Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 135
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
51 minutes ago, aypnia said:

Ανεξάρτητα από αν κάποιου του αρέσει το linux και εδικά το fedora workstation είναι καλή επιλογή το να πάρεις ένα.... linux laptop.

Γιατί διασφαλίζεις ότι αν κάποια στιγμή για χ, ψ λόγο δεν θες να χρησιμοποιείς πια windows έχεις ένα μηχάνημα πλήρες συμβατό και με linux.

Με windows θα είναι που θα είναι συμβατό βάζοντας τους σωστούς drivers που σίγουρα θα υπάρχουν.

Τα μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει κάποιος με κάποια linux διανομή είναι το να μην υπάρχει σωστός driver για κάτι που έχει στο μηχάνημα του.

Ακομα κουλ ειναι.

Ειδικα αν διαχειριζεσαι servers, ειναι οτι πιο κουλ μπορεις να κανεις - και κανεις τη δουλεια σου αποτελεσματικα και αποδοτικα.

2 hours ago, dsaltos said:

sudo pacman -Syu

Τι υπεροχη διανομη, την ειχα ενα φεγγαρι σε Desktop και τωρα εχω τον server μου σε Arch Linux.

Σκυλι, απο τις καλυτερες λυσεις κι απορω πως δεν παιζει μπαλιτσα σε enterprise επιπεδο.

1 hour ago, Haldol said:

Το GNU/Linux έχει τη θέση που του αξίζει. Δηλαδή απόλυτη κυριαρχία σε servers, ανύπαρκτο σε οικιακά περιβάλλοντα.

Θα συμφωνησω απολυτα.

Το GNU/Linux ειναι αρκετα πετυχημενο λειτουργικο αλλα δεν ειναι (ακομα) σε θεση να ανταγωνιστει Windows 10 και MacOS για workstation χρηση.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Υπάρχει ακόμη κόσμος που δουλεύει το Linux? Δεν τρολάρω. Απλά είμαι περίεργος.. έχει αλλάξει κάτι στις τελευταίες εκδόσεις από θέμα συμβατότητας με windows εφαρμογές? Τρέχει windows εφαρμογές/παιχνίδια? Επιδόσεις? Σταθερότητα/ασφάλεια? Από ευκολία χειρισμού / φιλικότητα χρήσης πως τα πάει? Έχω χρόνια να ασχοληθώ και βλέπω ότι έχει αρκετούς φανατικούς και ρωτάω από περιέργεια.

Άμα σε σπρώξει η μοίρα στο κακό το δρόμο, τα φέρνει δύσκολα η ζωή ... υπάρχει να καταλάβεις ακόμα κόσμος σαν κάτι και του λόγου μου που δουλεύει ακόμα σε solaris, πρωην sun νυν oracle αν χρειαστεί :D 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Υπάρχει ακόμη κόσμος που δουλεύει το Linux? Δεν τρολάρω. Απλά είμαι περίεργος.. έχει αλλάξει κάτι στις τελευταίες εκδόσεις από θέμα συμβατότητας με windows εφαρμογές? Τρέχει windows εφαρμογές/παιχνίδια? Επιδόσεις? Σταθερότητα/ασφάλεια? Από ευκολία χειρισμού / φιλικότητα χρήσης πως τα πάει? Έχω χρόνια να ασχοληθώ και βλέπω ότι έχει αρκετούς φανατικούς και ρωτάω από περιέργεια.

Γιατί τώρα πλέον με 10 ευρώ έχεις γνήσια Windows οπότε δεν τίθεται πιστεύω θέμα κόστους... Κάποιος είπε πιο πάνω ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα σπίτια... Γιατί το είπε? Κάτι έχω χάσει μάλλον για αυτό διαφωτίστε με.

Ποτέ δεν ήταν θέμα κόστους αν και το ότι είναι δωρεάν ειναι ένα θετικό, τέλος τα 10ευρα δεν είναι "γνήσια" windows παράνομα έχεις πάλι αλλά έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου σε σχέση με τα πειρατικά που μπορεί να κρασάρουν για διάφορους λόγους ή να συνοδεύονται απο ιούς.  (είναι αποτέλεσμα παραεμπορίου όπου η Microsoft δίνει κλειδιά σε κάποια συμβόλαια με εταιρίες ή σε φοιτητές "δωρεάν" για δοκιμαστικούς λόγους και μόνο στους συγκεκριμένους χρήστες και μετά αυτοί οι φοιτητές ή εταιρίες  τα μεταπωλούν χωρίς την αδειοδότηση της microsoft στο ebay ή στα διάφορα site που βλέπεις να διαφημίζουν φθηνά κλειδιά ) 

Υπάρχει ακόμη κόσμος που δουλεύει το Linux?

Έτσι όπως θέτεις την ερώτηση σου μοιάζει σαν να υπονοείς ότι το userbase των linux διανομών μικρένει ενώ συμβαίνει το αντίθετο μεγαλώνει, υπάρχουν και δήμοι,κράτοι που κάνουν χρήση linux στους desktop υπολογιστές τους πέρα απο απλούς users.

έχει αλλάξει κάτι στις τελευταίες εκδόσεις από θέμα συμβατότητας με windows εφαρμογές?

Δεν ρωτάς κάτι συγκεκριμένο πχ ποια διανομή, για ποιες ημερομηνίες μιλάς για ποιες εφαρμογές μιλάς, γενικά συνέχεια αλλάζει κάτι και η συμβατότητα αυξάνεται δεν έχει σταματήσει ποτέ αυτό. 

Τρέχει windows εφαρμογές/παιχνίδια?

Τρέχει παιχνίδια natively αν έιναι σε vulkan ή OpenGL για το directX επειδή είναι πνευματική ιδιοκτησία της microsoft υπάρχουν θέματα συμβατότητας αλλά παράλληλα με διάφορους τρόπους (πχ μεταφράζοντας το σε vulkan ή OpenGL) η συμβατότητα αυξάνεται με τον καιρό, τέλος μπορείς απλά να τρέχεις μέσω KVM και ουσιαστικά να τρέχεις windows για να παίξεις ένα παιχνίδι που με άλλους τρόπους δεν μπορείς σε παρόμοιες επιδόσεις. 

'Όσο αφορά τις εφαρμογές είναι χιλιάδες οπότε δεν υπάρχει απάντηση τις περισσότερες φορές πάντως ή μπορείς να τις τρέξεις κανονικά ή υπάρχει μια εξίσου καλή εναλλακτική αυτό έχει περισσότερο να κάνει με τους developers της κάθε εφαρμογής.  Υπάρχουν εφαρμογές πχ το office της MS ή εφαρμογές της adobe που για προφανείς λόγους δεν τρέχουν με υποστήριξη των εταιριών που τις πουλάνε, αλλά πέρα απο τις εναλλακτικές υπάρχουν τρόποι να τις λειτουργείς και σε linux αλλά χωρίς επίσημο support απο την μαμά εταιρία. 

Επιδόσεις?

Κανόνας είναι ότι γενικά έχει καλύτερες επιδόσεις απο windows αυτός ειναι ένας απο τους λόγους (και όχι το κόστος) χρήσης linux 

Σταθερότητα/ασφάλεια?

Μακράν ασφαλέστερο και σταθερότερο. 

Από ευκολία χειρισμού / φιλικότητα χρήσης πως τα πάει?

Δεν είναι κόπια των windows που πάει να πει ότι δεν γίνεται ένας μη έμπειρος χρήστης windows να κάνει ακριβώς τα ίδια πράματα σε linux όπως έκανε σε windows με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Έχοντας πει αυτό υπάρχουν πολλές διανομές με όμορφα γραφικά περιβάλλοντα πολύ φιλικές ως προς τον χρήστη και η διαδικασία μετάβασης δεν διαφέρει απο το πχ να πας απο windows σε mac όσο αφορά το θέμα δυσκολίας στην προσαρμογή. (δεν εννοώ ότι μοιάζει με mac αν και με αυτά έχουν κάποια κοινά στοιχεία όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας δεν ειναι κόπια mac -το αντίθετο μάλιστα- ούτε κόπια windows οπότε θέλεις μια κάποια προσαρμογή ειδικά αν δεν είσαι έμπειρος χρήστης σε κάποιο απο τα λειτουργικά αυτά) .

Γιατί το είπε? Κάτι έχω χάσει μάλλον για αυτό διαφωτίστε με.

Μόνο εκείνος ξέρει γιατί το είπε

Υπάρχουν πάντως τόσο ιδεολογικοί λόγοι (που έχουν να κάνουν με το free software και εδώ η λέξη free όχι με την έννοια του τζάμπα άσχετο αν τις περισσότερες φορές συμβαίνει να είναι τζάμπα αλλά με την έννοια της ελευθερίας) αλλά και πρακτικοί ευκολία στην ανάπτυξη και εξέλιξη χωρίς φραγμούς (όπως ειναι η πολιτική μιας εταιρίας που έχει το κλειστό software που μπορεί να ξεκινάει απο το πιο απλό πχ την αφαίρεση του κουμπιού start στα windows 8 χωρίς να σε ρωτήσουν) επιδόσεις, σταθερότητα, ασφάλεια κτλ. 

Επεξ/σία από TopicStrarter
  • Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Haldol είπε

Το GNU/Linux έχει τη θέση που του αξίζει. Δηλαδή απόλυτη κυριαρχία σε servers, ανύπαρκτο σε οικιακά περιβάλλοντα.

Γιατί ρε παίδες :D Ευτυχώς για τους end users δεν είναι έτσι τα πράγματα - Ubuntu, Manjaro, Fedora, Elementary etc. για έναν απλό χρήστη είναι εφάμιλλα με Win/MacOS. Αν κάποιος έχει μάθει ένα workflow σε ένα συγκεκριμένο OS είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αλλα δεν νομιζω οτι αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, chncynic είπε

Γιατί ρε παίδες :D Ευτυχώς για τους end users δεν είναι έτσι τα πράγματα - Ubuntu, Manjaro, Fedora, Elementary etc. για έναν απλό χρήστη είναι εφάμιλλα με Win/MacOS. Αν κάποιος έχει μάθει ένα workflow σε ένα συγκεκριμένο OS είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, αλλα δεν νομιζω οτι αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση

Το εξηγώ στο επόμενο post. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι δύσχρηστο το GNU/Linux. Μία χαρά εύχρηστο είναι, δε φταίει καμία συνήθεια και κανένα workflow. Το πρόβλημα είναι ορισμένες νοοτροπίες που δε το αφήνουν να εξαπλωθεί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Haldol είπε

Το εξηγώ στο επόμενο post. Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι δύσχρηστο το GNU/Linux. Μία χαρά εύχρηστο είναι, δε φταίει καμία συνήθεια και κανένα workflow. Το πρόβλημα είναι ορισμένες νοοτροπίες που δε το αφήνουν να εξαπλωθεί. 

Εγώ πιστεύω ότι σήμερα πλέον ο μόνος σοβαρός λόγος που δυσκολεύει την εξάπλωση είναι τα directX παιχνίδια όταν θα μπορείς out of the box να τρέξεις όλα τα παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο (όχι μισά natively τα μισά με wine ή άλλα layers και τα άλλα μόνο μέσω KVM) χωρίς καμία εξαίρεση τότε θα ανεβούν οι χρήστες εκθετικά βασικά θα ειναι η ταφόπλακα των κλειστών λειτουργικών. 

Γιατί ας μην γελιόμαστε οι χρήστες χωρίζονται σε γνώστες, επαγγελματίες, και απλούς που βλέπουν μια ταινία και θέλουν να παίξουν ένα παιχνιδάκι 

Οι πρώτες δύο δεν πρόκειται να αλλάξουν το κυρίως λειτουργικό τους είτε είναι linux ή windows ή macos  και αποτελούν την μειοψηφία, οι απλοί χρήστες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών desktop και τους παρέχονται τα πάντα και δωρεάν μέσω linux (ήδη και μέσα απο τα windows χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές προερχόμενες απο linux περιβάλλοντα χωρίς να το ξέρουν πχ VLC ) αλλά μένει εμπόδιο το ότι δεν γίνεται 100% αβασάνιστα να παίξουν το 100% των παιχνιδιών που βγαίνουν με βάση το directX που ειναι και η πλειοψηφία των παιχνιδιών μέχρι στιγμής (αν και σε λίγα χρόνια νομίζω θα επικρατήσει το vulkan και θα φέρει την ταφόπλακα που ανέφερα :P) 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, TopicStrarter είπε

Ποτέ δεν ήταν θέμα κόστους αν και το ότι είναι δωρεάν ειναι ένα θετικό, τέλος τα 10ευρα δεν είναι "γνήσια" windows παράνομα έχεις πάλι αλλά έχεις πιο ήσυχο το κεφάλι σου σε σχέση με τα πειρατικά που μπορεί να κρασάρουν για διάφορους λόγους ή να συνοδεύονται απο ιούς.  (είναι αποτέλεσμα παραεμπορίου όπου η Microsoft δίνει κλειδιά σε κάποια συμβόλαια με εταιρίες ή σε φοιτητές "δωρεάν" για δοκιμαστικούς λόγους και μόνο στους συγκεκριμένους χρήστες και μετά αυτοί οι φοιτητές ή εταιρίες  τα μεταπωλούν χωρίς την αδειοδότηση της microsoft στο ebay ή στα διάφορα site που βλέπεις να διαφημίζουν φθηνά κλειδιά ) 

Έτσι όπως θέτεις την ερώτηση σου μοιάζει σαν να υπονοείς ότι το userbase των linux διανομών μικρένει ενώ συμβαίνει το αντίθετο μεγαλώνει, υπάρχουν και δήμοι,κράτοι που κάνουν χρήση linux στους desktop υπολογιστές τους πέρα απο απλούς users.

Δεν ρωτάς κάτι συγκεκριμένο πχ ποια διανομή, για ποιες ημερομηνίες μιλάς για ποιες εφαρμογές μιλάς, γενικά συνέχεια αλλάζει κάτι και η συμβατότητα αυξάνεται δεν έχει σταματήσει ποτέ αυτό. 

Τρέχει παιχνίδια natively αν έιναι σε vulkan ή OpenGL για το directX επειδή είναι πνευματική ιδιοκτησία της microsoft υπάρχουν θέματα συμβατότητας αλλά παράλληλα με διάφορους τρόπους (πχ μεταφράζοντας το σε vulkan ή OpenGL) η συμβατότητα αυξάνεται με τον καιρό, τέλος μπορείς απλά να τρέχεις μέσω KVM και ουσιαστικά να τρέχεις windows για να παίξεις ένα παιχνίδι που με άλλους τρόπους δεν μπορείς σε παρόμοιες επιδόσεις. 

'Όσο αφορά τις εφαρμογές είναι χιλιάδες οπότε δεν υπάρχει απάντηση τις περισσότερες φορές πάντως ή μπορείς να τις τρέξεις κανονικά ή υπάρχει μια εξίσου καλή εναλλακτική αυτό έχει περισσότερο να κάνει με τους developers της κάθε εφαρμογής.  Υπάρχουν εφαρμογές πχ το office της MS ή εφαρμογές της adobe που για προφανείς λόγους δεν τρέχουν με υποστήριξη των εταιριών που τις πουλάνε, αλλά πέρα απο τις εναλλακτικές υπάρχουν τρόποι να τις λειτουργείς και σε linux αλλά χωρίς επίσημο support απο την μαμά εταιρία. 

Κανόνας είναι ότι γενικά έχει καλύτερες επιδόσεις απο windows αυτός ειναι ένας απο τους λόγους (και όχι το κόστος) χρήσης linux 

Μακράν ασφαλέστερο και σταθερότερο. 

Δεν είναι κόπια των windows που πάει να πει ότι δεν γίνεται ένας μη έμπειρος χρήστης windows να κάνει ακριβώς τα ίδια πράματα σε linux όπως έκανε σε windows με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Έχοντας πει αυτό υπάρχουν πολλές διανομές με όμορφα γραφικά περιβάλλοντα πολύ φιλικές ως προς τον χρήστη και η διαδικασία μετάβασης δεν διαφέρει απο το πχ να πας απο windows σε mac όσο αφορά το θέμα δυσκολίας στην προσαρμογή. (δεν εννοώ ότι μοιάζει με mac αν και με αυτά έχουν κάποια κοινά στοιχεία όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας δεν ειναι κόπια mac -το αντίθετο μάλιστα- ούτε κόπια windows οπότε θέλεις μια κάποια προσαρμογή ειδικά αν δεν είσαι έμπειρος χρήστης σε κάποιο απο τα λειτουργικά αυτά) .

Μόνο εκείνος ξέρει γιατί το είπε

Υπάρχουν πάντως τόσο ιδεολογικοί λόγοι (που έχουν να κάνουν με το free software και εδώ η λέξη free όχι με την έννοια του τζάμπα άσχετο αν τις περισσότερες φορές συμβαίνει να είναι τζάμπα αλλά με την έννοια της ελευθερίας) αλλά και πρακτικοί ευκολία στην ανάπτυξη και εξέλιξη χωρίς φραγμούς (όπως ειναι η πολιτική μιας εταιρίας που έχει το κλειστό software που μπορεί να ξεκινάει απο το πιο απλό πχ την αφαίρεση του κουμπιού start στα windows 8 χωρίς να σε ρωτήσουν) επιδόσεις, σταθερότητα, ασφάλεια κτλ. 

Κατατοπιστικότατος και σε ευχαριστώ.

Πάντως από ότι καταλαβαίνω η πλειοψηφία των χρηστών που έχουν αυτή τη στιγμή Windows Και έχουν μάθει σε αυτό είναι σχεδόν αδύνατον και άσκοπο να μεταφερθούν σε Linux εκτός και αν το κάνουν καθαρά για χόμπι και έρευνα που άλλωστε κυρίως να υποθέσω ότι σε αυτή τη μερίδα χρηστών απευθύνεται κυρίως το Linux. 

Και κακά τα ψέματα... όσο και να ολοκληρωθεί/εξελιχθεί το Linux δεν θα μπορέσει ποτέ να πιάσει native ερφαρμογή που τρέχει σε windows και που αναβαθμίζεται καθημερινά και έχει μεγάλη εμπορική αξία. 

2 παραδείγματα να πω.. για ποιο λόγο να φύγει κάποιος από windows για να πάει σε Linux όταν οι εφαρμογές που χρησιμοποιεί είναι οι κυριότερες που γνωρίζουμε... επεξεργασία εικόνας, επεξεργασία βίντεο, διασκέδαση, παιχνίδι, δικτυακό παιχνίδι και αυτές είτε παίζουν natively Ποιο γρήγορα στα Windows είτε δεν παίζουν καθόλου στο Linux... και το άλλο παράδειγμα είναι όταν έχεις συνηθίσει στον απλό και φιλικό τρόπο λειτουργίας είναι κομμάτι δύσκολο να πας σε κάτι αν όχι δυσκολότερο, εντελώς διαφορετικό. 

Δεν βρίσκω λοιπόν χρήση πέραν του καθαρού χόμπι και μελέτης/έρευνας.

Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς πριν 10+ χρόνια που δοκίμαζα διάφορες εκδόσεις/διανομές που μου είχε κάνει εντύπωση ότι δεν είχε καν τρόπο να κάνεις eject το DVD drive και έπρεπε να ανοίξεις παράθυρο να τρέξεις ολόκληρη εντολή για να το κάνεις.. ούτε καν ένα shortcut στο πληκτρολόγιο.. χεχε... 

Πάντως φίλος που είναι αρκετά κολημένος με την μπάλα τρέχει σε εικονικό περιβάλλον μέσα στα 10άρια ένα σκασμό διανομές και σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι τόσο καλοφτιαγμένος ο πυρήνας των windows και του σημερινού hardware που οι διαφορές θα ήταν αμελητέες αν τα έτρεχες native... να υποθέσω ότι δεν γίνεται και το vice versa σωστά? Η αν γίνεται οι επιδόσεις θα είναι πολύ πεσμένες (σύμφωνα πάντα με λόγια από κάποιον που έχει αρκετή πείρα)... σωστά?

Οπότε ποιο το νόημα δεν καταλαβαίνω και ποτέ δεν κατάλαβα... ακόμη και ασφάλεια να πει κάποιος ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας.. . να υποθέσω ότι ίσχυε πριν κάποια χρόνια αλλά όχι τόσο τώρα?

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Πάντως από ότι καταλαβαίνω η πλειοψηφία των χρηστών που έχουν αυτή τη στιγμή Windows Και έχουν μάθει σε αυτό είναι σχεδόν αδύνατον και άσκοπο να μεταφερθούν σε Linux εκτός και αν το κάνουν καθαρά για χόμπι και έρευνα που άλλωστε κυρίως να υποθέσω ότι σε αυτή τη μερίδα χρηστών απευθύνεται κυρίως το Linux. 

Κοίτα το αν θα αλλάξει κάποιος λειτουργικό είναι υποκειμενικό ζήτημα ο καθένας κάνει ότι θέλει, με την ίδια λογική δεν υπάρχει λόγος να πας σε mac αν είσαι σε windows ... (και μάλιστα το gaming σε mac σχεδόν ανύπαρκτο απο θέμα επιδόσεων και υποστήριξης) 

Απο εκεί και πέρα αντικειμενικοί λόγοι αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο υπάρχουν πχ ανωνυμία, πλήρης έλεγχος συστήματος (που ειδικά σε windows 10 τα ψάχνει με το σταγονόμετρο αυτά)  μικρότερες απαιτήσεις σε όγκο, portability (μπορείς να έχεις το λειτουργικό σου σε ένα στικάκι ή εξωτερικό δίσκο και να το τρέχεις παντού) σταθερότητα (ξεχνάς μπλε οθόνες σφαλμάτων φορμάτ κτλ) επιδόσεις, ασφάλεια κτλ. 

40 λεπτά πριν, tsarouc είπε

Και κακά τα ψέματα... όσο και να ολοκληρωθεί/εξελιχθεί το Linux δεν θα μπορέσει ποτέ να πιάσει native ερφαρμογή που τρέχει σε windows και που αναβαθμίζεται καθημερινά και έχει μεγάλη εμπορική αξία. 

Κακά τα ψέματα γιαυτό να μην τα λέμε :P

Τα linux λειτουργικά ειναι ολοκληρωμένα δεν είναι "under construction" όπως τα έχεις στο μυαλό σου απότι καταλαβαίνω.

Αναβαθμίζονται πολύ πιο ραγδαία και φέρνουν καινούργιες τεχνολογίες πολύ πιο γρήγορα (πχ νομίζω ακόμη και σήμερα οι windows 10 home και pro δεν μπορούν να δούν σωστά τον ryzen 3990x με τα 128 threads του και τον βλέπουν σαν dual socket επεξεργαστή ενώ σε linux λειτουργεί στο 100%) 

Πολλές απο τις εφαρμογές τρέχουν native σε linux ή ειναι εξαρχής ανεπτυγμένες για linux και απλά έχουν port σε windows 

Πχ spotify,  firefox ,chrome ,brave ,VLC ,Blende r,audacity ,dropbox , handbrake ,Steam , Thunderbird, Davinci resolve, slack, virtual box, GIMP κτλ κτλ κτλ 

και τρέχουν καλύτερα σε linux παρά σε windows και ενημερώνονται πρώτα σε linux ακριβώς γιατί ειναι ευκολότερο να αναπτύξεις εφαρμογές σε linux και με μεγαλύτερη ασφάλεια μιας και δεν έχει τις τρύπες που συναντάς σε windows.

Τώρα όπου δεν υπάρχει native υποστήριξη πχ στο MS office πέρα ότι έχεις άλλες επιλογές όπως το libreoffice που έχει και περισσότερα features μπορείς να τις τρέξεις και σε linux και αν θες 100% καμία διαφορά απλά τις τρέχεις μέσω virtualization (τρέχεις ουσιαστικά κομμάτια ή ολόκληρο το λειτουργικό των windows μέσω linux και έτσι δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά) 

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ.

Παιδιά πυροβολήστε με άλλα στο θέμα desktop νομίζω πως το Λίνουξ δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, το αντίθετο θα έλεγα, το λέει και ο Torvalds. Οι μεγάλες εταιρείες, Redhat, Canonical, Suse, τις ενδιαφέρει κυρίως το server κομμάτι που είναι και τα λεφτά.  Ο μεγάλος κατακερματισμός του desktop, ναι μεν έχει πλεονεκτήματα, στην πράξη όμως δε βοηθάει τη συνολική ανάπτυξη μιας και χωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Εγώ προτιμώ να πληρώσω office και Windows και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, cgioris είπε

Παιδιά πυροβολήστε με άλλα στο θέμα desktop νομίζω πως το Λίνουξ δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, το αντίθετο θα έλεγα, το λέει και ο Torvalds. Οι μεγάλες εταιρείες, Redhat, Canonical, Suse, τις ενδιαφέρει κυρίως το server κομμάτι που είναι και τα λεφτά.  Ο μεγάλος κατακερματισμός του desktop, ναι μεν έχει πλεονεκτήματα, στην πράξη όμως δε βοηθάει τη συνολική ανάπτυξη μιας και χωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Εγώ προτιμώ να πληρώσω office και Windows και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Εφόσον προτιμάς κάνε αυτό που θες κανένας δεν σε βάζει με το ζόρι να αλλάξεις κάτι, αλλά αυτά που λες είναι ανακρίβειες.

Ένας απο τους μεγάλους λόγους για να πας σε linux (και ένας απο τους λόγους που η MS ενσωματώνει τον linux kernel σε windows μπας και κρατήσει τους ενδιαφερόμενους μέσα στο λειτουργικό της) είναι οι Opensource κοινότητες οι οποίες ειναι ελεύθεροι (ή πληρωμένα studio) μηχανικοί/προγραμματιστές που αναπτύσσουν με κεντρικό τρόπο το software που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σφαιρικά σε όλες τις διανομές.

Οι driver πχ της AMD ακριβώς για αυτόν τον λόγο ειναι πιο cutting edge σε σύγκριση με τους ίδιους για windows ή με τους αντίστοιχους driver της nvidia για linux (επειδή δεν ειναι opensource)

Τώρα που βρήκες τον Torvalds να λέει ότι το desktop κομμάτι των linux διανομών δεν έχει βελτιωθεί δεν ξέρω και νομίζω πως απλά το φανταστικές ή παρερμήνευσες κάτι που είδες κάπου  

αρκεί να κάνεις μια βόλτα σε manjaro,ubuntu,linuxmint,debian για να δεις ότι μια χαρά εξελιγμένα είναι και φιλικότατα ως προς τον χρήστη. 

• Like 2
Δημοσ.

Έχω και ένα laptopμε Linux, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατον να χρησιμοποιώ Linux σαν κύριο OS γιατί στον τομέα του ήχου που δουλεύω είναι ανύπαρκτο δυστυχώς, θέλει πολύ δρόμο ακομα, δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές για επαγγελματική χρήση και ελάχιστο έως καθόλου συμβατό hardware. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, MetroStar είπε

Έχω και ένα laptopμε Linux, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατον να χρησιμοποιώ Linux σαν κύριο OS γιατί στον τομέα του ήχου που δουλεύω είναι ανύπαρκτο δυστυχώς, θέλει πολύ δρόμο ακομα, δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές για επαγγελματική χρήση και ελάχιστο έως καθόλου συμβατό hardware. 

δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές για επαγγελματική χρήση .. χμμμ

Ardour

Βitwig

LMMS

Audacity

Qtractor 

KXStudio

Renoise

Helm

Zyn-Fusion

JACK (API)

u-he (blugins)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με επαγγελματικό ήχο και τι μπορεί να γίνει απο πλευράς linux μπορείς να πας εδώ https://wiki.archlinux.org/index.php/Professional_audio

https://github.com/jackaudio/jackaudio.github.com/wiki

http://linux-sound.org/midi.html βασικά γενικά ολο το http://linux-sound.org/

https://alsa-project.org/wiki/Main_Page

και https://ubuntustudio.org/ και βασικά https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/AudioHandbook

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

@TopicStrarter ρε φίλε δε βαρέθηκες να κάνεις τον μάρτυρα του λίνουξ σε κάθε τοπικ; Όσο και να γράφεις σεντόνια δεν αλλάζει κάτι,  όποιος έχει διαφορετική άποψη από εσένα,  δηλαδή το 95% έχει τους λόγους του και αυτός.  Το ότι έφτασαν 2 δήμοι και 3 εταιρείες να χρησιμοποιούν λίνουξ δε δείχνει κάτι,  ίσα ίσα επιβεβαιώνει πως οι υπόλοιποι τρέχουν Windows.

Μην κάνεις τον κόπο να απαντήσεις,  γίνεσαι κουραστικός,  φιλικά στο λέω.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...