Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,

Μόλις σήμερα έστησα έναν Ryzen 5 3600 + MSI Gaming Plus Max με την στοκ ψύκτρα. Στα λοιπά, πολύ βασικό PC. Τα άφησα όλα default.

Κατ' αρχάς, η στοκ ψύκτρα κάνει ενοχλητική φασαρία σε σχέση με την στοκ του παλιού μου i5-4960k. Επειδή δεν κάνω OC, είχα την ελπίδα να κρατήσω την στοκ, αλλά θα φάει σουτ σύντομα.

Εγκατέστησα με τη μία όλους τους τελευταίους drivers, τσέκαρα ότι το BIOS έχει την τελευταία έκδοση κ.ο.κ

Η ενοχλητική φασαρία συνεχίζεται με σκαμπανεβάσματα προφανώς, καθώς ο φόρτος του επεξεργαστή αλλάζει (λογικό). Οι θερμοκρασίες idle στο BIOS είναι στους 33 βαθμούς, στα Windows όταν δεν κάνω κάτι γύρω στους 37, οπότε όλα μια χαρά. ΟΜΩΣ, όταν δεν κάνω απολύτως τίποτα στα Windows, κάθε περίπου 5 δευτερόλεπτα ανεβάζει για λίγο στροφές η ψύκτρα και κατεβάζει πάλι μετά από λίγο. Σπάει καρύδια. Εκεί άρχισα την αναζήτηση γι' αυτό το θέμα και έχω δοκιμάσει όλα τα παρακάτω:

• BIOS Cool n Quiet Enabled
  • Core CPPC to Enabled
  • CPCC Preferred Cores to Enabled
  • Καθυστέρηση στη ρύθμιση του φαν από 0.1 δευτ. σε 0.3
  • Auto σε PWM
  • Καμπύλες (αν και δεν βγάζω άκρη να πω την αλήθεια)
  • Power plan αλλαγές

Τα μόνα που δούλεψαν, ήταν η χρήση Balanced Power Plan από τα Windows (δεν συνίσταται) ή η χρήση Maximum processor state στο 99% αντί για 100, που ουσιαστικά "νερφάρω" τον επεξεργαστή.  

Με ανησυχεί ότι είναι κάποια ρύθμιση / bug που δημιουργεί αυτό το θέμα. Ειδικά διότι το πρόβλημα διορθώνεται με αυτές τις αλλαγές στα power plans. Θα μου πείτε, πως πρέπει να πάρω άλλη ψύκτρα για να μειωθεί αισθητά ο θόρυβος. Ναι, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι άσχετο με το πρόβλημα με τα σκαμπανεβάσματα.

Ιδέες; Προτάσεις; Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο γνωστό bug που δεν βρήκα στο γκουγκλάρισμα;

Ευχαριστώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, nantito είπε

Γεια σας,

Μόλις σήμερα έστησα έναν Ryzen 5 3600 + MSI Gaming Plus Max με την στοκ ψύκτρα. Στα λοιπά, πολύ βασικό PC. Τα άφησα όλα default.

Κατ' αρχάς, η στοκ ψύκτρα κάνει ενοχλητική φασαρία σε σχέση με την στοκ του παλιού μου i5-4960k. Επειδή δεν κάνω OC, είχα την ελπίδα να κρατήσω την στοκ, αλλά θα φάει σουτ σύντομα.

Εγκατέστησα με τη μία όλους τους τελευταίους drivers, τσέκαρα ότι το BIOS έχει την τελευταία έκδοση κ.ο.κ

Η ενοχλητική φασαρία συνεχίζεται με σκαμπανεβάσματα προφανώς, καθώς ο φόρτος του επεξεργαστή αλλάζει (λογικό). Οι θερμοκρασίες idle στο BIOS είναι στους 33 βαθμούς, στα Windows όταν δεν κάνω κάτι γύρω στους 37, οπότε όλα μια χαρά. ΟΜΩΣ, όταν δεν κάνω απολύτως τίποτα στα Windows, κάθε περίπου 5 δευτερόλεπτα ανεβάζει για λίγο στροφές η ψύκτρα και κατεβάζει πάλι μετά από λίγο. Σπάει καρύδια. Εκεί άρχισα την αναζήτηση γι' αυτό το θέμα και έχω δοκιμάσει όλα τα παρακάτω:

• BIOS Cool n Quiet Enabled
  • Core CPPC to Enabled
  • CPCC Preferred Cores to Enabled
  • Καθυστέρηση στη ρύθμιση του φαν από 0.1 δευτ. σε 0.3
  • Auto σε PWM
  • Καμπύλες (αν και δεν βγάζω άκρη να πω την αλήθεια)
  • Power plan αλλαγές

Τα μόνα που δούλεψαν, ήταν η χρήση Balanced Power Plan από τα Windows (δεν συνίσταται) ή η χρήση Maximum processor state στο 99% αντί για 100, που ουσιαστικά "νερφάρω" τον επεξεργαστή.  

Με ανησυχεί ότι είναι κάποια ρύθμιση / bug που δημιουργεί αυτό το θέμα. Ειδικά διότι το πρόβλημα διορθώνεται με αυτές τις αλλαγές στα power plans. Θα μου πείτε, πως πρέπει να πάρω άλλη ψύκτρα για να μειωθεί αισθητά ο θόρυβος. Ναι, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι άσχετο με το πρόβλημα με τα σκαμπανεβάσματα.

Ιδέες; Προτάσεις; Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο γνωστό bug που δεν βρήκα στο γκουγκλάρισμα;

Ευχαριστώ.

Ανέβασε το spin up delay τουλάχιστον στα 2 secs. 0.3 secs δεν είναι τίποτα.

Btw δεν είναι bug, αυτή είναι η normal συμπεριφορά με τους zen 2 και του boost αλγόριθμού τους με τα micro-loads των windows σε idle. Κλασική περίπτωση deal with it. Αλλιώς ή κλείνεις το CPB ή βάζεις power saver plan και παρκάρει cores αλλά θα έχεις ένα πιο αργό, less responsive μηχάνημα.

Επεξ/σία από ilos
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Dantε είπε

Εχεις βαλει τελευταιο bios?

Εμενα παντως και με 0,3 secs μια χαρα ειναι.Αρκετο μου φαινεται το 2.

Εγώ είμαι με ABBA προσωπικά, αλλά εξαρτάται τρομερά και από την ψύκτρα/fans ο θόρυβος. Η wraith prism ακούγεται αρκετά με 0.3 secs.

Δημοσ.

Ναι, ήταν ήδη φορεμένο το τελευταίο (τριπλοτσέκαρα).

8 λεπτά πριν, ilos είπε

Ανέβασε το spin up delay τουλάχιστον στα 2 secs. 0.3 secs δεν είναι τίποτα.

Btw δεν είναι bug, αυτή είναι η normal συμπεριφορά με τους zen 2 και του boost αλγόριθμού τους με τα micro-loads των windows σε idle. Κλασική περίπτωση deal with it. Αλλιώς ή κλείνεις το CPB ή βάζεις power saver plan και παρκάρει cores αλλά θα έχεις ένα πιο αργό, less responsive μηχάνημα.

Το πήγα στο 0.7 που είναι η μέγιστη διαθέσιμη τιμή (εκτός αν υπάρχει κάποιο setting που πρέπει να αλλάξω για να βγάλει παραπάνω). Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα τώρα.

Εφόσον έτσι είναι ο boost αλγόριθμος, απλά θα περιμένω μέχρι να πάρω μια άλλη ψύκτρα που να μην κάνει φασαρία. No worries.

Ευχαριστώ!

• Like 1
Δημοσ.

Ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται: πάρτε μια aftermarket ψύκτρα. Πήρα την CM Hyper 212 Black που είναι πολύ οικονομική πρόταση (εξάλλου δεν κάνω overclock) και είμαι ήδη 7 βαθμούς κάτω. 

Πια, περισσότερη φασαρία κάνει το ρολόι τοίχου στο σαλόνι παρά η ψύκτρα.

Δημοσ.

@nantito σου έχουμε την λύση ..

Δές εδώ ταλαιπωρήθηκα αρκετά, ειναι μια ρύθμιση στο bios.

Υπάρχει ολοκληρο τόπικ για τον 3600, διαβασε μετα την σελίδα 7.

Εδώ η λύση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...