marmagia Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 6 hours ago, Lumini said: γιατι σε κρινω απο το παιδικο σου αβαταρ, και απο το οτι εισαι 10 χρονια μεσα στα πανεπιστήμια, που ειναι ενα safe space. Σοβαρος ανθρωπος στα 4 χρονια θελει να ανοιξει τα φτερα του επαγγελματικα, να δουλεψει πανω στην επιστημη του, να φυγει στο εξωτερικο, οχι να περναει μαθηματα και να κυνηγαει καθηγητες. Από ποτέ ένας άνθρωπος που ασχολείται με την επιστήμη του δεν είναι σοβαρός; Τώρα που κάθεστε με αγωνία στην τηλεόραση και ακούτε προσεκτικά τι έγινε με τις θεραπείες και το εμβόλιο του κορονοϊού ένας «μη σοβαρός» επιστήμονας που έβγαλε τα ματια του για την επιστήμη του δουλεύει πίσω από αυτό. Εντελώς φιλικά, μήπως όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια; 6 hours ago, Lumini said: ολα αυτα ειναι για να κονομανε οι καθηγηταδες και οχι δεν ειναι σοβαρα, δεν ειναι δουλεια. Απόφοιτος του Πανεπιστημιου της ζωής να φανταστώ ε; Επεξ/σία 23 Απριλίου 2020 από marmagia 2
Lumini Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, marmagia είπε Από ποτέ ένας άνθρωπος που ασχολείται με την επιστήμη του δεν είναι σοβαρός; Τώρα που κάθεστε με αγωνία στην τηλεόραση και ακούτε προσεκτικά τι έγινε με τις θεραπείες και το εμβόλιο του κορονοϊού ένας «μη σοβαρός» επιστήμονας που έβγαλε τα ματια του για την επιστήμη του δουλεύει πίσω από αυτό. Εντελώς φιλικά, μήπως όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια; Απόφοιτος του Πανεπιστημιου της ζωής να φανταστώ ε; εχω τελειωσει πανεπιστημιο αλλο ο επιστημονας, και αλλο οι αργοσχολοι καθηγηταδες που βαζουν φοιτητες να κανουν θεληματα, και φοιτητες που αντι να παρουν την ζωη στα χερια τους μενουν μεχρι τα 30 στις αιθουσες ειμαι αρκετα εμπειρος πλεον για να ξερω για τι πραγμα μιλαω και να ΚΡΙΝΩ τα πανεπιστήμια Επεξ/σία 23 Απριλίου 2020 από Lumini 2
valkon Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δεν έχω σχέση με τον κλάδο, απλά θέλω να σε ρωτήσω. Δεν υπάρχει περίπτωση να δουλεύεις ταυτόχρονα πάνω στον τομέα του διδακτορικού σου; Έστω part-time;
Επισκέπτης Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 να ακολουθησεις το ονειρο σου... εγω τελειωσα Πα.Πει / οργανωση - διοικηση επιχειρησεων...οι δουλειες που εκανα ηταν ασχετες...μια δυο καλα αμοιβομενες και μια δυο οχι και τοσο καλα... εδω και ενα χρονο ξεκινησα μετεκπαιδευση στον τομεα Spedition - Logistics ....(εδω θα μου πεις ειναι γερμανια, πληρωνομαι για να πηγαινω σχολειο και να κανω πρακτικη...) δεν τον μετανιωσα ουτε μια στιγμη...το επομενο μου μπλοκ πρακτικης μου ξεκιναει τον μαιο..σε μια απο της μεγαλυτερες εταιριες εδω στην περιοχη... ... (παντρεμενος εχω και παιδι...ετων σχεδον 45 ...ξεπεταρουδι)
alex19871987 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Την οδοντιατρική γιατί δεν την ακολουθείς???
lemourios92 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 23 λεπτά πριν, Lumini είπε εχω τελειωσει πανεπιστημιο αλλο ο επιστημονας, και αλλο οι αργοσχολοι καθηγηταδες που βαζουν φοιτητες να κανουν θεληματα, και φοιτητες που αντι να παρουν την ζωη στα χερια τους μενουν μεχρι τα 30 στις αιθουσες ειμαι αρκετα εμπειρος πλεον για να ξερω για τι πραγμα μιλαω και να ΚΡΙΝΩ τα πανεπιστήμια Το αργόσχολοι καθηγητάδες από που προκύπτει; Από αυτούς που τρέχουν και δοκιμάζουν τώρα θεραπείες για τον COVID? Από όλους όσους έχουν τρελαθεί να βάζουν PCR για κορωνοϊό; Και όταν λες μένουν στις αίθουσες; Δε θα μιλήσω για διδακτορικούς άλλων κλάδων, αλλά οι διδακτορικοί της ιατρικής κάνουμε πειράματα επί πειραμάτων, γράφουμε άρθρα που δημοσιεύουμε και τρέχουμε από συνέδριο σε συνέδριο. Για να μην αναφέρω όσους δεν πληρώνονται. Γράφουμε διατριβές που ασχολούνται με υγρές βιοψίες για καρκίνους, για έγκαιρη διάγνωση, για γονιδιακές θεραπείες. Ακόμα και το εμβόλιο που όλοι περιμένουνε κάποιοι καθηγητές, μεταδιδακτορικοί και διδακτορικοί το παλεύουν. Ακόμα και σε φαρμακοβιομηχανίες, στην έρευνα τους δεν απασχολούν έναν που τέλειωσε βιολογικό σε 4 χρόνια αλλά κάποιον που έχει σπουδάσει 9+ χρόνια για να έχει τις γνώσεις και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθει. Αλλά είναι εύκολο οι καθηγητές να είναι τεμπέληδες και οι διδακτορικοί ρεμπεσκέδες που χαζεύουν σε αίθουσα. Γιατί το κάνω έρευνα που θα οφελήσει τον άνθρωπο είναι δύσκολο μάλλον να αντιλφηθεί κανείς ότι είναι δουλειά. 5 λεπτά πριν, alex19871987 είπε Την οδοντιατρική γιατί δεν την ακολουθείς??? Θέλω γναθοχειρουργική (που θέλει και τα 2 πτυχία) 4 1
FiLw Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Νομίζω πρέπει να ξεκαθαριστεί το γεγονός πως για να γίνει γναθοχειρουργός κάποιος πρέπει να έχει και πτυχίο οδοντιατρικής και ιατρικής. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως δεν έχεις ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα σου... Σε κάποια ανάρτηση έγραψες κάτι για αναισθησιολογία... Ξεκίνα να δεις το τι θέλεις. Βέβαια αυτό δεν θα το πράξεις χωρίς να έχεις σκεφτεί-βρει τον τρόπο να βγάζεις κάποια χρήματα για να στηρίζεις και τον εαυτό σου και τους γονείς σου εφόσον έτσι έχει η κατάσταση... Δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω γιατί είναι κάτι αρκετά προσωπικό που θα καθορίσει το μέλλον σου... Σου αρέσει η οδοντιατρική; θα είχες πρόβλημα να την εξασκήσεις για τα υπόλοιπα χρόνια εργασίας σου; μήπως θα ήθελες να γίνεις γναθοχειρουργός; αν θέλεις αναισθησιολόγος αξίζει να περάσεις τα χρόνια σου για αυτό; προτιμάς αυτό από την οδοντιατρική τόσο ώστε να δυσκολευτείς οικονομικά και σε προσωπικό επίπεδο για να το κάνεις; πως θα βιοπορίζεσαι αυτά τα χρόνια; κάποια ερωτήματα για να αποκλείσεις περιπτώσεις... Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα παραπάνω... Σου εύχομαι τα καλύτερα!
marmagia Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 50 minutes ago, Lumini said: εχω τελειωσει πανεπιστημιο αλλο ο επιστημονας, και αλλο οι αργοσχολοι καθηγηταδες που βαζουν φοιτητες να κανουν θεληματα, και φοιτητες που αντι να παρουν την ζωη στα χερια τους μενουν μεχρι τα 30 στις αιθουσες ειμαι αρκετα εμπειρος πλεον για να ξερω για τι πραγμα μιλαω και να ΚΡΙΝΩ τα πανεπιστήμια Ο άνθρωπος στον οποίο επιτεθηκες όμως δεν είναι καθηγητής. Παρόλα αυτά χρησιμοποίησες προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. η «αρκετή σου εμπειρία» θα έπρεπε να σου έχει μάθει να μην τα μηδενίζεις όλα. Επεξ/σία 23 Απριλίου 2020 από marmagia 2
mourlos Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Στις 21/4/2020 στις 4:30 ΜΜ, lemourios92 είπε Είμαι 28. Έχω και πτυχίο και διδακτορικό. Αν δώσω κατατακτήριες θα μπω στο 5ο εξάμηνο. Όμως επειδή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφές κτλ, θα φτάσει 6ο εξάμηνο. Συνολικά είναι 12 εξάμηνα. Με απασχολεί το γεγονός ότι ίσως είμαι πολύ μεγάλος (πχ μη δεν βρίσκω δουλειά μετά να προτιμάνε κάποιον νεότερο) όπως και το οικονομικό. Αυτά τα 3-4 χρόνια κάπως πρέπει να συντηρηθώ. Δεν παύει να είναι όνειρο ζωής όμως. Κάνε πράξη το όνειρο σου και αν κολλήσεις μπορείς να γυρίσεις στην οδοντιατρική ως επάγγελμα.
lemourios92 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 4 ώρες πριν, FiLw είπε Νομίζω πρέπει να ξεκαθαριστεί το γεγονός πως για να γίνει γναθοχειρουργός κάποιος πρέπει να έχει και πτυχίο οδοντιατρικής και ιατρικής. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως δεν έχεις ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα σου... Σε κάποια ανάρτηση έγραψες κάτι για αναισθησιολογία... Ξεκίνα να δεις το τι θέλεις. Βέβαια αυτό δεν θα το πράξεις χωρίς να έχεις σκεφτεί-βρει τον τρόπο να βγάζεις κάποια χρήματα για να στηρίζεις και τον εαυτό σου και τους γονείς σου εφόσον έτσι έχει η κατάσταση... Δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω γιατί είναι κάτι αρκετά προσωπικό που θα καθορίσει το μέλλον σου... Σου αρέσει η οδοντιατρική; θα είχες πρόβλημα να την εξασκήσεις για τα υπόλοιπα χρόνια εργασίας σου; μήπως θα ήθελες να γίνεις γναθοχειρουργός; αν θέλεις αναισθησιολόγος αξίζει να περάσεις τα χρόνια σου για αυτό; προτιμάς αυτό από την οδοντιατρική τόσο ώστε να δυσκολευτείς οικονομικά και σε προσωπικό επίπεδο για να το κάνεις; πως θα βιοπορίζεσαι αυτά τα χρόνια; κάποια ερωτήματα για να αποκλείσεις περιπτώσεις... Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα παραπάνω... Σου εύχομαι τα καλύτερα! Σκέφτομαι και άλλες ειδικότητες, η αναισθησιολογία ήταν κάτι που πάντα με συνέρπαζε αλλά ίσως η γναθο είναι η πιο πιθανή κατεύθυνση χωρίς να προδικάζω τίποτα. Θα προσπαθήσω να σου πω αυτό που σκέφτομαι.. ελπίζω να το καταλαβεις όπως το εννοω. Μαρέσει η οδοντιατρική. Μου αρέσει γιατί με έμαθε πάρα πολλά πράγματα. Με έμαθε τι σημαίνει η κλινική πράξη, τι είναι η επικοινωνία με τον ασθενή, πως μπορώ να κάνω τον ασθενή μου να με μεπιστεύεται. Πως να πιάνουν τα χέρια μου, να παίρνω κάτι χαλασμένο και να το φτιάχνω. Πως να διαβάζω ακτινογραφίες, πως να διαβάζω παρακλινικές εξετάσεις. Αλλά δεν μου φτάνουν αυτά. Εγώ ήθελα να γίνω γιατρός για να έχω τις γνώσεις και τη δύναμη κάποιον που είναι άρρωστος να τον κάνω καλά, για να το πω απλά. Δε νιώθω ότι το κάνω αυτό σαν οδοντίατρος. Το να φτιάχνω μια οδοντοστοιχία πχ σαν διαδικασία δε μου είναι ευχάριστο, το βαριέμαι. Μου αρέσει όμως που μετά κάποιος έχει διορθώσει την αρμονία του προσώπου και μπορεί να φάει. Το να φτιάξω ένα σπασμένο σαγόνι σαν γναθοχειρουργος ή το να κάνω μια διασωλήνωση σαν αναισθησιολόγος με γεμίζει σαν σκέψη. Με τρομάζει η πιθανή δυσκολία, ο κίνδυνος ότι κάτι μπορεί να πάει καλά αλλά πάντα ένιωθα ότιι αυτό είναι για μένα. Βλέπω συναδέλους λένε για ζιρκονίες, χαίρονται α κοίτα αυτό το υλικό κοίτα αυτή την τεχνική αλλάζεις το χαμόγελο σε 10 λεπτά. Βαριέμαι. Αντίθετα η στοματολογία είναι τόσο ενδιαφέρουσα κατεύθυνση της οδοντιατρικής. Ασχολείται (για όσους δεν ξέρουν) με παθήσεις από καρκίνο έως απλές βλάβες που είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Στη σχολή δεν το έπαιζε ποτέ "ιστορία" όλοι ξέραμε τι εστί στοματολογία, δεν υπήρχε λόγος να αυτοδιαφημιστεί. Δεν χρειαζόταν κανείς να πει ότι το μάθημα και η ειδικότητα είναι σημαντική. Όταν ασχολείται με τον καρκίνο του στόματος η σημασία είναι αυτάποδεικτη. Και το διάβαζα πολύ ευχάριστα. Όμως τα περιστατικά είναι πολύ λίγα. Θα μπορούσα να φανταστώ να είμαι στοματολόγος αλλά επειδή τα περιστατικά είναι λίγα πρακτικά σημαίνει θα ασκείς τη γενική οδοντιατρική και αν σκάσει κανένα στοματολογικό οκ το αναλαμβάνεις. Για αυτό θέλω γναθοχειρουργική. Για να φύγουν οι τερηδόνες, οι ουλίτιδες, οι περιοδοντίτιδες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Θέλω απλά κάποιον που έχει κάταγμα να μπορώ να το ανατάξω ή κάποιον που έχει καρκίνο να μπορέσω να τον χειρουργήσω. Με έναν αντίστοιχο τρόπο μαρέσει και η αναισθησιολογία. Είναι ένας σιωπηλός ήρωας. Όταν μπήκα πρίν λίγο καιρό σαν φοιτητής στο νοσοκομείο κατάλαβα ότι εκεί είναι ο χώρος μου. Το ένιωθα να με τραβάει σαν μαγνήτης. Το μόνο που δεν ξέρω είναι αν είναι πλέον εφικτό. Αν ίσως πρέπει να πω ότι χάθηκε αυτή η ευκαιρία και να συμβιβαστώ. Είναι μια πληγή μέσα μου που άλλοτε την ξεχνάω και άλλοτε με πονάει. Και απλά αναρρωτιέμαι, αν δεν τα καταφέρω θα είμαι οδοντίατρος, να βγάζω χαμογελαστές selfies για το insta story? Και θα ψάχνομαι μέχρι να βγω στη σύνταξη αν μου άρεσε αυτό σαν επάγγελμα; ΥΓ σορυ για το μακροσκελέστατο της απάντησής μου
Imola Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Στις 21/4/2020 στις 6:13 ΜΜ, lemourios92 είπε μπορεί να υπάρξει και μεγαλύτερη συνάφεια γιατί η ειδικότητα της γναθοχειρουργικής που την σκέφτομαι απαιτεί και τα 2 πτυχία οπότε δεν θα πάει χαμένο το πρώτο. Είσαι νέος και το θες πολύ, και καταβάθος ξέρεις ότι είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνεις, ειδάλως θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μετανοιώνοντάς το. Απορώ γιατί καν το συζητάς. 1
fmarulezkd Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλημέρα φίλε. Αρχικά να πω ότι το fma στο nickname είνα το γνωστό fma. Είμαι στην ηλικία σου με 1ο πτυχίο ιατρικών εργαστηρίων το οποίο λόγω οικονομικών πήρα στον τόπο καταγωγής, δλδ έμενα με γονείς. Όταν τελείωσα τη σχολή ήμουν μεταξύ των επιλογών κατατακτήριων ή μεταπτυχιακού εξωτερικό(δεν ήθελα να δουλέψω στο επάγγελμα). Πήρα τη 2η επιλογή γιατί δεν θα τη πάλευα να μένω άλλα πόσα χρόνια στους δικούς μου και με μικρό (αν δούλευα) ή καθόλου εισόδημα. Έκανα τελικά το μεταπτυχιακό στη Σουηδία με δανεικά, δούλεψα ως research assisant για κάποιο διάστημα και υποτίθεται ότι σύντομα θα ξεκινήσω phd στη Νορβηγία, αν δε με σαμποτάρει ο κορονοϊός. Η καύλα για την ιατρική δεν μου έχει φύγει και ίσως το κάνω κάποτε, αλλά καλά είμαι και εδώ που είμαι οπότε δε παραπονιέμαι. Η συμβουλή μου προς εσένα είναι η ίδια με αυτή που δίνω και στη κοπέλα μου που είναι 3ο έτος μοριακής (δλδ αποτυχημένη φοιτήτρια ιατρικής): δώσε no matter what και βλέπεις. Στη χειρότερη περίπτωση περνάς και κάνεις παύση σπουδών μέχρι να είσαι σε θέση να συνεχίσεις. Τα περί ηλικίας είναι αδιάφορα, στο νοσοκομείο της πόλης που ήμουν στη Σουηδία υπήρχε 55 χρονος ειδικευόμενος γιατρός που το προηγούμενο επάγγελμά του ήταν Σαξοφωνίστας. Τώρα για το οικονομικό, δε ξέρω και πολλά για τη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά η προφανής επιλογή είναι να συνεχίσεις, αν μπορείς, στην έρευνα. Μείνε εκεί για το εισόδημα κ κάνε παράλληλα τις σπουδές όσο γίνεται. Τουλάχιστον στην έρευνα έχουμε flebility στα ωράρια οπότε θα είσαι σε κάπως ευνοϊκή θέση. Μπορείς να ψαχτείς και για κανα post-doc στην ιατρική που θες να δώσεις. Αν το προσωρινό εξωτερικό είναι επιλογή μπορείς να πας για post-doc έξω και να κάνεις μια καβάτζα για να σπονσοράρεις τις σπουδές σου όταν γυρίσεις, αν και θα σε πάει πίσω χρονικά. Στη Σουηδία τα ποστ-ντοκ είναι συνήθως διετή με περίπου 2,5κ καθαρά και αν πας σε πόλη πέρα της Στοκχόλμης σου μένει άνετα ένα >1κ το μήνα στην άκρη. Αν η μόνιμη/μακροχρόνια μετανάστευση εξωτερικό είναι επιλογή, θα σου έλεγα ξεκίνα το διάβασμα και ετοίμασε βαλίτσες για Σουηδία χώρις δεύτερη σκέψη (και γενικότερα Σκανδιναβία, παρόμοια είναι τα πράγματα). Το αν θα φύγεις πριν ή μετά τις κατατακτήριες δεν έχει μεγάλη σημασία, θα τις δώσεις όπως και να έχει κ θα κάνεις διακοπή σπουδών. Όπως είπα πριν, η μία επιλογή είναι να ψαχτείς για postdoc, δε θα δυσκολευτείς πολύ. Η άλλη είναι να πας ως οδοντίατρος, αλλά αυτό απαιτεί να μάθεις τη γλώσσα από πριν και να βγάλεις άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Τρίτη επιλογή είναι να πας για Postdoc και να μάθεις τη γλώσσα εκεί ώστε να συνεχίσεις σαν οδοντίατρος αν θέλεις. Όπως και να έχει τη γλώσσα θα τη χρειαστείς για την ιατρική εκεί. Δουλειά και σπουδές συνδυάζονται πολύ εύκολα στη Σουηδία, στον όροφο που δούλευα υπάρχει 3ετής φοιτητής ιατρικής που κάνει phd (δεν έχει άλλο πτυχίο, απλός φοιτητής είναι). Τις λεπτομέρεις του πως μπαίνεις ιατρική εκεί δε τις ξέρω η αλήθεια είναι. Αυτό που ξέρω είναι πως υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής σε παν. της Σουηδίας, αν έχεις τελειώσει το 1ο έτος σε ιατρική εντός Ευρώπης(τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν 2-3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Linkoping). Επεξ/σία 24 Απριλίου 2020 από fmarulezkd
Επισκέπτης Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 15 ώρες πριν, Lumini είπε εχω τελειωσει πανεπιστημιο αλλο ο επιστημονας, και αλλο οι αργοσχολοι καθηγηταδες που βαζουν φοιτητες να κανουν θεληματα, και φοιτητες που αντι να παρουν την ζωη στα χερια τους μενουν μεχρι τα 30 στις αιθουσες ειμαι αρκετα εμπειρος πλεον για να ξερω για τι πραγμα μιλαω και να ΚΡΙΝΩ τα πανεπιστήμια Γναθωχειρουργος θέλει να γίνει ο άνθρωπος,κάνε τη σούμα να δεις πόσα χρόνια χρειάζονται για να μπορεί να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ο καθένας ακολουθεί αυτό που του αρέσει και αυτό που μπορεί. Γενικά πάντως,όπως σωστά είπες,είναι πολύ παιδικό να ρωτάει κάποιος άσχετους άγνωστους σε άσχετο με το χώρο της ιατρικής φόρουμ,τι να κάνει στη ζωή του.
lemourios92 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 5 ώρες πριν, fmarulezkd είπε Καλημέρα φίλε. Αρχικά να πω ότι το fma στο nickname είνα το γνωστό fma. Είμαι στην ηλικία σου με 1ο πτυχίο ιατρικών εργαστηρίων το οποίο λόγω οικονομικών πήρα στον τόπο καταγωγής, δλδ έμενα με γονείς. Όταν τελείωσα τη σχολή ήμουν μεταξύ των επιλογών κατατακτήριων ή μεταπτυχιακού εξωτερικό(δεν ήθελα να δουλέψω στο επάγγελμα). Πήρα τη 2η επιλογή γιατί δεν θα τη πάλευα να μένω άλλα πόσα χρόνια στους δικούς μου και με μικρό (αν δούλευα) ή καθόλου εισόδημα. Έκανα τελικά το μεταπτυχιακό στη Σουηδία με δανεικά, δούλεψα ως research assisant για κάποιο διάστημα και υποτίθεται ότι σύντομα θα ξεκινήσω phd στη Νορβηγία, αν δε με σαμποτάρει ο κορονοϊός. Η καύλα για την ιατρική δεν μου έχει φύγει και ίσως το κάνω κάποτε, αλλά καλά είμαι και εδώ που είμαι οπότε δε παραπονιέμαι. Η συμβουλή μου προς εσένα είναι η ίδια με αυτή που δίνω και στη κοπέλα μου που είναι 3ο έτος μοριακής (δλδ αποτυχημένη φοιτήτρια ιατρικής): δώσε no matter what και βλέπεις. Στη χειρότερη περίπτωση περνάς και κάνεις παύση σπουδών μέχρι να είσαι σε θέση να συνεχίσεις. Τα περί ηλικίας είναι αδιάφορα, στο νοσοκομείο της πόλης που ήμουν στη Σουηδία υπήρχε 55 χρονος ειδικευόμενος γιατρός που το προηγούμενο επάγγελμά του ήταν Σαξοφωνίστας. Τώρα για το οικονομικό, δε ξέρω και πολλά για τη κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά η προφανής επιλογή είναι να συνεχίσεις, αν μπορείς, στην έρευνα. Μείνε εκεί για το εισόδημα κ κάνε παράλληλα τις σπουδές όσο γίνεται. Τουλάχιστον στην έρευνα έχουμε flebility στα ωράρια οπότε θα είσαι σε κάπως ευνοϊκή θέση. Μπορείς να ψαχτείς και για κανα post-doc στην ιατρική που θες να δώσεις. Αν το προσωρινό εξωτερικό είναι επιλογή μπορείς να πας για post-doc έξω και να κάνεις μια καβάτζα για να σπονσοράρεις τις σπουδές σου όταν γυρίσεις, αν και θα σε πάει πίσω χρονικά. Στη Σουηδία τα ποστ-ντοκ είναι συνήθως διετή με περίπου 2,5κ καθαρά και αν πας σε πόλη πέρα της Στοκχόλμης σου μένει άνετα ένα >1κ το μήνα στην άκρη. Αν η μόνιμη/μακροχρόνια μετανάστευση εξωτερικό είναι επιλογή, θα σου έλεγα ξεκίνα το διάβασμα και ετοίμασε βαλίτσες για Σουηδία χώρις δεύτερη σκέψη (και γενικότερα Σκανδιναβία, παρόμοια είναι τα πράγματα). Το αν θα φύγεις πριν ή μετά τις κατατακτήριες δεν έχει μεγάλη σημασία, θα τις δώσεις όπως και να έχει κ θα κάνεις διακοπή σπουδών. Όπως είπα πριν, η μία επιλογή είναι να ψαχτείς για postdoc, δε θα δυσκολευτείς πολύ. Η άλλη είναι να πας ως οδοντίατρος, αλλά αυτό απαιτεί να μάθεις τη γλώσσα από πριν και να βγάλεις άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Τρίτη επιλογή είναι να πας για Postdoc και να μάθεις τη γλώσσα εκεί ώστε να συνεχίσεις σαν οδοντίατρος αν θέλεις. Όπως και να έχει τη γλώσσα θα τη χρειαστείς για την ιατρική εκεί. Δουλειά και σπουδές συνδυάζονται πολύ εύκολα στη Σουηδία, στον όροφο που δούλευα υπάρχει 3ετής φοιτητής ιατρικής που κάνει phd (δεν έχει άλλο πτυχίο, απλός φοιτητής είναι). Τις λεπτομέρεις του πως μπαίνεις ιατρική εκεί δε τις ξέρω η αλήθεια είναι. Αυτό που ξέρω είναι πως υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής σε παν. της Σουηδίας, αν έχεις τελειώσει το 1ο έτος σε ιατρική εντός Ευρώπης(τουλάχιστον αυτό ίσχυε πριν 2-3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Linkoping). Α τέλεια και εμένα μου αρέσει το fma hehe Έχω περάσει και εγώ από ιατρικά εργαστήρια (ναι το έχω κάνει και αυτό στη ζωή μου). Επίσης τυχαίνει να μιλάω λίγα νορνηγικά και σουηδικά. Κουράγιο για το διδακτορικό θα το χρειαστείς. Μεταξύ μας και εγώ θεωρώ ότι οι περισσότεροι στη βιολογία βασικά ιατρική θέλαν και επίσης θεωρώ ότι βάζουν τόσο κόπο και βγάζουν τόσο λίγα και είναι και λίγο στην αφάνεια.. ακόμα και τώρα που είναι η στιγμή τους για τεστ κορωνοϊού, αντισώματα κτλ μόνο γιατρούς ρωτάνε. Ακόμα και για εργαστηριακά θέματα μικροβιολόγο θα ρωτήσουν στην τηλεόραση. Α τέλεια ο σαξοφωνίστας μου έδωσε κουράγιο. Αυτό θα κάνω, θα δώσω και ότι γίνει. Κάτι θα βρω πιστεύω να συντηρθώ δεν μπορεί. Και για ποστ ντοκ έχω ψαχτεί και για τα πάντα, έχω και φανταριλίκι στη μέση.. γενικά λίγο τρικυμία εν κρανίω.. ππροσπαθώ να τα βάλω σε μια σειρά. 1
FiLw Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Δημοσ. 24 Απριλίου 2020 Νομίζω δεν είναι η ηλικία σου ακόμα για να συμβιβαστείς ούτε η κατάστασή σου. Καταλαβαίνω ότι κάπως το έχεις δέσει για την ιατρική προς το παρόν απλά δεν είσαι σίγουρος για την συνέχεια... Μπορείς να κάνεις την αρχή και βλέπεις... Έχεις την δυνατότητα να πηγαίνεις σε κανένα οδοντιατρείο να εργάζεσαι έστω για κάποιες ώρες έστω για κάποια χρόνια (όσο στο επιτρέψει το πρόγραμμα της σχολής και οι αντοχές σου); Θέλω να τονίσω τον παράγοντα της συνάρτησης που λέγεται γονείς. Καλά τα όνειρα καλές οι προτροπές κυνήγα και ότι γίνει, κάνε αυτό που θες κ.α. Στο τέλος ο βιοπορισμός νομίζω καθορίζει την επιτυχία... Δεν λέω να είσαι δυστυχισμένος με αυτό που κάνεις και να μένεις απλά για τα χρήματα... Απλά πρέπει να υπάρχει μία χρυσή ή έστω αργυρή τομή. Σήμερα είναι οι γονείς αύριο θα είναι η δικιά σου οικογένεια, μπορεί και τα δυο... Νομίζω αν καλυφθεί και αυτό δεν υπάρχει κάτι να σε αποτρέπει από το να δώσεις για αρχή κατατακτήριες και να ξεκινήσεις κανονικά την προσπάθειά σου.. Περί γναθο ή αναισθ το βλέπεις στην πορεία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα