stel106 Δημοσ. χθες στις 02:44 πμ Δημοσ. χθες στις 02:44 πμ Στις 22/1/2025 στις 10:41 ΜΜ, costas_ είπε Όσοι έχουν πραγματική ανάγκη ένα δικό τους σπίτι ... δεν σκέπτονται ως επενδυτές. Επειδή εγω σκέφτομαι επενδυτικά και αγορασαμε σπίτι λογω πραγματικής αναγκης που το στηριζεις αυτο?
StavrosD Δημοσ. χθες στις 02:45 πμ Δημοσ. χθες στις 02:45 πμ 10 ώρες πριν, gpapadakis είπε Το ποστ του StavrosD πιο πανω δειχνει την ξεφτιλα, οικονομια υπηρεσιων που δεν παραγει τιποτα, κοιταξτε ποσοι εχουν χωθει στα ακινητα και μασανε παρεχοντας "υπηρεσιες"... Άσε... παλιότερα οι μηχανικοί έλεγαν "αυτό το κτήριο το έχτισα", τώρα λένε "το μέτρησα". Όλες οι υπηρεσίες αυτές χρειάζονται. Ο συμβολαιογράφος χρειάζεται για να ελέγξει τα συμβόλαια και το ποιος υπογράφει τι. Ο δικηγόρος για να εξασφαλίσει τον πελάτη του από τυχόν νομικά προβλήματα. Ο μηχανικός για να εξασφαλίσει ότι τόσο την νομιμότητα αλλά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του ακινήτου (σε σεισμό, στα Η/Μ, κλπ). Το θέμα είναι κατά πόσο κάνει ο κάθε επαγγελματίας την δουλειά του και κατά πόσο τον έχει αναγκάσει το κράτος να γίνει εισπράκτορας.
costas_ Δημοσ. χθες στις 06:52 πμ Δημοσ. χθες στις 06:52 πμ 4 ώρες πριν, stel106 είπε Επειδή εγω σκέφτομαι επενδυτικά και αγορασαμε σπίτι λογω πραγματικής αναγκης που το στηριζεις αυτο? Έχω ήδη εξηγήσει την γνώμη μου: Δεν είναι τόσο απλό το κριτήριο της επιλογής. Το σπίτι το αγοράζεις για όλη σου την ζωή (όχι για να το πουλήσεις σε 5-10 χρόνια), το (από)πληρώνεις με τις οικονομίες σου, το προορίζεις για τα παιδιά σου και το βελτιώνεις όσο μπορείς όχι μόνο επειδή είναι δικό σου αλλά κυρίως επειδή αποτελεί την εστία της οικογένειάς σου.
snot Δημοσ. χθες στις 09:18 πμ Δημοσ. χθες στις 09:18 πμ 10 hours ago, costas_ said: Και πριν 30-40 χρόνια (που ήμουν νέος) δεν είχαμε χρήματα. Τότε όμως δεν είχαμε κινητό, αυτοκίνητο, διακοπές, εξόδους κλπ. Ολα τα χρήματα που μαζεύαμε πήγαιναν στην οικογένεια και ο μπαμπάς ή η μαμά ήταν οι επενδυτές μας. Ετσι γινόταν προκοπή Δεν λέω πως οι γονείς μου τα είχαν πιο εύκολα από εμένα, ούτε κατά διάνοια. Η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη παλιά. Αλλά ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και ο μισθός του καθενός αντιστοιχούσε περίπου σε 1.5 τετραγωνικό με βάση αυτά που οι ίδιοι μου λένε. Έχω υπερδιπλάσιο μισθό σε σχέση τον σημερινό αντίστοιχο δημόσιο υπάλληλο και αμφιβάλλω αν φτάνει για 1 τετραγωνικό Ναι μεν τα ταξίδια, οι εξόδοι κτλ είναι πολύ πιο εύκολα για εμάς σήμερα αλλά για να κτίσει κάποιος περιουσία σήμερα δεν αρκεί μόνο η εργασία και η στέρηση 2 3
costas_ Δημοσ. χθες στις 09:39 πμ Δημοσ. χθες στις 09:39 πμ (επεξεργασμένο) Το βλέπουμε και στα δημοσιεύματα που κατα καιρούς μας λένε με πόσους μισθούς αγοράζεις σπίτι στην Ελλάδα. Και η απογοήτευση των νέων είναι τόσο μεγάλη που απλά λες "ποτέ δεν πρόκειται να γοράσεις σπίτι με έναν μισθό". https://www.rthess.gr/business-oikonomia/posoi-misthoi-apaitountai-gia-tin-agora-akinitou-stin-ellada/ Επεξ/σία χθες στις 09:41 πμ από costas_
stel106 Δημοσ. χθες στις 09:44 πμ Δημοσ. χθες στις 09:44 πμ 2 ώρες πριν, costas_ είπε Έχω ήδη εξηγήσει την γνώμη μου: Δεν είναι τόσο απλό το κριτήριο της επιλογής. Το σπίτι το αγοράζεις για όλη σου την ζωή (όχι για να το πουλήσεις σε 5-10 χρόνια), το (από)πληρώνεις με τις οικονομίες σου, το προορίζεις για τα παιδιά σου και το βελτιώνεις όσο μπορείς όχι μόνο επειδή είναι δικό σου αλλά κυρίως επειδή αποτελεί την εστία της οικογένειάς σου. Ετσι σωστα ναι Απλα η επιλογή που κανει καποιος να μην ειναι εκτος των δυνατοτήτων σου έστω και με παραμετρους που δεν εχεις υπολογισει 5 λεπτά πριν, costas_ είπε Το βλέπουμε και στα δημοσιεύματα που κατα καιρούς μας λένε με πόσους μισθούς αγοράζεις σπίτι στην Ελλάδα. Και η απογοήτευση των νέων είναι τόσο μεγάλη που απλά λες "ποτέ δεν πρόκειται να γοράσεις σπίτι με έναν μισθό". https://www.rthess.gr/business-oikonomia/posoi-misthoi-apaitountai-gia-tin-agora-akinitou-stin-ellada/ Βεβαια υπάρχει και η επαρχια ξερεις δεν ειναι Μονο Αθήνα θεσσαλονικη... + Οτι το 2013 2017 επαιρνες σπιτια δωρεαν
Simeon Δημοσ. χθες στις 10:22 πμ Δημοσ. χθες στις 10:22 πμ 14 ώρες πριν, hln3 είπε Το αν ήταν εύκολο ή δύσκολο δεν θα το καταλάβουμε από διηγήσεις και απόψεις, θα το δούμε στα στατιστικά κοιτώντας το ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Το ότι το συγκεκριμένο ποσοστό πέφτει, δείχνει ξεκάθαρα ότι η αγορά έχει δυσκολέψει, αν ήταν πιο εύκολη θα έμενε σταθερό ή θα ανέβαινε. Ακριβώς, αυτό είναι ένα πολύ καλό κριτήριο. Είπα να μην το γράψω για να μην γίνει flame. 53 λεπτά πριν, snot είπε Δεν λέω πως οι γονείς μου τα είχαν πιο εύκολα από εμένα, ούτε κατά διάνοια. Η ζωή ήταν πολύ πιο δύσκολη παλιά. Αλλά ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και ο μισθός του καθενός αντιστοιχούσε περίπου σε 1.5 τετραγωνικό με βάση αυτά που οι ίδιοι μου λένε. Έχω υπερδιπλάσιο μισθό σε σχέση τον σημερινό αντίστοιχο δημόσιο υπάλληλο και αμφιβάλλω αν φτάνει για 1 τετραγωνικό Ναι μεν τα ταξίδια, οι εξόδοι κτλ είναι πολύ πιο εύκολα για εμάς σήμερα αλλά για να κτίσει κάποιος περιουσία σήμερα δεν αρκεί μόνο η εργασία και η στέρηση Αυτό που περιγράφεις τόσο γλαφυρά είναι η "αγοραστική δύναμη" η οποία έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα μετά το 2010. Δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά σπιτιού αλλά στα πάντα. Θα γράψω ένα απλό παράδειγμα για να μην γίνω γραφικός. Γνωστό μου ζευγάρι Δ.Υ. (δάσκαλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στα 40 τους -και ενώ μεγάλωναν 3 παιδιά!- αγόρασαν περι το 2005 παραθαλάσσιο οικόπεδο και έκτισαν διώροφο εξοχικό στον Ωρωπό! Αυτό είναι εξωπραγματικο για τα σημερινά δεδομένα. Δεν λέω ότι η ζωή ήταν εύκολη και κάθε μέρα γιορτή αλλά ήταν παράδεισος σε σχέση με το σήμερα που ο στόχος είναι η επιβίωση ή η συντήρηση των όσων μας έχουν αφήσει. 5
StavrosD Δημοσ. χθες στις 04:32 μμ Δημοσ. χθες στις 04:32 μμ (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, snot είπε Ναι μεν τα ταξίδια, οι εξόδοι κτλ είναι πολύ πιο εύκολα για εμάς σήμερα αλλά για να κτίσει κάποιος περιουσία σήμερα δεν αρκεί μόνο η εργασία και η στέρηση Ο μέσος καπνιστής ξοδεύει 1700€/έτος για τσιγάρα. Ένας καφές την μέρα 2.5€ x 365 μέρες είναι άλλα 912€. Αν κάποιος αποφασίσει να πάρει στεγαστικό δάνειο και μείνει στο δικό του σπίτι θα γλιτώσει και το ενοίκιο. Το μέσο ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα 20μ² είναι 200€ άρα άλλα 2400€/έτος. Μόνο αυτά τα 3 βγαίνουν γύρω στα 5.000€ Αν αυτός ο άνθρωπος αποφασίσει να πάρει στεγαστικό δάνειο και βάλει τα παραπάνω χρήματα στις δόσεις, με μέσο κόστος κατοικιών στην Αττική 2.000€/μ² θα κάνει απόσβεση την γκαρσονιέρα των 20m² σε 20*2.000/5000=8 χρόνια (δεν υπολογίζω τόκους επειδή παράλληλα με τους τόκους αυξάνεται και το κόστος των τσιγάρων, του καφέ και των ενοικίων). Αυτό πάντα για τιμές Αθήνας, στην επαρχία όπου υπάρχουν ακίνητα από 500€/μ² μπορεί να αποσβέσει το σπίτι στα 2 έτη ή μπορεί να πάρει ένα άνετο διαμέρισμα και να το αποσβέσει στα 8 χρόνια. Θα αποκτήσει ένα σπίτι μόνο και μόνο με τα 200€ του ενοικίου που θα πλήρωνε, κόβοντας το τσιγάρο και πίνοντας 1 καφέ λιγότερο την ημέρα. Κάποιος που αρχίζει δουλειά στα 18 και θα το κάνει αυτό καθημερινά μπορεί στα 26 του να έχει ήδη το πρώτο του ακίνητο. Αργότερα αν θέλει να πάρει μεγαλύτερο μπορεί να πάρει πάλι στεγαστικό με μεγαλύτερη άνεση αφού τα 200€ θα τα παίρνει από την γκαρσονιέρα που αγόρασε οπότε στα 32 του μπορεί να έχει και δεύτερη γκαρσονιέρα. Αφού εξασφαλίσει κάποιος ένα εισόδημα, μετά μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί. Για τις μέσες τιμές τις πήρα από εδώ https://www.spitogatos.gr/deiktis-timon Άλλος τρόπος να πάρει κάποιος ακίνητο είναι να μην αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο. Βλέπω πολλούς που μένουν στο ενοίκιο και αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο με δόσεις. Ένα καινούργιο αυτοκίνητο κάνει άνετα 30.000€. Θα μπορούσαν να πάρουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με 3.000€ και να έπαιρναν δάνειο για ακίνητο αντί για το αυτοκίνητο. Όλα είναι επιλογές. Δεν κατηγορώ κανέναν για τις επιλογές του. Αν κάποιος προτιμάει να ξοδεύει 2.500€/έτος για καφέ και τσιγάρο είναι δικαίωμά του. Άλλος τα ξοδεύει σε ποτά, άλλος σε gadget, άλλος σε τζόγο, άλλος σε ρούχα. Όλες οι επιλογές είναι σεβαστές. Επεξ/σία χθες στις 04:33 μμ από StavrosD 1 1 4
efib Δημοσ. χθες στις 04:47 μμ Δημοσ. χθες στις 04:47 μμ @StavrosD, επίσης μπορεί να κόψει την θέρμανση ή να την χαμηλώσει στο 17c και να γλιτώσει και από εκεί χρήματα που θα τα βάλει για την προκαταβολή. Το αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια νομίζω. Μπορεί να περπατάει και με αυτόν τον τρόπο θα δεν θα επιβαρύνει και το ΕΣΎ με τα καρδιαγγειακά προβλήματα που προκαλούνται λόγω έλλειψης άσκησης, και θα μαζεύει χρήματα για την προκαταβολή αφού δεν θα έχει αυτοκίνητο να συντηρεί και βενζίνη. Μου θυμίζεις κάτι τύπους που λένε ότι ο καπνιστής δίνει 100000€ και αν δεν κάπνιζε θα είχε Ferrari. Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 3000€ είναι ένα σάπιο χρεπι. Το αμάξι δεν είναι μόστρα, είναι ασφάλεια. Φτώχεια έχουμε και βλέπουμε σαπακια 20ετιας. Βγήκαν πολλοί από το tsounis school of business βλεπω. Δυστυχώς η πρόσβαση στην πληροφορία χωρίς δυνατότητα για φιλτράρισμα έχει ως αποτέλεσμα ημιμαθείς. 10
StavrosD Δημοσ. χθες στις 06:11 μμ Δημοσ. χθες στις 06:11 μμ Απλά μαθηματικά είναι. Γι'αυτό είπα σε προηγούμενο post ότι αν κάποιος έχει σταθερή δουλειά και γνωρίζει ότι θα εργάζεται στην ίδια περιοχή για χρόνια τον συμφέρει να αγοράσει σπίτι. Αν δεν είναι σίγουρος τότε καλύτερα να νοικιάσει.
hln3 Δημοσ. χθες στις 07:44 μμ Δημοσ. χθες στις 07:44 μμ 1 ώρα πριν, StavrosD είπε Απλά μαθηματικά είναι. Γι'αυτό είπα σε προηγούμενο post ότι αν κάποιος έχει σταθερή δουλειά και γνωρίζει ότι θα εργάζεται στην ίδια περιοχή για χρόνια τον συμφέρει να αγοράσει σπίτι. Αν δεν είναι σίγουρος τότε καλύτερα να νοικιάσει. Ακόμα και οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την περιοχή που θα εργάζονται σε λίγα χρόνια. Οπότε ποιον αφορά αυτό το κριτήριο; Ελάχιστους, τους δημοτικούς υπαλλήλους ίσως μόνο. 2 ώρες πριν, efib είπε @StavrosD, επίσης μπορεί να κόψει την θέρμανση ή να την χαμηλώσει στο 17c και να γλιτώσει και από εκεί χρήματα που θα τα βάλει για την προκαταβολή. Το αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια νομίζω. Μπορεί να περπατάει και με αυτόν τον τρόπο θα δεν θα επιβαρύνει και το ΕΣΎ με τα καρδιαγγειακά προβλήματα που προκαλούνται λόγω έλλειψης άσκησης, και θα μαζεύει χρήματα για την προκαταβολή αφού δεν θα έχει αυτοκίνητο να συντηρεί και βενζίνη. Μου θυμίζεις κάτι τύπους που λένε ότι ο καπνιστής δίνει 100000€ και αν δεν κάπνιζε θα είχε Ferrari. Μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 3000€ είναι ένα σάπιο χρεπι. Το αμάξι δεν είναι μόστρα, είναι ασφάλεια. Φτώχεια έχουμε και βλέπουμε σαπακια 20ετιας. Βγήκαν πολλοί από το tsounis school of business βλεπω. Δυστυχώς η πρόσβαση στην πληροφορία χωρίς δυνατότητα για φιλτράρισμα έχει ως αποτέλεσμα ημιμαθείς. Αν κόψεις κάθε διασκέδαση, μπορείς να αγοράσεις μια τρύπα (γιατί τα 20 τ.μ τρύπα είναι). Αυτή είναι η περίληψη πάνω κάτω. 2
efib Δημοσ. χθες στις 08:16 μμ Δημοσ. χθες στις 08:16 μμ Δεν έχουν εφαρμογή όσα λέει δυστυχώς. Ίσως σε κάποιο σενάριο όπου ο 18 χρόνος μένει με γονείς και του πληρώνουν τα πάντα. Αλλά είναι ζωή αυτή να μένεις στο παιδικό σού δωμάτιο και να σε τρέφουν οι γονείς σου; Χάνεις κάθε ανεξαρτησία. 2
costas_ Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες (επεξεργασμένο) "Να απλώνεις τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα" λέει σοφά ο λαός μας και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι για όλους τα σπίτια και τα ακίνητα. Όσο και να το τραβάς από τα μαλλιά .. θαύματα δεν γίνονται, ούτε βρέχει χιλιάρικα, ούτε μπορείς στο ξεκίνημα της επαγγελματικής ή οικογενειακής σου ζωής να ονειρεύεσαι σπίτια, εξοχικά και οικόπεδα. Οι παλαιότεροι λέγανε ότι το σπίτι "θέλει και μαγιά" .. "θέλει και δουλειά " αλλά "θέλει και θυσίες". Επεξ/σία πριν από 23 ώρες από costas_ 5
SB_1957 Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες 2 hours ago, efib said: Δεν έχουν εφαρμογή όσα λέει δυστυχώς. Ίσως σε κάποιο σενάριο όπου ο 18 χρόνος μένει με γονείς και του πληρώνουν τα πάντα. Αλλά είναι ζωή αυτή να μένεις στο παιδικό σού δωμάτιο και να σε τρέφουν οι γονείς σου; Χάνεις κάθε ανεξαρτησία. Ενώ τώρα ο 18χρονος φεύγει από το σπίτι και με το μισθό του νοικιάζει για να είναι ανεξάρτητος και κάνει ζωάρα χωρίς οικονομική στήριξη από τους γονείς! Μήπως να σοβαρευτούμε? Πραγματικά πιστεύετε ότι υπήρξε ή θα υπάρξει εποχή όπου ένας νέος εργαζόμενος χωρίς πλούσιους γονείς θα αποκτήσει σπίτι χωρίς να στερηθεί? 2 hours ago, hln3 said: Ακόμα και οι μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την περιοχή που θα εργάζονται σε λίγα χρόνια. Οπότε ποιον αφορά αυτό το κριτήριο; Ελάχιστους, τους δημοτικούς υπαλλήλους ίσως μόνο. Αν κόψεις κάθε διασκέδαση, μπορείς να αγοράσεις μια τρύπα (γιατί τα 20 τ.μ τρύπα είναι). Αυτή είναι η περίληψη πάνω κάτω. Για το πού θα ζεις σε όλη σου τη ζωή, όντως κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Κι εμείς όταν αγοράσαμε το σπίτι πριν 35 χρόνια δεν φανταζόμασταν ότι θα φεύγαμε σε άλλη πόλη και δεν θα ξαναγυρνούσαμε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Στο εξωτερικό, για το οποίο μας λένε ότι η ιδιοκατοίκηση είναι υψηλότερη από την Ελλάδα, πάρα πολλοί ζουν σε 20-30 τ.μ. 1
efib Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες (επεξεργασμένο) 10 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Ενώ τώρα ο 18χρονος φεύγει από το σπίτι και με το μισθό του νοικιάζει για να είναι ανεξάρτητος και κάνει ζωάρα χωρίς οικονομική στήριξη από τους γονείς! Μήπως να σοβαρευτούμε? Πραγματικά πιστεύετε ότι υπήρξε ή θα υπάρξει εποχή όπου ένας νέος εργαζόμενος χωρίς πλούσιους γονείς θα αποκτήσει σπίτι χωρίς να στερηθεί? Δεν κατάλαβα τίποτα από όσα είπες. Επίσης, αν το 1957 είναι το έτος γέννησης σου, τότε δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάμε. Ο 35αρης που εργάζεται 12 χρόνια είναι νέος εργαζόμενος; Ποτέ θα πάρει στεγαστικό; Στα 60 που θα είναι στο άνθος της ηλικίας του; Εγώ φταίω που ανοίγω διάλογο με boomer. Δεν είναι θέμα στέρησης. Είναι αδύνατο να πάρει σπίτι ο μέσος 30αρης. Και μιλάω για σπίτι, όχι 20τμ χρεπι του '70. Όταν λες στέρηση τι εννοείς; Όχι θέρμανση, όχι έξοδοι, όχι διακοπές, όχι ρούχα; Έχετε κάνει την μιζέρια φίλη σας. Επεξ/σία πριν από 23 ώρες από efib 5
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα