hln3 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 3 ώρες πριν, thanasis00 είπε Είναι λογικό να τα βλέπεις διαφορετικά, όταν δε ζεις αυτή τη καθημερινότητα... Και είναι πραγματικά υπαρκτό το πρόβλημα, όχι μόνο στον τομέα της αγοράς ακινήτων, αλλά και στην ενοικίαση. Και μόνο του το γεγονός ότι, ενώ η αγοραστική δύναμη είναι σταθερή (έχει μειωθεί πραγματικά λόγω πληθωρισμού), και οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν, φαίνεται ακόμα περισσότερο το πρόβλημα ότι η χαμηλή και πλέον σχεδόν και η μεσαία τάξη, δυσκολεύεται πολύ στην αγορά ή την ενοικίαση κατοικίας. Έμαθα πρόσφατα ότι το διαμέρισμα που νοίκιαζα το 2020 (43τμ, ισόγειο) για 200 ευρώ στου Ζωγράφου, τώρα νοικιάζεται 380 ευρώ, και προφανώς δεν άλλαξε ούτε σε μέγεθος ούτε σε όροφο... Πόσο μάλλον και η αγορά ακινήτων, που παίρνουν 20-30% αυξήσεις μέσα σε 3-4 χρόνια, που όταν μιλάς για αγορά σε μεγέθη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τέτοια αύξηση φτάνει πολύ ψηλά... Λίγο πριν την κρίση, γκαρσονιέρα ζωγράφου, "επιπλωμένη" (4 έπιπλα και μια κουζίνα της κακιάς ώρας), είχε νοικιαστεί 350 ευρώ. Βέβαια τότε όλα τα υπόλοιπα ήταν πολυ φθηνότερα και οι μισθοί παρόμοιοι με σήμερα Οι τιμές αγοράς γενικά θέλουν άλλο ένα 25% για να φτάσουν το all time high του 2007. Προσωπικά θεωρώ δύσκολο να το φθάσουν λόγω της εργασιακής αβεβαιότητας που είναι δομικό στοιχείο της αγοράς εργασίας πλέον και το έχουν αντιληφθεί και οι εργαζόμενοι. 2 λεπτά πριν, phanispal είπε Ναι, μόνο αυτά είναι τα μειονεκτήματα της συγκατοίκησης. Στην Ελλάδα που είναι και ασυνήθιστό αν πεις σε κάποια νεα γνωριμία πως ζεις έτσι θα σε βαλει στην μαυρη λίστα σε χρονο dt. 1
chrisxkar Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, phanispal είπε Ναι, μόνο αυτά είναι τα μειονεκτήματα της συγκατοίκησης. ηταν παραδειγμα ξερω τα μειονεκτηματα οπως επισης ξερω οτι μπορει να προκυψει και συγκατοικηση στην οποια θα φτασεις στο σημειο να λες εγω εφερα τον φουρνο μονο εγω μαγειρευω ή θα στα δωσω μετα και τρως πιστολι.Δεν σημαινει οτι ολες οι συγκατοικησεις ειναι ετσι και δεν σημαινει οτι η συγκατοικηση δεν εχει και σημαντικα ωφελη ουτε ειπα οτι ειναι το γκολντεν ντιλ. Αλλα εδω ανθρωποι ηλικιας 30 παρα πηγαινουν καθε παρασκευη τα ρουχα στην μανα τους για πλυσιμο και παιρνουν φαγητο για ολη την εβδομαδα και το θεωρουν φυσιολογικο καταλαβαινω οτι ειναι εντελως εξτριμ αυτα που γραφω Επεξ/σία 5 Απριλίου 2023 από chrisxkar
melanouri Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 Δημοσ. 5 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Εγώ αναρωτιέμαι σε αυτές τις μελέτες αν λαμβάνονται στα υπόψιν τα μαύρα που υπάρχουν ή απλά παίρνουν οτι φαίνεται στις δηλώσεις. Και μιλάω για όλες τις κατηγορίες και μεγέθη μαύρων, από σεζόν καλοκαίρι και σερβιτόρους μέχρι εργολάβους κλπ. Σίγουρα υπάρχει πολύς κόσμος μισθωτός που ζει με αυτά τα νούμερα και είναι σε πραγματικά δύσκολη θέση, αλλά θα έβαζα λίγο νερό στο κρασί για το κατά πόσο αυτά τα νούμερα έχουν πλήρη αντιστοιχία με τη πραγματικότητα. Κάθε μία κατηγορία μπορεί και συντηρεί είτε τα μισθώματα υψηλά, είτε τις αξίες των ακινήτων. Όχι πως ότι αγοράζεται είναι από μαύρα και μόνο, αλλά σίγουρα συνεισφέρουν. Το κόστος κατασκευής έχει ανέβει στο θεό και όλοι αυτοί που χτιζουν θα τα πάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πίσω κάποια στιγμή όπως κάνανε αυτοί που χτίσανε προ κρίσης, δε χρωστάγανε, και δε πρόλαβαν να τα πουλήσουν και περίμεναν 7-8 χρόνια να τα πουλήσουν όταν επανήλθε η αγορά. Έχει λογική το επιχείρημα ότι πολλοί που έχουν πλέον τα ακίνητα στα χέρια τους δε χρωστάνε ώστε να τα σκοτώσουν σε μια επερχόμενη κρίση. Αυτό κυρίως γιατί οι τράπεζες δε δίνανε δάνεια όπως παλιά. Τώρα αν αυτά με τους πλειστηριασμούς είναι αρκετά και ικανά να οδηγήσουν την αγορά προς τα κάτω θα δείξει. Στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο το κονσεπτ της συγκατοίκησης κυρίως στους νέους που δεν έχουν σχέση και φτάνουν ηλικίες και μετά τα 30 και όχι μόνο σε πρωτευουσες αλλά πλέον και σε μικρότερες που το κόστος έχει πλέον ανέβει και εκεί. Γνωρίζω προσωπικά για Γαλλία Ολλανδία και Ιταλία αλλά είμαι σίγουρος ότι παίζει και αλλού. Στην Ελλάδα έχουμε αφενός την οικογένεια που παίζει το ρόλο συγκατοικου, αφετέρου έχουμε και τη νοοτροπία του ότι πρέπει να είμαστε φίλοι για να μείνουμε με κάποιον, συνταγή δυστυχώς για αποτυχία. κάθε κοινωνία είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε ξαφνικά Σουηδοί και Φινλανδοί να φεύγουμε από τα 16-18 από το σπίτι. Έχουμε πολλά άλλα να φτιάξουμε πριν αρχίσει να μας φταιει αυτό... Επεξ/σία 6 Απριλίου 2023 από melanouri 2
thanasis00 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 2 ώρες πριν, hln3 είπε Οι τιμές αγοράς γενικά θέλουν άλλο ένα 25% για να φτάσουν το all time high του 2007. Προσωπικά θεωρώ δύσκολο να το φθάσουν λόγω της εργασιακής αβεβαιότητας που είναι δομικό στοιχείο της αγοράς εργασίας πλέον και το έχουν αντιληφθεί και οι εργαζόμενοι. Έχω την εντύπωση πάντως ότι έχει συμπιεστεί περισσότερο η αγοραστική δύναμη του κόσμου τώρα, καθώς και τα έξοδα διαβίωσης, σε σχέση με τότε. Με θυμάμαι το 2008 να μη δυσκολεύομαι τόσο ούτε να βρω σπίτι, ούτε να το διατηρήσω, σε αντίθεση με τώρα, που έψαχνα κοντά 2 χρόνια για να βρω σπίτι σε νορμάλ τιμή για το μέγεθος και τις παροχές που ήθελα (με τις απαραίτητες παραχωρήσεις πάντα). Οπότε αναμένουμε όλοι τις επόμενες εξελίξεις.
DrFreeman Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 19 hours ago, xgol said: Ξερεις τους μισθους στο Πορτο κ τη Λισσαβώνα; Ξερεις τις τιμες των ακινητων; Μη λεμε οτι να ναι, οι τιμες των ακινητων δεν πανε αναλογικα με την εκαστοτε αγοραστικη δυναμη του γηγενους πληθυσμου. Eτσι ακριβώς. Η κατάσταση σε Πορτογαλία και Ισπανία είναι ενδεικτική για το που πάει το πράγμα και στην Ελλάδα. 18 hours ago, chrisxkar said: αυτα που λες δεν θα επρεπε να τα περιλαβει ετσι και αλλιως γιατι ειναι κακη νοοτροπια. Να μου ελεγες οτι η Ελλαδα εχει κακες δομες μετακινησης και θα επρεπε να το συμπεριλαβει να το δεχτω.Γιατι σε πολλες ευρωπαικες πολεις ο κοσμος δεν μενει στο κεντρο αλλα στα περιχωρα Εκεί οφείλεται όμως η τεράστια επιβάρυνση στο μηνιαίο εισόδημα όλων σχεδόν των νέων. Δεν έχει γίνει συνήθεια η συγκατοίκηση. Κάτι που θα γίνει σταδιακά εξ ανάγκης, όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. 1
snot Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) Η συγκατοίκηση εάν έρθει, πώς θα επηρεάσει τις τιμές; Εγώ έτσι όπως το σκέφτομαι την προσφορά δεν επηρεάζει καθόλου ή την αυξάνει και την ζήτηση ή καθόλου ή αρνητικά Επεξ/σία 6 Απριλίου 2023 από snot
kirileman Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 21 ώρες πριν, chrisgav είπε Ειναι up to date? Π.χ. εκανα ενα συμβολαιο 16/12/22 αλλα δεν φαινεται. Επισης αποκλειται σε χρονικο διαστημα 3 μηνων που εβαλα το πιο "νεο" σπιτι να ειναι του 2011. Έλα ντε. Και εγώ δε βρίσκω πολλά από τα τελευταία που έχω πουλήσει. Οπότε μάλλον όχι.
fsbmaniac Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Εγώ (εκμισθωτής) που νοικιάζω δηλαδή 4ο 75tm 3άρι 400E δίπλα στον Αρειο παγο νεόδμητο του 2008 μάλλον έιμαι κορόιδο ε? Οι μεσίτες μου λενε για 700-750 απο την άλλη η ενοικιάστρια έιναι άψογη το έχει σαν καινούριο αλλα φευγει του χρόνου...
Extacy156 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 37 λεπτά πριν, fsbmaniac είπε Εγώ (εκμισθωτής) που νοικιάζω δηλαδή 4ο 75tm 3άρι 400E δίπλα στον Αρειο παγο νεόδμητο του 2008 μάλλον έιμαι κορόιδο ε? Οι μεσίτες μου λενε για 700-750 απο την άλλη η ενοικιάστρια έιναι άψογη το έχει σαν καινούριο αλλα φευγει του χρόνου... Θα έρθω εγώ μόλις φύγει 😂. Αν έχει και παρκινγκ δίνω και 500. Τα ενοίκια 1 χρόνου μπροστά. Τώρα δίνω 500 για 60 τ.μ. στη Δάφνη αλλά τουλάχιστον είναι ανακαινισμένο το 2020. Επειδή ψάχνω κάτι παρεμφερές αλλά με πάρκινγκ με τις τιμες που βλέπω στις αγγελίες μάλλον είμαι και τυχερός
chrisxkar Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, snot είπε Η συγκατοίκηση εάν έρθει, πώς θα επηρεάσει τις τιμές; Εγώ έτσι όπως το σκέφτομαι την προσφορά δεν επηρεάζει καθόλου ή την αυξάνει και την ζήτηση ή καθόλου ή αρνητικά Εαν δεκα ατομα ψαχνουν για σπιτι και οι 4 αποφασισουν να συγκατοικησουν μειωνει την ζητηση κατα 20% γιατι πλεον ψαχνουν 8 σπιτια.Απλα μαθηματικα ειναι
DrFreeman Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, snot said: Η συγκατοίκηση εάν έρθει, πώς θα επηρεάσει τις τιμές; Εγώ έτσι όπως το σκέφτομαι την προσφορά δεν επηρεάζει καθόλου ή την αυξάνει και την ζήτηση ή καθόλου ή αρνητικά Αν 2 άτομα μένουν σε ένα σπίτι κι όχι σε δύο, αφενός μοιράζονται τα έξοδα ενοικίου/διαμονής συνολικά (άρα μειώνεται το ποσοστό του εισοδήματος που χρειάζεται να διαθέσουν στη στέγη), αφετέρου μένει ένα σπίτι διαθέσιμο στην αγορά για άλλους. Επεξ/σία 6 Απριλίου 2023 από DrFreeman
snot Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 29 λεπτά πριν, chrisxkar είπε Εαν δεκα ατομα ψαχνουν για σπιτι και οι 4 αποφασισουν να συγκατοικησουν μειωνει την ζητηση κατα 20% γιατι πλεον ψαχνουν 8 σπιτια.Απλα μαθηματικα ειναι Και εγώ έτσι το σκέφτομαι. Γιατί όμως η συγκατοίκηση χρησιμοποιείται ευρέως ως επιχείρημα ότι οι τιμές θα ανέβουν;
Joshua21 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 1 minute ago, snot said: Και εγώ έτσι το σκέφτομαι. Γιατί όμως η συγκατοίκηση χρησιμοποιείται ευρέως ως επιχείρημα ότι οι τιμές θα ανέβουν; Αυτό από σένα το ακούω πρώτη φορά.
chrisxkar Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, snot είπε Και εγώ έτσι το σκέφτομαι. Γιατί όμως η συγκατοίκηση χρησιμοποιείται ευρέως ως επιχείρημα ότι οι τιμές θα ανέβουν; Πρωτη φορα το ακουω η προταση ως εχει ειναι λαθος στο 100% δεν εχει καμια λογικη απο πισω της να την υποστηριξει.Εκτος και αν εννοουν οτι θα ανεβουν τα δυαρια γιατι πριν ο κοσμος εψαχνε ενα υπνοδωματιο ενω τωρα θα ψαχνουν παραπανω αλλα και παλι δεν νομιζω να ειναι 100% αληθεια
melanouri Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 Δημοσ. 6 Απριλίου 2023 5 λεπτά πριν, snot είπε Και εγώ έτσι το σκέφτομαι. Γιατί όμως η συγκατοίκηση χρησιμοποιείται ευρέως ως επιχείρημα ότι οι τιμές θα ανέβουν; Πιθανόν να ανεβάσουν τις τιμές σε κάποιες κατηγορίες όπως 3αρια+ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα