rombard Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, fragma είπε Τα έχετε κάνει λιγο αχταρμά. Είναι άλλο πράγμα ή επένδυση σε χρηματοοικονομικά προιόντα και κινητά assets που έχει μικρο-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και εντελώς διαφορετικό πράγμα η τοποθέτηση σε ακίνητο που έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν στοχεύει στην απόδοση, αλλά στην διατήρηση των κεφαλαίων. Απο τοποθέτηση σε ακίνητο είναι εξαιρετικά απίθανο, σχεδόν αδύνατο, να βγείς ζημιωμένος μακροπρόθεσμα. Παράδειγμα: Αγόρασα το 2007 δύο διαμερισματα σε καινούργια πολυκατοικία με τιμή "φουσκας" για ένα σεβαστό ποσό. Στην κρίση που ηρθε οι τιμές στην περιοχή εκαναν βουτιά και η γυναίκα μου ελεγε πεταξες τόσα λεφτά, εκανες κακη επενδυση κλπ, και εγώ ασφαλώς γέλαγα, γιατί η περιοχή αναβαθμίστηκε, εγινε σταθμός μετρό 200 μέτρα μακρία, και προσφατα πούλησα το ενα διαμέρισμα 40% περισσότερο απο το "τρομερό" που υποτίθεται οτι είχα δώσει με την "φούσκα" και που μου λέγανε οτι πέταξα τα λεφτά μου. Δεν υπάρχουν "φούσκες" στην αγορά ακινητων. Ολα πουλιουνται και αγοράζονται στην τρεχουσα τιμη της αγορας, και ΠΟΤΕ δεν βγανεις ζημιωμενος μακροπροθεσμα απο ακινητο. Καταλάβετε το επιτέλους. Ποτε δεν βγαίνεις ζημιωμένος ; Villa στην περιοχή που μένω. Την πούλαγε γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής. Aρχισε στα 1,6εκ. Μετά 1,4, μετά 1,2 Τελικά πουλήθηκε στα 650k. Παρα πολλοί έχουν καεί από τα ακίνητα. Aτομα που δεν κοιτούσαν την απόδοση τους.....και πίστευαν ότι πάντα πηγαίνουν προς τα πάνω. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από rombard 1
fragma Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 9 λεπτά πριν, rombard είπε Ποτε δεν βγαίνεις ζημιωμένος ; Villa στην περιοχή που μένω. Την πούλαγε γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής. Aρχισε στα 1,6εκ. Μετά 1,4, μετά 1,2 Τελικά πουλήθηκε στα 650k. Παρα πολλοί έχουν καεί από τα ακίνητα. Aτομα που δεν κοιτούσαν την απόδοση τους.....και πίστευαν ότι πάντα πηγαίνουν προς τα πάνω. Δεν μου λέει απολύτως τίποτα αυτό. Πόσο του κόστισε για την αγοράσει/χτίσει και πότε το έκανε; Επισης μιλάω για μακροπροθεσμο ορίζοντα. Στην περίπτωση που αναφέρεις προφανώς την σκότωσε για ξεπληρώσει χρέη ή κατι τέτοιο. Αυτό δεν ειναι νορμάλ περίπτωση. 2
Dinos1973 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 36 λεπτά πριν, fragma είπε Τα έχετε κάνει σαλάτα. Είναι άλλο πράγμα ή επένδυση σε χρηματοοικονομικά προιόντα και κινητά assets που έχει μικρο-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, και εντελώς διαφορετικό πράγμα η τοποθέτηση σε ακίνητο που έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν στοχεύει στην απόδοση, αλλά στην διατήρηση των κεφαλαίων. Απο τοποθέτηση σε ακίνητο είναι εξαιρετικά απίθανο, σχεδόν αδύνατο, να βγείς ζημιωμένος μακροπρόθεσμα. Παράδειγμα: Αγόρασα το 2007 δύο διαμερισματα σε καινούργια πολυκατοικία με τιμή "φουσκας" για ένα σεβαστό ποσό. Στην κρίση που ηρθε οι τιμές στην περιοχή εκαναν βουτιά και η γυναίκα μου ελεγε πεταξες τόσα λεφτά, εκανες κακη επενδυση κλπ, και εγώ ασφαλώς γέλαγα, γιατί η περιοχή αναβαθμίστηκε, εγινε σταθμός μετρό 200 μέτρα μακρία, και προσφατα πούλησα το ενα διαμέρισμα 40% περισσότερο απο το ποσό που ειχα δωσει με την υποτιθέμενη "φούσκα" και που μου λέγανε οτι πέταξα τα λεφτά μου. Δεν υπάρχουν "φούσκες" στην αγορά ακινητων. Ολα πουλιουνται και αγοράζονται στην τρεχουσα τιμη της αγορας, και ΠΟΤΕ δεν βγανεις ζημιωμενος μακροπροθεσμα απο ακινητο. Καταλάβετε το επιτέλους. + το εισοδημα που εχεις οταν τα νοικιαζεις, πολλοι θα αναφερουν ενφια, εφορεια, κλπ ..... παπαρια, ενός μηνος ενοίκιο ειναι ο ενφια και η εφορεια! 18 λεπτά πριν, fragma είπε Δεν μου λέει απολύτως τίποτα αυτό. Πόσο του κόστισε για την αγοράσει/χτίσει και πότε το έκανε; Επισης μιλάω για μακροπροθεσμο ορίζοντα. Στην περίπτωση που αναφέρεις προφανώς την σκότωσε για ξεπληρώσει χρέη ή κατι τέτοιο. Αυτό δεν ειναι νορμάλ περίπτωση. μη του δίνεις σημασια, τρολ ειναι που προσπαθει να περασει αποψεις.......
snot Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 16 λεπτά πριν, fragma είπε Δεν μου λέει απολύτως τίποτα αυτό. Πόσο του κόστισε για την αγοράσει/χτίσει και πότε το έκανε; Επισης μιλάω για μακροπροθεσμο ορίζοντα. Στην περίπτωση που αναφέρεις προφανώς την σκότωσε για ξεπληρώσει χρέη ή κατι τέτοιο. Αυτό δεν ειναι νορμάλ περίπτωση. Long term we are all dead όμως. Πιθανών αν περιμένεις και άλλα 20 χρόνια να βγεις κερδισμένος ακόμα και αν αγόρασες χρηματιστήριο Αθήνας το 99. Αρκετοί έχουν βγει χαμένοι στα ακίνητα, ειδικά όσοι πούλησαν κοντά στο 16 1
primeragt Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Η πλειοψηφία αυτών που πούλησαν μέσα στην κρίση και τα σκότωσαν ήταν φάση πουλάω να ξεχρεωσω η μου τα παίρνει η τράπεζα. Υπήρχαν και αρκετοί (λίγοι σε ποσοστό μεν) που πούλησαν κανονικές τιμές γιατί μεν άξιζαν τα σπίτια τους δεν χρωσταγαν δε.
archer100 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 59 λεπτά πριν, fragma είπε Απο τοποθέτηση σε ακίνητο είναι εξαιρετικά απίθανο, σχεδόν αδύνατο, να βγείς ζημιωμένος μακροπρόθεσμα. Παράδειγμα: Αγόρασα το 2007 δύο διαμερισματα σε καινούργια πολυκατοικία με τιμή "φουσκας" για ένα σεβαστό ποσό. Στην κρίση που ηρθε οι τιμές στην περιοχή εκαναν βουτιά και η γυναίκα μου ελεγε πεταξες τόσα λεφτά, εκανες κακη επενδυση κλπ, και εγώ ασφαλώς γέλαγα, γιατί η περιοχή αναβαθμίστηκε, εγινε σταθμός μετρό 200 μέτρα μακρία, και προσφατα πούλησα το ενα διαμέρισμα 40% περισσότερο απο το ποσό που ειχα δωσει με την υποτιθέμενη "φούσκα" και που μου λέγανε οτι πέταξα τα λεφτά μου. Δεν υπάρχουν "φούσκες" στην αγορά ακινητων. Ολα πουλιουνται και αγοράζονται στην τρεχουσα τιμη της αγορας, και ΠΟΤΕ δεν βγανεις ζημιωμενος μακροπροθεσμα απο ακινητο. Καταλάβετε το επιτέλους. 40% αυξηση απο το 2007 σημαινει περιπου 2.3% ετησια. Αν τα εβαζες στον SP500 θα ειχες 93% αποδοση απο το 2007. Το ιδιο και αν αγοραζες ομολογα μεγαλων εταιριων η κρατικα. Επισης, αναφερεις πως η περιοχη αναβαθμιστηκε λογω κατασκευης ΜΕΤΡΟ, επομενως η αυξηση οφειλεται σε τυχαιο εξωτερικο γεγονος. Θα μπορουσε να συμβει το αντιθετο, μια αρνητικη πολιτικη αποφαση που θα εριχνε τις τιμες, οπως συμβαινει σε πολλες περιοχες, πχ χωματερες, κεραιες, ανεμογεννητριες, εργοστασια ΔΕΗ, καταυλισμοι ρομα, μεταναστες, κλπ Ναι η γη γενικα ειναι μια σταθερη επενδυση και συνηθως συμφερουσα. Αλλα ποτε δεν ειναι σιγουρη. Αθηνα ειδικα, ειναι εξ ορισμου φουσκα οι τιμες, λογω επιλογης του 50% της Ελλαδας να κατοικει εδω. Αν μακρια απο δω προκυψει κατι στο μελλον που θα κανει τον κοσμο να φευγει μαζικα απο την Αθηνα (η το Λονδινο, το Παρισι, κλπ) οι τιμες θα πεσουν κατακορυφα. Πολυς κοσμος καταστραφηκε οικονομικα την προηγουμενη δεκαετια, ακριβως λογω του λαθους να αγορασουν ακινητα τις καλες εποχες, 2007, κλπ τους εφαγε η μαρμαγκα κυριολεκτικα. Επομενως ειναι αστειο να μιλαμε για επενδυσεις-διαμαντια οπως τις παρουσιαζετε, οταν ολοι ξερουμε πως ενα σπιτι στη Νεα Σμυρνη αξιας 200.000 ευρω, τα 120.000 ειναι καθαρος αερας λογω περιοχης και η αξια του οπουδηποτε αλλου στην Ελλαδα δε θα ξεπερνουσε τις 80.000, επομενως μιλαμε για τον ορισμο της "αδικαιολογητης φουσκας" Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από archer100 9 1 1
zio10 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, fragma είπε Παιδιά συμβαίνει κάτι τελευταία; Είχα 2 σπιτια και ένα οικόπεδο εδώ και τουλαχιστον 2 χρόνια σε μεσιτικά με αγγελίες χωρίς να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, και τις τελευταίες μέρες με παίρνουν συνέχεια για ραντεβού με ενδιαφερόμενους αγοραστες. Λέτε να αρχισε να κινείται κάτι ή είναι ισως ανασφάλεια να αφήνουν χρήματα στην τράπεζα ενόψει της κρίσης και θέλουν να τα διασφαλίσουν; Μου κάνει εντύπωση. Εχετε παρατηρήσει και εσεις κάτι; Δεν είναι ότι κάτι αρχίζει να κινείται, ψιλοχαμός γίνεται. Αυτά που χτίζονται πχ πωλούνται από τα σχέδια και πανάκριβα! Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από zio10
gpapadakis Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 6 λεπτά πριν, zio10 είπε Δεν είναι ότι κάτι αρχίζει να κινείται, ψιλοχαμός γίνεται. Αυτά που χτίζονται πχ πωλούνται από τα σχέδια και πανάκριβα! Απόλυτα λογικό. Αυτή τη στιγμή ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 12% επίσημα (ο πραγματικός θα είναι παραπάνω), που σημαινει ότι σου τρώει το μισθό/σύνταξη/καταθέσεις με γρήγορο ρυθμό και η κατάσταση δε δείχνει να μαζεύεται σύντομα.
fragma Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 41 λεπτά πριν, archer100 είπε 40% αυξηση απο το 2007 σημαινει περιπου 2.3% ετησια. Αν τα εβαζες στον SP500 θα ειχες 93% αποδοση απο το 2007. Το ιδιο και αν αγοραζες ομολογα μεγαλων εταιριων η κρατικα. Επισης, αναφερεις πως η περιοχη αναβαθμιστηκε λογω κατασκευης ΜΕΤΡΟ, επομενως η αυξηση οφειλεται σε τυχαιο εξωτερικο γεγονος. Θα μπορουσε να συμβει το αντιθετο, μια αρνητικη πολιτικη αποφαση που θα εριχνε τις τιμες, οπως συμβαινει σε πολλες περιοχες, πχ χωματερες, κεραιες, ανεμογεννητριες, εργοστασια ΔΕΗ, καταυλισμοι ρομα, μεταναστες, κλπ Ναι η γη γενικα ειναι μια σταθερη επενδυση και συνηθως συμφερουσα. Αλλα ποτε δεν ειναι σιγουρη. Αθηνα ειδικα, ειναι εξ ορισμου φουσκα οι τιμες, λογω επιλογης του 50% της Ελλαδας να κατοικει εδω. Αν μακρια απο δω προκυψει κατι στο μελλον που θα κανει τον κοσμο να φευγει μαζικα απο την Αθηνα (η το Λονδινο, το Παρισι, κλπ) οι τιμες θα πεσουν κατακορυφα. Πολυς κοσμος καταστραφηκε οικονομικα την προηγουμενη δεκαετια, ακριβως λογω του λαθους να αγορασουν ακινητα τις καλες εποχες, 2007, κλπ τους εφαγε η μαρμαγκα κυριολεκτικα. Επομενως ειναι αστειο να μιλαμε για επενδυσεις-διαμαντια οπως τις παρουσιαζετε, οταν ολοι ξερουμε πως ενα σπιτι στη Νεα Σμυρνη αξιας 200.000 ευρω, τα 120.000 ειναι καθαρος αερας λογω περιοχης και η αξια του οπουδηποτε αλλου στην Ελλαδα δε θα ξεπερνουσε τις 80.000, επομενως μιλαμε για τον ορισμο της "αδικαιολογητης φουσκας" Εντελως ακυρη σύγκριση ομως. Οπως εχω ήδη πεί, η τοποθέτηση σε ακίνητο δεν εχει σκοπό την απόδοση, αλλά την διατήρηση των κεφαλαίων. Με ενα πιστωτικό γεγονός (κουρεμα, χρεοκοπια κλπ) η επένδυση στον SP500 δεν θα ήταν 93% αλλά αρνητική (απωλεια κεφαλαιου), οπότε το 2,3% ετήσιο ειναι ασυγκριτα καλύτερο. Οσο για τον κόσμο που καταστράφηκε, επιτρεψε μου να σου πω οτι για 9 τους 10 απο αυτούς δεν εφταιγε η "φούσκα" αλλά το ανυπαρκτο μυαλό και οι πολύ κακές επιλογές τους. Οταν βάζεις το 80% του μισθού σου σε δόση στεγαστικού για να αγοράσεις ως απλός υπάλληλος μεζονέτα 300τμ σε κυριλε περιοχή, ενω θα μπορούσες να ζήσεις ανετα και σε ενα μικρό διαμερίσμα (γιατί αυτές ειναι οι πραγματικές σου δυνατότητες, ασχετως αν εχεις φαντασίωση οτι εισαι βιομηχανος), τοτε σορρυ αλλά είσαι άξιος της μοίρας σου. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από fragma 3
panos4tw Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 8 λεπτά πριν, fragma είπε Εντελως ακυρη σύγκριση ομως. Οπως εχω ήδη πεί, η τοποθέτηση σε ακίνητο δεν εχει σκοπό την απόδοση, αλλά την διατήρηση των κεφαλαίων. Με ενα πιστωτικό γεγονός (κουρεμα, χρεοκοπια κλπ) η επένδυση στον SP500 δεν θα ήταν 93% αλλά αρνητική (απωλεια κεφαλαιου), οπότε το 2,3% ετήσιο ειναι ασυγκριτα καλύτερο. Οσο για τον κόσμο που καταστράφηκε, επιτρεψε μου να σου πω οτι για 9 τους 10 απο αυτούς δεν εφταιγε η "φούσκα" αλλά το ανυπαρκτο μυαλό και οι πολύ κακές επιλογές τους. Οταν βάζεις το 80% του μισθού σου σε δόση στεγαστικού για να αγοράσεις ως απλός υπάλληλος μεζονέτα 300τμ σε κυριλε περιοχή, ενω θα μπορούσες να ζήσεις ανετα και σε ενα μικρό διαμερίσμα (γιατί αυτές ειναι οι πραγματικές σου δυνατότητες, ασχετως αν εχεις φαντασίωση οτι εισαι βιομηχανος), τοτε σορρυ αλλά κανεις δεν θα σε λυπηθει. Να ταν μονο αυτο...αν συνυπολογισεις και την αποδοση απο τα ενοικια τα 15 χρονια που μεσολοβησαν μεχρι την πωληση, δεν θα εισαι 40% πανω αλλα 100%+
ewssonaht Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Συμφωνώ οτι τα ακίνητα είναι μια καλή μακροχρόνια επένδυση στην οποία σε ορίζοντα 20ετίας που αναφέρεσαι @fragma όντως δυσκολο να χάσεις. Απλά υπάρχουν και άλλες επενδύσεις χαμηλού ρίσκου που επίσης έχουν σχεδόν εγγυημένη απόδοση μακροχρόνια. Δηλαδή εσυ φίλε @fragma νομίζεις οτι εάν είχε χρεωκοπήσει όντως η Αμερική όπως αναφέρεις, τα 2 ακίνητα που αναφέρεις θα είχαν αποδώσει το ίδιο 40%? 'Εαν το πιστευεις ειλικρινά αυτό, δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συζήτηση γιατί εάν συνέβαινε όντως κάτι τέτοιο θα ψάχναμε όλοι τα κομμάτια. μας. Γενικά, η αγορά δεν κινείται πάντως μόνο με άτομα όπως εσύ που έχουν την τύχη και πολυτέλεια να μπορούν να πάρουν 2 διαμερίσματα τοις μετρητοίς σε καινούργιες πολυκατοικίες. Πολύς κόσμος απλά προσπαθεί να πάρει ένα σπιτάκι με δάνειο η με αποταμιέυσεις μιας ζωής για να στεγαστεί. Και αυτό δε το λέω με φθόνο ή για να στην πώ, απλά εάν κάποιος έχει τόσο περίσσευμα δέν κάνει ποτέ realize το loss του, οπότε λογικό το να μη χάνει ποτέ. Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από ewssonaht 2 1
snot Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Πάντως το ότι η αγορά ακινήτων που ξεπερνάει κατά πολύ σε αξία τα χρηματιστήρια, χρυσό κτλ κινείται από τα στρώματα δυσκολεύομαι να το συλλάβω
Aurumnus Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 5 ώρες πριν, fragma είπε Παιδιά συμβαίνει κάτι τελευταία; Είχα 2 σπιτια και ένα οικόπεδο εδώ και τουλαχιστον 2 χρόνια σε μεσιτικά με αγγελίες χωρίς να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, και τις τελευταίες μέρες με παίρνουν συνέχεια για ραντεβού με ενδιαφερόμενους αγοραστες. Λέτε να αρχισε να κινείται κάτι ή είναι ισως ανασφάλεια να αφήνουν χρήματα στην τράπεζα ενόψει της κρίσης και θέλουν να τα διασφαλίσουν; Μου κάνει εντύπωση. Εχετε παρατηρήσει και εσεις κάτι; Αρκετοί φοβούνται πόλεμο με την Τουρκία και ότι θα χαθούν τα χρήματα τους στις Τράπεζες και ψάχνουν να δουν τι θα τα κάνουν. 2
narta Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Οκ τα ακινητα θα πέσουν 50% στα επόμενα 3 χρόνια επειδη το ειπε ο Λαλάκης στο insomnia Ισχύει οτι ισχύει σε ολο τον κόσμο πλεον και στην Ελλάδα: Αν θες να αγοράσεις σπίτι, 2 άτομα με καλους μισθούς δανείζονται για να αγοράσουν ενα μεσαιο σπίτι με ενα δάνειο 20ετιας να κρέμεται πάνω απο το κεφάλι τους. Οι εποχές του "δινω 500€ στον εκτιμητη του κολλητου του διευθυντη και μου βγάζει +50% αντικειμενικη ωστε να παρω δάνειο ολο το ποσο και αμαξι καινουριο μαζι με την ανακαινηση της κουζίνας απο τα σχέδια" εχει περάσει αντεπιστρεπτι. Για να αποκτήσεις σπίτι θες 30% ίδια κεφάλαια, το σπίτι υποθήκη καθώς και οποιδήποτε αλλο περιουσιακο στοιχείο έχεις υποθηκη. Πλεον το παιχνίδι με τα ακινητα θα κινηθει οπου κινείται και στην Ευρώπη, εταιρίες διαχείρισης ακινητων, με τσουρμο δικηγόρων, στους οποιους το "δε με πληρωσε το αφεντικο, περίμενε λιγο" θα απαντάται με κιτρινο χαρτακι έξωσης και σε 5 μερες τα πραγματα σε αποθηκη. Εδω ΞΑΝΑκολλάει η παροιμία "ο νηστικός καρβέλια ονειρέυεται" Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2022 από narta 3
dtk-386 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2022 11 λεπτά πριν, Aurumnus είπε Αρκετοί φοβούνται πόλεμο με την Τουρκία και ότι θα χαθούν τα χρήματα τους στις Τράπεζες και ψάχνουν να δουν τι θα τα κάνουν. Ενώ αν αγοράσουν σπίτι θα διασφαλιστούν αν γίνει πόλεμος με την Τουρκία. ΝΟΤ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα