magicnumbers Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Εφοσον εισαι μελος μιας οικονομικης συμμαχιας με σκοπο το γενικοτερο οφελος,το να επιβαλεις συνταγες αντικειμενικα καταστροφικες δεν εχει νοημα.Η μαλλον εχει αν εχεις αλλα πραγματα στο μυαλο..Οι ιδιοι ειπαν οτι τα μνημονια ηταν ανεφαρμοστα κ καταστροφικα. Αφενος ποιος δανειζε τοσα χρονια,κ ποιες κυβερνησεις ανεβοκατεβαιναν..(Στη τραπεζα πας για ενα δανειο κ ξερουν τι βρακι φορας κ αν θα το ξεπληρωσεις..Μη μου λετε δεν ηξεραν..) Αφετερου ποιο οικονομικο πανεπιστημιο λεει πως αν σου ριξω το μισθο κ την αγοραστικη δυναμη στο 1/5 η οικονομια σου θα γινει ανταγωνιστικη?Σε σχεση με τι?Με την ουγκαντα?Γιατι με 600ε δε ζεις απλα οδηγεισαι στον αφανισμο,κ μη μου πεις οτι τρωγαμε παραπανω αποσο μπορουσαμε,ακομα κ οσοι το παιζαν πλουσιοι αγοραζαν τα δικα τους εξαγωγιμα προιοντα τιγκα μερσεντες καγιεν ΒΜW η χωρα,δανεια εκ του μακρωθεν ειναι κ αυτα.Χωρια τις λαμογιες με τη siemens,τα εξοπλιστικα κ τους δημοσιους διαγωνισμους αλα καρτ εκατομμυριων.Χωρια τους παρατρεχαμενους των εκαστοτε κυβερνησεων. Σημερα ενω εχεις φαει εκατομυρια εκατομυριων συνεργατικα εκατερωθεν ερχεσαι να μου πεις ποιο ειναι το ΑΕΠ κ αν πρεπει η δε πρεπει κ αν ειχε αποδειξη ο περιπτερας για την τυροπιτα που εφαγε το πρωι. Καπου λιγο ωπα δηλαδη
k_dinos Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 2 ώρες πριν, polaki είπε Η πολύ απλή εξήγηση που έδινα μέσω μίας ιστορίας σε κάποιους μαθητές ΙΕΚ που κάποτε δίδασκα ήταν η εξής.. Επί δεκαετίες τρώγαμε περισσότερα από όσα παράγαμε. Παράγαμε 100 δραχμές και τρώγαμε 150, επειδή το έξτρα 50άρικο μας το έδινε η θεία απ'το Σικάγο. Σε κάποια φάση ξενέρωσε η θεία, και άρχισε να ζητάει τα δανεικά πίσω. Πήγαμε λοιπόν και εμείς στον θείο και του λέγαμε θείο δώσε χρήμα και στα επιστρέφω. Τα μισά του θείου τα δίναμε στη θεία πίσω, και τα άλλα μισά τα τρώγαμε και πάλι. Πέρασαν τα χρόνια και φτάσαμε να χρωστάμε σε όλο το σόι. Μια πρωτοχρονιά λοιπόν εκεί που τρώγαμε όλοι για το καλό του νέου έτους αρχίζουν και λένε μάγκα τί γίνεται, δώσε μας τα λεφτά μας πίσω. Μα δεν έχω. Ναι αλλά μας χρωστάς, οπότε ας κάτσουμε όλοι μαζί γύρω απ'το τραπέζι να δούμε πώς θα τα επιστρέψεις. Η μία λύση είναι να κάνεις δύο δουλειές, ώστε με την πρωϊνή να πληρώνεις τα έξοδα σου, και με την απογευματινή να πληρώνεις τα χρέη σου. Η άλλη είναι να κόψεις τις βόλτες, τα ποτά και τα ξενύχτια και τις διακοπάρες, ώστε με την πρωϊνή σου δουλειά να πληρώνεις και τα έξοδα σου αλλά και τα χρέη σου. Και επειδή λοιπόν εμείς σαν κακομαθημένα παιδάκια δεν ξέραμε από που να κόψουμε και βαριόμασταν και να δουλέψουμε 2η δουλειά, ήρθαν οι θείοι και οι θείες και μας πρότειναν κόψε μία βόλτα τη βδομάδα γλίτωσες 10€. Κόψε και τα delivery πάρε άλλα 5€ καβάτζα. Αντί να πας διακοπές 10 μέρες πήγαινε 5, να και άλλα 100€ καβάτζα. Έχεις και 2 αμάξια βρε αδερφέ, δεν πουλάς το χρέπι να βγάλεις κάνα φράγκο? Έχεις και μία συλλεκτική μπλούζα Jordan, δεν την πουλάς και αυτή, εξάλλου άχρηστη σου είναι τί να την κάνεις? OK? Ok... Και κάπως έτσι συμφωνήσαμε και υπογράψαμε ότι ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΨΩ απ'τα έξοδα μου, αλλά και θα προσπαθήσω να κάνω δεύτερη δουλειά, μπας και τους ξεχρεώσω. Κάτι που βέβαια 3 φορές αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε (ή και τα 2) να κάνουμε, οπότε και υπογράψαμε 3 διαφορετικές συμφωνίες, δηλαδή 3 διαφορετικά Μνημόνια.... Ούτε το ΔΝΤ λοιπόν φταίει, ούτε η ΕΕ, ούτε ο Σόιμπλε ούτε η Μέρκελ. Και σίγουρα ούτε η Λιθουανία που δεν την αναφέρει κανείς παρόλο που ήταν από τους ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΥΣ επικριτές, πολύ απλά επειδή καλούνταν να πληρώσει (σε δάνεια) την Ελλαδίτσα που παραπονιόταν ότι "πέφτουν οι μισθοί", την ίδια ώρα που ο μισθός της Λιθουανίας ήταν ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ από αυτόν της Ελλάδας. Να το πούμε πάλι μαζί να το εμπεδώσουμε? Πλήρωνε ο "φτωχός" Λιθουανός, τον Ελληνάκο που ξενέρωνε που του κόβαν τον μισθό, και τόλμαγε να κουνάει και το δάχτυλο... Σα να πάμε εμείς δηλαδή και να ζητήσουμε λεφτά από μικρό μας αδερφάκι που κάνει ήδη 2 δουλειές, για να συνεχίσουμε να πίνουμε ποτάρες με τη γκόμενα. Γι'αυτό λέω και ξαναλέω εδώ μέσα, ας αφήσουμε πλέον την καραμέλα της κακιάς Γερμανίας. Πρώτον γιατί κατ'αρχήν υπάρχουν και άλλες "κακιές" χώρες (Λιθουανία, Φινλανδία και τόσες άλλες) που τόσα χρόνια μας πίεζαν, αλλά κανείς δεν τις άκουγε (βασικά γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν να ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ πραγματικά, και πιπίλιζε ότι άκουγε από τα ΜΜΕ), και δεύτερον γιατί αν κάτσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ένα βράδυ με ηρεμία και ένα ουϊσκάκι στο χέρι να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε WTF έχει συμβεί, θα καταλάβουμε ότι ΕΜΕΙΣ (οι πολιτικές μας ηγεσίες που εμείς εκλέγουμε) και ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ είμασταν οι κακοί της όλης υπόθεσης... Over and out! Ωραία η ιστορία και πραγματικά σέβομαι το χρόνο που σου πήρε να τη γράψεις. Επίτρεψέ μου να σου απαντήσω με του ίδιο απλό τρόπο για να είναι κατανοητό προς όλους. Στην περίπτωση τώρα των καλών Γερμανών και Ελλήνων πολιτικών, είναι σαν να λέω στον αδελφικό σου φίλο που σε εκπροσωπεί, να σου αγοράσει με δικά σου λεφτά ένα MLS ταμπλετ 2000€. Λογικά δεν θα δεχόταν, αλλά αν από αυτά τα 2000€ του έδινα 100€ για να υπογράψει, εσύ μετά θα είχες χρέος 2000€. Την μίζα για τα 100€ του φίλου θα την είχες πληρώσει εσύ. Τέλος, στο παράδειγμά σου υπάρχουν οι θείοι και οι θείες που έχουν χρήματα. στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει καθώς όλες οι χώρες είναι χρεωμένες. Και αυτό έχει τη ρίζα του στο οικονομικό σύστημα αλλά είναι τεράστιο θέμα συζήτησης 1
nikosgalis Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 15 ώρες πριν, magicnumbers είπε Ανετρεξε στη νεοτερη οικονομικη ιστορια της χωρας απτο 2008 κ μετα πχ το πως κατεληξε το "η γενια των 700 ευρω" πλεον να ειναι η γενια των 500,κ το 700αρι ανασα κ μισθος "υπευθυνου",οταν πριν απο αυτο ο ελαχιστοτερος μισθος του πλεον ασχετου εργατη ηταν 740 καθαρα τσεπη.Διχως να υπολογισουμε τις κατηργημενες ΣΣΕ κ αμοιβες πτυχιουχων ΤΕΙ με 1000ε ουτε την προσφερομενη αγορα εργασιας,ουτε τις μετεπειτα περικοπες συνταξεων κ αυξησης οριων ηλικιας. Πίστευα ότι έχει ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Αν θεωρείς ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η Γερμανία, πάω πάσο. Εγώ πάντως για τα αίτια του προβλήματος δεν κοιταξσ την οικονομική ιστορία της χώρας από το 2008 και μετά αλλά από το 2008 και πριν. 1
magicnumbers Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 3 λεπτά πριν, nikosgalis είπε Πίστευα ότι έχει ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Αν θεωρείς ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν η Γερμανία, πάω πάσο. Εγώ πάντως για τα αίτια του προβλήματος δεν κοιταξσ την οικονομική ιστορία της χώρας από το 2008 και μετά αλλά από το 2008 και πριν. Εννοειται κ πιο πριν ακομα,πες μας τι βλεπεις?Μηπως λεμε το ιδιο?
nikosgalis Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Μόλις τώρα, magicnumbers είπε Εννοειται κ πιο πριν ακομα,πες μας τι βλεπεις?Μηπως λεμε το ιδιο? Μπα.Μάλλον δεν λέμε το ίδιο. Εγώ θα σου πω για τη μισή Ελλάδα που έπαιρνε απίστευτους μισθους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακές, τράπεζες, εφορίες και υπουργεία, επίδομα "έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία", έβγαινε στη σύνταξη στα 52 γιατί είχε ανήλικο παιδί (που σημαίνει ότι έπιανε και όσους έκαναν παιδί μετά τα 34 τους - δλδ όλους), εφάπαξ και συντάξεις που δεν είχαν καμία σχέση με τις εισφορές τους, παράνομα επιδόματα από την ΕΕ για εκτάσεις ή ζώα που δεν κατείχαν, υπερτιμολογήσεις σε ΕΣΠΑ, κλπ. Ζωή ζωάρα κάναμε, αλλά αν θες μπορούμε να συζητησουμε μόνο για την μιζα που πηρε ο Τσοχατζόπουλος και η Siemens. Τα άλλα δεν ήταν πολλά, και αφορούσαν μια μικρή μειοψηφία. 1
polaki Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 12 λεπτά πριν, k_dinos είπε Ωραία η ιστορία και πραγματικά σέβομαι το χρόνο που σου πήρε να τη γράψεις. Επίτρεψέ μου να σου απαντήσω με του ίδιο απλό τρόπο για να είναι κατανοητό προς όλους. Στην περίπτωση τώρα των καλών Γερμανών και Ελλήνων πολιτικών, είναι σαν να λέω στον αδελφικό σου φίλο που σε εκπροσωπεί, να σου αγοράσει με δικά σου λεφτά ένα MLS ταμπλετ 2000€. Λογικά δεν θα δεχόταν, αλλά αν από αυτά τα 2000€ του έδινα 100€ για να υπογράψει, εσύ μετά θα είχες χρέος 2000€. Την μίζα για τα 100€ του φίλου θα την είχες πληρώσει εσύ. Τέλος, στο παράδειγμά σου υπάρχουν οι θείοι και οι θείες που έχουν χρήματα. στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει καθώς όλες οι χώρες είναι χρεωμένες. Και αυτό έχει τη ρίζα του στο οικονομικό σύστημα αλλά είναι τεράστιο θέμα συζήτησης H ιστορία μου είναι προφανώς υπερ-απλουστευμένη γιατί παλεύοντας με 18χρονα παιδιά στην τάξη έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους βάλω να ΣΚΕΦΤΟΥΝ ότι δεν είναι όλα όσο αμάσητα κατά καιρούς μας τα δίνουν όλοι, ο κάθε ένας από την πλευρά του και ανάλογα ποιά συμφέροντα εκπροσωπεί. Και φυσικά, ούτε μνημόνια μπορούν να σκιστούν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά από την άλλη φυσικά και δεν είναι λύση η ολική υποδούλωση. Υπαρχει και το ενδιάμεσο. Από την τράπεζα ο καθένας μας πήρε το δάνειο. Αυτό που η τράπεζα που ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι βγάζουμε 800 το μήνα, μας πρόσφερε απλόχερα 3000 να πάμε διακοπές νέα υόρκη, ενώ είχαμε ήδη 250 ευρώ δάνειο για το Seat Ibiza, και άλλο ένα για να φτιάξουμε το γκαζόν στο εξοχικό.. Αλλά πάνω απ΄όλα, εμείς οι ίδιοι ξέραμε ότι ΔΕΝ θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το 3000αρο της Νέας Υορκης, αλλά παρόλαυτά το πήραμε.. Και όταν η τράπεζα μας ζήτησε και τα σώβρακα πίσω και καλά έκανε, εμείς λέμε ΚΑΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ!!! Ήξερες ότι δεν έχω λεφτά και μου έδινες δάνειο!!!! Δε σε πληρώνω τώρα για να μάθεις... Το όσκαρ βλακείας άραγε σε ποιόν παει? Ναι οι τράπεζες και οι κακοί Γερμανοί θέλανε το κακό μας. Και εμείς τους το δώσαμε απλόχερα. 2
k_dinos Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 2 λεπτά πριν, polaki είπε H ιστορία μου είναι προφανώς υπερ-απλουστευμένη γιατί παλεύοντας με 18χρονα παιδιά στην τάξη έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους βάλω να ΣΚΕΦΤΟΥΝ ότι δεν είναι όλα όσο αμάσητα κατά καιρούς μας τα δίνουν όλοι, ο κάθε ένας από την πλευρά του και ανάλογα ποιά συμφέροντα εκπροσωπεί. Και φυσικά, ούτε μνημόνια μπορούν να σκιστούν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά από την άλλη φυσικά και δεν είναι λύση η ολική υποδούλωση. Υπαρχει και το ενδιάμεσο. Από την τράπεζα ο καθένας μας πήρε το δάνειο. Αυτό που η τράπεζα που ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι βγάζουμε 800 το μήνα, μας πρόσφερε απλόχερα 3000 να πάμε διακοπές νέα υόρκη, ενώ είχαμε ήδη 250 ευρώ δάνειο για το Seat Ibiza, και άλλο ένα για να φτιάξουμε το γκαζόν στο εξοχικό.. Αλλά πάνω απ΄όλα, εμείς οι ίδιοι ξέραμε ότι ΔΕΝ θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το 3000αρο της Νέας Υορκης, αλλά παρόλαυτά το πήραμε.. Και όταν η τράπεζα μας ζήτησε και τα σώβρακα πίσω και καλά έκανε, εμείς λέμε ΚΑΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ!!! Ήξερες ότι δεν έχω λεφτά και μου έδινες δάνειο!!!! Δε σε πληρώνω τώρα για να μάθεις... Το όσκαρ βλακείας άραγε σε ποιόν παει? Ναι οι τράπεζες και οι κακοί Γερμανοί θέλανε το κακό μας. Και εμείς τους το δώσαμε απλόχερα. Δεν κατακρίνω τον απλουστευμένη εκδοχή, ίσα ίσα που την επικροτώ. Τώρα για την ιστορία με την τράπεζα σίγουρα έχει την ευθύνη ο καταναλωτής. Αλλά γενικά το τραπεζικό σύστημα πάει κάπως έτσι: Έστω ότι υπάρχει μια τράπεζα η οποία έχει όλα τα χρήματα του κόσμου και μπορεί να τυπώνει ότι θέλει. Πάω εγώ ζητάω δάνειο 1000 ευρώ με τόκο 10%. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα να κυκλοφορούν, είναι αδύνατον να τα βρω για να τα δώσω. Οπότε ζητάω τα 100 επιπλέον και τα επιστέφω και μετά ψάχνω τον τόκο για τα 100 και πάει λέγοντας. Η ερώτηση είναι η απλή: Που τα βρίσκουν τα χρήματα και τα δανείζουν? Η απάντηση είναι πιο απλή: Πουθενά! Σαν να σου λέω, από το να σου δανείσω 100€ και να μου χρωστάς 110€, καλύτερα βρες 10€ να μου δώσεις Κάπως έτσι τρελά είναι τα πράγματα. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον κόσμο για να πληρωθούν τα χρέη. Κάθε χαρτονόμισμα είναι μια ακάλυπτη επιταγή που κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι και δεν αντιστοιχεί σε κάτι πραγματικό πχ χρυσό. Όλες οι χώρες χρωστάνε! Σε χώρες όπως η Βολιβία που τυπώνουν μόνες τους το χρήμα, το χαρτί του τυπώματος κοντεύει να έχει μεγαλύτερη αξία από το το χαρτονόμισμα που παράγεται.
nikosgalis Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 54 λεπτά πριν, polaki είπε Από την τράπεζα ο καθένας μας πήρε το δάνειο. Αυτό που η τράπεζα που ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι βγάζουμε 800 το μήνα, μας πρόσφερε απλόχερα 3000 να πάμε διακοπές νέα υόρκη, ενώ είχαμε ήδη 250 ευρώ δάνειο για το Seat Ibiza, και άλλο ένα για να φτιάξουμε το γκαζόν στο εξοχικό.. Αμ δεν το έδινε σε αυτόν που έπαιρνε 800€ Ένας εφοριακός ή υπάλληλος στο τελωνείο έβγαζε πάνω από 2.500€ μισθό (x 14), ένας οδηγός στα τρένα ακόμη περισσότερα (όταν έβγαινε από την Αθήνα, δλδ σε ΚΑΘΕ δρομολόγιο, έπαιρνε και εκτός έδρας), κλπ, κλπ. Έχω παραδείγματα γνωστών (εργάτης σε εργοστάσιο της ΔΕΗ και φύλακας στην Τράπεζα της Ελλάδος) που είχαν εκκαθαριστικό πάνω από 60.000€ Οπότε οι τράπεζες ήξεραν ότι θα τα πάρουν πίσω, και με τόκο. και για αυτό τα έδιναν. Και επειδή θεωρείτε αυτονόητο ότι οι τράπεζες το έκαναν εκ του ασφαλούς, θα πρότεινα να κοιτάξετε την καταβαράθρωση της χρηματιστηριακής τους αξίας και των ισολογισμών τους την τελευταία δεκαετία. ΚΑΙ αυτές έχασαν, με την οικονομική κρίση, και έχασαν πολλά δις. Και ακόμη να ορθοποδήσουν. Δεν τις υπερασπίζομαι, απλά πρέπει να διαλυθεί και ο μύθος της τράπεζας που μόνο βγάζει χρήματα εις βάρος μας.
magicnumbers Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 45 λεπτά πριν, nikosgalis είπε Μπα.Μάλλον δεν λέμε το ίδιο. .....αφορούσαν μια μικρή μειοψηφία. Οκ ολα αυτα,εποπτεια δεν υπηρχε?Θεωρεις οτι δεν γνωριζαν κ τους κοροιδεψαμε με τις επιδοτησεις κ τα προβατα κ μας επιασαν το 2008 (μετα τη μασα του 2004) στα πρασα με τις φρατζολες στη μασχαλη? Εγω βλεπω και 45 χρονια την ιδια διακυβερνηση,πιο πριν κατι καρικατουρες εντολοδοχους μετα βασιλιαδες με γερμανικα ονοματα -τυχαια-πιο πριν Β'ΠΠ παλι απτα ιδια μερη -αλλα ετυχε- θαρρω. Θες πιο πισω? Κ οθονα να φτασεις κ αυτος γερμανος ηταν κ η τοτε βασιλεια του προιον συμφεροντων των μεγαλων δυναμεων της εποχης,εναντι του καποδιστρια. Κ λεμε για τα προβατα,για τις συνταξεις,τις αποδειξεις κλπ.
polaki Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, k_dinos είπε Η ερώτηση είναι η απλή: Που τα βρίσκουν τα χρήματα και τα δανείζουν? Η απάντηση είναι πιο απλή: Πουθενά! Φυσικά, υπαρχει επίσης και ο κύκλος του χρήματος στις τράπεζες ο οποίος για κάθε 1 ευρώ γυρίζει άλλες 8 (ή 10, δεν θυμάμαι) φορές. Δηλαδή δίνω 100 στην τράπεζα Εurobank (καταθέσεις μου) και πας εσύ και τα δανείζεσαι, άρα πχ σε 1 χρόνο θα πρέπει να έχεις επιστρέψει 110. Έρχεται ο Γιώργος στην Eurobank λέει θελω 100 δάνειο, η Eurobank θεωρητικά δεν έχει αφού τα έχει ήδη δώσει σε σένα, πάει όμως στην Αlpha και τις λέει δώσε μου 100 τώρα, και όταν ο k_dinos μου δώσει τα 110 θα σου δώσω και εγώ τα 100 που μου δανείζεις + 5 έτσι επειδή με εξυπηρετείς, πάει μετά η Alpha στην Πειραιώς λέει μάγκες θέλω 100, δώστε μου τα τωρα και σας δίνω 104 όταν η Εuro μου δώσει τα 105. Και ούτω καθ'εξής. Αυτό νομίμως (??) μπορεί να γίνει 8 ή 10 φορές. Συνεπώς οι τράπεζες δανείζουν τον ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ 8 φορές με το ίδιο χρήμα. Γιάυτό και το domino καταρρεύσεων όταν μία πάει άκλαφτη. Γιατί η άκλαφτη έπρεπε να επιστρέψει ΧΧΧΧ λεφτά στην δίπλα τράπεζα, η οποία δίπλα πλέον παίρνει τα @@ της αφού η άλλη κατέρρευσε. Bottom line, όσο ο καθένας μας προσπαθεί να πιασει μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια του όλα καλά. Όταν δανειζόμαστε όμως για 2 αμάξια, 1 σπίτι, μερεμέτια στο εξοχικό, τα φροντιστήρια των 2 παιδιών, και από πάνω βάζεις και διακοπές με την οικογένεια στη Χαλκιδική, ε κάπου δεν φταίει και το σύστημα που σου δανείζει αέρα. Εσύ φταις που τον αναπνέεις.. 10 λεπτά πριν, nikosgalis είπε Αμ δεν το έδινε σε αυτόν που έπαιρνε 800€ Ένας εφοριακός ή υπάλληλος στο τελωνείο έβγαζε πάνω από 2.500€ μισθό (x 14), ένας οδηγός στα τρένα ακόμη περισσότερα (όταν έβγαινε από την Αθήνα, δλδ σε ΚΑΘΕ δρομολόγιο, έπαιρνε και εκτός έδρας), κλπ, κλπ. Έχω παραδείγματα γνωστών (εργάτης σε εργοστάσιο της ΔΕΗ και φύλακας στην Τράπεζα της Ελλάδος) που είχαν εκκαθαριστικό πάνω από 60.000€ Οπότε οι τράπεζες ήξεραν ότι θα τα πάρουν πίσω, και με τόκο. και για αυτό τα έδιναν. Και επειδή θεωρείτε αυτονόητο ότι οι τράπεζες το έκαναν εκ του ασφαλούς, θα πρότεινα να κοιτάξετε την καταβαράθρωση της χρηματιστηριακής τους αξίας και των ισολογισμών τους την τελευταία δεκαετία. ΚΑΙ αυτές έχασαν, με την οικονομική κρίση, και έχασαν πολλά δις. Και ακόμη να ορθοποδήσουν. Δεν τις υπερασπίζομαι, απλά πρέπει να διαλυθεί και ο μύθος της τράπεζας που μόνο βγάζει χρήματα εις βάρος μας. Το έδιναν σε όλους με μικρό ή μεγάλο μισθό δεν είχε σημασία, και προσωπικό παράδειγμα όταν το 2004 είχα μισθό 640 ευρώ καθαρά (ο πιο χαμηλόμισθος απ'τους φίλους μου που είχαμε τελειώσει μαζί πανεπιστήμιο), η Eurobank μου έβγαλε κάρτα 6000 ευρώ όριο!!! Δηλαδή 10 φορές πάνω το μηνιαίο μου μισθό! ¨Ηταν συνηθες να βγάζεις κάρτες με 8 και 10,000 ευρώ όριο, και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν υπηρχε έλεγχος ΠΟΣΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΧΕΣ!!!! Άρα θα μπορούσες θεωρητικά να είχες 6000 από την ΚΑΘΕ τράπεζα που έχεις λογαριασμό.. Αυτά μπορεί να μοιάζουν τώρα επιστημονική φαντασία, αλλά ήταν η καθημερινότητα μας τότε. Μπάινοντας στρατό 2 χρόνια αργότερα χρέωσα κάρτα 2200 για ζημιά του αυτοκινήτου.. και φύσικα λόγω στρατού ΚΑΘΕ μου έξοδος ήταν λεφτά από την κάρτα. Αποτέλεσμα? ΜΑΤΩΣΑ να ξεχρεώσω μετά, αφού φτάνοντας την κάρτα στο όριο οριακά πριν απολυθώ από στρατό, τα πρώτα 100 ευρώ που πλήρωνα το ΜΗΝΑ (!!!!) ήταν μόνο ΤΟΚΟΙ!!!! Μου πήρε 1 χρόνο για να φτάσω το όριο των 6000, και 2,5 (!!!!!) χρόνια για να ξεχρεώσω, οριακά πριν χτυπήσει η κρίση. Παίρνοντας λοιπόν αυτό το μάθημα, είμαι από το 2009 που ξεχρέωσα πάρα πολύ προσεκτικός σε όλες τις κινήσεις μου. Αν εγώ εκείνη την περίοδο είχα και ένα δάνειο για το αυτοκίνητο θα είχα καταστραφεί. Και το αυτοκίνητο θα είχα χάσει, και δεν θα ξεχρεώνα ακόμα. Όπως λοιπόν εγώ τη γλίτωσα φθηνά, έτσι και κάποιος άλλος ΔΕΝ τη γλίτωσε φθηνα γιατί είχε μεγαλύτερο χρέος, ή μικρότερο μετά μισθό για να το καλύψει ή whatever. Φταίμε και οι 2 όμως. Η δε τράπεζα έχει το μικρότερο ρίσκο ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ, αλλά σε περίπτωση μαζικής χρεωκοπίας εταιριών, ιδιωτών και άλλων τραπεζών που της χρωστάνε (της τράπεζας), θα πήγαινε για μαλλί και θα έβγαινε κουρεμένη, όπως την φάγανε πάρα πολλές τράπεζες παγκοσμίως και κατέρρευσαν... Αυτά! Επεξ/σία 22 Απριλίου 2020 από polaki 2
k_dinos Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 16 λεπτά πριν, polaki είπε Φυσικά, υπαρχει επίσης και ο κύκλος του χρήματος στις τράπεζες ο οποίος για κάθε 1 ευρώ γυρίζει άλλες 8 (ή 10, δεν θυμάμαι) φορές. Δηλαδή δίνω 100 στην τράπεζα Εurobank (καταθέσεις μου) και πας εσύ και τα δανείζεσαι, άρα πχ σε 1 χρόνο θα πρέπει να έχεις επιστρέψει 110. Έρχεται ο Γιώργος στην Eurobank λέει θελω 100 δάνειο, η Eurobank θεωρητικά δεν έχει αφού τα έχει ήδη δώσει σε σένα, πάει όμως στην Αlpha και τις λέει δώσε μου 100 τώρα, και όταν ο k_dinos μου δώσει τα 110 θα σου δώσω και εγώ τα 100 που μου δανείζεις + 5 έτσι επειδή με εξυπηρετείς, πάει μετά η Alpha στην Πειραιώς λέει μάγκες θέλω 100, δώστε μου τα τωρα και σας δίνω 104 όταν η Εuro μου δώσει τα 105. Και ούτω καθ'εξής. Αυτό νομίμως (??) μπορεί να γίνει 8 ή 10 φορές. Συνεπώς οι τράπεζες δανείζουν τον ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ 8 φορές με το ίδιο χρήμα. Γιάυτό και το domino καταρρεύσεων όταν μία πάει άκλαφτη. Γιατί η άκλαφτη έπρεπε να επιστρέψει ΧΧΧΧ λεφτά στην δίπλα τράπεζα, η οποία δίπλα πλέον παίρνει τα @@ της αφού η άλλη κατέρρευσε. Bottom line, όσο ο καθένας μας προσπαθεί να πιασει μέχρι εκεί που φτάνουν τα χέρια του όλα καλά. Όταν δανειζόμαστε όμως για 2 αμάξια, 1 σπίτι, μερεμέτια στο εξοχικό, τα φροντιστήρια των 2 παιδιών, και από πάνω βάζεις και διακοπές με την οικογένεια στη Χαλκιδική, ε κάπου δεν φταίει και το σύστημα που σου δανείζει αέρα. Εσύ φταις που τον αναπνέεις.. Για το πρώτο μέρος, νομίζω στην Αμερική έχει ξεπεράσει το 15 και είναι σε φάση ότι η τράπεζα έχει 1000 ευρώ απόθεμα και μπορεί να δανείσει μέχρι και 15 φορές το ποσό αυτό, και να ζητάει τόκους για τα 15χιλιάρικα. Και τρέμουν σε περιόδους κρίσης μην πάνε όλοι ταυτόχρονα να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν . Για το 2ο μέρος σίγουρα έχει ο καθένας την ατομική του ευθύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε επίπεδο κράτους δεν υπάρχει καμία ευθύνη. Επεξ/σία 22 Απριλίου 2020 από k_dinos
nikosgalis Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 12 λεπτά πριν, magicnumbers είπε Οκ ολα αυτα,εποπτεια δεν υπηρχε?Θεωρεις οτι δεν γνωριζαν κ τους κοροιδεψαμε με τις επιδοτησεις κ τα προβατα κ μας επιασαν το 2008 (μετα τη μασα του 2004) στα πρασα με τις φρατζολες στη μασχαλη? Ποια εποτεία; Πώς θα σε εποπτεύσει ένας υπουργός, όταν τον ψήφιζες για να ΜΗΝ σε εποπτεύσει αλλά για να σε βοηθήσει να προσλάβει η ΔΕΗ τον γιο σου, και να δηλώσεις ως καλλιεργήσιμη έκταση ακόμη και τον Μύτικα; Με ποιο σκεπτικό ψήφιζε (και ψηφίζει) ο Έλληνας (και όχι μόνο); Υπήρχε πχ και ένας Στέφανος Μάνος που έλεγε να μειωθούν οι μισθοί, να καταργηθούν τα προνόμια και οι πρόωρες συντάξεις, κλπ, κλπ. Και έπαιρνε 1.5% Έβγαινε ο άλλος και έταζε "αναπλήρωση εισοδήματος" στους αγρότες, "μονιμοποίηση συμβασιουχων", ΑΕΙ και στρατόπεδο σε κάθε κουτσοχώρι, "σκίσιμο μνημονίων", κλπ, κλπ και έπαιρνε 35% Το να βγάζεις τον λαό από όλο αυτό το πάρτυ είναι εντελώς λάθος. Όλοι αυτοί δεν κατέβηκαν με τανκς στο σύνταγμα, τους σήκωνε ο λαός στα χέρια. Και ο λαός είχε τα αντίστοιχα οφέλη, επι δεκαετίες. Τωρα αν θες να με πείσεις ότι όλα αυτα τα έκανε ο Σόρος, ο Ροκφέλερ, οι Εβραίοι, οι μασόνοι και οι εξωγήινοι, τότε αλλάζει η πίστα και δεν θα ακολουθήσω. 2
magicnumbers Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 4 λεπτά πριν, nikosgalis είπε Ποια εποτεία; Εξωθεν εποπτεια αγαπητε.
nikosgalis Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Δημοσ. 22 Απριλίου 2020 Μόλις τώρα, magicnumbers είπε Εξωθεν εποπτεια αγαπητε. Αυτην την καραμέλα δεν την αντέχω πια Όταν μας στέλνουν την τρόικα για να μας επιβάλλει εποπτεία, κάνουμε επανάσταση και ζητάμε αξιοπρέπεια και να μας αντιμετωπίζουν σαν σοβαρό κράτος. Όταν ΔΕΝ είχαμε εποπτεία, γκρινιάζουμε γιατί μας άφηναν ελεύθερους (όπως οφειλαν δλδ να κάνουν με ένα κυρίαρχο κράτος). ΥΓ. Πριν 30-40 χρόνια, δεν είχε ανοίξει μύτη, και κανείς δεν ασχολούνταν με όλα αυτα. δεν υπήραν ούτε οι υποψίες, αλλά και ούτε οι μηχανισμοί ελέγχου που υπάρχουν τώρα 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις