Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα ενοίκια δεν νομίζω να πέσουν σε προ 5-ετία τιμές ποτέ ξανά. Αυτό που βλέπω να γίνεται είναι να μεγαλώνει ολο κ πιο πολύ το concept της συγκατοίκησης, όπως γίνεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια. Δλδ, εισαι φοιτητης/νέος σε δουλειά,  και νοικιάζεις δωμάτιο σε 3αρι-4αρι και σου βγαινει 250-300 ευρώ. 

Επεξ/σία από Anonymous11
  • Like 3
  • Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ακίνητο θα επιβαρυνθεί και με πράσινες π@παριες, π.χ. υποχρεωτική? ανακαίνιση ακινήτου. Οι μηχανικοί με το ΤΕΕ επειδή δε χτίζονται πολλά ακίνητα έχουν σκίσει τον κόσμο στα πιστοποιητικά, από αυτά ζούνε εδώ και 10 χρόνια.

Όλες οι χώρες έχουν χρέη που τώρα με το κοβιντ γιγαντώθηκαν, δεν τους συμφέρει να μας αφήσουν να ξανασκασουμε. Τα νοίκια μόνο με grexit θα ξαναπέσουν να το πω απλά.

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 3
Δημοσ.

Τα ενοίκια δεν θα πέσουν κύριοι, στην Αθήνα θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως συνέπεια των υψηλών ενοικίων, στο κέντρο θα μένουν μόνο οι έχοντες και όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα υψηλά ενοίκια θα μετακομίσουν εκτός κέντρου - ακριβώς όπως γίνεται και παντού στον κόσμο. Οσοι επιλέγετε να κατηγορείτε τις "κυβερνήσεις" θα συνεχίσετε να αγνοείτε τη λογική. 

• Like 6
Δημοσ.
Στις 5/1/2022 στις 9:42 ΠΜ, invisiblesurfer είπε

Συμφωνώ όλα όσα γράφετε, νομίζω όμως ότι η σύγκριση τιμών 2006 με αυτές του 2016 είναι λανθασμένη υπό την έννοια ότι όλες οι χώρες πέρασαν από συνθήκες φούσκας κάποια στιγμή και ως εκ τούτου έγιναν παντού οι διορθώσεις που έγιναν και στην Ελλάδα. Πόσω δε μάλλον που στην Ελλάδα είχαμε και ΔΝΤ οπότε και οι διορθώσεις υπήρξαν μεγαλύτερες. Επιπλέον, όσοι αγόρασαν το 2006 δεν υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζαν ότι οι αξίες των ακινήτων τότε δεν βασίζονταν στη ζήτηση, αλλά υποστηρίζονταν από τα δάνεια που οι τράπεζες χορηγούσαν αφειδώς. Πιστεύω πως ο σοβαρός επενδυτής (όπως και ο σοβαρός οικογενειάρχης) οφείλει στον εαυτό του και την οικογένειά του να έχει την πλήρη εικόνα μίας κατάστασης πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση, και αν δεν ξέρει ή δεν καταλαβαίνει να φροντίσει να μάθει. 

Εκ πείρας σε πληροφορώ ότι οι περισσότεροι που αγόρασαν ακίνητο το 2005, 2006, 2007, 2008 ιδέα δεν είχαν για την κρίση που ερχόταν και επίσης δεν είχαν την ικανότητα να προβλέψουν τις εξελίξεις. Δυστυχώς για την πλειοψηφία του κόσμου, δεν έχει ούτε τις ικανότητες - γνώσεις, ούτε το χρόνο για να λάβει σοβαρές επενδυτικές αποφάσεις. Ούτε μπορεί να διαχειριστεί το ρίσκο που έχουν αυτές. Συνεπώς είναι ασφαλέστερο να επενδύει σε όσο το δυνατόν σταθερότερα προϊόντα,  τα οποία τουλάχιστον να του αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό. Πολλές φορές μπορεί να συμφέρει να επενδύουν σε ασφαλή προϊόντα και με απόδοση κάτω του πληθωρισμού, γιατί ναι μεν έχουν χασούρα, αλλά αν επένδυαν σε πιο ριψοκίνδυνα, κινδύευαν με ακόμη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαίου. 

• Like 1
Δημοσ.

τα ενοικια δεν θα πέσουν δυστυχώς. Οι ακινητάδες είναι κατά κανόνα συντηρητικοί και δεν έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων ,οπότε δεν βιάζονται .Μιλάω για επιχειρηματίες ακινητάδες ,πρώην εργολάβους , με μεγάλα αποθέματα και επενδύσεις στα ακίνητα ,όχι για τον μικρό που νοικιάζει ένα τριάρι και περιμένει να σωθεί από αυτό. Επιβαρυντικός παράγοντας ανόδου ο τρισάθλιος ΕΝΦΙΑ και η υπέρογκη φορολογία των 38 φόρων και τελών στα ακίνητα. Αν δεν ήταν ο covid οι τιμές θα είχαν εκτοξευτεί. Μέχρι το 2025 οι καλές γκαρσονιέρες  στις καλές περιοχές θα είναι στο 500αρικο θα το δείτε ,μακάρι να κάνω λάθος.

• Like 2
Δημοσ.

Τα ακίνητα πιθανότατα δεν θα φτηνηνουν, τουλάχιστον οχι εντυπωσιακα, αλλά ο καταλύτης που μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτή την αδιέξοδη κατάσταση είναι ο δανεισμός.  

Πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο ο ρόλος και η λειτουργία των τραπεζών στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν οταν έχεις ανακεφαλαιωθεί με κρατικούς πόρους απο την φορολογία πολιτών κύριε τραπεζιτη, να πουλάς στα funds με 10% τα χρέη τους παίρνοντας τους τα σπίτια, να βάζεις παράνομα υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές και να απαιτείς συμμετοχή 70% με ίδια κεφάλαια για απόκτηση στεγαστικού ή επιχειρηματικού δανείου, αποκλείοντας σχεδόν τους πάντες.

Οσο το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των τραπεζιτών και οσο οι κάνουλες του δανεισμού παραμένουν ερμητικά κλειστές η λέξη "ανάπτυξη" θα είναι απλα ενα φραστικό πυροτέχνημα, ενα ανέκδοτο που θα προκαλεί πικρό γέλιο.

• Like 2
Δημοσ.

Είναι πολύ σύνθετο το ζήτημα, οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα όταν σε δανείζουν (δεν είναι χρήμα καταθετών όπως νομίζουν πολλοί), αυτό δημιουργεί πληθωρισμό και φούσκα εκεί που κατευθυνεται το χρήμα όταν είναι υπερβολικό. Από το 2001 μέχρι το 2007 οι ελληνικές τράπεζες το ξεσκισανε, από 10δις το ιδιωτικό χρέος πήγε 110δις, αυτά δε θα ξαναγίνουν, πλέον όλη χώρα και οι τράπεζες είναι υπό επιτήρηση. Οι τράπεζες θα κάνουν όπως πρέπει credit check στους υποψήφιους δανειζόμενους, όπως έκαναν νωρίτερα. Σκεφτείτε κάποιον που μαζεύει 20 χρόνια χρήματα να αγοράσει ακίνητο, και όταν ήταν να αγοράσει έδινε η κάθε τράπεζα δάνειο 200.000 σε κάθε τυχάρπαστο, και οδηγούσε τις τιμές στο ταβάνι (μαζί με τους εργολάβους και όλους τους άλλους που συμμετείχαν στη φούσκα, ο εργολάβος έβγαζε 70-100 χιλιάρικα ανά ακίνητο).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, snot είπε

Δεν ξέρω εάν ισχύει αλλά το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-2b.html?lang=en

Δεν μου κάνει εντύπωση όταν το ενοίκιο είναι 400 ευρώ και ο μισθός 650. 

Όμως υπάρχει και το μαύρο χρήμα αλλά και η σύνταξη του γέρου, το χαρτζιλίκι, τα οποία είναι θεσμός στην Ελλάδα. Αλλιώς πιο χαζός θα έμενε μόνος του στο ενοίκιο??

• Confused 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Land-decked είπε

Όμως υπάρχει και το μαύρο χρήμα αλλά και η σύνταξη του γέρου, το χαρτζιλίκι, τα οποία είναι θεσμός στην Ελλάδα. Αλλιώς πιο χαζός θα έμενε μόνος του στο ενοίκιο??

Χαρακτηρίζεις χαζούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ανάγκη να νοικιάσουν για να ικανοποιήσουν μια βασική ανάγκη επιβίωσης , την στέγαση ?

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Land-decked είπε

Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να μείνω στο ενοίκιο. Αντί να αγοράσω ένα 3αρι διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα αγόραζα 2 60ρια και θα μου υπερκαλύπτανε το ενοίκιο του σπιτιού μου, και θα φέρναν και κέρδος από πάνω. 

Το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες πόλεις εκτός Αθήνας (και ίσως Θεσσαλονίκης), δεν νοικιάζεται ούτε ένα διαμέρισμα νεότερο του 2010, με την συντριπτική πλειοψηφία των επιλογών να είναι του 70-80-90. Και ανακαινισμένο να είναι το διαμέρισμα, μιλάμε για στην καλύτερη προβληματική μόνωση, και πολυκατοικία που δείχνει φυσικά τα χρόνια της.

Άρα είτε νοικιάζεις κάτι 30 ετιας, είτε άμα έχεις την δυνατότητα, αγοράζεις κάτι νεόδμητο. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Papakaliati said:

Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να μείνω στο ενοίκιο. Αντί να αγοράσω ένα 3αρι διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα αγόραζα 2 60ρια και θα μου υπερκαλύπτανε το ενοίκιο του σπιτιού μου, και θα φέρναν και κέρδος από πάνω. 

Το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες πόλεις εκτός Αθήνας (και ίσως Θεσσαλονίκης), δεν νοικιάζεται ούτε ένα διαμέρισμα νεότερο του 2010, με την συντριπτική πλειοψηφία των επιλογών να είναι του 70-80-90. Και ανακαινισμένο να είναι το διαμέρισμα, μιλάμε για στην καλύτερη προβληματική μόνωση, και πολυκατοικία που δείχνει φυσικά τα χρόνια της.

Άρα είτε νοικιάζεις κάτι 30 ετιας, είτε άμα έχεις την δυνατότητα, αγοράζεις κάτι νεόδμητο. 

Κάθε περίπτωση πολυκατοικίας είναι διαφορετική. Υπάρχουν αξιόλογες κατασκευές του 70 και του 80, απλώς θέλει ψάξιμο. Τα νεόδμητα δεν είναι επιλογή συνήθως, λόγω της εξωφρενικής εμπορικής αξίας τους. Αν δεν έχει ο ενδιαφερόμενος ένα τεράστιο (για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων ετών) ποσόν στην άκρη, συνήθως μισθούς 25-30 ετών, δε μπορεί να πιάσει τριάρι νεόδμητο σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. 

Επεξ/σία από DrFreeman
Typos
Δημοσ.

Άλλο όμως οι ονομαστικές τιμές που παίζουν στις αγγελίες και άλλο οι πραγματική τιμή της αγοραπωλησίας, δεν έχουμε εικόνα για το τι τιμή λένε τα συμβόλαια για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά...... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, Papakaliati είπε

Το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες πόλεις εκτός Αθήνας (και ίσως Θεσσαλονίκης), δεν νοικιάζεται ούτε ένα διαμέρισμα νεότερο του 2010, με την συντριπτική πλειοψηφία των επιλογών να είναι του 70-80-90. Και ανακαινισμένο να είναι το διαμέρισμα, μιλάμε για στην καλύτερη προβληματική μόνωση, και πολυκατοικία που δείχνει φυσικά τα χρόνια της.

Άρα είτε νοικιάζεις κάτι 30 ετιας, είτε άμα έχεις την δυνατότητα, αγοράζεις κάτι νεόδμητο.

Να νοικιαζεις και να μενεις αλλου, στη Ελλαδα δεν αποδιδουν, ειναι λυση αναγκης πχ. μενω σε αλλη πολη αναγκαστικα για δουλεια και νοικιαζω το διαμερισμα να πληρωνω το ενοικιο μου. Σκεψου το δικο σου νοικι να τρεχει, και να περιμενεις απο τον αλλο να πληρωσει το ενοικιο του για να πληρωσεις το δικο σου και να μην πληρωνει.

Γιατι το θεσμικο πλαισιο στην ελλαδα δεν προστατευει τον ιδιοκτητη, το πιστολι και οι ζημιες πανε συννεφο και η δικαιοσυνη ειναι ακριβη και αργει. Για αυτο ολοι εχουν πεσει με τα μουτρα στο airbnb, δε μπορει να κατσει ο αλλος μεσα στο ακινητο σου χωρις να πληρωνει.

Φυσικα και δε θα βρεις ακινητο >2010 για ενοικιαση, οτι φτιαχνεται ειναι μονο για πουλημα, ενοικιασεις δε συμφερουν παρα μονο σε ειδικες περιπτωσεις π.χ  φοιτητουπολεις και παλι οριακα. Αθηνα μονο μια περιπτωση κατασκευαστη εχω δει που εχει φτιαξει πολυκατοικια με δυαρια 60αρια για ενοικιαση το 2000 περιπου, ειναι κυπριος κατασκευαστης και φερνει κυριως κυπριους φοιτητες. 

Επεξ/σία από gpapadakis
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
22 minutes ago, gpapadakis said:

Να νοικιαζεις και να μενεις αλλου, στη Ελλαδα δεν αποδιδουν, ειναι λυση αναγκης πχ. μενω σε αλλη πολη αναγκαστικα για δουλεια και νοικιαζω το διαμερισμα να πληρωνω το ενοικιο μου. Σκεψου το δικο σου νοικι να τρεχει, και να περιμενεις απο τον αλλο να πληρωσει το ενοικιο του για να πληρωσεις το δικο σου και να μην πληρωνει.

Γιατι το θεσμικο πλαισιο στην ελλαδα δεν προστατευει τον ιδιοκτητη, το πιστολι και οι ζημιες πανε συννεφο και η δικαιοσυνη ειναι ακριβη και αργει. Για αυτο ολοι εχουν πεσει με τα μουτρα στο airbnb, δε μπορει να κατσει ο αλλος μεσα στο ακινητο σου χωρις να πληρωνει.

Φυσικα και δε θα βρεις ακινητο >2010 για ενοικιαση, οτι φτιαχνεται ειναι μονο για πουλημα, ενοικιασεις δε συμφερουν παρα μονο σε ειδικες περιπτωσεις π.χ  φοιτητουπολεις και παλι οριακα. Αθηνα μονο μια περιπτωση κατασκευαστη εχω δει που εχει φτιαξει πολυκατοικια με δυαρια 60αρια για ενοικιαση το 2000 περιπου, ειναι κυπριος κατασκευαστης και φερνει κυριως κυπριους φοιτητες. 

Όλη η ουσία είναι στο υπογραμμισμένο. Με το παρόν καθεστώς δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα το σύστημα «νοικιάζω το δικό μου και μένω αλλού».

42 minutes ago, mobile_32 said:

Άλλο όμως οι ονομαστικές τιμές που παίζουν στις αγγελίες και άλλο οι πραγματική τιμή της αγοραπωλησίας, δεν έχουμε εικόνα για το τι τιμή λένε τα συμβόλαια για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά...... 

Πιθανό αυτό, όμως το ίδιο ισχύει και για τα παλαιότερα ακίνητα. Συν τοις άλλοις τα καινούρια έχουν και τα πολύ ανεβασμένα κόστη κατασκευής με την άνοδο των υλικών τα τελευταία χρόνια (όχι ότι πάντα ανταποκρίνονται στα διαφημιζόμενα επίπεδα). 
Αυτο που εκτοξεύει το κόστος τους είναι κατά κανόνα το “brand” του καινούριου, ότι το παίρνεις του κουτιού. Και το πληρώνεις πολύ ακριβά αυτό το συναίσθημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...