Προς το περιεχόμενο

Nikon 1 .......... σημειώσεις κλπ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

    Αφού λοιπόν βρέθηκαν κι' άλλοι χρήστες του πάλαι πότε συστήματος 1 της Nikon , στα ελληνικά CX format η 1 mount η Nikon 1 ας δούμε κάποια πράγματα από την μέχρι τώρα συμβίωση μαζί του . Οι λάτρεις της τελευταίας μόδας στην τεχνολογία θα μείνουν στα κρύα του λουτρού .

   Κυρίως αφορούν την 1 v1 , η οποία έχει εικονοσκοπιο , αφού δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα , θα ζούσα χωρίς τέτοιο , όμως χάριν του 1 mount του φακού αφορά και τις όμοιες 1 j1 , s1 , j5 κοκ .

  Ξεκινάμε με την μπαταρία , δεν φοράνε όλες την ίδια , όμως η 1 v1 φοράει την en - el15 , την οποία φοράνε πολλά μεγαλύτερα μοντέλα της Nikon σαν την D810 και η οποία με 1900mAh έχει αξιοθαύμαστη διάρκεια . Όμως προσοχή διότι δεν ασχολούμαι με βίντεο κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ζήτημα της διάρκειας .

   Κάποια προβλήματα υπερθέρμανσης ανάγκασαν την Nikon να τις αποσύρει και έχουν αντικατασταθεί από τις en - el15a , b κλπ . Σε περίπτωση που έχει τέτοια η μηχανή σας και χρειαστεί αντικατάσταση η λύση σας είναι μια από το eBay και παραθέτω link για να μην ψάχνετε . 

   https://www.ebay.com/itm/333350692208

   Για το CX format το μέγεθος του αισθητήρα δλδ , υπάρχει μεγάλη ιστορία πίσω του , την οποία αξίζει να γνωρίζετε και για τον λόγο αυτό σας δίνω ένα άρθρο ( review ) της 1 v1 , το οποίο έχει και την χρήση ενός μίνι user manual . Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι το crop του αισθητήρα , το οποίο είναι 2.7 κι' αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ο κιτ φακός 10 - 30 στην ουσία είναι ένας 10 επί 2.7 ίσον 27 στο κατώτερο άκρο του , ενώ στο ανώτερο είναι 30 επί 2.7 ίσον 81 . Στην ουσία δλδ ο κιτ φακός είναι ένας 27 - 81 . Ομοίως αν δουλέψετε με άλλους φακούς πχ έναν πενηντάρη 1.8 D της Nikon ( με ανταπτορα ) θα έχετε έναν 50 επί 2.7 ίσον 135 . Ένας 135αρης λοιπόν , κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον .

   https://www.imaging-resource.com/PRODS/NIKONV1/NIKONV1A.HTM. Μην ξεχνάτε πως , άσχετα με το μοντέλο , η σειρά της Nikon 1 , έχει όμοια τεχνικά χαρακτηριστικά . 

   Για τα μεγαπιξελ ανάλυσης του αισθητήρα , κάτι το οποίο δεν μου κάνει ούτε κρύο , ούτε ζέστη , έχετε 10 κόμμα κάτι όλα κι' όλα . Αυτό που μου κάνει λίγο κρύο είναι το μέγεθος του αισθητήρα , όχι η ανάλυση του .

   Προβλήματα εμφανίστηκαν στον 10 - 30 κιτ φακό , όπως και σε άλλες φίρμες βέβαια , όπου μάλλον ( λέω μάλλον ) η εύκαμπτη ταινία μέσα του παρέδιδε πνεύμα με τα γνωστά αποτελέσματα διακοπής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ φακού και σώματος , την μαύρη οθόνη στην πίσω πλευρά κλπ .

  Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις στο eBay , όπου θα βρείτε refurbished φακούς ( εκείνοι λένε πως είναι από δεύτερο χέρι ) , σε όλα τα χρώματα και με κόστος γύρω στα 35 ευρώ θα έχετε έναν ίδιο . Ευνόητο είναι πως δεν υπάρχει εγγύηση και τον αγοράζετε με την ευχή να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται . Προσοχή δεν είναι VR φακοί , σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς VR . Παραθέτω σύνδεσμο σε περίπτωση που χρειαστείτε έναν τέτοιο . Προσοχή , αν ψάξετε προτιμηστε κάποιον προμηθευτή από Hong Cong , διότι θα έρθει πιο γρήγορα , όπως επίσης να έχετε υπόψη σας πως οι τιμές έχουν την τάση να ανεβαίνουν . Όσο για τα χρώματα , εύκολα θα βρείτε και μαύρο . 

   https://www.ebay.co.uk/itm/Red-Zoom-Lens-for-Nikon-1-NIKKOR-10-30-10-30mm-f-3-5-5-6-VR-J1-J2-J3-J4-V1-V2/263794559663?hash=item3d6b618aaf:g:O98AAOSwpdBbPD45

   Παραδόξως , οι τιμές σε παραφερναλια που αφορούν το σύστημα , κρατιούνται ψηλά , παρόλο που αυτό είναι πεθαμένο ουσιαστικά . Όμως δεν παύει να είναι μια μιρορλες με ότι αυτό συνεπάγεται στην χρήση του συστήματος με ετερόκλητους φακούς άλλων κατασκευαστών η αν προτιμάτε legacy φακούς . Αν δεν φοβάστε να δουλέψετε απολύτως χειροκίνητα , τότε έχετε δυνατότητες πέραν του κανονικού , αφού στο CX format η flange distance είναι από χέρι στα 17mm . Ευτυχώς κυκλοφορούν ανταπτορες για όλα σχεδόν τα mount φακών , οπότε ο συνδυασμός μιας τέτοιας μηχανής ( σώματος ) με παλιότερους η και νεότερους φακούς άλλων εταιριών , αλλά και της ίδιας της Nikon είναι παραπάνω από ικανοποιητικός . Να θυμάστε πως εξαιτίας του CX format μπορείτε να ανεβείτε ιδιαίτερα ψηλά σε εστιακές αποστάσεις , αν σας ενδιαφέρει η χρήση τηλεφακων . Παράδειγμα , ένας απλός 70 - 210 θα μετατραπεί σε έναν 189 - 567 η ακόμη καλύτερα σε έναν 200 - 600 χοντρικά , κάτι καθόλου ευκαταφρόνητο αρχικά και λέω αρχικά αφού υπάρχουν περιορισμοί γνωστοί . Ένας τρίποδας η ένα μονοποδο δεν θα βλάψει και θα έλεγα μάλλον μονοποδο εκτός και βρείτε φακό με κολάρο , αφού το σώμα της μηχανής είναι ανίκανο να ισορροπήσει τέτοιο βάρος και όγκο .

  Κυκλοφόρησε φυσικά ένας γνήσιος ανταπτορας από την Nikon , ο FT - 1 και ο οποίος δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν όλοι οι φακοί της εταιρείας , με πλήρη ηλεκτρονική επικοινωνία , όμως το κόστος παραμένει υψηλό , γύρω στα 200 και κάτι ευρώ και η χρήση του θα έχει νόημα για κάποιον που δουλεύει και με άλλες μηχανές της εταιρείας , οπότε έχει ήδη φακούς κλπ . Οι υπόλοιπες λύσεις σε ανταπτορες είναι της κατηγορίας των 5 έως 10 ευρώ . Παραθέτω ένα κλασσικό δείγμα για συνδυαστική χρήση με φακούς m42 .

    https://www.ebay.co.uk/itm/M42-screw-mount-lens-to-Nikon-1-mount-J1-J2-V1-V2-interchangeable-camera-adapter/110827253090?hash=item19cdd1ad62:g:AHMAAOxyPLpRc-dM

  Όσο για το σώμα , ένα καλό χαρακτηριστικό είναι η ευκολία στο κράτημα ακόμη και παρά την απουσία hand grip . Τουλάχιστον το shutter button βρίσκεται σε πολύ βολική θέση για χρήση με το ένα χέρι . Αυτό που δεν είναι σε καθόλου βολική θέση , είναι το στρογγυλό dial στην πλάτη του σώματος και το οποίο είναι υπεύθυνο για την διόρθωση της έκθεσης . Το γυρίζετε ώστε να εξισορροπήσετε την έκθεση , αφού πάρετε φωτομέτρηση , όμως έχοντας το μάτι σας στο εικονοσκοπιο άρα και το πρόσωπο σας κολλημένο στην πλάτη , εκείνο πέφτει ακριβώς στην θέση που βρίσκεται η μύτη σας , με αποτέλεσμα να γυρίζετε την μύτη σας , αντί για αυτό ......... 😂😂😂 . Εννοείται πως ο χώρος στην πλάτη του σώματος δεν έχει το μέγεθος μιας DSLR και τα πράγματα είναι αρκουντως στριμωγμένα , ώστε να λειτουργήσουν με την ίδια μηχανιστική . 

   Σημειώστε πως το mode dial στην πλάτη , λίγο πάνω και δεξιά , αυτό που αλλάζει από full auto σε full manual λειτουργία κλπ , περιστρέφεται ιδιαίτερα εύκολα η τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην δική μου μηχανή . Αποτέλεσμα , βγάζοντας την μηχανή από τσάντα , είναι εύκολο να βρεθείτε να τραβάτε σε άλλη λειτουργία από αυτήν που την είχατε αφήσει την τελευταία φορά . Τραβάτε δλδ σε manual και εκ των υστέρων ανακαλύπτετε πως δουλεύετε σε full auto , αφού δεν προσέξατε ότι το dial γύρισε άθελά σας .

    Γνωστή τεχνική λεπτομέρεια πως το σύστημα δεν διαθέτει ούτε image stabilization αλλά ούτε και focus peaking , πράγματα εκ των ουκ άνευ σε σημερινά μιρορλες συστήματα . Όπως επίσης δεν υπάρχει image stabilization. ούτε στους φακούς που το αφορούν ( διορθώνω , υπάρχουν VR φακοί ) . Για την απουσία του image stabilization εν γένει δεν μου λέει τίποτα , αν και έχω ζήσει και με τέτοιο . Η κατασκευή προορίζεται για λήψεις σε κοντινές αποστάσεις , αστικό περιβάλλον κλπ και ένα κάπως σταθερό χέρι , ακόμη και το να ακουμπήσει κανείς με τον ώμο του σε μία κολώνα ας πούμε , μπορεί να αποτελέσει μία λύση . Για μακρύτερες λήψεις , έτσι κι' αλλιώς η χρήση τρίποδα είναι επιβεβλημένη , οπότε και εκεί τα πράγματα απλοποιουνται . 

   Για την έλλειψη του focus peaking τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά . Έχω ζήσει με τα focus peaking βοηθήματα σε Canon αλλά και Olympus , έχοντας να πω τα καλύτερα λόγια για την Canon . Η σημασία του βοηθήματος έχει να κάνει με την συνδυαστική χρήση μιας μιρορλες με φακούς παλαιότερων ετών , όπου η εστίαση θα γίνει κατ' ανάγκη απολύτως χειροκίνητα . Αυτή η λειτουργία αφήνει κάποια κενά , ειδικά όταν πάει κάποιος να εστιάσει είτε βλέποντας από την οθόνη στην πλάτη είτε μέσα από εικονοσκοπιο . Εδώ η λύση του focus peaking δίνει ξεκάθαρα το περίγραμμα του σημείου που θέλετε να εστιάσετε , με αρκετή ευκρίνεια αλλά και ένταση στην Canon , οπότε ακόμη και για μένα που φοράω γυαλιά μου λύνει τα χέρια . Και στην Canon αλλά και σε άλλες εταιρείες το περίγραμμα αλλάζει χρώματα κατ' επιθυμία σας , ώστε να δείτε ποιο σας βολεύει καλύτερα . 

  Ερχόμαστε λοιπόν στην Nikon όπου αυτό απουσιάζει πλήρως , μάλιστα όταν ξεκίνησα να δουλεύω δεν είχα πάρα μόνον έναν πενηντάρη με ανταπτορα απλό . Το ευτύχημα βρίσκεται στο γεγονός πως η εστίαση δούλεψε τόσο καλά , έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση της εστίασης είτε βλέποντας από την πλάτη αλλά και μέσα από το εικονοσκοπιο . Κανένα πρόβλημα απολύτως να εστιάσετε χειροκίνητα χωρίς focus peaking κάτι όχι τόσο εύκολο σε άλλη μιρορλες .

   Για το σύστημα της αυτόματης εστίασης στα ελληνικά autofocus , μόνον καλά λόγια υπάρχουν , αφού είναι σβέλτο στα επίπεδα που περιμένει κανείς από μια Nikon . Δεν υπόσχομαι τίποτε για χρήση σε πολύ γρήγορα κινούμενα πράγματα , οπότε πρέπει να το ψάξετε μόνοι σας . Πάντως σε ταχύτητα απόκρισης είναι ικανοποιητικοτατο . Συνήθως δουλεύω με εστίαση μονού σημείου , αφού το af - c το οποίο υπάρχει δεν με βολεύει ιδιαίτερα .

   Απ' όσο γνωρίζω το μενού της , το interface του μενού δλδ , δεν είναι δύσκολο στην χρήση , δεν υπάρχουν χρώματα και αρώματα , τα οποία λίγο ενδιαφέρουν και παρόλο που δεν υπάρχουν και πολλά εξωτερικά χειριστήρια ( κανένα μπροστά ) δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνει κανείς τόσο συχνά εκεί μέσα . Κάποιος που έχει κάνει κάποιες αρχικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις του , όπως για παράδειγμα ότι τραβάει συνδυαστικά σε raw + JPEG η θέλει το ISO στο auto , τα επιλέγει σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την είσοδο στο μενού . Το μόνο που ίσως χρειαστεί , είναι η εναλλαγή μεταξύ μηχανικού η ηλεκτρονικού κλείστρου , όπου σε full auto mode υπάρχει δυνατότητα αλλαγής από το εξωτερικό κουμπί στην πίσω πλευρά , αυτό που μοιάζει με λεβιεδακι , όμως αυτή η δυνατότητα χάνεται σε full manual mode , αφού το ίδιο κουμπί πλέον αναλαμβάνει την λειτουργία αλλαγής διαφράγματος . 

  Δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα , αν κάποιες λειτουργίες μπορούν να ανατεθούν σε διαφορετικά κουμπιά στην πίσω πλευρά , είναι ζήτημα για ψάξιμο .

   Κάποιες δοκιμές που έγιναν με φακούς C mount , τους γνωστούς από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης , δεν άφησαν κάτι ιδιαίτερο σε αποτέλεσμα και δεν βλέπω λόγο ώστε να ασχοληθεί κάποιος περισσότερο , πέρα βέβαια από την φθηνια στην αγορά τους , όπου με 20 ευρώ έχετε έναν 35αρη manual και μέχρις εκεί . Ο ένας φακός φαίνεται στην εικόνα που έχω παραθέσει . Προτιμώ την λύση ενός 50 f 1.8 σειράς D , όπου με έναν φθηνό ανταπτορα έχετε μια ικανοποιητική λύση . Ανταπτορες από F mount σε 1 mount τους βρίσκετε εύκολα και φθηνά στο eBay και για την ώρα δεν έχουν κυκλοφορήσει από δεύτερους κατασκευαστές λύσεις με ηλεκτρονική επικοινωνία , με κάποιο έστω παραπάνω κόστος . Παραθέτω κάποιο τυχαίο δείγμα συν μία λεπτομέρεια σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε έναν τέτοιο . Για να κουμπώσει στο σώμα , θα χρειαστεί να περιστραφεί έως και δύο φορές , οπότε αν πάτε να τον ξεκουμπωσετε από το σώμα , μην τρομάξετε και νομίζετε ότι δεν βγαίνει η κάτι πήγε στραβά . Γυρίστε ακόμη μια φορά .

   https://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-F-mount-AI-lens-to-Nikon-1-mount-J1-J2-V1-interchangeable-camera-adapter/150761047336?hash=item231a0f0528:g:lS4AAOSwOdpX0nun

  Για περισσότερες λύσεις σε φακούς , υπάρχουν αυτοί που είναι φτιαγμένοι γι' αυτό εξ αρχής , όπως ένας σκέτος 10αρης , ένας 18 κόμμα κάτι κλπ , όμως λίγο πολύ τα εστιακά τους μήκη καλύπτονται ήδη από τον κιτ 10 - 30 έστω και με κόστος στην φωτεινότητα . Αυτός που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ο τηλεφακός 30 - 110 , κάτι σαν το συνολακι των 18 - 55 και 55 - 200 στις DSLR . Οι τιμές δεν είναι εξωφρενικές , δεν είναι όμως και φθηνές αφού όπως είπαμε παρόλο που το σύστημα έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά από την εταιρεία , οι τιμές καλά κρατούν . 

   Σε ένα τέτοιο σενάριο , υπάρχουν λύσεις όπως να αγοράσετε μια ολόκληρη μηχανή μέσω eBay , στα ίδια χρήματα σχεδόν με τον 30 - 110 συν τον κιτ φακό , όπου θα έχετε και μια μηχανή ολόκληρη επιπλέον συν έναν φακό ακόμη . Ακόμη μπορεί να λειτουργήσει άνετα ένας 55 - 200 με χρήση απλού ανταπτορα , όπου με ένα κόστος γύρω στα 100 ευρώ να σας δώσει έναν τηλεφακό που θα ξεκινάει από 200 περίπου και θα καταλήγει σε παραλίγο 600 , αρκεί να είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε απολύτως χειροκίνητα . Αλλιώς βάζετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη και αγοράζετε τον 30 - 110 και με VR .

    Για το ηλεκτρονικό κλείστρο , η ταχύτητα φτάνει αισίως το 1/16.000 κι' αυτό με την σειρά του θα βοηθήσει πολύ σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε αρκετά φωτεινούς manual φακούς . Σε τέτοιες περιπτώσεις , αυτό που σας απομένει σαν ρύθμιση στο σώμα , είναι μόνον η ταχύτητα , αφού η εστίαση και το διάφραγμα βρίσκονται αποκλειστικά στον φακό . Αν λοιπόν είχατε ένα σώμα με μέγιστο όριο ταχύτητας ( όπως συμβαίνει ) το 1/4000 θα ήταν λίγο για να διορθώσετε την έκθεση . Εδώ έχετε 1/16.000 κάτι παραπάνω από αρκετό . 

   Αν χρειαστείτε μπιχλιμπιδια όπως lens hood για τον 10 - 30 , η JJC γνωστή εταιρεία σε after market αξεσουάρ , κυκλοφορεί τέτοιο αντί του γνήσιου HB - N101 με κόστος κάπου στο 5ευρο .

  https://www.ebay.co.uk/itm/JJC-Lens-Hood-Shade-For-Nikon-1-Nikkor-10-30mm-f-3-5-5-6-VR-Lens-Replace-HB-N101/251824227246?hash=item3aa1e4c3ae:g:QlkAAOSw-dBTvPzi

   Δεν γνωρίζω αν η κάρτα μνήμης διαβάζεται άμεσα αν συνδέσετε απ' ευθείας την μηχανή σε υπολογιστή , ούτε και το έχω δοκιμάσει , ώστε να μεταφέρετε εικόνες που έχετε τραβήξει και να τις κρατήσετε σαν αντίγραφο . Αν ακολουθεί τον δρόμο των άλλων Nikon , τότε μια τέτοια σύνδεση δεν θα βλέπει το σώμα σαν ξεχωριστή κάρτα . Αυτό που με βολεύει ιδιαίτερα κι' έτσι λειτουργώ , είναι να βγάζω την κάρτα , να την τοποθετώ σε αναγνώστη καρτών συν ένα καλώδιο OTG με κατάλληλη απόληξη για την αντίστοιχη υποδοχή στο τηλέφωνο , οπότε βλέπω απευθείας τις εικόνες , μεταφέρω όσες χρειάζομαι και με τον αναγνώστη καρτών , κάνω το ίδιο για την τελική τους μεταφορά σε εξωτερικό σκληρό μέσω του υπολογιστή ώστε να αδειάσω την κάρτα . Σε περιβάλλον Android , βλέπετε δύο ειδών αρχεία , αν τραβάτε συνδυαστικά σε raw + JPEG , τα raw θα ανοίξουν μέσω του Lightroom , αν το έχετε εγκατεστημένο στην συσκευή σας . Δεν έχω ψάξει το θέμα της ταχύτητας ανάγνωσης του σώματος , ώστε να δω έως τι κάρτες μπορεί να υποστηρίξει . Συνήθως μια SanDisk 16αρα η 32αρα είναι για μένα αρκετή σε ultra τύπο , ακόμη καλύτερα 32αρα αν δουλεύετε τραβώντας raw + JPEG , αφού τα αρχεία που δημιουργούνται σε raw format είναι μεγαλουτσικα . Αν τραβάτε και βίντεο , τότε μια 64αρα είναι μάλλον η ενδεδειγμένη , ίσως μαζί με ψάξιμο για λίγο πιο γρήγορη σε ταχύτητα εγγραφής , ανάγνωσης , μεταφοράς κλπ . 

  

 

   

   

 

   

   

sketch-1587401292649.jpg

sketch-1587375844706.jpg

IMG_20200420_121608_757.jpg

Επεξ/σία από babisskg
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 20/4/2020 στις 8:27 ΜΜ, babisskg είπε

    Αφού λοιπόν βρέθηκαν κι' άλλοι χρήστες του πάλαι πότε συστήματος 1 της Nikon , στα ελληνικά CX format η 1 mount η Nikon 1 ας δούμε κάποια πράγματα από την μέχρι τώρα συμβίωση μαζί του . Οι λάτρεις της τελευταίας μόδας στην τεχνολογία θα μείνουν στα κρύα του λουτρού .

   Κυρίως αφορούν την 1 v1 , η οποία έχει εικονοσκοπιο , αφού δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα , θα ζούσα χωρίς τέτοιο , όμως χάριν του 1 mount του φακού αφορά και τις όμοιες 1 j1 , s1 , j5 κοκ .

  Ξεκινάμε με την μπαταρία , δεν φοράνε όλες την ίδια , όμως η 1 v1 φοράει την en - el15 , την οποία φοράνε πολλά μεγαλύτερα μοντέλα της Nikon σαν την D810 και η οποία με 1900mAh έχει αξιοθαύμαστη διάρκεια . Όμως προσοχή διότι δεν ασχολούμαι με βίντεο κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ζήτημα της διάρκειας .

   Κάποια προβλήματα υπερθέρμανσης ανάγκασαν την Nikon να τις αποσύρει και έχουν αντικατασταθεί από τις en - el15a , b κλπ . Σε περίπτωση που έχει τέτοια η μηχανή σας και χρειαστεί αντικατάσταση η λύση σας είναι μια από το eBay και παραθέτω link για να μην ψάχνετε . 

   https://www.ebay.com/itm/333350692208

   Για το CX format το μέγεθος του αισθητήρα δλδ , υπάρχει μεγάλη ιστορία πίσω του , την οποία αξίζει να γνωρίζετε και για τον λόγο αυτό σας δίνω ένα άρθρο ( review ) της 1 v1 , το οποίο έχει και την χρήση ενός μίνι user manual . Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι το crop του αισθητήρα , το οποίο είναι 2.7 κι' αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ο κιτ φακός 10 - 30 στην ουσία είναι ένας 10 επί 2.7 ίσον 27 στο κατώτερο άκρο του , ενώ στο ανώτερο είναι 30 επί 2.7 ίσον 81 . Στην ουσία δλδ ο κιτ φακός είναι ένας 27 - 81 . Ομοίως αν δουλέψετε με άλλους φακούς πχ έναν πενηντάρη 1.8 D της Nikon ( με ανταπτορα ) θα έχετε έναν 50 επί 2.7 ίσον 135 . Ένας 135αρης λοιπόν , κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον .

   https://www.imaging-resource.com/PRODS/NIKONV1/NIKONV1A.HTM. Μην ξεχνάτε πως , άσχετα με το μοντέλο , η σειρά της Nikon 1 , έχει όμοια τεχνικά χαρακτηριστικά . 

   Για τα μεγαπιξελ ανάλυσης του αισθητήρα , κάτι το οποίο δεν μου κάνει ούτε κρύο , ούτε ζέστη , έχετε 10 κόμμα κάτι όλα κι' όλα . Αυτό που μου κάνει λίγο κρύο είναι το μέγεθος του αισθητήρα , όχι η ανάλυση του .

   Προβλήματα εμφανίστηκαν στον 10 - 30 κιτ φακό , όπως και σε άλλες φίρμες βέβαια , όπου μάλλον ( λέω μάλλον ) η εύκαμπτη ταινία μέσα του παρέδιδε πνεύμα με τα γνωστά αποτελέσματα διακοπής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ φακού και σώματος , την μαύρη οθόνη στην πίσω πλευρά κλπ .

  Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις στο eBay , όπου θα βρείτε refurbished φακούς ( εκείνοι λένε πως είναι από δεύτερο χέρι ) , σε όλα τα χρώματα και με κόστος γύρω στα 35 ευρώ θα έχετε έναν ίδιο . Ευνόητο είναι πως δεν υπάρχει εγγύηση και τον αγοράζετε με την ευχή να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται . Προσοχή δεν είναι VR φακοί , σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς VR . Παραθέτω σύνδεσμο σε περίπτωση που χρειαστείτε έναν τέτοιο . Προσοχή , αν ψάξετε προτιμηστε κάποιον προμηθευτή από Hong Cong , διότι θα έρθει πιο γρήγορα , όπως επίσης να έχετε υπόψη σας πως οι τιμές έχουν την τάση να ανεβαίνουν . Όσο για τα χρώματα , εύκολα θα βρείτε και μαύρο . 

   https://www.ebay.co.uk/itm/Red-Zoom-Lens-for-Nikon-1-NIKKOR-10-30-10-30mm-f-3-5-5-6-VR-J1-J2-J3-J4-V1-V2/263794559663?hash=item3d6b618aaf:g:O98AAOSwpdBbPD45

   Παραδόξως , οι τιμές σε παραφερναλια που αφορούν το σύστημα , κρατιούνται ψηλά , παρόλο που αυτό είναι πεθαμένο ουσιαστικά . Όμως δεν παύει να είναι μια μιρορλες με ότι αυτό συνεπάγεται στην χρήση του συστήματος με ετερόκλητους φακούς άλλων κατασκευαστών η αν προτιμάτε legacy φακούς . Αν δεν φοβάστε να δουλέψετε απολύτως χειροκίνητα , τότε έχετε δυνατότητες πέραν του κανονικού , αφού στο CX format η flange distance είναι από χέρι στα 17mm . Ευτυχώς κυκλοφορούν ανταπτορες για όλα σχεδόν τα mount φακών , οπότε ο συνδυασμός μιας τέτοιας μηχανής ( σώματος ) με παλιότερους η και νεότερους φακούς άλλων εταιριών , αλλά και της ίδιας της Nikon είναι παραπάνω από ικανοποιητικός . Να θυμάστε πως εξαιτίας του CX format μπορείτε να ανεβείτε ιδιαίτερα ψηλά σε εστιακές αποστάσεις , αν σας ενδιαφέρει η χρήση τηλεφακων . Παράδειγμα , ένας απλός 70 - 210 θα μετατραπεί σε έναν 189 - 567 η ακόμη καλύτερα σε έναν 200 - 600 χοντρικά , κάτι καθόλου ευκαταφρόνητο αρχικά και λέω αρχικά αφού υπάρχουν περιορισμοί γνωστοί . Ένας τρίποδας η ένα μονοποδο δεν θα βλάψει και θα έλεγα μάλλον μονοποδο εκτός και βρείτε φακό με κολάρο , αφού το σώμα της μηχανής είναι ανίκανο να ισορροπήσει τέτοιο βάρος και όγκο .

  Κυκλοφόρησε φυσικά ένας γνήσιος ανταπτορας από την Nikon , ο FT - 1 και ο οποίος δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν όλοι οι φακοί της εταιρείας , με πλήρη ηλεκτρονική επικοινωνία , όμως το κόστος παραμένει υψηλό , γύρω στα 200 και κάτι ευρώ και η χρήση του θα έχει νόημα για κάποιον που δουλεύει και με άλλες μηχανές της εταιρείας , οπότε έχει ήδη φακούς κλπ . Οι υπόλοιπες λύσεις σε ανταπτορες είναι της κατηγορίας των 5 έως 10 ευρώ . Παραθέτω ένα κλασσικό δείγμα για συνδυαστική χρήση με φακούς m42 .

    https://www.ebay.co.uk/itm/M42-screw-mount-lens-to-Nikon-1-mount-J1-J2-V1-V2-interchangeable-camera-adapter/110827253090?hash=item19cdd1ad62:g:AHMAAOxyPLpRc-dM

  Όσο για το σώμα , ένα καλό χαρακτηριστικό είναι η ευκολία στο κράτημα ακόμη και παρά την απουσία hand grip . Τουλάχιστον το shutter button βρίσκεται σε πολύ βολική θέση για χρήση με το ένα χέρι . Αυτό που δεν είναι σε καθόλου βολική θέση , είναι το στρογγυλό dial στην πλάτη του σώματος και το οποίο είναι υπεύθυνο για την διόρθωση της έκθεσης . Το γυρίζετε ώστε να εξισορροπήσετε την έκθεση , αφού πάρετε φωτομέτρηση , όμως έχοντας το μάτι σας στο εικονοσκοπιο άρα και το πρόσωπο σας κολλημένο στην πλάτη , εκείνο πέφτει ακριβώς στην θέση που βρίσκεται η μύτη σας , με αποτέλεσμα να γυρίζετε την μύτη σας , αντί για αυτό ......... 😂😂😂 . Εννοείται πως ο χώρος στην πλάτη του σώματος δεν έχει το μέγεθος μιας DSLR και τα πράγματα είναι αρκουντως στριμωγμένα , ώστε να λειτουργήσουν με την ίδια μηχανιστική . 

   Σημειώστε πως το mode dial στην πλάτη , λίγο πάνω και δεξιά , αυτό που αλλάζει από full auto σε full manual λειτουργία κλπ , περιστρέφεται ιδιαίτερα εύκολα η τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην δική μου μηχανή . Αποτέλεσμα , βγάζοντας την μηχανή από τσάντα , είναι εύκολο να βρεθείτε να τραβάτε σε άλλη λειτουργία από αυτήν που την είχατε αφήσει την τελευταία φορά . Τραβάτε δλδ σε manual και εκ των υστέρων ανακαλύπτετε πως δουλεύετε σε full auto , αφού δεν προσέξατε ότι το dial γύρισε άθελά σας .

    Γνωστή τεχνική λεπτομέρεια πως το σύστημα δεν διαθέτει ούτε image stabilization αλλά ούτε και focus peaking , πράγματα εκ των ουκ άνευ σε σημερινά μιρορλες συστήματα . Όπως επίσης δεν υπάρχει image stabilization. ούτε στους φακούς που το αφορούν ( διορθώνω , υπάρχουν VR φακοί ) . Για την απουσία του image stabilization εν γένει δεν μου λέει τίποτα , αν και έχω ζήσει και με τέτοιο . Η κατασκευή προορίζεται για λήψεις σε κοντινές αποστάσεις , αστικό περιβάλλον κλπ και ένα κάπως σταθερό χέρι , ακόμη και το να ακουμπήσει κανείς με τον ώμο του σε μία κολώνα ας πούμε , μπορεί να αποτελέσει μία λύση . Για μακρύτερες λήψεις , έτσι κι' αλλιώς η χρήση τρίποδα είναι επιβεβλημένη , οπότε και εκεί τα πράγματα απλοποιουνται . 

   Για την έλλειψη του focus peaking τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά . Έχω ζήσει με τα focus peaking βοηθήματα σε Canon αλλά και Olympus , έχοντας να πω τα καλύτερα λόγια για την Canon . Η σημασία του βοηθήματος έχει να κάνει με την συνδυαστική χρήση μιας μιρορλες με φακούς παλαιότερων ετών , όπου η εστίαση θα γίνει κατ' ανάγκη απολύτως χειροκίνητα . Αυτή η λειτουργία αφήνει κάποια κενά , ειδικά όταν πάει κάποιος να εστιάσει είτε βλέποντας από την οθόνη στην πλάτη είτε μέσα από εικονοσκοπιο . Εδώ η λύση του focus peaking δίνει ξεκάθαρα το περίγραμμα του σημείου που θέλετε να εστιάσετε , με αρκετή ευκρίνεια αλλά και ένταση στην Canon , οπότε ακόμη και για μένα που φοράω γυαλιά μου λύνει τα χέρια . Και στην Canon αλλά και σε άλλες εταιρείες το περίγραμμα αλλάζει χρώματα κατ' επιθυμία σας , ώστε να δείτε ποιο σας βολεύει καλύτερα . 

  Ερχόμαστε λοιπόν στην Nikon όπου αυτό απουσιάζει πλήρως , μάλιστα όταν ξεκίνησα να δουλεύω δεν είχα πάρα μόνον έναν πενηντάρη με ανταπτορα απλό . Το ευτύχημα βρίσκεται στο γεγονός πως η εστίαση δούλεψε τόσο καλά , έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση της εστίασης είτε βλέποντας από την πλάτη αλλά και μέσα από το εικονοσκοπιο . Κανένα πρόβλημα απολύτως να εστιάσετε χειροκίνητα χωρίς focus peaking κάτι όχι τόσο εύκολο σε άλλη μιρορλες .

   Για το σύστημα της αυτόματης εστίασης στα ελληνικά autofocus , μόνον καλά λόγια υπάρχουν , αφού είναι σβέλτο στα επίπεδα που περιμένει κανείς από μια Nikon . Δεν υπόσχομαι τίποτε για χρήση σε πολύ γρήγορα κινούμενα πράγματα , οπότε πρέπει να το ψάξετε μόνοι σας . Πάντως σε ταχύτητα απόκρισης είναι ικανοποιητικοτατο . Συνήθως δουλεύω με εστίαση μονού σημείου , αφού το af - c το οποίο υπάρχει δεν με βολεύει ιδιαίτερα .

   Απ' όσο γνωρίζω το μενού της , το interface του μενού δλδ , δεν είναι δύσκολο στην χρήση , δεν υπάρχουν χρώματα και αρώματα , τα οποία λίγο ενδιαφέρουν και παρόλο που δεν υπάρχουν και πολλά εξωτερικά χειριστήρια ( κανένα μπροστά ) δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνει κανείς τόσο συχνά εκεί μέσα . Κάποιος που έχει κάνει κάποιες αρχικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις του , όπως για παράδειγμα ότι τραβάει συνδυαστικά σε raw + JPEG η θέλει το ISO στο auto , τα επιλέγει σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την είσοδο στο μενού . Το μόνο που ίσως χρειαστεί , είναι η εναλλαγή μεταξύ μηχανικού η ηλεκτρονικού κλείστρου , όπου σε full auto mode υπάρχει δυνατότητα αλλαγής από το εξωτερικό κουμπί στην πίσω πλευρά , αυτό που μοιάζει με λεβιεδακι , όμως αυτή η δυνατότητα χάνεται σε full manual mode , αφού το ίδιο κουμπί πλέον αναλαμβάνει την λειτουργία αλλαγής διαφράγματος . 

  Δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα , αν κάποιες λειτουργίες μπορούν να ανατεθούν σε διαφορετικά κουμπιά στην πίσω πλευρά , είναι ζήτημα για ψάξιμο .

   Κάποιες δοκιμές που έγιναν με φακούς C mount , τους γνωστούς από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης , δεν άφησαν κάτι ιδιαίτερο σε αποτέλεσμα και δεν βλέπω λόγο ώστε να ασχοληθεί κάποιος περισσότερο , πέρα βέβαια από την φθηνια στην αγορά τους , όπου με 20 ευρώ έχετε έναν 35αρη manual και μέχρις εκεί . Ο ένας φακός φαίνεται στην εικόνα που έχω παραθέσει . Προτιμώ την λύση ενός 50 f 1.8 σειράς D , όπου με έναν φθηνό ανταπτορα έχετε μια ικανοποιητική λύση . Ανταπτορες από F mount σε 1 mount τους βρίσκετε εύκολα και φθηνά στο eBay και για την ώρα δεν έχουν κυκλοφορήσει από δεύτερους κατασκευαστές λύσεις με ηλεκτρονική επικοινωνία , με κάποιο έστω παραπάνω κόστος . Παραθέτω κάποιο τυχαίο δείγμα συν μία λεπτομέρεια σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε έναν τέτοιο . Για να κουμπώσει στο σώμα , θα χρειαστεί να περιστραφεί έως και δύο φορές , οπότε αν πάτε να τον ξεκουμπωσετε από το σώμα , μην τρομάξετε και νομίζετε ότι δεν βγαίνει η κάτι πήγε στραβά . Γυρίστε ακόμη μια φορά .

   https://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-F-mount-AI-lens-to-Nikon-1-mount-J1-J2-V1-interchangeable-camera-adapter/150761047336?hash=item231a0f0528:g:lS4AAOSwOdpX0nun

  Για περισσότερες λύσεις σε φακούς , υπάρχουν αυτοί που είναι φτιαγμένοι γι' αυτό εξ αρχής , όπως ένας σκέτος 10αρης , ένας 18 κόμμα κάτι κλπ , όμως λίγο πολύ τα εστιακά τους μήκη καλύπτονται ήδη από τον κιτ 10 - 30 έστω και με κόστος στην φωτεινότητα . Αυτός που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ο τηλεφακός 30 - 110 , κάτι σαν το συνολακι των 18 - 55 και 55 - 200 στις DSLR . Οι τιμές δεν είναι εξωφρενικές , δεν είναι όμως και φθηνές αφού όπως είπαμε παρόλο που το σύστημα έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά από την εταιρεία , οι τιμές καλά κρατούν . 

   Σε ένα τέτοιο σενάριο , υπάρχουν λύσεις όπως να αγοράσετε μια ολόκληρη μηχανή μέσω eBay , στα ίδια χρήματα σχεδόν με τον 30 - 110 συν τον κιτ φακό , όπου θα έχετε και μια μηχανή ολόκληρη επιπλέον συν έναν φακό ακόμη . Ακόμη μπορεί να λειτουργήσει άνετα ένας 55 - 200 με χρήση απλού ανταπτορα , όπου με ένα κόστος γύρω στα 100 ευρώ να σας δώσει έναν τηλεφακό που θα ξεκινάει από 200 περίπου και θα καταλήγει σε παραλίγο 600 , αρκεί να είστε διατεθειμένοι να δουλέψετε απολύτως χειροκίνητα . Αλλιώς βάζετε το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη και αγοράζετε τον 30 - 110 και με VR .

    Για το ηλεκτρονικό κλείστρο , η ταχύτητα φτάνει αισίως το 1/16.000 κι' αυτό με την σειρά του θα βοηθήσει πολύ σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε αρκετά φωτεινούς manual φακούς . Σε τέτοιες περιπτώσεις , αυτό που σας απομένει σαν ρύθμιση στο σώμα , είναι μόνον η ταχύτητα , αφού η εστίαση και το διάφραγμα βρίσκονται αποκλειστικά στον φακό . Αν λοιπόν είχατε ένα σώμα με μέγιστο όριο ταχύτητας ( όπως συμβαίνει ) το 1/4000 θα ήταν λίγο για να διορθώσετε την έκθεση . Εδώ έχετε 1/16.000 κάτι παραπάνω από αρκετό . 

   Αν χρειαστείτε μπιχλιμπιδια όπως lens hood για τον 10 - 30 , η JJC γνωστή εταιρεία σε after market αξεσουάρ , κυκλοφορεί τέτοιο αντί του γνήσιου HB - N101 με κόστος κάπου στο 5ευρο .

  https://www.ebay.co.uk/itm/JJC-Lens-Hood-Shade-For-Nikon-1-Nikkor-10-30mm-f-3-5-5-6-VR-Lens-Replace-HB-N101/251824227246?hash=item3aa1e4c3ae:g:QlkAAOSw-dBTvPzi

   Δεν γνωρίζω αν η κάρτα μνήμης διαβάζεται άμεσα αν συνδέσετε απ' ευθείας την μηχανή σε υπολογιστή , ούτε και το έχω δοκιμάσει , ώστε να μεταφέρετε εικόνες που έχετε τραβήξει και να τις κρατήσετε σαν αντίγραφο . Αν ακολουθεί τον δρόμο των άλλων Nikon , τότε μια τέτοια σύνδεση δεν θα βλέπει το σώμα σαν ξεχωριστή κάρτα . Αυτό που με βολεύει ιδιαίτερα κι' έτσι λειτουργώ , είναι να βγάζω την κάρτα , να την τοποθετώ σε αναγνώστη καρτών συν ένα καλώδιο OTG με κατάλληλη απόληξη για την αντίστοιχη υποδοχή στο τηλέφωνο , οπότε βλέπω απευθείας τις εικόνες , μεταφέρω όσες χρειάζομαι και με τον αναγνώστη καρτών , κάνω το ίδιο για την τελική τους μεταφορά σε εξωτερικό σκληρό μέσω του υπολογιστή ώστε να αδειάσω την κάρτα . Σε περιβάλλον Android , βλέπετε δύο ειδών αρχεία , αν τραβάτε συνδυαστικά σε raw + JPEG , τα raw θα ανοίξουν μέσω του Lightroom , αν το έχετε εγκατεστημένο στην συσκευή σας . Δεν έχω ψάξει το θέμα της ταχύτητας ανάγνωσης του σώματος , ώστε να δω έως τι κάρτες μπορεί να υποστηρίξει . Συνήθως μια SanDisk 16αρα η 32αρα είναι για μένα αρκετή σε ultra τύπο , ακόμη καλύτερα 32αρα αν δουλεύετε τραβώντας raw + JPEG , αφού τα αρχεία που δημιουργούνται σε raw format είναι μεγαλουτσικα . Αν τραβάτε και βίντεο , τότε μια 64αρα είναι μάλλον η ενδεδειγμένη , ίσως μαζί με ψάξιμο για λίγο πιο γρήγορη σε ταχύτητα εγγραφής , ανάγνωσης , μεταφοράς κλπ . 

sketch-1587401292649.jpg

sketch-1587375844706.jpg

IMG_20200420_121608_757.jpg

    Και ο συνδυασμός με έναν 70 - 210 , φυσικά πρέπει να διαθέτει εξωτερικό δαχτυλίδι διαφράγματος κλπ , αφού δεν υπάρχει πλέον καμία ηλεκτρονική επικοινωνία με το σώμα , όπου εκεί το μόνο που μπορείτε να ρυθμίσετε είναι η ταχύτητα . 

   Για την ουσία του θέματος , θα έχετε πλέον έναν manual 200 - 600 πάρα λίγο .

  Μένει να δούμε έως ποιες εστιακές αποστάσεις μπορείτε να δουλέψετε χωρίς στήριξη σε κάτι , τρίποδα ας πούμε , όπως επίσης και να δούμε ποιες είναι πιο ωφέλιμες , αφού στο ανώτερο άκρο τα πράγματα δεν είναι τόσο τέλεια .

  

IMG_20200429_075627.jpg

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Έχω την J1 και την θεωρώ υπέροχη μηχανή για Street photography λόγω μεγέθους (σε σχέση με την απόδοση της.

Επίσης είναι πολύ καλή για φωτογραφισεις οικογένειας και παιδιών λόγω του εξαιρετικά γρήγορου AF της. Σε συνδιασμό με τον πολύ αξιολογο Nikon 1 18.5 f/1.8.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και για το σύστημα το 70-300 (190-810mm) με τον οποίο εκμεταλλευεσαι πλήρως και το γρήγορο AF της μηχανής. Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει βεβαια

Η J5 (αν και χωρις viewfinder) ήταν από την σειρά το μοντέλο στο οποίο υπήρξε ουσιαστική βελτίωση στον αισθητήρα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, SeNNinhA είπε

Έχω την J1 και την θεωρώ υπέροχη μηχανή για Street photography λόγω μεγέθους (σε σχέση με την απόδοση της.

Επίσης είναι πολύ καλή για φωτογραφισεις οικογένειας και παιδιών λόγω του εξαιρετικά γρήγορου AF της. Σε συνδιασμό με τον πολύ αξιολογο Nikon 1 18.5 f/1.8.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και για το σύστημα το 70-300 (190-810mm) με τον οποίο εκμεταλλευεσαι πλήρως και το γρήγορο AF της μηχανής. Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει βεβαια

Η J5 (αν και χωρις viewfinder) ήταν από την σειρά το μοντέλο στο οποίο υπήρξε ουσιαστική βελτίωση στον αισθητήρα.

     Ναι , είναι εκτός μόδας , κάτι που δεν με ενοχλεί στο ελάχιστο βέβαια , αγοράστηκε ως μέρος μιας απόπειρας διότι χρειάζομαι μια τουλάχιστον φιλματη οπωσδήποτε μαζί με μια DSLR και φυσικά μια mirrorless , κάτι που έπρεπε να εξυπηρετείται από κοινό χαρακτηριστικό κι' αυτό τελικά ήταν το F mount , όπου θα μπορούσε κάποιος να δουλεύει με όμοιους φακούς ( εκτός της V1 ) . Άλλα συστήματα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τέτοια χαρακτηριστικά κι' αυτό που πρόκειται να αντικατασταθεί μελλοντικά είναι το σώμα της DSLR . Η V1 αν επενδύσει κάποιος στον ανταπτορα μπορεί να δουλέψει με οτιδήποτε σε F mount . 

   Το autofocus είναι όντως Nikon όταν παίζει με δικούς της φακούς . Ίσως τσακωσω κάποια στιγμή τον σκέτο 10αρη .

   Πάντως έχω εντυπωσιαστεί από τον ξεκάθαρο τρόπο εστίασης και μάλιστα χωρίς βοήθημα focus peaking , είτε μέσα από το εικονοσκοπιο είτε από την οθόνη στην πλάτη . Δεν έψαξα σε βάθος πως το καταφέρνει , πάντως είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που εστιάζει και μιλάω για την συνδυαστική χρήση με ανταπτορα και φακό σε manual mode . Ακόμη και η EOS M10 που είχε πολύ προσεγμένο focus peaking , άφηνε κάποια κενά του είδους αν η εστίαση έχει επιτευχθεί η όχι .

Επεξ/σία από babisskg
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 25/5/2020 στις 2:17 ΜΜ, SeNNinhA είπε

Έχω την J1

εσυ μου την ειχες προτείνει οταν εψαχνα να φυγω απο το κινητο , ειχες βρει αγγελια και μου εδειξες με τον 18.5 .

να ξερεις αδελφε μου ποσες φορες σε εχω ευχαριστησει απο τοτε .

δεν εχω γνωσεις δεν εχω εικονες απο αλλες μηχανες ο ιδιος , ενα ξερω μονο , το πως βγαζει τους ανθρωπους αυτο το μαχανακι δεν υπαρχει !!!

παντα με τον 18.5 μιλαω .

μπορει να σηκωνομαι και να απομακρυνομαι , μπορει το αντιθετο , μπορει μερικες φορες να μη καταφερω να βγαλω το καδρο που θα ηθελα σαν να ειχα εναν zoom φακο , αλλα τιποτε δε με νοιάζει.

ποσες ποιοτικές αναμνησεις εχω ειδη απο αυτην !

το αγαπω οσο δεν εχω αγαπησει τιποτα που δεν εχει ψυχη μεχρι τωρα .     

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για μένα, τις Ν1 τις κουτσούρεψε η Nikon εξ'αρχής.

Μου αρέσει το φορματ, δεν έχω κανένα θέμα με το σένσορα και τη ποιότητα, αλλά δεν παίζουν φακοί και το γεγονός ότι δεν έχεις focus peaking ή pinch zoom/focus zoom/assistant ή κάποιο τρόπο να είσαι σίγουρος για το focus (τουλάχιστον στη παλιά που έχω εγώ) με άλλους φακούς, πάει χαράμι. Άσε που η αγορά του 1.8/18.5 είναι ουσιαστικά υποχρεωτική. Αυτό έπρεπε να έδιναν στο kit, όχι τον 3.5-5.6 και ας μην έχει VR.

Και τώρα που την παράτησαν θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν το firmware να μην έχεις αυτούς τους ηλίθιους περιορισμούς αλλά πού...

Φαντάσου, €50 από ebay μία j1 παρέα με C-mount φακούς του εικοσάρικου, με ένα 70ρι θα ήταν φανταστικό ξεκίνημα για να μάθει κανείς φωτογραφία. 

Επεξ/σία από Con_stantine
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Con_stantine είπε

Για μένα, τις Ν1 τις κουτσούρεψε η Nikon εξ'αρχής.

Μου αρέσει το φορματ, δεν έχω κανένα θέμα με το σένσορα και τη ποιότητα, αλλά δεν παίζουν φακοί και το γεγονός ότι δεν έχεις focus peaking ή pinch zoom/focus zoom/assistant ή κάποιο τρόπο να είσαι σίγουρος για το focus (τουλάχιστον στη παλιά που έχω εγώ) με άλλους φακούς, πάει χαράμι. Άσε που η αγορά του 1.8/18.5 είναι ουσιαστικά υποχρεωτική. Αυτό έπρεπε να έδιναν στο kit, όχι τον 3.5-5.6 και ας μην έχει VR.

Και τώρα που την παράτησαν θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν το firmware να μην έχεις αυτούς τους ηλίθιους περιορισμούς αλλά πού...

Φαντάσου, €50 από ebay μία j1 παρέα με C-mount φακούς του εικοσάρικου, με ένα 70ρι θα ήταν φανταστικό ξεκίνημα για να μάθει κανείς φωτογραφία. 

     Την έχω ήδη δοκιμάσει με φακούς C - mount , δεν λέω τίποτα ούτε προς το καλύτερο η το χειρότερο . Η δοκιμή είχε σύντομο χαρακτήρα και φυσικά θα επανέλθω . Στην μια από τις φωτογραφίες της μηχανής που έχω ανεβάσει φαίνεται ο ένας φακός με τον ανταπτορα δίπλα στην μηχανή . Όσο για το focus peaking και την απουσία του έχω ήδη δηλώσει τις εντυπώσεις μου .

    Δεν υπήρξε ζήτημα διαφορετικής ποιότητας στην εικόνα ανάμεσα σε έναν 35αρη και έναν 50αρη C - mount . Προτίμησα τον 35αρη ώστε να μην φύγουμε μακριά σύμφωνα με το 2.7 του αισθητήρα .

   Δεν αποκλείω να ρισκάρω έναν fisheye C - mount , παρόλο που οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα σε απίστευτο βαθμό , γύρω στο 60αρη ευρώ για έναν 8mm !

Επεξ/σία από babisskg
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...