες προς διάθεση , ενδεχομένως και πιο καινούργια. Φυσικά ηλίθιοι θα υπάρχουν που πιστεύουν πως το τσιμέντο είναι επένδυση που αποφέρει λεφτά με το τσουβάλι , άλλωστε οι ηλίθιοι είναι πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα και θα αργήσουμε να τους ξεφορτωθούμε. 4
Bakxos Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 5 ώρες πριν, Dinos1973 είπε Δηλαδή σε 10 χρόνια έχεις πετάξει στον κουβα μια 100αρα! Δεν διαφωνώ. Αλλα και στο δάνειο αν το κάνεις έτσι που σου λέω παίρνεις 150 και επιστρέφεις κοντά στα 340.000 (940 χ12χ30) δηλαδή 190 σχεδόν παραπάνω. Δεν τα λες και λίγα. Και δεν μιλάω για δάνεια με collateral ή back to back. Μιλάω για απλό δάνειο 150.000 με 30 χρόνια αποπληρωμή. 1
Stergios74 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 40 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Γιατί δεν το νομίζεις? Στην Αττική γενικότερα ένα διαμέρισμα που το 1995 πουλιόταν καινούργιο αντί για 230.00 δρχ (σκάρτα 700€) σήμερα 25 χρόνια μετά πουλιέται κατά μέσο όρο 1.250€ (75% και βάλε περισσότερα), παρόλο που μεσολάβησε η οικονομική κρίση του 2009 η οποία κράτησε σχεδόν μια δεκαετία. Και δεν σου λέω για παλιότερα που κυριολεκτικά η αξία ενός ακινήτου διπλασιαζόταν κάθε 5 με 7 έτη, σου μιλάω για το παρόν, 1995-2020. Χαρακτηρίζεις παλιό ένα σπίτι 25 ετών, ειδικά σήμερα που το 50% των κατοικιών είναι πάνω από 50 ετών... Και μάλιστα μετά από σοβαρή ανακαίνιση από παλιό θα υποβαθμιστεί σε... αρχαίο!!! Επίσης ισχυρίζεσαι πως μια σοβαρή ανακαίνιση σε σπίτι 25 ετών θα κοστίσει τουλάχιστον 50.000€, λες και φτιάχνεις σπίτι από το μηδέν... Ωραία τα ανέκδοτα σου, μας έκανες και γελάσαμε, να σαι καλά. 230.000 δραχμές του 95 δεν είναι σκαρτα 700€ αλλά σχεδόν 1000 (μεσολαβησε μια διολισθηση και μια υποτίμηση της δραχμαρας μας αλλά δεν είναι του παρόντος). Αντε να δεχτώ λοιπόν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει μια αυξηση 25% (γιατί μεσολάβησε και η χρυσή εποχή της ελλαδας που δεν βλέπω να ξαναρχεται). Αυτό που λέτε ομως καποιοι ότι χωρίς σημαντικό κεφάλαιο, πληρωνοντας δόση αντί για ενοίκιο θα πάρετε σπίτι που μετά από 25 χρόνια θα αξίζει τα διπλά, απλά δεν υπάρχει. Ξεχάστε το.
Bakxos Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 5 ώρες πριν, obby είπε Δηλαδή έχεις βρει σπίτι στην Αθήνα, νεόδμητο, 120 τετραγωνικά με 700 ενοίκιο, δλδ ούτε 6 ευρώ το τμ; Αυτό φαίνεται εντελώς μη ρεαλιστικό με βάση τις τιμές που βλέπω. Περισσότερο έτυχε παρά πέτυχε. Νεόδμητο δεν είναι είναι πολυκατοικία του 2010 αλλά σε πάρα πολύ κατάσταση. Και ναι όντως το βρήκα και μάλιστα και σε καλή περιοχή θεωρώ.. Κι αν θες λεπτομέρειες πμ
obby Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 16 λεπτά πριν, Bakxos είπε Νεόδμητο δεν είναι είναι πολυκατοικία του 2010 αλλά σε πάρα πολύ κατάσταση. Και ναι όντως το βρήκα και μάλιστα και σε καλή περιοχή θεωρώ.. Κι αν θες λεπτομέρειες πμ Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να το βρήκες απλά οι τιμές της αγοράς σίγουρα δεν είναι αυτές. Μακάρι να τανε.
Bakxos Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Παίδες το κάθε τι έχει τα συν και τα πλην. Εγώ προσωπικά αν έβρισκα κάτι καλό με 150.000 χιλιάδες από τι στιγμή που δεν έχω κάτι δικό μου θα το έβαζα το κεφάλι μου και για 30 χρονια. Ομως δεν το κάνω για να παω να πάρω ένα σπίτι 100 τετραγωνικά σε πολυκατοικία στη κυψέλη. Ψάξτε στο Φάληρο πχ στον Άγιο Δημήτριο στην Ηλιούπολη στο Μαρούσι στο στο Ηράκλειο στη Πεύκη και άλλες τέτοιες περιοχές και αν βρείτε κάτι σχετικά καλό με 150 τότε τα λέμε. Μην μου πείτε για πολυκατοικία του 70 που θα θέλω και αλλά 50 να κάνω σπίτι 1
ptwma Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 13 λεπτά πριν, Bakxos είπε Παίδες το κάθε τι έχει τα συν και τα πλην. Εγώ προσωπικά αν έβρισκα κάτι καλό με 150.000 χιλιάδες από τι στιγμή που δεν έχω κάτι δικό μου θα το έβαζα το κεφάλι μου και για 30 χρονια. Ομως δεν το κάνω για να παω να πάρω ένα σπίτι 100 τετραγωνικά σε πολυκατοικία στη κυψέλη. Ψάξτε στο Φάληρο πχ στον Άγιο Δημήτριο στην Ηλιούπολη στο Μαρούσι στο στο Ηράκλειο στη Πεύκη και άλλες τέτοιες περιοχές και αν βρείτε κάτι σχετικά καλό με 150 τότε τα λέμε. Μην μου πείτε για πολυκατοικία του 70 που θα θέλω και αλλά 50 να κάνω σπίτι Πεύκη, Μαρούσι κτλ με 150 χιλιάρικα παίρνεις ίσα με 60 τμ. Για ένα σοβαρό σπίτι 200-250 χιλιάρικα τιμή εκκίνησης ετσι; Δε μιλάμε για lux του 2010. Εκείνα τα έχουν στα 300-400.Περιμένουν τον Τσιν Τσον με τη βαλίτσα με τα λεφτά. Κλαίω από τα γέλια κάθε φορά που διαβάζω αγγελίες Πεύκη. Θέλω πολύ να δω τα μούτρα του υπαλλήλου της τράπεζας όταν σκάσει ο Κακομοιρογλου με 20 χιλιάρικα εισόδημα και δύο πιστωτικές τίγκα να ζητήσει 250 χιλιάρικα για σπίτι του 80 σε "Καλή κατάσταση" και "ήσυχη γειτονιά κοντά σε σχολεία και αγορά".... Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από ptwma
The_Judas Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) Το σπίτι είναι καλή προσωπική επένδυση για ιδιοκατοίκηση, μόνο αν το πάρεις σε σχετικά χαμηλή τιμή (π.χ 70-80000) ή αν το σκεφτείς ως κάτι που θα μείνει στα παιδιά σου. Διαφορετικά δεν έχει ιδιαίτερο κέρδος. Έστω ότι δίνεις 300 ευρώ ενοίκιο x 12 ας πούμε για 50 χρόνια=180.000. Γλιτώνεις όμως έξοδα τους σπιτιού και την φορολογία, τα οποία δεν είναι και λίγα. Αν μιλάμε για σπίτια με ενοίκιο 700+ ευρώ εκεί ίσως να είναι καλύτερη επένδυση. Οταν όμως ο βασικός μισθός είναι 500-600, πόσοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να δίνουν αυτά τα χρήματα.; Πολλοί λίγοι. Προφανώς και η σημερινή εποχή είναι η καλύτερη για κάποιον που έχει πολλά χρήματα γιατί μπορεί να βρει είδη πολυτελείας (π.χ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού) σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης ένα μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι ότι ψάχνουν για σπίτι σχετικά πιο νεόκτιστο. Νέο σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα καλή ποιότητα. Εχω δει πολλές περιπτώσεις νέων σπιτιών που έχουν τραγικά χαμηλής ποιότητας υλικά. Τα οποία βγάζουν βλάβες που δεν είχαν ποτέ οι συγγενείς μου που μένουν σε σπίτια του 75-80... edit: επίσης υπάρχουν και κάποιοι επιπλέον παράγοντες που δεν έβαλα, όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από The_Judas 3
Joshua21 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 18 λεπτά πριν, ptwma είπε Σου έδωσα μια τιμή 500 ευρώ το μέτρο που είναι εξαιρετικά λογική. Προφανώς είσαι ιδιοκτήτης που η ανακαίνιση σημαίνει βαψιμο. Το ότι τη βαφτίζεις εσύ λογική, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Επίσης άσε του χαρακτηρισμούς, αλλιώς και εγώ θα πω πως προφανώς είσαι τσοπάνης και δεν γνωρίζεις σε τι διαφέρει η κατασκευή από το μηδέν με την ανακαίνιση. 22 λεπτά πριν, Stergios74 είπε 230.000 δραχμές του 95 δεν είναι σκαρτα 700€ αλλά σχεδόν 1000 (μεσολαβησε μια διολισθηση και μια υποτίμηση της δραχμαρας μας αλλά δεν είναι του παρόντος). Αντε να δεχτώ λοιπόν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει μια αυξηση 25% (γιατί μεσολάβησε και η χρυσή εποχή της ελλαδας που δεν βλέπω να ξαναρχεται). Όχι, δεν θα σου κάνω τη χάρη να δεχτώ τον εντελώς΄άκυρο ισχυρισμό σου μόνο και μόνο επειδή έτσι μετριάζεται η κοτσάνα που είχες πετάξει πριν. Τα τελευταία 25 χρόνια, σ αρέσει δεν σ αρέσει, οι τιμές των υπαρχόντων ακινήτων έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 75%. Κάτι που είχε πουληθεί το 1995 700€ το μέτρο σήμερα πιάνει από 1.050 έως 1.400, εντελώς χονδρικά αύξηση από 50 έως 100%. Και στην τελευταία 25ετία δεν μεσολάβησε καμία "χρυσή εποχή" όπως ανέφερες, αυτές οι εποχές είχαν τελειώσει πριν το 1995, ίσα ίσα που στην τελευταία 25ετία μεσολάβησε η χειρότερη εποχή, αυτή της οικονομικής κρίσης 2009-2018. 37 λεπτά πριν, Stergios74 είπε Αυτό που λέτε ομως καποιοι ότι χωρίς σημαντικό κεφάλαιο, πληρωνοντας δόση αντί για ενοίκιο θα πάρετε σπίτι που μετά από 25 χρόνια θα αξίζει τα διπλά, απλά δεν υπάρχει. Ξεχάστε το. Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεσαι, αλλά σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς, ποτέ δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Εγώ έγραψα συγκεκριμένα "το πιθανότερο είναι μετά από 25 χρόνια να αξίζει παραπάνω λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσο όρο." Δεν φταίω εγώ αν άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.
SB_1957 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 57 λεπτά πριν, ptwma είπε Σου έδωσα μια τιμή 500 ευρώ το μέτρο που είναι εξαιρετικά λογική. Προφανώς είσαι ιδιοκτήτης που η ανακαίνιση σημαίνει βαψιμο. Για να καταλάβεις τι λες , σήμερα που ο άλλος αγόρασε ένα σπίτι το 1990 θα βρει 50 χιλιάρικα ζεστά για να κάνει ανακαίνιση που έχει να βάλει πετρέλαιο στο ΔΙΚΟ του σπίτι εδώ και 4 χρόνια. Ή θα πάρει δάνειο ενώ είναι πιο κόκκινος και από τον πλανήτη Άρη.... Ή με μια διάρκεια ζωής του σκυροδέματος 80 ετών θα βρεθεί ΗΛΊΘΙΟΣ που θα πληρώσει παραπάνω λεφτά + την ανακαίνιση για τη μισή διάρκεια ζωής. Ή κάποιος άλλος ηλίθιος που θα πληρώσει το νοίκι + την ανακαίνιση, για να σου μείνει και κάτι. Φυσικά δεν έχω κάτι με εσένα, άλλωστε είναι συνολικό το πρόβλημα ανικανότητας στους Έλληνες. Δε θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε αν ξέραμε πόσο κάνει 1+1. Και άκου να δεις, αυτή τη στιγμή τελειώνει η φάση του αναισθητικου και περνάμε στην εγχείρηση. Με κάτω από 1000 μονάδες χρηματιστήριο 10 χρόνια τώρα , με μισθούς 650-1100 ευρώ υπάρχει διαστρέβλωση της αγοράς με το κράτος να προστατεύει τους κόκκινους δανειολήπτες, τους "δηλώνω 10 χιλιάρικα εισόδημα " ,τους επιδοματακιδες και τους ιδιοκτήτες με ΚΕΑκαι iPhone. Στην επόμενη φάση θα δεις το πραγματικό πρόσωπο, έρχεται. Τη γλύτωσε τώρα λόγο Κορονοιου αλλά μόλις φύγουν οι μπαρμπαδες με τα 1700 ευρώ σύνταξη και κοπούν οι επιδοτήσεις του κράτους θα δεις να έρχονται όλα στα ίσια τους. Θα δεις τι ωραία θα σε πετάνε έξω από το σπίτι σε χρόνο ρεκόρ και πόσο πιάνει πραγματικά η αγορά όταν δίπλα από το σπίτι σου θα έχει δεκάδες προς διάθεση , ενδεχομένως και πιο καινούργια. Φυσικά ηλίθιοι θα υπάρχουν που πιστεύουν πως το τσιμέντο είναι επένδυση που αποφέρει λεφτά με το τσουβάλι , άλλωστε οι ηλίθιοι είναι πλειοψηφία σε αυτή τη χώρα και θα αργήσουμε να τους ξεφορτωθούμε. Αν δεχθούμε ότι η κατάσταση είναι έτσι όπως την περιγράφεις, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πρέπει να αγοράζει σπίτι? Και αφού το σκυρόδεμα έχει διάρκεια ζωής 80 έτη, να γκρεμίσουμε ό,τι κτίστηκε πριν 80 χρόνια και να μην ξανακτίσουμε τίποτε, γιατί σε 80 χρόνια θα πρέπει να ξαναγκρεμίζουμε? Εκτός αν είσαι της άποψης να κτίζει σπίτια το κράτος και να μας τα δίνει δωρεάν! Όσο για την αξία ενός σπιτιού πολλών χρόνων υποθέτω ότι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα διαμερίσματα τα πουλάνε στην ξεφτίλα γιατί κοντεύουν 100ετία!
Lanike71 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Εγώ θα συμβούλευα πάντως, να περιμένουν κάποιοι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά να αποφασίσουν. Επίσης, να μην κάνετε υπολογισμούς με τα τρέχοντα έξοδα, αλλά με το που θα βρεθούν στο peak τα έξοδα κάποια στιγμή. Ωραία και καλά, εγώ και η γυναίκα, είχαμε 2 μισθούς και πήραμε σπίτι με δάνειο. Σκέφτηκε κανείς, ότι σε 15-20 χρόνια από την έναρξη του δανείου, θα έρθουν έξοδα όπως αλλαγή αυτοκινήτου, σπουδές παιδιών, νέα έπιπλα(ίσως), ανακαίνιση στο σπίτι της τάξης των 3000-5000 με σημερινές τιμές. Δε μιλώ για αναποδιές τύπου "έχασα τη δουλειά", "έφαγα μείωση μισθού 30%" κλπ. Προσωπικά, δε θα το τολμούσα. Αν τολμούσα κάτι, θα ήταν αγορά γκαρσονιέρας σε φοιτητούπολη εκτός Αθηνών. Με σχετικά μικρό ποσό, εξασφαλίζεις ένα εισόδημα, που θα σε βοηθήσει αργότερα να κάνεις το βήμα για αγορά ή να νοικιάσεις κάτι καλύτερο.
Stergios74 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Όχι, δεν θα σου κάνω τη χάρη να δεχτώ τον εντελώς΄άκυρο ισχυρισμό σου μόνο και μόνο επειδή έτσι μετριάζεται η κοτσάνα που είχες πετάξει πριν. Τα τελευταία 25 χρόνια, σ αρέσει δεν σ αρέσει, οι τιμές των υπαρχόντων ακινήτων έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 75%. Κάτι που είχε πουληθεί το 1995 700€ το μέτρο σήμερα πιάνει από 1.050 έως 1.400, εντελώς χονδρικά αύξηση από 50 έως 100%. Και στην τελευταία 25ετία δεν μεσολάβησε καμία "χρυσή εποχή" όπως ανέφερες, αυτές οι εποχές είχαν τελειώσει πριν το 1995, ίσα ίσα που στην τελευταία 25ετία μεσολάβησε η χειρότερη εποχή, αυτή της οικονομικής κρίσης 2009-2018. Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεσαι, αλλά σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς, ποτέ δεν έγραψα κάτι τέτοιο. Εγώ έγραψα συγκεκριμένα "το πιθανότερο είναι μετά από 25 χρόνια να αξίζει παραπάνω λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσο όρο." Δεν φταίω εγώ αν άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις. Χρυσή εποχή εννοώ την εποχή 2000-2005 που χτίστηκαν πάρα πολλά σπίτια στην Ελλάδα και έγινε μια πραγματική διόρθωση στις τιμές οικοδομής. Τώρα, επειδή είσαι λίγο εριστικός, για τον άκυρο ισχυρισμό μου: πριν λίγο έγραψες: "Και δεν σου λέω για παλιότερα που κυριολεκτικά η αξία ενός ακινήτου διπλασιαζόταν κάθε 5 με 7 έτη, σου μιλάω για το παρόν, 1995-2020". Η τιμή διπλασιαζόταν γιατί υπάρχει κάτι που λέγεται πληθωρισμός και τότε έτρεχε με 15-18%. Η αξία έπεφτε, η τιμή ανέβαινε. Αυτό συνέβαινε και το 1995-2000 αλλά εσύ δεν θες να το καταλάβεις και νομίζεις ότι έπιασες κορόιδα τις τράπεζες. Αν θες να κάνεις συγκρίσεις να κάνεις με σταθερό νόμισμα πχ euro από 2000 έως 2020. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2020 από Stergios74 2
SB_1957 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 Δημοσ. 3 Μαΐου 2020 2 λεπτά πριν, Lanike71 είπε Εγώ θα συμβούλευα πάντως, να περιμένουν κάποιοι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά να αποφασίσουν. Επίσης, να μην κάνετε υπολογισμούς με τα τρέχοντα έξοδα, αλλά με το που θα βρεθούν στο peak τα έξοδα κάποια στιγμή. Ωραία και καλά, εγώ και η γυναίκα, είχαμε 2 μισθούς και πήραμε σπίτι με δάνειο. Σκέφτηκε κανείς, ότι σε 15-20 χρόνια από την έναρξη του δανείου, θα έρθουν έξοδα όπως αλλαγή αυτοκινήτου, σπουδές παιδιών, νέα έπιπλα(ίσως), ανακαίνιση στο σπίτι της τάξης των 3000-5000 με σημερινές τιμές. Δε μιλώ για αναποδιές τύπου "έχασα τη δουλειά", "έφαγα μείωση μισθού 30%" κλπ. Προσωπικά, δε θα το τολμούσα. Αν τολμούσα κάτι, θα ήταν αγορά γκαρσονιέρας σε φοιτητούπολη εκτός Αθηνών. Με σχετικά μικρό ποσό, εξασφαλίζεις ένα εισόδημα, που θα σε βοηθήσει αργότερα να κάνεις το βήμα για αγορά ή να νοικιάσεις κάτι καλύτερο. Η δόση του δανείου μετά από 15-20 χρόνια θα είναι αναλογικά πολύ μικρότερη σε σχέση με τον σημερινό μισθό σου, ενώ το ενοίκιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο! Οι αναποδιές και οι ανάγκες δεν εξαρτώνται από το αν πληρώνεις δάνειο (που κάποια στιγμή θα τελειώσει) ή αν πληρώνεις ενοίκιο (που δεν θα τελειώσει ποτέ)! Το συμπέρασμα είναι ότι αν έχεις μισθό που σου επιτρέπει να ζεις άνετα, να αποταμιεύεις και να πληρώνεις ενοίκιο, είναι προτιμότερο να πληρώνεις δάνειο για 20-30 χρόνια, και όχι ενοίκιο για μια ζωή! Όταν είσαι με 500-600 και παλεύεις να τα βγάλεις πέρα ψάχνοντας για ενοίκιο των 200+, εννοείται ότι δεν μπορείς ούτε δάνειο να πάρεις -δεν σου δίνει κανείς- αλλά και να σου έδινε δεν θα μπορούσες να το πληρώσεις!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα