Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά θέλω την βοήθεια σας. Εδώ πολύ καιρό στο laptop μου ΔΕΝ  λειτουργεί το NumLock και κατα επέκταση το αριθμητικό πληκτρολόγιο και στ' άλλα πλήκτρα των αριθμών όταν πατάω το 5, το 6 ή την παύλα (-)ο κέρσορας μεταφέρεται στην αρχή ενός κειμένου. Πιθανότατα έχω κολλήσει κάτι. Με το Windows Essential ΔΕΝ βρήκα κάτι. Έχει κανένας καμία ιδέα για το τι πρέπει να κάνω;

Δημοσ.

Καλώς ήρθες στο insomnia. Μερικές λεπτομέρειες μπορείς να μας δώσεις ακόμα;

• Τι laptop είναι; Μια φωτογραφία του πληκτρολογίου ίσως βοηθήσει επίσης
  • Δοκίμασες εξωτερικό πληκτρολόγιο ;
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δοκίμασες μέσω του εικονικού πληκτρολογίου να δεις αν από εκεί ενεργοποιείτε;

Έχει ξεχωριστό αριθμητικό το λάπτοπ;

Αυτό με το 5, το 6 και την παύλο στο κάνει σε όλα τα προγράμματα ή σε συγκεκριμένα; Δοκίμασε και από το εικονικό να δεις αν στο κάνει και από εκεί.

Γενικά, αν από το εικονικό δουλεύει καλά, μάλλον κάτι έπαθε το πληκτρολόγιο, γιατί αυτά δεν είναι συμπτώματα ιού. Αν κολλήσεις ιό δεν θα το καταλάβεις έτσι απλά.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, manolis940 είπε

Καλώς ήρθες στο insomnia. Μερικές λεπτομέρειες μπορείς να μας δώσεις ακόμα;

• Τι laptop είναι; Μια φωτογραφία του πληκτρολογίου ίσως βοηθήσει επίσης
  • Δοκίμασες εξωτερικό πληκτρολόγιο ;

Σ' ευχαριστώ manolis940 για την απάντηση.

Έχω δοκιμάσει και άλλο πληκτρολόγιο και το πρόβλημα παραμένει. Στις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει είναι το πληκτρολόγιο και τα χαρακτηριστικά του Laptop (HP 355 G2)

Πληκτρολόγιο.jpg

Laptop.jpg

12 ώρες πριν, micos000 είπε

Δοκίμασες μέσω του εικονικού πληκτρολογίου να δεις αν από εκεί ενεργοποιείτε;

Έχει ξεχωριστό αριθμητικό το λάπτοπ;

Αυτό με το 5, το 6 και την παύλο στο κάνει σε όλα τα προγράμματα ή σε συγκεκριμένα; Δοκίμασε και από το εικονικό να δεις αν στο κάνει και από εκεί.

Γενικά, αν από το εικονικό δουλεύει καλά, μάλλον κάτι έπαθε το πληκτρολόγιο, γιατί αυτά δεν είναι συμπτώματα ιού. Αν κολλήσεις ιό δεν θα το καταλάβεις έτσι απλά.

Thx Micos000 για την απάντηση.

Βασικά έχω βάλει μέσω USB άλλο πληκτρολόγιο και το πρόβλημα παραμένει. Έχω ξεχωριστό αριθμητικό πληκτρολόγιο. Συμβαίνει σ όλα τα προγράμματα εκτός από το Notepad.

Επεξ/σία από pandisworld
Δημοσ.

Δες και με το εικονικό. Περίεργο όμως που δε συμβαίνει στο notepad. Δηλαδή εκεί δουλεύει το numlock ή απλά τα 5,6 και - δουλεύουν όπως πρέπει;

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 22/4/2020 στις 10:16 ΜΜ, micos000 είπε

Δες και με το εικονικό. Περίεργο όμως που δε συμβαίνει στο notepad. Δηλαδή εκεί δουλεύει το numlock ή απλά τα 5,6 και - δουλεύουν όπως πρέπει;

Λοιπόν έκανα ένα virus scan μέσω του Windows Essential και κλασικά ΔΕΝ βρήκε τίποτα, απλά τώρα παρουσιάζεται το πρόβλημα και στο notepad. Anyway ενεργοποίησα το εικονικό πληκτρολόγιο, όπου λειτουργεί κανονικά με το ποντίκι. Σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποιο bug των Windows, ίσως από κάποιο πρόγραμμα που έβαλα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να ελέγξω, δηλαδή αν τρέχουν όλα ΟΚ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, pandisworld είπε

Λοιπόν έκανα ένα virus scan μέσω του Windows Essential και κλασικά ΔΕΝ βρήκε τίποτα, απλά τώρα παρουσιάζεται το πρόβλημα και στο notepad. Anyway ενεργοποίησα το εικονικό πληκτρολόγιο, όπου λειτουργεί κανονικά με το ποντίκι. Σκέφτομαι μήπως υπάρχει κάποιο bug των Windows, ίσως από κάποιο πρόγραμμα που έβαλα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να ελέγξω, δηλαδή αν τρέχουν όλα ΟΚ;

Αν μπορείς να θυμηθείς περίπου πότε ξεκίνησε το πρόβλημα, μπορείς να δεις τι εγκατέστησες εκείνο τον καιρό. Ανοίγωντας Πίνακα Ελέγχου -> Προγράμματα -> Προγράμματα και δυνατότητες .
Έπειτα θα πατήσεις την στήλη εγκατάσταση και θα δεις εκείνο τον καιρό τι εγκατέστησες. Αν θες πριν ξεκινήσεις ασύστολα διαγραφές δώσε μας ένα print screen (Σαν αυτό που σου δείχνω παρακάτω). Αν πρόκειται βέβαια για ιό δεν νομίζω να τον βρεις στον πίνακα ελέγχου. Επίσης δεν σημαίνει ότι επειδή έκανες ένα scan με το windows essentials δεν έχει και ιό. Κάποιοι δεν βρίσκονται και κάποιοι βρίσκονται με κάποια λίγα anti-viruses .

Με ένα search στο google βρήκα τα εξής επίσης:

Μπορεί να έχεις ενεργοποιήσει την μετακίνηση του ποντικιού με numpad. Εδώ θα δεις πως να την απενεργοποιήσεις link

Στο πληκτρολόγιο οθόνης που άνοιξες κάτω δεξιά θα δεις ένα κουμπί options ή επιλογές ( ανάλογα την γλώσσα ) επέλεξε το και ενεργοποίησε την χρήση αριθμητικού πληκτρολογίου. Όταν πατάς το numpad απ το πληκτρολόγιο γίνεται μπλε; Αν γίνει μπλε συνεχίζει να μην πηγαίνει τον κέρσορα δεξιά και αριστερά ή δουλεύει κανονικά ; 

Κάτι άλλο που ισχυρίζεται εδώ είναι να το πατήσεις για   δευτερόλεπτα. Δοκίμασε το και αυτό

Edit: Ξέχασα το printscreen

Screenshot_2.png.f5407af4a9bf5825b8ac501d1374f545.png

Επεξ/σία από manolis940
  • Thanks 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, manolis940 είπε

Αν μπορείς να θυμηθείς περίπου πότε ξεκίνησε το πρόβλημα, μπορείς να δεις τι εγκατέστησες εκείνο τον καιρό. Ανοίγωντας Πίνακα Ελέγχου -> Προγράμματα -> Προγράμματα και δυνατότητες .
Έπειτα θα πατήσεις την στήλη εγκατάσταση και θα δεις εκείνο τον καιρό τι εγκατέστησες. Αν θες πριν ξεκινήσεις ασύστολα διαγραφές δώσε μας ένα print screen (Σαν αυτό που σου δείχνω παρακάτω). Αν πρόκειται βέβαια για ιό δεν νομίζω να τον βρεις στον πίνακα ελέγχου. Επίσης δεν σημαίνει ότι επειδή έκανες ένα scan με το windows essentials δεν έχει και ιό. Κάποιοι δεν βρίσκονται και κάποιοι βρίσκονται με κάποια λίγα anti-viruses .

Με ένα search στο google βρήκα τα εξής επίσης:

Μπορεί να έχεις ενεργοποιήσει την μετακίνηση του ποντικιού με numpad. Εδώ θα δεις πως να την απενεργοποιήσεις link

Στο πληκτρολόγιο οθόνης που άνοιξες κάτω δεξιά θα δεις ένα κουμπί options ή επιλογές ( ανάλογα την γλώσσα ) επέλεξε το και ενεργοποίησε την χρήση αριθμητικού πληκτρολογίου. Όταν πατάς το numpad απ το πληκτρολόγιο γίνεται μπλε; Αν γίνει μπλε συνεχίζει να μην πηγαίνει τον κέρσορα δεξιά και αριστερά ή δουλεύει κανονικά ; 

Κάτι άλλο που ισχυρίζεται εδώ είναι να το πατήσεις για   δευτερόλεπτα. Δοκίμασε το και αυτό

Edit: Ξέχασα το printscreen

Screenshot_2.png.f5407af4a9bf5825b8ac501d1374f545.png

Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που μπήκες στο "κόπο" να ψάξεις να βρείς κάτι.

Λοιπόν όσο αναφορά τα links που μου έστειλες. Στο 1ο είναι αποτσεκαρισμένο το Turn on mouse key και όσο για 2ο όταν πατάω παρατεταμένα το numlock, βγαινει παραθυράκι "Turn on Toggle Keys by holding down the NUM LOCK key for 5 seconds" Λογικό γιατί είναι ενεργοποιημένο στο πίνακα ελέγχου.

Τώρα για τα προγράμματα, όπως βλέπετε ΔΕΝ έχω κάτι εξεζητημένο. Αναρωτιέμαι μήπως έχω κάποιο malware ή trojan. Υπάρχει κάτι που μπορώ να εγκαταστήσω, και απο που, για να κάνω Scan και να το βρεί;

Και πάλι ευχαριστώ για την προσπάθεια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.jpg

Δημοσ.

Παρότι πιθανόν να έχεις λύσει το θέμα, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω: τι σε κάνει να πιστεύεις ότι έχεις ιό?

Επισκέφθηκες κάποια shady σελίδα? Εγκατέστησες σπασμένο πρόγραμμα? Παρατηρείς κάποια καθυστέρηση? 

Πάντως δε φαίνεται να έχεις κάτι. Ο ιός δεν έχει κανένα λόγο να σου γυρνάει τον κέρσορα στην αρχή της σελίδας, καθώς οι ιοί προσπαθούν, όσο γίνεται να περάσουν απαρατήρητοι. Άλλες κατηγορίες είτε κλειδώνουν εντελώς το σύστημα και ζητούν "λύτρα" είτε προκαλούν καθυστερήσεις κτλ. Όμως, κανένας, μέχρι τώρα δε γυρνάει τον κέρσορα στην αρχή της σελίδας, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Utopia13 είπε

ιοί προσπαθούν, όσο γίνεται να περάσουν απαρατήρητοι. Άλλες κατηγορίες είτε κλειδώνουν εντελώς το σύστημα και ζητούν "λύτρα" είτε προκαλούν καθυστερήσεις κτλ. Όμως, κανένας, μέχρι τώρα δε γυρνάει τον κέρσορα στην αρχή της σελίδας, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό.

Μπορεί να έχει κάποιο keylogger και καμιά φορά έχουν τα bugs τους. Επειδή λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που διαβάζει την είσοδο αυτό και μετά στέλνει την έξοδο, καμιά φορά μπορεί να "μεταφράσει" κάποια πλήκτρα λάθος. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να αγνοήσει την λειτουργία του numlock.

Αν είναι ιός δύο είναι τα test που μπορούμε να κάνουμε για αρχή που είναι πολύ γρηγορότερα απ το να ψάχνουμε το θεικό αντιβιοτικό που θα να τον έχει στο data bases του για να τον αφρίσει .

Εγώ αρχικά θα έμπαινα safe mode. Εύκολος τρόπος

Winkey + R -> Γράψε msconfig -> Καρτέλα εκκίνηση -> Επέλεξε ασφαλή εκκίνηση με ελάχιστες δυνατότητες ( δεν έχω ελληνικό menu θα σε βοηθήσει η εικόνα)

boot-options-msconfig-windows-10.jpg?x13

Εκεί θα δοκιμάσεις τόσο το πληκτρολόγιο του laptop σου, τόσο και ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο. Αν το πληκτρολόγιο του laptop σου δουλεύει κανονικά, τότε θα μπορούσε να είναι είτε κάποιο πρόγραμμα(που δεν φαίνεται να έχεις κάτι παραπάνω) είτε όντως ιός. Πες μας τα αποτελέσματα και θα σε κατευθύνω ανάλογα την περίπτωση έτσι ώστε να μην γράφω σελίδες tutorials.

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 29/4/2020 στις 7:04 ΜΜ, manolis940 είπε

Μπορεί να έχει κάποιο keylogger και καμιά φορά έχουν τα bugs τους. Επειδή λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που διαβάζει την είσοδο αυτό και μετά στέλνει την έξοδο, καμιά φορά μπορεί να "μεταφράσει" κάποια πλήκτρα λάθος. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να αγνοήσει την λειτουργία του numlock.

Αν είναι ιός δύο είναι τα test που μπορούμε να κάνουμε για αρχή που είναι πολύ γρηγορότερα απ το να ψάχνουμε το θεικό αντιβιοτικό που θα να τον έχει στο data bases του για να τον αφρίσει .

Εγώ αρχικά θα έμπαινα safe mode. Εύκολος τρόπος

Winkey + R -> Γράψε msconfig -> Καρτέλα εκκίνηση -> Επέλεξε ασφαλή εκκίνηση με ελάχιστες δυνατότητες ( δεν έχω ελληνικό menu θα σε βοηθήσει η εικόνα)

boot-options-msconfig-windows-10.jpg?x13

Εκεί θα δοκιμάσεις τόσο το πληκτρολόγιο του laptop σου, τόσο και ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο. Αν το πληκτρολόγιο του laptop σου δουλεύει κανονικά, τότε θα μπορούσε να είναι είτε κάποιο πρόγραμμα(που δεν φαίνεται να έχεις κάτι παραπάνω) είτε όντως ιός. Πες μας τα αποτελέσματα και θα σε κατευθύνω ανάλογα την περίπτωση έτσι ώστε να μην γράφω σελίδες tutorials.

manolis940

Μπήκα σε Safe Mode και το πρόβλημα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

Δημοσ.
Στις 3/5/2020 στις 11:51 ΜΜ, pandisworld είπε

manolis940

Μπήκα σε Safe Mode και το πρόβλημα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

Δοκίμασες και με κάποιο άλλο πληκτρολόγιο ή μόνο με αυτό που έχει το laptop; Αν ναι υπάρχει περισσότερη πιθανότητα να είναι πρόβλημα στο hardware του laptop σου και όχι στο software. Συγκεκριμένα το laptop έχει ένα κύκλωμα ελέγχου εισόδου και μάλλον εκεί βρίσκεται ο ένοχος.

Για να αποκλείσεις όμως όλη την πιθανότητα του να φταίει το software θα πρέπει να δοκιμάσεις και ένα <<καθαρό>> λειτουργικό. Ο  πιο εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις σε ένα φλασάκι κάποια linux διανομή (πχ Ubuntu) και να κάνεις δοκιμή. Γενικότερα τα linux δίνουν την δυνατότητα δοκιμής πριν την εγκατάσταση. Εκεί θα ανοίξεις ένα φυλομετρητή(Mozzila) για παράδειγμα και θα δοκιμάσεις στην μπάρα διεύθυνσης το numlock πάλι με το εσωτερικό και ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο. Οδηγίες για το πως θα δοκιμάσεις τα ubuntu θα βρεις εδώ. https://www.linuxinsider.gr/forum/tutorials/9546/egkatastasi-ubuntu-sto-pc-i-laptop-bima-pros-bima

Αν το επιχειρήσεις μην ξεχάσεις ότι τα δεδομένα που έχεις στο φλασάκι, πρέπει να τα μεταφέρεις κάπου αλλού γιατί θα διαγραφούν.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...