Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Balrog είπε

Η πλάκα είναι ότι πιάνουν ενοίκια 600-700 για κάτι ισόγειες τρύπες. Να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτό.

Αν παραμείνουν "σταθερά" τα ενοίκια, στην πράξη θα πρέπει να έχουν αύξηση ίση με τον πληθωρισμό για να έχουν την ίδια αξία.

Με όσους μεσίτες μιλάω σε μεγάλες πόλεις μου λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ακίνητα για να δείξουν στους πελάτες τους.

Στην Πάτρα γκαρσονιέρα με θέα, ρετιρέ, ηλιακό και θέση στάθμευσης σε καλό σημείο φτάνει πλέον τα 500€.

Διαμέρισμα με τις ίδιες προδιαγραφές παίζει άνετα στα 1000€, ίσως και παραπάνω.

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 2
  • Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καποιοι ελπιζουν να ξαναδουμε τιμες κρισης 2011,αυτο δεν παιζει.

Εκτοτε εχουν αυξηθει ολοι οι φοροι και το κατασκευαστικο κοστος και ο πληθωρισμος,οποτε ακομα και αν εχουμε τετοιου μεγεθους κριση το πιθανοτερο ειναι οτι οι τιμες δεν θα πεσουν σε αυτα τα επιπεδα ποτε ξανα.

• Like 3
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Εκτοτε εχουν αυξηθει ολοι οι φοροι και το κατασκευαστικο κοστος και ο πληθωρισμος,οποτε ακομα και αν εχουμε τετοιου μεγεθους κριση το πιθανοτερο ειναι οτι οι τιμες δεν θα πεσουν σε αυτα τα επιπεδα ποτε ξανα.

Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα αλλά είναι περιορισμένης κλίμακας και ανάλογα με την ανάγκη του πωλητή. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μεσίτες που πριν το 2011 ήταν λίγοι (και σοβαροί) ενώ τώρα (μάλλον γιατί δεν τα παρακολουθώ πλέον) κάνει υποδείξεις ακινήτων και η κουτσή Μαρία.

Εντωμεταξύ οι περισσότεροι "μεσίτες" είναι άσχετοι και ωθούν τους πωλητές να πουλάνε ακριβά, προφανώς και για να μην τους χάσουν από πελάτες - προσφέρω καλό αντίτιμο, έχω πελατολόγιο, έχω Κινέζους, Ιρανούς, Μαροκινούς, Αρειανούς, κλπ. αλλά και να κρατάνε υψηλό χαρτοφυλάκιο με χρέπια.

Φίλος έχει σπίτι που περιμένει αγοραστή εδώ και 3 χρόνια στο Παγκράτι γιατί ο μεσίτης δεν τον αφήνει να πέσει 10k καθώς του έχει πιπιλίσει το μυαλό ότι θα πιάσει την τιμή που (και οι δύο) ονειρεύονται.

Εγώ χάλασα συμφωνία (και καλύτερα γιατί αυτό που πήρα ήταν και πολύ καλύτερο και δεν πλήρωσα μεσιτικά) γιατί ο μεσίτης μου άσκησε μια απίστευτη πίεση για αγορά (τηλέφωνο κάθε μέρα 2-3 φορές) και έβαλε υπέρογκα μεσιτικά που δεν τα κατέβαζε (κατέβαζε την τιμή βέβαια αλλά και πάλι το σύνολο ήταν πολύ υψηλό λόγω των μεσιτικών). Αν δεν ήταν ο μεσίτης στην μέση μπορεί και να είχα αγοράσει το συγκεκριμένο.

Όταν αυτός ο κλάδος εξυγιανθεί, φύγουν οι άσχετοι και μείνουν όσοι έχουν γνώσεις της δουλειάς πιστεύω ότι και οι τιμές θα έρθουν σε φυσιολογικά επίπεδα (όχι χώμα, φυσιολογικά).

Επίσης, τώρα με την άνοδο του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων προβλέπω (όσο και αν αυτή κρατήσει) θα ανέβουν λίγο οι τιμές καθώς πολλοί θα θέλουν να σπρώξουν χρήμα από "αέρα" σε "γη". Ειδικά από το εξωτερικό. Αν και έχει περάσει αυτή η μόδα σιγά σιγά θεωρώ προσωπικά ότι θα βιώσουμε το κύκνειο άσμα της.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Σε άλλες ευρωπαϊκες αγορές είχες μια πτώση τιμών διψήφια σε ποσοστό, και ας ανέβηκε και άλλο το κατασκευαστικό κόστος.
Το κόστος είναι μια καλή δικαιολογία όσων έχουν ποντάρει στην άνοδο, στην πράξη από την στιγμη που η τιμή πώληση είναι συνήθως 2 φορές και βάλε το κόστος δεν παίζει κάποιο ρόλο βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Δημοσ.
50 minutes ago, hln3 said:

Σε άλλες ευρωπαϊκες αγορές είχες μια πτώση τιμών διψήφια σε ποσοστό, και ας ανέβηκε και άλλο το κατασκευαστικό κόστος.
Το κόστος είναι μια καλή δικαιολογία όσων έχουν ποντάρει στην άνοδο, στην πράξη από την στιγμη που η τιμή πώληση είναι συνήθως 2 φορές και βάλε το κόστος δεν παίζει κάποιο ρόλο βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

οι τιμές κρατιούνται σε ψηλά επίπεδα λόγο golden visa και Airbnb, όταν ξεθυμάνουν τότε θα πέσουν οι τιμές, σιγουρά είναι φούσκα και η τιμή αγοράς και τα ενοίκια! βέβαια σαν ένας ο οποίος νοικιάζει ακίνητα, με συμφέρει αλλά δεν παύει να έχω ρεαλιστικές απόψεις για την αγορά! σχετικά με τα crypto, το 90% έχει χάσει λεφτά και απλά προσπαθεί να καλύψει την χασούρα με την άνοδο! Μην πιστεύετε ότι σας λένε, κανένας δεν θα παραδεχτεί ότι έχει χάσει λεφτά, και όπως η παροιμία λέει: «ο πλούτος δεν κρύβετε»

Δημοσ.
46 minutes ago, hln3 said:

Ναι η διαφορα όμως είναι πως η τοπική κρίση της δεκαετίας 2010ς ήταν τεράστια σε σύγκριση με την ευρωπαική ένωση τα σπίτια στην μεγάλη κρίση έφτασαν να πεσουν από 250κ αξία το 2008 να πωλούνται κυριολεκτικά μισή τιμή και να μην φεύγουν, υπήρχαν περιοχές που ήταν σε ανάπτυξη πριν βαρέσει η κρίση και ξαφνικά βαρέσαν κανόνια και τα σπίτια τα έδιναν 30κ μπας και φυγουν και ξεχρεώσουν οι κατασκευαστικές καμία τράπεζα.Όπως επίσης είχες και μία ολόκληρη γενιά η οποία δεν αγόραζε ούτε καν σκεφτόταν την αγορά σπιτιού λόγο σφυξιμου των δανείων,ανασφάλειας,πενιχρών μισθών και ανεργείας η οποία βρήκε τα πράγματτα ευνοικότερα για να αγοράσει. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα όχι η Ευρώπη .Επίσης λόγο της κρίσης η Ευρώπη δεν ακουμπούσε ακίνητο στην Ελλάδα ενώ με το που ηρέμησαν τα πράγματτα επανήλθαν και οι επενδυσεις και τέλος ήρθε και ένα πρόγραμμα ακινήτων ως το κερασάκι στην τούρτα ωπου έριξε μαζικά υποψήγιους αγοραστές.Η αγορά ζεί όλες τις αυξομειώσεις covid,κρίσης,πλυθωρισμού,αύξησεις επενδύσεων ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό συμβαίνουν και παραλογισμοί

Οπότε ενα μικρό sum οι τιμές οπωσδήποτε δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι φυσιολογικές αλλά ούτε το 11-12-13-14 ήταν,το να ζητας να πάνε σε εκείνα τα επίπεδα είναι ανέφικτο εκτός και αν περάσουμε μία παρόμοια κρίση ωπου θα υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων.Το λογικό θα ήταν να δούμε μια πτώση σε ένα επίπεδο 15-20% και να παραμείνουν εκεί (με τις λογικές αυξομειώσεις του πληθωρισμού)

Δημοσ.

Οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να πέσουν, ίσα ίσα που θα αυξηθούν σημαντικά.

Μπήκε φόρος υπεραξίας ακινήτων 15%, νομίζω εφαρμόζεται από φέτος (2024).

Αν έχουν κάνει γονική παροχή/δωρεά σε κάποιον ένα ακίνητο και αποφασίσει κάποια στιγμή να το πουλήσει τότε θα πληρώσει 15% επί του συνόλου καθώς το κόστος κτήσης είναι μηδέν.

Θα μπει και ΦΠΑ (συζητιέται 24%, μικρές πιθανότητες για 13%) άρα τα νεόδμητα θα κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Με τα νεόδμητα στα ύψη, τα λίγο παλιότερα που θα είναι σε καλή κατάσταση θα έχουν την δυνατότητα να πουληθούν ακόμα πιο ακριβά σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Τα ενοίκια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το κόστος κτήσης ενός ακινήτου οπότε θα ακολουθήσουν την ανοδική πορεία.

Μας κακοφαίνεται επειδή είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα να έχουμε την άνεσή μας. Σε όλο τον κόσμο στις μεγαλουπόλεις μένουν με συγκατοίκους για να αντεπεξέλθουν, έχω ακούσει εδώ και δεκαετίες αμέτρητες ιστορίες από Έλληνες που νοίκιαζαν δωμάτιο διαμερίσματος στην Αγγλία επειδή τα ενοίκια ήταν πανάκριβα.  Τώρα απλά επεκτείνεται αυτή η κατάσταση και στην Ελλάδα. Όποιος θέλει να μένει μόνος του θα έχει μεγαλύτερο ενοίκιο, όποιος θέλει να κάνει οικονομία θα μείνει με συγκατοίκους.

• Like 2
  • Sad 2
Δημοσ.
9 minutes ago, chrisxkar said:

Ναι η διαφορα όμως είναι πως η τοπική κρίση της δεκαετίας 2010ς ήταν τεράστια σε σύγκριση με την ευρωπαική ένωση τα σπίτια στην μεγάλη κρίση έφτασαν να πεσουν από 250κ αξία το 2008 να πωλούνται κυριολεκτικά μισή τιμή και να μην φεύγουν, υπήρχαν περιοχές που ήταν σε ανάπτυξη πριν βαρέσει η κρίση και ξαφνικά βαρέσαν κανόνια και τα σπίτια τα έδιναν 30κ μπας και φυγουν και ξεχρεώσουν οι κατασκευαστικές καμία τράπεζα.Όπως επίσης είχες και μία ολόκληρη γενιά η οποία δεν αγόραζε ούτε καν σκεφτόταν την αγορά σπιτιού λόγο σφυξιμου των δανείων,ανασφάλειας,πενιχρών μισθών και ανεργείας η οποία βρήκε τα πράγματτα ευνοικότερα για να αγοράσει. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα όχι η Ευρώπη .Επίσης λόγο της κρίσης η Ευρώπη δεν ακουμπούσε ακίνητο στην Ελλάδα ενώ με το που ηρέμησαν τα πράγματτα επανήλθαν και οι επενδυσεις και τέλος ήρθε και ένα πρόγραμμα ακινήτων ως το κερασάκι στην τούρτα ωπου έριξε μαζικά υποψήγιους αγοραστές.Η αγορά ζεί όλες τις αυξομειώσεις covid,κρίσης,πλυθωρισμού,αύξησεις επενδύσεων ταυτόχρονα και μέσα σε αυτό συμβαίνουν και παραλογισμοί

Οπότε ενα μικρό sum οι τιμές οπωσδήποτε δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι φυσιολογικές αλλά ούτε το 11-12-13-14 ήταν,το να ζητας να πάνε σε εκείνα τα επίπεδα είναι ανέφικτο εκτός και αν περάσουμε μία παρόμοια κρίση ωπου θα υπάρχει μηδενικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων.Το λογικό θα ήταν να δούμε μια πτώση σε ένα επίπεδο 15-20% και να παραμείνουν εκεί (με τις λογικές αυξομειώσεις του πληθωρισμού)

Δεν εχεις δικιο! σε ολη την Ευρωπη ηταν θεμα ακινητων, στην Ιρλανδια τραπεζες χρεωκοπησαν λογο αυτων, αλλα οπως και στην Ισπανια, ελαβαν σκληρα μετρα οπως αμεσες εξωσεις τον ιδιοκτητων που δεν πληρωναν και η αγορα ισσοροπησε γρηγορα, στην Ελλαδα ακομα ασχολουμαστε εαν τα fund κανουν πλησηριασμους η οχι!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 minutes ago, StavrosD said:

Οι τιμές των ακινήτων δεν πρόκειται να πέσουν, ίσα ίσα που θα αυξηθούν σημαντικά.

Μπήκε φόρος υπεραξίας ακινήτων 15%, νομίζω εφαρμόζεται από φέτος (2024).

Αν έχουν κάνει γονική παροχή/δωρεά σε κάποιον ένα ακίνητο και αποφασίσει κάποια στιγμή να το πουλήσει τότε θα πληρώσει 15% επί του συνόλου καθώς το κόστος κτήσης είναι μηδέν.

Θα μπει και ΦΠΑ (συζητιέται 24%, μικρές πιθανότητες για 13%) άρα τα νεόδμητα θα κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Με τα νεόδμητα στα ύψη, τα λίγο παλιότερα που θα είναι σε καλή κατάσταση θα έχουν την δυνατότητα να πουληθούν ακόμα πιο ακριβά σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Τα ενοίκια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το κόστος κτήσης ενός ακινήτου οπότε θα ακολουθήσουν την ανοδική πορεία.

Μας κακοφαίνεται επειδή είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα να έχουμε την άνεσή μας. Σε όλο τον κόσμο στις μεγαλουπόλεις μένουν με συγκατοίκους για να αντεπεξέλθουν, έχω ακούσει εδώ και δεκαετίες αμέτρητες ιστορίες από Έλληνες που νοίκιαζαν δωμάτιο διαμερίσματος στην Αγγλία επειδή τα ενοίκια ήταν πανάκριβα.  Τώρα απλά επεκτείνεται αυτή η κατάσταση και στην Ελλάδα. Όποιος θέλει να μένει μόνος του θα έχει μεγαλύτερο ενοίκιο, όποιος θέλει να κάνει οικονομία θα μείνει με συγκατοίκους.

ο φόρος υπεραξίας (σε κληρονομικές περιπτώσεις)αν εφαρμοστεί όπως γράφεις στο σύνολο του ποσού ωπού πρώτη φορά το ακούω ύπαρχουν πολύ απλές λύσεις για να τον γλυτώσεις(και χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό) οι οποίες με το υπάρχον σύστημα δεν είχαν ουσία αλλά αν γίνει θα αποτελέσει μία καινούργια νόρμα οπότε δεν θα επιρρεάσει τις τιμές.Για το Φπα δεν έχω ιδέα

Επεξ/σία από chrisxkar
Δημοσ.
1 hour ago, m3ltd0wn said:

Φίλος έχει σπίτι που περιμένει αγοραστή εδώ και 3 χρόνια στο Παγκράτι γιατί ο μεσίτης δεν τον αφήνει να πέσει 10k καθώς του έχει πιπιλίσει το μυαλό ότι θα πιάσει την τιμή που (και οι δύο) ονειρεύονται.

Λίγο απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν πριν 3 χρόνια όντως μπορούσε να πιάσει 10k πιο κάτω από την ζητούμενη τιμή, τότε σήμερα μπορεί να πιάσει παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση ο φίλος σου ανήκει στην κατηγορία "δεν έχω ανάγκη να πουλήσω", λίγο απίθανο να είναι τόσο χαζός ώστε μετά από 3 χρόνια ακόμα να θεωρεί ευαγγέλιο ότι του λέει ο μεσίτης.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@chrisxkar

Έχεις δίκιο, δεν φορολογείται όλο το ποσό αλλά στην πράξη σχεδόν όλο, ιδιαίτερα αν έχει γίνει πριν από πολλά χρόνια όχι μόνο η δωρεά αλλά και η αγορά.

" 2. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης ή της αξίας του ανταλλάγματος που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη σύμφωνα με την παράγραφο 5. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται ως εξής:

α) Στην περίπτωση κτήσης λόγω μεταβίβασης με επαχθή αιτία, είναι το τίμημα ή η αξία του ανταλλάγματος, όπως προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο,

β) Στην περίπτωση κτήσης λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, είναι η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, όπως η αξία αυτή προκύπτει από το οικείο συμβόλαιο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο,

γ) Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπολογίζεται ως εξής: Τιμή κτήσης ίσον τιμή μεταβίβασης επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) του έτους κτήσης διά του ΔΤΚατ του προηγούμενου της μεταβίβασης έτους. "

Στις γονικές παροχές και δωρεές ο φόρος κληρονομιάς υπολογίστηκε με βάση την αντικειμενική αξία η οποία συχνά είναι πολύ πιο κάτω από την σημερινή τιμή.

Δεν αναφέρεται στον νόμο αναγωγή με βάση τον πληθωρισμό στις σημερινές τιμές οπότε αν έκανε π.χ. η γιαγιά πριν 25χρόνα μια δωρεά ένα ακίνητο και στο συμβόλαιο αναγράφεται αντικειμενική αξία 2.000.000 δραχμών, η τιμή κτήσης είναι κάτω από 6.000€ (1€ = 340,75 δραχμές, για τους νεότερους).

Αν ο πελάτης είναι επαγγελματίας ή κάτοικος εξωτερικού το πιθανότερο είναι να θέλει να φαίνεται στην τωρινή πώληση όλο το ποσό οπότε ο φόρος θα είναι αρκετά μεγάλος.

O φόρος υπεραξίας έχει ανασταλεί μέχρι τέλος του 2024 οπότε από του χρόνου...

Επεξ/σία από StavrosD
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, StavrosD είπε

Ακριβά ήταν για όποιον ήθελε να σπουδάσει, με εισοδήματα ελληνικά - στήριξη από γονείς, στο κέντρο του Λονδίνου.
Πριν το brexit τουλάχιστον η υπόλοιπη Αγγλία δεν είχε κανένα θέμα με ενοίκια, ενώ και τώρα μεγάλο ποσοστό των ενοικιαστών παίρνει σοβαρά ποσό ως επιδόματα ενοικίου.

Γενικά καμία σχέση με το φαινόμενο στην Αθήνα που και η τελευταία τρύπα στις περισσότερες περιοχές πήγε στο 500αρικο με τον βασικό μισθό στα 700, όπου αν παίρνεις τον βασικό σε 8ωρο δεν δικαιούσαι καν επίδομα στέγασης

Υ.Γ Ο φόρος υπεραξίας αναστέλλεται εδώ και περίπου 10 χρόνια...

Επεξ/σία από hln3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@hln

Τα επιδόματα που ανάφερες είναι ένας ακόμα λόγος που ακρίβυναν τα ενοίκια.

Υπάρχουν αμέτρητες ΜΚΟ που επιδοτούν το ενοίκιο για μετανάστες.

Ενδεικτικά το 2016 έδιναν έως 400€ για διαμέρισμα τουλάχιστον 60μ². (https://www.pomida.gr/archivepost.php?nid=21 ). Προφανώς όλα τα διαμερίσματα στις συγκεκριμένες περιοχές πήγαν στα 400€, ακόμα και αυτά που πριν τα νοίκιαζαν με 150€.

Υπάρχουν αμέτρητα αντίστοιχα προγράμματα (https://migration.gov.gr/migration-policy/integration/draseis-koinonikis-entaxis-se-ethniko-epipedo/ypostirixi-tis-stegasis/ , Helios, Estia, Filoxenia, κλπ). Αυτά τα προγράμματα αυξάνουν την ζήτηση. Η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει οπότε οι τιμές αυξάνονται.

Το έχω αναφέρει ξανά γενικά αλλά ας μιλήσω και με νούμερα. Οι μετανάστες που αιτούνται άσυλο είναι τόσοι πολλοί που σε λίγο δεν θα υπάρχουν αρκετά ακίνητα ούτε για αυτούς αλλά ούτε για εμάς.

https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/GRC/greece/refugee-statistics

image.png.572aafbf33cb368312abca35bf1a8369.png

Μόνο το τελευταίο έτος είχαμε πάνω από 150.000 πρόσφυγες που τους δόθηκε άσυλο, άρα έχουν χαρτιά και μπορούν νόμιμα να νοικιάσουν σπίτι. Επειδή γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις προσφύγων, συνήθως τους πρώτους μήνες δικαιούνται να μείνουν σε κέντρο υποδοχής. Σε αυτό το διάστημα κάνουν τα χαρτιά τους, γράφονται στην ΔΕΠΥ και πιάνουν δουλειά. Συνήθως κάνουν δουλειές που δεν θέλουν οι Έλληνες, π.χ. χειρονακτικές, λάντζα, κλπ. Λόγω της Ελληνικής νομοθεσίας παίρνουν τουλάχιστον τον βασικό μισθό. Μαζεύονται 2 έως 4 άτομα και νοικιάζουν ένα σπίτι.

150.000 άτομα με άσυλο τώρα σημαίνει 150.000 υποψήφιοι ενοικιαστές σε 6 μήνες, ακόμα και 4 άτομα να μείνουν ανά ακίνητο θα χρειαστούν τουλάχιστον 35.700 ακίνητα, τα μισά τουλάχιστον σε μεγάλες πόλεις και αυτά για τους πρόσφυγες ενός μόνο έτους, κοιτάξτε το διάγραμμα και εκτιμήστε τι έπεται. Do the math... (δεν θέλω να στεναχωρηθώ οπότε I will not do the math).

update

https://www.skai.gr/news/finance/akinita-kalpasan-oi-times-to-2023-symfona-me-tin-trapeza-tis-ellados

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 hours ago, StavrosD said:

@hln

Τα επιδόματα που ανάφερες είναι ένας ακόμα λόγος που ακρίβυναν τα ενοίκια.

Υπάρχουν αμέτρητες ΜΚΟ που επιδοτούν το ενοίκιο για μετανάστες.

Ενδεικτικά το 2016 έδιναν έως 400€ για διαμέρισμα τουλάχιστον 60μ². (https://www.pomida.gr/archivepost.php?nid=21 ). Προφανώς όλα τα διαμερίσματα στις συγκεκριμένες περιοχές πήγαν στα 400€, ακόμα και αυτά που πριν τα νοίκιαζαν με 150€.

Υπάρχουν αμέτρητα αντίστοιχα προγράμματα (https://migration.gov.gr/migration-policy/integration/draseis-koinonikis-entaxis-se-ethniko-epipedo/ypostirixi-tis-stegasis/ , Helios, Estia, Filoxenia, κλπ). Αυτά τα προγράμματα αυξάνουν την ζήτηση. Η προσφορά δεν μπορεί να ακολουθήσει οπότε οι τιμές αυξάνονται.

Το έχω αναφέρει ξανά γενικά αλλά ας μιλήσω και με νούμερα. Οι μετανάστες που αιτούνται άσυλο είναι τόσοι πολλοί που σε λίγο δεν θα υπάρχουν αρκετά ακίνητα ούτε για αυτούς αλλά ούτε για εμάς.

https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/GRC/greece/refugee-statistics

image.png.572aafbf33cb368312abca35bf1a8369.png

Μόνο το τελευταίο έτος είχαμε πάνω από 150.000 πρόσφυγες που τους δόθηκε άσυλο, άρα έχουν χαρτιά και μπορούν νόμιμα να νοικιάσουν σπίτι. Επειδή γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις προσφύγων, συνήθως τους πρώτους μήνες δικαιούνται να μείνουν σε κέντρο υποδοχής. Σε αυτό το διάστημα κάνουν τα χαρτιά τους, γράφονται στην ΔΕΠΥ και πιάνουν δουλειά. Συνήθως κάνουν δουλειές που δεν θέλουν οι Έλληνες, π.χ. χειρονακτικές, λάντζα, κλπ. Λόγω της Ελληνικής νομοθεσίας παίρνουν τουλάχιστον τον βασικό μισθό. Μαζεύονται 2 έως 4 άτομα και νοικιάζουν ένα σπίτι.

150.000 άτομα με άσυλο τώρα σημαίνει 150.000 υποψήφιοι ενοικιαστές σε 6 μήνες, ακόμα και 4 άτομα να μείνουν ανά ακίνητο θα χρειαστούν τουλάχιστον 35.700 ακίνητα, τα μισά τουλάχιστον σε μεγάλες πόλεις και αυτά για τους πρόσφυγες ενός μόνο έτους, κοιτάξτε το διάγραμμα και εκτιμήστε τι έπεται. Do the math... (δεν θέλω να στεναχωρηθώ οπότε I will not do the math).

update

https://www.skai.gr/news/finance/akinita-kalpasan-oi-times-to-2023-symfona-me-tin-trapeza-tis-ellados

Κλάψτε ελεύθερα δηλαδή.

Αφού θα έρθουν πολύ περισσότεροι τα χρόνια που έρχονται.

• Like 2
Δημοσ.
22 hours ago, Balrog said:

Εντωμεταξύ έχω το εξής πρόβλημα: Μου έφερε πριν 1 μήνα ο μεσίτης Α έναν ενδιαφερόμενο. Λίγο καιρό μετά το ανέβασε στις πλατφόρμες αγγελιών και άλλος μεσίτης Β. Την άλλη μέρα μου φέρνει και ο Β τον ίδιο ενδιαφερόμενο. Αν το δώσω σε αυτόν, πρέπει κανονικά να πληρώσω μεσιτικά δύο φορές (και αυτός και εγώ;) Χώρια που βρήκε το τηλέφωνό μου και πλέον μου μιλάει απευθείας χωρίς μεσίτες. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Με παίρνουν και οι δύο μεσίτες και μου λένε "τι θα κάνεις". Αφού λέω να το δώσω σε νέο ενδιαφερόμενο για να μην μπλέξω.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εσύ θα πληρώσεις 1 μεσιτική αμοιβή.

20 hours ago, Balrog said:

Του το είπα εγώ πριν τον φέρει, γιατί το προφίλ που μου περιέγραψε μου έκανε κλικ. Αλλά δεν ίδρωσε το αυτί του μεσίτη Β. Του το είπα και αφότου τον έφερε, οπότε σε απάντηση των ανησυχιών μου τον έβαλε να υπογράψει εντολή με προγενέστερη ημερομηνία. Ποιος είναι τώρα ο μεσίτης που δικαιούται την αμοιβή, οεο;

Ο υποψήφιος μπορεί και να ενήργησε εκ του πονηρού.. Για να πει ο μεσίτης "ορίστε, βρήκα αγοραστή" και να μην έχει το ίδιο ενδιαφέρον να προωθήσει το ακίνητο. Επιπλέον, όταν ρώτησα τον φίλο τι θα κάνουμε τώρα που έχουμε υπογράψει δύο εντολές, μου ζητάει να προχωρήσουμε μόνοι μας. Έχουμε γεμίσει με λαμόγια, μεσίτες και αγοραστές. Για αυτό κοιτάζω να βρω κανέναν καινούργιο να μην μπλέξω.

Γνωστό κόλπο από τότε που καταργήθηκαν τα βιβλία. Δυστυχώς για τον 1ο, τώρα αμοιβή δικαιούται ο 2ος, ο οποίος βάσει της εντολής υπόδειξης που έχει, εμφανίζεται να είναι αυτός εκείνος ο οποίος έδειξε το ακίνητο για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο αγοραστή. 

Λαμόγια μεσίτες και αγοραστές, αλλά εδώ είσαι και εσύ συμμέτοχος στη λαμογιά, έτσι; Εν γνώσει σου τον έφερε και εν γνώσει σου τον έβαλε να υπογράψει εντολή υπόδειξης με προγενέστερη ημερομηνία. Κανονικά θα έπρεπε να αρνηθείς να πραγματοποιηθεί η υπόδειξη και να πεις στον αγοραστή ό,τι αν επιθυμεί το ακίνητο, θα πρέπει να προχωρήσει με τον μεσίτη που του το υπέδειξε για πρώτη φορά. Δεν το έκανες.

Spoiler

Σκατά στις απλές εντολές. Τουλάχιστον με την αποκλειστική, για ένα 8μηνο είσαι σχετικά διασφαλισμένος ότι θα πληρωθείς τουλάχιστον από τη 1 πλευρά.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...