Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@Papakaliati Να προσθέσω ότι υπάρχει πάντα και η πιθανότητα φυσικής καταστροφής, π.χ. σεισμού.

Στην Αθήνα για παράδειγμα είχαν γίνει δύο μεγάλοι σεισμοί, το 1981 και το 1999.

Όπου γίνεται δυνατός σεισμός συνήθως παθαίνουν ζημιές τα παλιότερα ακίνητα, αυτά τα οποία έχουν και χαμηλότερη τιμή πώλησης και ενοίκιο. Αρκετά από αυτά είναι ασύμφορο να επισκευαστούν οπότε βγαίνουν εκτός αγοράς και γίνεται χειρότερος ο λόγος προσφοράς/ζήτησης.

Σε όποια περιοχή γίνεται μεγάλος σεισμός αυξάνεται η αξία των νεότερων κτηρίων καθώς είναι σχεδιασμένα με καλύτερες αντισεισμικές προδιαγραφές και συνήθως είναι άμεσα κατοικήσιμα μετά τον σεισμό, δεν χρειάζονται σημαντικές επισκευές.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Μήπως ξέρει κανείς που έκανε πρόσφατα αγοραπωλησία, γιατί τελευταία φορά με μετρητά την έκανα τη δουλειά. Πώς είναι καλύτερα να γίνει η εξόφληση του τιμήματος; Να βάλω τα χρήματα με μεταφορά από το λογαριασμό μου στο λογαριασμό του πωλητή (ίδια τράπεζα) το πρωί της ημέρας υπογραφής του συμβολαίου; Θα πάνε κατευθείαν έτσι δεν είναι;

Δημοσ.
36 minutes ago, Balrog said:

Μήπως ξέρει κανείς που έκανε πρόσφατα αγοραπωλησία, γιατί τελευταία φορά με μετρητά την έκανα τη δουλειά. Πώς είναι καλύτερα να γίνει η εξόφληση του τιμήματος; Να βάλω τα χρήματα με μεταφορά από το λογαριασμό μου στο λογαριασμό του πωλητή (ίδια τράπεζα) το πρωί της ημέρας υπογραφής του συμβολαίου; Θα πάνε κατευθείαν έτσι δεν είναι;

Έτσι. Αλλά να έχει και αυτός e-banking να τα δει για να υπογράψει.

• Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ man! Έλεγα μήπως είναι καλύτερα με τραπεζική επιταγή. Γιατί αν κάτι στραβώσει και δεν υπογραφεί το συμβόλαιο, υποθέτω θα είναι ταλαιπωρία να επιστραφεί το ποσό εάν ο άλλος αποδειχθεί κακόπιστος. Ή πες ότι με πατάει αυτοκίνητο, φτου φτου, θα πρέπει οι κληρονόμοι μου να αποδείξουν ότι τα χρήματα ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στην περίπτωση της τραπεζικής επιταγής, πρέπει να την εκδώσω οπωσδήποτε στο όνομα του πωλητή ή μπορώ και στο δικό μου και να την οπισθογραφήσω; Γιατί αν είναι στου πωλητή και δεν υπογραφεί το συμβόλαιο, πάλι δεν θα μπορώ να την εισπράξω εγώ υποθέτω..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 minutes ago, Balrog said:

Ευχαριστώ man! Έλεγα μήπως είναι καλύτερα με τραπεζική επιταγή. Γιατί αν κάτι στραβώσει και δεν υπογραφεί το συμβόλαιο, υποθέτω θα είναι ταλαιπωρία να επιστραφεί το ποσό εάν ο άλλος αποδειχθεί κακόπιστος. Ή πες ότι με πατάει αυτοκίνητο, φτου φτου, θα πρέπει οι κληρονόμοι μου να αποδείξουν ότι τα χρήματα ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στην περίπτωση της τραπεζικής επιταγής, πρέπει να την εκδώσω οπωσδήποτε στο όνομα του πωλητή ή μπορώ και στο δικό μου και να την οπισθογραφήσω; Γιατί αν είναι στου πωλητή και δεν υπογραφεί το συμβόλαιο, πάλι δεν θα μπορώ να την εισπράξω εγώ υποθέτω..

Οπωσδήποτε όχι, αλλά βγάλε καλύτερα ονομαστική στου πωλητή. Θα πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Επεξ/σία από kirileman
  • Thanks 1
Δημοσ.

Απ΄ο,τι είδα στα τιμολόγια της ΕΤΕ, δεν πληρώνεις παραπάνω. Δύο τοις χιλίοις με ελάχιστο 15€ και μέγιστο 300€ είναι η προμήθεια, είτε πρόκειται για επιταγή που θα εκδοθεί στο όνομα τρίτου ή του ιδίου.

Αλλά επειδή έχει αποδειχθεί αρκετά αναξιόπιστος ο πωλητής, ικανό τον έχω την ημέρα του συμβολαίου να κάνει καμιά στραβή. Εάν εκδοθεί η τραπεζική επιταγή στο όνομά του και δεν προχωρήσει το συμβόλαιο, θα μπορέσω εγώ μετά να την γυρίσω πίσω στη τράπεζα; Έχω 10 χρόνια να κάνω συναλλαγή με τραπεζική επιταγή και δεν θυμάμαι τι παίζει. Για αυτό έλεγα αν μπορεί να βγει στο δικό μου όνομα και να χρησιμοποιηθεί για το συμβόλαιο. Όμως, μήπως δεν επιτρέπεται αυτό τώρα με τους ελέγχους που κάνουν για την πάταξη του μάυρου χρήματος;

Δημοσ.
Στις 14/7/2024 στις 9:44 ΜΜ, kirileman είπε

Οπωσδήποτε όχι, αλλά βγάλε καλύτερα ονομαστική στου πωλητή. Θα πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Αν είναι διαφορετικές οι τράπεζες, υπάρχει χρέωση συγκεκριμένου ποσοστού για την μεταφορά χρημάτων, ανεξάρτητα απο το ποσό, η όσο αυξάνεται το ποσό αυξάνεται και το ποσοστό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, AntiCambeR said:

Αν είναι διαφορετικές οι τράπεζες, υπάρχει χρέωση συγκεκριμένου ποσοστού για την μεταφορά χρημάτων, ανεξάρτητα απο το ποσό, η όσο αυξάνεται το ποσό αυξάνεται και το ποσοστό;

Πάγια ποσά έχουν, δεν τα θυμάμαι απέξω. https://www.insurancemarket.gr/odigos-xrimatos/katatheseis/metafora-xrimaton-apo-trapeza-se-trapeza

Επεξ/σία από kirileman
Δημοσ.

Πλέον έχουν αυξηθεί και τα συμβολαιογραφικά έξοδα; Θυμάμαι το 2012 για αξία ακινήτου 80Κ είχε πάρει γύρω στο χιλιάρικο η συμβολαιογράφος και τώρα για 20Κ μου είπε να φέρω "350€ μετρητά και 413€ με κάρτα". Αυτό σημαίνει 763€ σύνολο; Μήπως εννοούσε "ή" διαζευτικό; Ρώτησα, αλλά χτυπούσε το άλλο τηλέφωνο και μου το έκλεισε απότομα. Και γιατί όχι όλα με κάρτα ή όλα μετρητά;

ΥΓ: Άνοιξα νεό θέμα για τα έξοδα μεταβίβασης εδώ, για να μην επιβαρύνω το παρόν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παραθέτω μια λίστα με τα έξοδα για την πώληση ενός ακινήτου. Κάποια τα πληρώνει ο αγοραστής ενώ κάποια ο πωλητής αλλά τα  έχει υπολογίσει στην  τιμή που ζητάει .

1. Κόστος ακινήτου 

2. Συμβολαιογράφος

3. Υποθηκοφυλάκειο

4. Δικηγόρος (πλέον προαιρετικά αλλά συστήνεται)

5.  Φόρος μεταβίβασης ακινήτου.

6. Κτηματολόγιο

7. Τυχόν τακτοποίηση αυθαιρέτων.

8. Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου 

9. Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης 

10. Φρεσκάρισμα (βάψιμο,κλπ)

11. Τυχόν απλήρωτοι λογαριασμοί.

12. Τυχόν βάρη.

Αν το ακίνητο είναι προσημειωμένο για δάνειο,ο αγοραστής θα χάσει το ακίνητο αν δεν ικανοποιηθεϊ το δάνειο. 

13. Συστήματα ψύξης,θέρμανσης και θερμοσίφωνας. Ιδιαίτερα σε παλιά ακίνητα στην σε επαρχία δεν υπάρχει τίποτα.

14. Ηλεκτροδότηση,υδροδότηση και αποχέτευση.

15. Τεκμήριο αγοράς ακινήτου. 

Επεξ/σία από StavrosD
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τους αγοραστές. Πουλάω εδώ και έξι μήνες ενα αξιολογο και προ τριετίας πολυτελως ανακαινισμένο διαμέρισμα σε πολύ λογική για την περιοχή (Κηφισιά) τιμή, έχει γίνει παρέλαση από ενδιαφερόμενους, όλοι λένε τα καλύτερα, ολοι θεωρούν λογική την τιμή, έχω δεχτεί 2 προσφορές, έχω πει οκ και στις 2, (η μία μάλιστα ηταν με τρελο παζάρι αρκετά πιο κατω απο την αρχική τιμη) αλλά για κάποιο λόγο δεν προχώρησε κάνεις ακόμα σε άγορα. 

Οι μεσιτες μου λένε ότι έτσι γίνεται γενικά. Έχει παγώσει λενε από την αρχή του χρόνου η αγορά επειδή περιμένουν μείωση επιτοκίων και να μην πέσω ουτε ενα ευρώ πιο κάτω γιατι ήδη είμαι οριακά χαμηλά για την αξία του διαμερίσματος.

Να σημειώσω επίσης ότι το διαμέρισμα είναι νοικιασμένο με 900 ευρώ και επειδή λήγει το συμβόλαιο ο νοικαρης μου δίνει 1000 για να του το ανανεώσω. Ο μεσίτης μου λέει ότι μπορώ να βρω αμεσα και με 1200+ άνετα. 

Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Θέλω να το πουλήσω γιατί χρειάζομαι τα χρήματα για να επεκτείνω την επιχείρηση μου αποφεύγοντας τον δανεισμό, και δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να υπάρχει τόση ζήτηση για ενοικίαση αλλα ταυτόχρονα να είναι δύσκολη η πώληση.

Επεξ/σία από Disrespect
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Disrespect είπε

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τους αγοραστές. Πουλάω εδώ και έξι μήνες ενα αξιολογο και προ τριετίας πολυτελως ανακαινισμένο διαμέρισμα σε πολύ λογική για την περιοχή (Κηφισιά) τιμή, έχει γίνει παρέλαση από ενδιαφερόμενους, όλοι λένε τα καλύτερα, ολοι θεωρούν λογική την τιμή, έχω δεχτεί 2 προσφορές, έχω πει οκ και στις 2, (η μία μάλιστα ηταν με τρελο παζάρι αρκετά πιο κατω απο την αρχική τιμη) αλλά για κάποιο λόγο δεν προχώρησε κάνεις ακόμα σε άγορα. 

Οι μεσιτες μου λένε ότι έτσι γίνεται γενικά. Έχει παγώσει λενε από την αρχή του χρόνου η αγορά επειδή περιμένουν μείωση επιτοκίων και να μην πέσω ουτε ενα ευρώ πιο κάτω γιατι ήδη είμαι οριακά χαμηλά για την αξία του διαμερίσματος.

Να σημειώσω επίσης ότι το διαμέρισμα είναι νοικιασμένο με 900 ευρώ και επειδή λήγει το συμβόλαιο ο νοικαρης μου δίνει 1000 για να του το ανανεώσω. Ο μεσίτης μου λέει ότι μπορώ να βρω αμεσα και με 1200+ άνετα. 

Πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Θέλω να το πουλήσω γιατί χρειάζομαι τα χρήματα για να επεκτείνω την επιχείρηση μου αποφεύγοντας τον δανεισμό, και δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να υπάρχει τόση ζήτηση για ενοικίαση αλλα ταυτόχρονα να είναι δύσκολη η πώληση.

Όποιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει θα έρθει να το δει και δεύτερη και τρίτη φορά, . Μπορεί κάποιος να έκανε προσφορά με την ελπίδα ότι θα του εγκριθεί δάνειο και να μην εγκρίθηκε, μπορεί ο μεσίτης να τους πήγε και σε 2 3 ακόμα και κάτι να τους έκανε περισσότερο από το δικο σου. Επίσης οι προσφορές μπορεί να είναι πλασματικές για να τσεκαρουν το πάτωμα σου ειδικά αν τους είπες ότι έχεις ανάγκη και μυριστηκαν αίμα και να επανέλθουν με ακόμα χαμηλότερες όσο μένει απουλητο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Disrespect είπε

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τους αγοραστές και δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να υπάρχει τόση ζήτηση για ενοικίαση αλλα ταυτόχρονα να είναι δύσκολη η πώληση.

Η εξήγηση ίσως να είναι ότι δεν έχει λεφτά ο Έλληνας, ενώ ανάγκη για σπίτι έχει. Είναι που η αγορά κινείται με ξένους περισσότερο, ιδίως σε συγκεκριμένες περιοχές (νότια προάστια, ιστορικό κέντρο). Καθώς και ορισμένους ημεδαπούς που θέλουν να επενδύσουν για να παίρνουν τα ενοίκια. Κι εγώ σε ξένους πούλησα πρόσφατα ένα παλιό 60 ετών, στο κέντρο όμως, και μάλιστα σε πολύ κακή κατάσταση, προς 2000/τμ, με θέα την απέναντι πολυκατοικία. Αυτό που ούτε εγώ καταλάβαινα είναι γιατί δεν είχε την ίδια ζήτηση ένα άλλο δυαράκι (δεν είναι καρακέντρο όμως, οπότε δεν είχε πολλούς ξένους ενδιαφερόμενους), παρότι 40 χρόνια νεότερο, πολυτελέστατο και ντιζαϊνάτο, με βεραντάρα και σούπερ θέα (βλ. φωτό) και όποτε ζητούσα πάνω από 2500/τμ διαμαρτύρονταν ότι είναι πολλά. Όσοι ήρθαν βέβαια να το δουν έμεναν με το στόμα ανοιχτό, αλλά το ταβάνι τους ήταν κάπου εκεί. Εντωμεταξύ το έχω νοικιασμένο στα 15€/τμ, που σημαίνει ότι αποτελεί καλή επένδυση και στα 3000€ να το πάρεις. Παρ' όλα αυτά ακόμη με παίρνουν τηλέφωνο για το άλλο και όχι για το καλό. Άβυσσος η ψυχή των αγοραστών :]

Εσένα στο κέντρο της Κηφισιάς τα αντίστοιχα νούμερα θα είναι 3500€ και 4500€ ακόμη και παλιό που είναι, γιατί μικρό σαν το δικό σου δεν βρίσκεις εύκολα στην περιοχή. Σε κόβω να ζητάς 300Κ και να σου δίνουν 250Κ (από τα ενοίκια που γράφεις), εγώ θα το κρατούσα αν δεν έβρισκα στα 280Κ. Έχω καταλήξει ότι δεν αξίζει να επενδύσεις σε καλό και ακριβό, πιο εύκολα πωλούνται ή νοικιάζονται τα ημιυπόγεια του 1970 στο Μεταξουργείο, ας ζητάνε εξωφρενικά ποσά για αυτό που είναι, παρά τα προσεγμένα και προνομιακά ακίνητα.

view.jpg.97e741136574c89e2c875ff43cc941ac.jpg

15 ώρες πριν, StavrosD είπε

Παραθέτω μια λίστα με τα έξοδα για την πώληση ενός ακινήτου.

Σε περίπτωση που αυτά τα έγραψες με αφορμή το δικό μου μήνυμα, σε ευχαριστώ, αν και είναι πιο εξειδικευμένη η απορία μου και αφορά τον ακριβή τρόπο υπολογισμού της συμβολαιογραφικής αμοιβής, ιδίως το πόσα αντίτυπα συμβολαίου χρεώνουν. Αλλά δε νομίζω να γνωρίζει κανείς από το forum τέτοιες λεπτομέρειες, εκτός αν είναι συμβολαιογράφος ο ίδιος.

Επεξ/σία από Balrog
better pic
  • Like 1
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Disrespect είπε

Εγω που κοιταζω για αγορα απο περιεργια εδω και 2+ χρονια, βλεπω

1)Ακινητα που ειναι 2 χρονια απουλητα  και οι μεσιτες μεσα σε αυτο το διαστημα ανεβαζουν(αντι να κατεβαζουν την τιμη). Δεν μιλαω να εχει γινει ανακαινηση η κατι τετοιο.

2) Ακινητα τα οποια εμειναν για μεγαλο χρονικο διαστηαμα απουλητα κατεβηκα απο σπιτογατος(αγοραστηκαν?) για 6 μηνες και μετα ξαναανεβηκαν απλως βαμενα με τιμη +120κ. Και τωρα συνεχιζει να ειναι απουλητω για 6+ μηνες...

Αν ενα ακινητο παραμενει για 6+ απουλητο πως ειναι δυνατον καποιος να ανεβαζει την ζητουμενη τιμη. Δεν μπορω να καταλαβω με ποια λογικη τα μειτικα γραφεια δινουν τετοιες συμβουλες. Οποτε τα τρελα δεν συμβαινουν μονο απο την μια μερια αλλα και απο την αλλη.

• Like 2
Δημοσ.

Υπάρχουν πολλά παράδοξα και ανεξήγητα το τελευταίο διάστημα.... Χωρίς να αλλάξει η κατάσταση του έτσι απλά! + 80k!!! 

Μόνο στο Ελλαντα αυτά! 

Screenshot_20230315_183735_Chrome.jpg

Screenshot_20231019_115628_Chrome.jpg

• Haha 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...