CorsarioJoao Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 5 λεπτά πριν, andreaspA είπε Μεχρι σημερα εχουν εισπραξει οι γονεις του 2 σπιτια ακομα σε ενοικια. Και λογικά έχουν δώσει το ένα για συντήρηση και άλλο μισό σε φόρους. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Άσε που για να μιλάει για πατρικό, λογικά δεν το νοίκιαζαν. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από CorsarioJoao 1
kostasbm Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 8 hours ago, zestikios said: Δεν κάνω απλή μετατροπή. Λέω ότι το σπίτι μετά απο 35 χρόνια, όχι μόνον δεν μειώθηκε η αξία του, αλλά ( βάζοντας και τον πληθωρισμό μέσα) έχει και μικρό κέρδος παρόλο που το σπίτι πάλιωσε κατά 35 χρόνια. που είναι το σπίτι αν επιτρέπεται???Αθήνα η επαρχία
Petroskasap Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 50 λεπτά πριν, andreaspA είπε ποσο κριμα! οι ισραηλινοι, ρωσοι, κινεζοι που αγοραζουν οτι βρουνε μπροστα τους στην Αθηνα, δεν ρωτησαν τον Petroskasap στο insomnia να τους πει να μην το κανουν. Ποια τα χρεπια 60-70 ετων ;
kostasbm Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 10 minutes ago, zestikios said: Οκ δεν είδα το 89 αλλά όπως και να έχει , εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το σπίτι παρόλο που παλιώσε 35 χρόνια δεν έχασε αξία όπως αναφέρθηκε δεν έχασε ....αλλά αυτό πάντα θεωρητικά.....αν αποφασίσουν να το πουλήσουν γιατί μπορεί και να μην πωλείται τότε θα φάνει η πραγματική αξία.....γιατί πολλοί κοιτάνε την αντικειμενική αξία που βάζει η εφορία και θεωρούν ότι τόσο θα πουληθεί .....
Morosana Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Μόλις τώρα, zestikios είπε Α δηλαδή αν αγοράσει κάποιος χρυσό,ομόλογα,μετοχές, σπίτι ή οτιδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν και δεν το πουλάει δεν έχει νόημα να συζητά αν είναι κερδισμένος η όχι Το ταμείο το κανεις όταν πουλας ποτε στο ενδιάμεσο. Εχω μια συλλογή από κλασσικά αυτοκίνητα που ξεκίνησε από τον πατέρα μου τέλη 90s τότε που οι περισσότεροι τα χάριζαν γιατί δεν είχαν καμία αξία και απλά τα μάζευε ο γερός για χόμπι και με κόλλησε το μικρόβιο. Από το 2012 και μετά που άρχισε το hype και ασχολήθηκαν αρκετοί σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμες άρχισαν τα ξεφεύγουν. Με τα τωρινά δεδομένα της αγοράς όλα έχουν ανεβάσει τις αξιες ενώ υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν αξία 70 80 φορές μεγαλύτερη από την τότε. Βέβαια ποτε δεν τα αποκτήσαμε επενδυτικά και δεν σκοπευουμε να τα πουλήσουμε άρα δεν έχω κάποιο οφελος ενώ συνεχιζω να έχω κόστη συντήρησης αποθήκευσης κτλ. Με τα τωρινά δεδομένα μπορεί σε 10 χρόνια να έχουν ανεβεί οι αξίες μπορεί όμως να πει η ΕΕ τα απαγορεύω και να μην μου τα αγοράζει ούτε γύφτος για μέταλλο. 1
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 26 λεπτά πριν, kostasbm είπε που είναι το σπίτι αν επιτρέπεται???Αθήνα η επαρχία Θεσσαλονίκη 20 λεπτά πριν, kostasbm είπε δεν έχασε ....αλλά αυτό πάντα θεωρητικά.....αν αποφασίσουν να το πουλήσουν γιατί μπορεί και να μην πωλείται τότε θα φάνει η πραγματική αξία.....γιατί πολλοί κοιτάνε την αντικειμενική αξία που βάζει η εφορία και θεωρούν ότι τόσο θα πουληθεί ..... Εγώ κοιτάω την αξία με βάση παρόμοια σπίτια στην ίδια περιοχή. Αν αποφάσιζαν να το πουλήσουν σήμερα , θα έφευγε άνετα 180κ και με λίγη υπομονή πάνω απο 200κ. Λόγια μεσίτη. 21 λεπτά πριν, Morosana είπε Το ταμείο το κανεις όταν πουλας ποτε στο ενδιάμεσο. Εχω μια συλλογή από κλασσικά αυτοκίνητα που ξεκίνησε από τον πατέρα μου τέλη 90s τότε που οι περισσότεροι τα χάριζαν γιατί δεν είχαν καμία αξία και απλά τα μάζευε ο γερός για χόμπι και με κόλλησε το μικρόβιο. Από το 2012 και μετά που άρχισε το hype και ασχολήθηκαν αρκετοί σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμες άρχισαν τα ξεφεύγουν. Με τα τωρινά δεδομένα της αγοράς όλα έχουν ανεβάσει τις αξιες ενώ υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν αξία 70 80 φορές μεγαλύτερη από την τότε. Βέβαια ποτε δεν τα αποκτήσαμε επενδυτικά και δεν σκοπευουμε να τα πουλήσουμε άρα δεν έχω κάποιο οφελος ενώ συνεχιζω να έχω κόστη συντήρησης αποθήκευσης κτλ. Με τα τωρινά δεδομένα μπορεί σε 10 χρόνια να έχουν ανεβεί οι αξίες μπορεί όμως να πει η ΕΕ τα απαγορεύω και να μην μου τα αγοράζει ούτε γύφτος για μέταλλο. Δεκτά αυτά που λές, αλλά τα αμάξια είναι εντελώς μη επενδυτικό προιόν όπως και ο ίδιος ανέφερες. Αντιθέτως τα σπίτια και γενικότερα η γη, πάντα ήταν επενδυτικά προιόντα.
Morosana Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 19 λεπτά πριν, zestikios είπε Θεσσαλονίκη Εγώ κοιτάω την αξία με βάση παρόμοια σπίτια στην ίδια περιοχή. Αν αποφάσιζαν να το πουλήσουν σήμερα , θα έφευγε άνετα 180κ και με λίγη υπομονή πάνω απο 200κ. Λόγια μεσίτη. Δεκτά αυτά που λές, αλλά τα αμάξια είναι εντελώς μη επενδυτικό προιόν όπως και ο ίδιος ανέφερες. Αντιθέτως τα σπίτια και γενικότερα η γη, πάντα ήταν επενδυτικά προιόντα. Καταλαβαίνεις πως με το ΑΝ και με λόγια δεν γίνεται δουλειά. Πηγαινε αύριο στον χασάπη παρε ένα κιλό κιμα και πες του ότι δεν έχω να σε πληρωσω αλλά ΑΝ πουληθεί ένα σπίτι που δεν έχω σκοπό να πουλήσω θα σου δώσω και παραπάνω να δεις τι θα σου πει 😛 Μια χαρά επενδυτικά και με αποδόσεις μεγαλύτερες από χρυσό και σπίτια είναι τα κλασσικά αυτοκίνητα αλλά για όσους θέλουν να ασχοληθούν επενδυτικά να μπουν να βγουν να ξεπλύνουν μέσω δημοπρασιών κτλ. Για μένα που εξυπηρετούν μια ανάγκη και δεν σκοπεύω να πουλήσω δεν είναι όπως δεν είναι για τους γονείς σου αν δεν σκοπεύουν τα πουλήσουν.
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 1 λεπτό πριν, Morosana είπε Καταλαβαίνεις πως με το ΑΝ και με λόγια δεν γίνεται δουλειά. Πηγαινε αύριο στον χασάπη παρε ένα κιλό κιμα και πες του ότι δεν έχω να σε πληρωσω αλλά ΑΝ πουληθεί ένα σπίτι που δεν έχω σκοπό να πουλήσω θα σου δώσω και παραπάνω να δεις τι θα σου πει 😛 Μια χαρά επενδυτικά και με αποδόσεις μεγαλύτερες από χρυσό και σπίτια είναι τα κλασσικά αυτοκίνητα αλλά για όσους θέλουν να ασχοληθούν επενδυτικά να μπουν να βγουν να ξεπλύνουν μέσω δημοπρασιών κτλ. Για μένα που εξυπηρετούν μια ανάγκη και δεν σκοπεύω να πουλήσω δεν είναι όπως δεν είναι για τους γονείς σου αν δεν σκοπεύουν τα πουλήσουν. To γεγονός ότι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν το σπίτι που μένουν δεν σημαίνει πως η αξία του δεν είναι μεγαλύτερη ή έστω παρόμοια με αυτή που το αγόρασαν τόσα χρόνια πριν. Τα σπίτια ήταν ,είναι και δεν βλέπω γιατί όχι να συνεχίσουν να είναι επενδύσεις. Γιαυτό άλλωστε και η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τουλάχιστον που γνωρίζω έχει γεμίσει με Ισραηλινούς, Ρώσους, Κινέζους κλπ που ψάχνουν σπίτια. Όσο για τα αυτοκίνητα δεν ξέρω που θες να καταλήξεις. Αν στα σπίτια γίνονται 1000 αγοροπωλησιες τον χρόνο ( τυχαιο στρόγγυλο νούμερο), στα κλασικά αυτοκίνητα γίνονται 1; Πιθανόν λιγότερες απο 1..
Joshua21 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 31 minutes ago, CorsarioJoao said: Και λογικά έχουν δώσει το ένα για συντήρηση και άλλο μισό σε φόρους. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Άσε που για να μιλάει για πατρικό, λογικά δεν το νοίκιαζαν. Σε καμία περίπτωση συντήρηση + φόροι δεν είναι όσα λες (δεν υπολογίζω φόρο εισοδήματος), όλα μαζί ούτε στο ένα τρίτο δεν φτάνουν. Εκτός και αν τα συγκρίνεις με την τιμή αγοράς του 1989 και δεν λαμβάνεις υπόψιν ότι στο μεταξύ τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί, λογικά τότε θα μπορούσε να πιάσει κάτι λιγότερο από 50k δρχ ενοίκο (150€) ενώ τώρα πιάνει τουλάχιστον 700€. Σήμερα ΕΝΦΙΑ (ας πούμε 200-250) και έξοδα συντήρησης (250 ετησίως κατά μέσο όρο) καλύπτονται με ένα μηνιαίο μίσθωμα. Και ναι, το συγκεκριμένο πιθανότατα δεν το νοίκιαζαν, αλλά ως παράδειγμα αναφέρθηκε για να δείξει πόσο έχει ανέβει η αξία ενός ακινήτου μέσα σε 35 χρόνια.
Morosana Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 3 λεπτά πριν, zestikios είπε To γεγονός ότι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν το σπίτι που μένουν δεν σημαίνει πως η αξία του δεν είναι μεγαλύτερη ή έστω παρόμοια με αυτή που το αγόρασαν τόσα χρόνια πριν. Τα σπίτια ήταν ,είναι και δεν βλέπω γιατί όχι να συνεχίσουν να είναι επενδύσεις. Γιαυτό άλλωστε και η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική τουλάχιστον που γνωρίζω έχει γεμίσει με Ισραηλινούς, Ρώσους, Κινέζους κλπ που ψάχνουν σπίτια. Όσο για τα αυτοκίνητα δεν ξέρω που θες να καταλήξεις. Αν στα σπίτια γίνονται 1000 αγοροπωλησιες τον χρόνο ( τυχαιο στρόγγυλο νούμερο), στα κλασικά αυτοκίνητα γίνονται 1; Πιθανόν λιγότερες απο 1.. Αξία που δεν την καρπώνεσαι δεν λέει κάτι ίσα όσα αυξάνεις τη φορολογία σου. Τα αυτοκίνητα είναι ένα παράδειγμα για κάτι εξίσου επενδυτικό όπως είναι τα ρολόγια τέχνη ακριβά κρασιά κτλ κτλ κτλ. Κινέζοι Ρώσοι και λοιποί μη ευρωπαίοι δεν είδαν στην Ελλάδα τον επενδυτικό παράδεισο του real estate (εκτος αν πρόκειται για τουριστικες περιοχες ) αλλά τρόπο απόκτησης visa. Αν το κράτος πει ότι για απόκτηση της golden visa δεν απαιτείται αγορά ακινήτου αλλά αγορά ομολόγων θα πάνε να αγοράσουν ομόλογα και όχι σπίτια.
Joshua21 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 6 minutes ago, Morosana said: Αξία που δεν την καρπώνεσαι δεν λέει κάτι ίσα όσα αυξάνεις τη φορολογία σου. Δεν είναι και τόσο ακριβές αυτό, καρπώνομαι σημαίνει αποκομίζω τα οφέλη, συνεπώς ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού το καρπώνεται και εφόσον το εκμεταλλεύεται κάπως (το εκμισθώνει ή το χρησιμοποιεί ο ίδιος).
CorsarioJoao Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Σε καμία περίπτωση συντήρηση + φόροι δεν είναι όσα λες (δεν υπολογίζω φόρο εισοδήματος), όλα μαζί ούτε στο ένα τρίτο δεν φτάνουν. Εκτός και αν τα συγκρίνεις με την τιμή αγοράς του 1989 και δεν λαμβάνεις υπόψιν ότι στο μεταξύ τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί, λογικά τότε θα μπορούσε να πιάσει κάτι λιγότερο από 50k δρχ ενοίκο (150€) ενώ τώρα πιάνει τουλάχιστον 700€. Σήμερα ΕΝΦΙΑ (ας πούμε 200-250) και έξοδα συντήρησης (250 ετησίως κατά μέσο όρο) καλύπτονται με ένα μηνιαίο μίσθωμα. Και ναι, το συγκεκριμένο πιθανότατα δεν το νοίκιαζαν, αλλά ως παράδειγμα αναφέρθηκε για να δείξει πόσο έχει ανέβει η αξία ενός ακινήτου μέσα σε 35 χρόνια. Αφού είμαμε οτι τα 13εκ δραχμές το 1990 είναι 200χιλιάδες ευρώ σήμερα. Πώς λέμε οτι ανέβηκε η αξία; Να ήταν στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο και να είχε αξία γύρω στο 1εκ ευρώ σήμερα να έλεγα οκ. Όταν μιλάμε για χρήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί! Άλλο 1 ευρώ το 2000 και άλλο 1 ευρώ σήμερα!! Ενδεικτικά σου ξαναλέω οτι 50κ δραχμές το 1989 ήταν τότε 330 δολάρια. Τα 330 δολάρια το 1989 είναι 850 δολάρια σήμερα. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από CorsarioJoao
Morosana Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 14 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Δεν είναι και τόσο ακριβές αυτό, καρπώνομαι σημαίνει αποκομίζω τα οφέλη, συνεπώς ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού το καρπώνεται και εφόσον το εκμεταλλεύεται κάπως (το εκμισθώνει ή το χρησιμοποιεί ο ίδιος). Το point μου είναι ότι από τη στιγμή που συνδέουμε την αξία με ευρώ όταν δεν βλέπεις αυτά τα ευρώ σε κάποιο λογαριασμό προφανως και δεν καρπωνεσαι την αύξηση της αξίας αν δεν ρευστοποιήσεις παρά μόνο λογιστικά. Και να έπεφταν οι τιμές σε σχέση με την αρχική αγορά πάλι την ίδια ανάγκη θα εξυπηρετούσαν και δεν θα σε έκανε φτωχότερο. Έχω κάτι χωράφια στη Χίο που δεν φυτρώνει ούτε ρηγανη και κανενας δεν θέλει να τα αγοράσει. Το να έχουν αξία 100€ όταν τα φεύγουν ούτε με 10 προφανως δεν με κάνει πλουσιότερο ούτε με 100 ούτε με 10 αλλά ούτε και με 1000 αν είναι η μελλοντική τους αξία ανεβεί. . 1
Joshua21 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 1 minute ago, CorsarioJoao said: αφου τα 13εκ δραχμές το 1990 είναι 200χιλιάδες ευρώ σήμερα. Πώς λέμε οτι ανέβηκε η αξία; Να ήταν στη Σαντορίνη ή στη Μύκονο και να είχε αξία γύρω στο 1εκατομμύριο ευρώ σήμερα να έλεγα οκ. Όταν μιλάμε για χρήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί! Άλλο 1 ευρώ το 2000 και άλλο ένα ευρώ σήμερα!! Άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα... εγώ σου απέδειξα ότι ο προηγούμενος ισχυρισμός σου (δλδ ότι τα 3/4 - των μισθωμάτων που εισπράττει ο ιδιοκτήτης πάνε σε συντήρηση και φόρους) δεν στέκει, και εσύ ως απάντηση μου παραθέτεις την προσωπική σου άποψη του τι σημαίνει "ανέβηκε η αξία"... Πάντως μια και το ανέφερες, όταν λέμε ότι μια αξία ανέβηκε ή έπεσε σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εννοούμε σε απόλυτα και όχι σε σχετικά νούμερα. Τα 13 εκατομμύρια δραχμές (38.150€ με αναγωγή σε ευρώ) που πληρώθηκε το συγκεκριμένο ακίνητο το 1989 είναι λιγότερα από τα 170.000€ που λέει πως αξίζει σήμερα, για αυτό ακριβώς η δήλωση ότι η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σήμερα (2024) έχει ανέβει σε σχέση με το πόσο άξιζε το 1989 είναι απόλυτα ορθή. Το αν έχει ανέβει ή έχει πέσει η αξία του σε σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου ή σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι κάτι άλλο, εσύ κοίτα να είσαι πιο προσεκτικός γιατί εσύ άλλο γράφεις και άλλο εννοείς. Το 1€ το 2002 (και όχι το 2000 γιατί τότε είχαμε ακόμα δραχμές) είναι το ίδιο με το 1€ σήμερα, αυτό που έχει αλλάξει είναι η αγοραστική δύναμη (ή η αγοραστική αξία, όπως θες πες το) του 1€.
CorsarioJoao Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα... εγώ σου απέδειξα ότι ο προηγούμενος ισχυρισμός σου (δλδ ότι τα 3/4 - των μισθωμάτων που εισπράττει ο ιδιοκτήτης πάνε σε συντήρηση και φόρους) δεν στέκει, και εσύ ως απάντηση μου παραθέτεις την προσωπική σου άποψη του τι σημαίνει "ανέβηκε η αξία"... Πάντως μια και το ανέφερες, όταν λέμε ότι μια αξία ανέβηκε ή έπεσε σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εννοούμε σε απόλυτα και όχι σε σχετικά νούμερα. Τα 13 εκατομμύρια δραχμές (38.150€ με αναγωγή σε ευρώ) που πληρώθηκε το συγκεκριμένο ακίνητο το 1989 είναι λιγότερα από τα 170.000€ που λέει πως αξίζει σήμερα, για αυτό ακριβώς η δήλωση ότι η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σήμερα (2024) έχει ανέβει σε σχέση με το πόσο άξιζε το 1989 είναι απόλυτα ορθή. Το αν έχει ανέβει ή έχει πέσει η αξία του σε σχέση με την ισοτιμία του δολαρίου ή σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι κάτι άλλο, εσύ κοίτα να είσαι πιο προσεκτικός γιατί εσύ άλλο γράφεις και άλλο εννοείς. Το 1€ το 2002 (και όχι το 2000 γιατί τότε είχαμε ακόμα δραχμές) είναι το ίδιο με το 1€ σήμερα, αυτό που έχει αλλάξει είναι η αγοραστική δύναμη (ή η αγοραστική αξία, όπως θες πες το) του 1€. Εγώ πάντως δεν μίλησα ποτέ για μίσθωση. Εσύ μίλησες για μίσθωση ακινήτου που ο OP αναφέρει οτι δεν ενοικιάζεται. Απλά είπα ότι τα σπίτια έχουν και έξοδα μιλώντας μεταφορικά και με μια δόση υπερβολής (δεκτό το ότι δεν ήταν προφανές). Το 1989 δεν υπήρχε ευρώ οπότε με τη λογική σου δεν καταλαβαίνω πως κάνεις αναγωγή σε ευρώ. Για να συγκρίνεις την αξία με σήμερα λοιπόν δεν γίνεται να μετράς πράγματα που δεν έχουν νόημα. Με αυτή τη λογική μπορείς να πεις οτι τα 13εκ δραχμές είναι μεγαλύτερο νούμερο απο τα 170χιλ ευρώ οπότε αυτό που λες ισχύει. Αν θες τόσο πού απλά να έχεις δίκιο που ο πληθωρισμός δεν μετράει για σένα οκ πάσο, δεν έχω κανένα πρόβλημα και δεν θα συνεχίσω το θέμα. Υ.Γ. Το ευρώ "τυπικά" υπάρχει απο το 1999. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από CorsarioJoao 2 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα