zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά οι γονείς μου π.χ αγόρασαν το πατρικό μας πριν 35 χρόνια 13 εκ δραχμές δηλαδή σημερινά γύρω στα 37-38κ και σήμερα που μιλάμε το σπίτι αυτό έχει αξία γύρω στα 160-180κ
chaosmaster Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 24 λεπτά πριν, zestikios είπε Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά οι γονείς μου π.χ αγόρασαν το πατρικό μας πριν 35 χρόνια 13 εκ δραχμές δηλαδή σημερινά γύρω στα 37-38κ και σήμερα που μιλάμε το σπίτι αυτό έχει αξία γύρω στα 160-180κ Ναι κ πριν από 35 χρόνια με 1000 δραχμές έπαιρνες το μισό supermarket κ τώρα με 3€ ούτε ένα πακέτο τσιγάρα δε παίρνεις. Πληθωρισμός λέγεται. Μη κάνεις απλή μετατροπή.
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 41 λεπτά πριν, chaosmaster είπε Ναι κ πριν από 35 χρόνια με 1000 δραχμές έπαιρνες το μισό supermarket κ τώρα με 3€ ούτε ένα πακέτο τσιγάρα δε παίρνεις. Πληθωρισμός λέγεται. Μη κάνεις απλή μετατροπή. Δεν κάνω απλή μετατροπή. Λέω ότι το σπίτι μετά απο 35 χρόνια, όχι μόνον δεν μειώθηκε η αξία του, αλλά ( βάζοντας και τον πληθωρισμό μέσα) έχει και μικρό κέρδος παρόλο που το σπίτι πάλιωσε κατά 35 χρόνια.
Dark_Nightfall Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 6 ώρες πριν, zestikios είπε Δεν κάνω απλή μετατροπή. Λέω ότι το σπίτι μετά απο 35 χρόνια, όχι μόνον δεν μειώθηκε η αξία του, αλλά ( βάζοντας και τον πληθωρισμό μέσα) έχει και μικρό κέρδος παρόλο που το σπίτι πάλιωσε κατά 35 χρόνια. Αυτό έλειπε να μην έχει κέρδος , το αγοράσατε με δραχμή και το πουλάτε σε € (ισχυρότερο νόμισμα)
Petroskasap Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Στις 9/2/2024 στις 5:04 ΜΜ, doob είπε Παίρνοντας το θάρρος να απαντήσω θα έλεγα πως η ερώτηση έχει διχάσει και εμένα. Οι τιμες/τμ για καινούργιο διαμερίσμα (Θεσσαλονίκη τουλάχιστον) είναι μη ρεαλιστικές και εκτός πραγματικότητας (ξεκινάνε απο 2.5κ/τμ και φτάνουν ως 5κ/τμ). Λέω "μη ρεαλιστικές και εκτός πραγματικότητας" επειδή δεν συμπίπτουν με την αύξηση των ενοικίων ως απόδοση επένδυσης. Το να αγοράσεις δλδ ένα ακίνητο 200κ και να το νοικιάζεις 500Є είναι μόλις 2.5% απόδοση. (Που στην ιδανική περίπτωση μεταφράζεται σε 40 χρόνια απόσβεσης...) Οι τιμές αυτές όμως έχουν δώσει δικαίωμα σε ιδιοκτήτες παλιότερων διαμερίσματων να ανεβάσουν τις δικές τους τιμές, χωρίς βάση. (Ιδιοκτήτες Θεσσαλονίκη ζητάνε απο 1.5κ/τμ - εως 2.5κ/τμ για ανακαινισμένα διαμερίσματα.) Ποιος άνθρωπος στα λογικά του όμως, ο οποίος κατέχει 150κ-200κ, θα ήθελε να είναι συνιδιοκτήτης σε πολυκατοικία άνω των 50 ετών, στην οποία δεν πληρώνουν κοινόχρηστα , οι κάτοικοι αδυνατούν να συντηρήσουν και ξέρεις οτι η κατάσταση και η τιμή του ακινήτου μόνο θα υποβιβαστει τις επόμενες δεκαετίες. Εγώ θεωρώ πως όποιος μπορεί να περιμένει θα πρέπει να το κάνει, μεχρι την στιγμή που οι τιμές των ακινήτων κατέβουν στην πραγματικότητα. Παλαιωμένα ακίνητα χωρις θέσεις πάρκινγκ, ασανσερ, μπαλκόνια και με μικροσκοπικά μπάνιο δεν γίνεται να είναι σε αυτες τις τιμές. Απο την άλλη, επένδυση σε καινούργια διαμερίσματα δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχει σωστή απόδοση ενοικιων. (Σωστή απόδοση εννοώ μια επένδυση στην αποία η απόσβεση είναι κάτω των 25 ετών. Αυτό θεωρώ ρεαλιστικό.) P.S Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά τα "ισόβια" στο ποινικό κώδικα είναι 25 έτη φυλάκισης. Το να αγοράζεις ένα ακίνητο το οποίο έχει χρόνο απόσβεσης 40-50 χρόνια είναι σαν να καταδικάζεις τα λεφτά σου σε δις ισόβια! Στην Ελλαδα και ειδικα στην καταστραμμένη οικονομικα Θεσσαλονικη σε καμμια περιπτωση ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ η διακρατηση ακινητου για ενοικιαση η αγοραστικη δυναμη ειναι τοσο χαμηλη που κανει απογορευτικα τα κανονικα-ψηλα μισθωματα ωστε να γινει η αποσβεση σε ευλογο χρονο Τι εννοω ενα ακινητο αγορασμενο 200Κ λογου χαρη στην Κυπρο στην Λευκωσια εχει μηνιαιο μισθωμα 1000 ευρω χωρις ΕΝΦΙΑ φορο 35% και αλλες ελληνικες υπερφορολογικες αλητειες εχει καλο χρονο αποσβεσης λιγοτερο απο 20 χρονια Τα ιδια και στην Σοφια της Βουλγαριας που δεν εχει ΕΝΦΙΑ και πολυ χαμηλο φολογικο συντελεστη 10%
snot Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 8 hours ago, zestikios said: Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά οι γονείς μου π.χ αγόρασαν το πατρικό μας πριν 35 χρόνια 13 εκ δραχμές δηλαδή σημερινά γύρω στα 37-38κ και σήμερα που μιλάμε το σπίτι αυτό έχει αξία γύρω στα 160-180κ To 89 13εκ δραχμές ήταν 80.000 δολάρια https://el.wikipedia.org/wiki/Δραχμή και σε σημερινά ευρώ ή δολάρια αρκετά παραπάνω
Petroskasap Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Στις 9/2/2024 στις 8:34 ΜΜ, Maurikycli είπε Δεν εννοώ αυτό. Η επένδυση σε ακίνητα κατατάσσεται γενικά στις συντηρητικές-ασφαλείς επενδύσεις. Ως συντηρητική επένδυση νοείται αυτή που έχει χαμηλό ρίσκο και χαμηλή απόδοση γενικά. Αν όμως αγόρασες πριν 40 χρόνια ένα διαμέρισμα και εκτοξεύτηκε η αξια επειδή ανοιξε σταθμός μετρό από "κάτω", είναι εξαίρεση. Όπως αντί να γίνει ένας ελεύθερος χώρος πάρκο αλλά τελικά έγινε σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και έχασες την προσδοκώμενη υπεραξία πάλι είναι εξαίρεση. Ειδικά αν το αγόρασες προεξοφλώντας την δημιουργία πάρκου. Ερχόμενος στο "τώρα" η προσωπική μου εκτίμηση συμπίπτει με το σχόλιο που διαφώνησα στο μισό του σκέλος: ότι υπάρχει ένας παραλογισμός στις τιμές (υπενθυμίζω ότι η διαφωνία μου ήταν στην έννοια της απόσβεσης). Ανεξάρτητα πώς χαρακτηρίζουμε μια πραγματικότητα δεν παύει να είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Θα πρότεινα μια στάση αναμονής και περεταίρω έρευνα για περιπτώσεις που αξίζουν τα χρήματα που ζητάνε. Από την άλλη, επειδή δεν έχω παρκαρισμένα 200-500000€ δεν μπορώ να μπω στη θέση κάποιου που αγωνιά για τις πληθωριστικές απώλειες και τη διεθνή αστάθεια. Συμφωνώ ότι "μπορεί". Όλες οι επενδύσεις έχουν ένα ρίσκο όπως ανέφερα. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Επενδυσεις σε ακινητα στην Ελλαδα δεν θεωρουνται και πολυ εξυπνη κινηση εκτος απο λιγες τουριστικες περιοχες και νησια
andreaspA Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 7 λεπτά πριν, Petroskasap είπε Επενδυσεις σε ακινητα στην Ελλαδα δεν θεωρουνται και πολυ εξυπνη κινηση εκτος απο λιγες τουριστικες περιοχες και νησια ποσο κριμα! οι ισραηλινοι, ρωσοι, κινεζοι που αγοραζουν οτι βρουνε μπροστα τους στην Αθηνα, δεν ρωτησαν τον Petroskasap στο insomnia να τους πει να μην το κανουν. 1
Morosana Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 8 ώρες πριν, zestikios είπε Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά οι γονείς μου π.χ αγόρασαν το πατρικό μας πριν 35 χρόνια 13 εκ δραχμές δηλαδή σημερινά γύρω στα 37-38κ και σήμερα που μιλάμε το σπίτι αυτό έχει αξία γύρω στα 160-180κ Είτε έχει αξία 180 η 280 από την στιγμή που δεν το πουλάς και το έχεις για να εξυπηρετεί τη στέγαση σου δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για αξίες και κέρδος. Όταν και εφόσον πουληθεί θα μπορείς να κανεις σούμα. Τις καλές εποχές του χρηματιστηρίου υπήρξε κόσμος που έβλεπε να τρέχουν οι αξίες και να τρίβουν τα χέρια τους αλλά οι περισσότεροι βγήκαν με χασούρα. 1
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 36 λεπτά πριν, snot είπε To 89 13εκ δραχμές ήταν 80.000 δολάρια https://el.wikipedia.org/wiki/Δραχμή και σε σημερινά ευρώ ή δολάρια αρκετά παραπάνω Δεν έχω ιδέα πως έβγαλες αυτό το νούμερο αλλά είναι λαθος. Η δραχμή μετατράπηκε σε ευρώ με ισοτιμία 1€= 340.75 δραχμες. Κάνε την απλή πράξη και θα βγάλεις 37κ.
andreaspA Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Μόλις τώρα, zestikios είπε Δεν έχω ιδέα πως έβγαλες αυτό το νούμερο αλλά είναι λαθος. Η δραχμή μετατράπηκε σε ευρώ με ισοτιμία 1€= 340.75 δραχμες. Κάνε την απλή πράξη και θα βγάλεις 37κ. πλακα μας κανεις τωρα? τι σχεση εχει αυτο? μιλαει για το 1989. Οχι το 2002.
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 24 λεπτά πριν, Morosana είπε Είτε έχει αξία 180 η 280 από την στιγμή που δεν το πουλάς και το έχεις για να εξυπηρετεί τη στέγαση σου δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για αξίες και κέρδος. Όταν και εφόσον πουληθεί θα μπορείς να κανεις σούμα. Τις καλές εποχές του χρηματιστηρίου υπήρξε κόσμος που έβλεπε να τρέχουν οι αξίες και να τρίβουν τα χέρια τους αλλά οι περισσότεροι βγήκαν με χασούρα. Α δηλαδή αν αγοράσει κάποιος χρυσό,ομόλογα,μετοχές, σπίτι ή οτιδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν και δεν το πουλάει δεν έχει νόημα να συζητά αν είναι κερδισμένος η όχι
CorsarioJoao Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 9 ώρες πριν, zestikios είπε Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά οι γονείς μου π.χ αγόρασαν το πατρικό μας πριν 35 χρόνια 13 εκ δραχμές δηλαδή σημερινά γύρω στα 37-38κ και σήμερα που μιλάμε το σπίτι αυτό έχει αξία γύρω στα 160-180κ Αν τα υπολογίσεις σωστά θα δεις οτι το 1990 1 δολάριο ηταν 150 δραχμές. 85 χιλιάδες δολάρια περίπου το 1990 δηλαδή, που σήμερα αντιστοιχούν σε 200 χιλιάδες δολάρια. 1
andreaspA Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Μόλις τώρα, CorsarioJoao είπε Αν τα υπολογίσεις σωστά θα δεις οτι το 1990 1 δολάριο ηταν 150 δραχμές. 85 χιλιάδες δολάρια περίπου το 1990 δηλαδή, που σήμερα αντιστοιχούν σε 200 χιλιάδες δολάρια. Μεχρι σημερα εχουν εισπραξει οι γονεις του 2 σπιτια ακομα σε ενοικια.
zestikios Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2 λεπτά πριν, andreaspA είπε πλακα μας κανεις τωρα? τι σχεση εχει αυτο? μιλαει για το 1989. Οχι το 2002. Οκ δεν είδα το 89 αλλά όπως και να έχει , εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το σπίτι παρόλο που παλιώσε 35 χρόνια δεν έχασε αξία όπως αναφέρθηκε 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα