sager Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά, επιθυμώ να βάλω εξωτερικό ατομικό λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι του διαμέρισματός μου. Έχω λάβει κάποιες προσφορές, αλλά παρατηρώ ότι κάθε εγκαταστάτης προτείνει τα δικά του. Για το λόγο αυτό και θα ήθελα να ρωτήσω, τι πρέπει να προσέξω: κατά την επιλογή του λέβητα φυσικού αερίου (συμπύκνωση, αντιστάθμιση, ενεργειακή απόδοση, βαθμός απόδοσης, προστασία από κρύο και βροχή σε μπαλκόνι με τέντα κλπ) κατά την εγκατάσταση του λέβητα φυσικού αερίου στην τοποθέτηση των σωλήνων από το κουτί της ΕΔΑ ΘΕΣ μέχρι το μπαλκόνι μου ? (τύπος σωλήνας, γυμνή σωλήνα ή είναι απαραίτητη η τοποθέτηση γυψοσανίδας ) σημειώνω ότι ο μοναδικός τρόπος που μου υπέδειξαν όλοι οι εγκαταστάτες είναι η σωλήνα να περάσει από την είσοδο της οικοδομής, να διατρέξει το κοινόχρηστο και να βγεί στην πίσω πλευρά της οικοδομής μέχρι το μπαλκόνι μου όπου θα μπει ο λέβητας. άλλοι μου είπαν ότι πρέπει να καλυφθούν με γυψοσανίδα και άλλοι ότι δεν χρειάζεται κάποια κάλυψη. στην τοποθέτηση των εξωτερικών σωλήνων (μόνωση, τοποθέτηση καναλιού, υλικό σωλήνας) στην τοποθέτηση των σωλήνων εσωτερικά στο σπίτι από το λέβητα μέχρι τις βάνες και από τις βάνες μέχρι το πατάρι του μπάνιου με το θερμοσίφωνο (υλικό σωλήνας, κάλυψη με πλαστικό ή γυψοσανίδα, είναι δυνατό να σκαφτεί ο τοίχος και τα πλακάκια και να περάσουν από κάτω) στην επιλογή του ψηφιακού θερμοστάτη (δυνατότητα απομακρυσμένης λειτουργίας) απαιτείται και αντικατάσταση των παλαιού τύπου σωμάτων με φέτες με νέα; παρατήρησα ότι για το ίδιο μηχάνημα baxi duo tec space+ άλλος εγκαταστάτης δίνει 2 και άλλος 5 χρόνια εγγύησης ποια εταιρία είναι καλή για το after sale service (επάρκεια ανταλλακτικών. ταχύτητα εξυπηρέτησης) μεταλλικό ερμάριο για την τοποθέτηση του λέβητα: άλλοι μου είπαν ότι επιτρέπεται και άλλοι ότι απαγορεύεται. μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον εγκαταστάτη στη Θεσσαλονίκη; μπορώ να συνδέσω το λέβητα στην υπάρχουσα σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα και χειρισμός αερίου και ηλιακού από τον ίδιο θερμοστάτη; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από sager
meletis_m Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 10 ώρες πριν, sager είπε Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά, επιθυμώ να βάλω εξωτερικό ατομικό λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι του διαμέρισματός μου. Έχω λάβει κάποιες προσφορές, αλλά παρατηρώ ότι κάθε εγκαταστάτης προτείνει τα δικά του. Για το λόγο αυτό και θα ήθελα να ρωτήσω, τι πρέπει να προσέξω: κατά την επιλογή του λέβητα φυσικού αερίου (συμπύκνωση, αντιστάθμιση, ενεργειακή απόδοση, βαθμός απόδοσης, προστασία από κρύο και βροχή σε μπαλκόνι με τέντα κλπ) κατά την εγκατάσταση του λέβητα φυσικού αερίου στην τοποθέτηση των σωλήνων από το κουτί της ΕΔΑ ΘΕΣ μέχρι το μπαλκόνι μου ? (τύπος σωλήνας, γυμνή σωλήνα ή είναι απαραίτητη η τοποθέτηση γυψοσανίδας ) σημειώνω ότι ο μοναδικός τρόπος που μου υπέδειξαν όλοι οι εγκαταστάτες είναι η σωλήνα να περάσει από την είσοδο της οικοδομής, να διατρέξει το κοινόχρηστο και να βγεί στην πίσω πλευρά της οικοδομής μέχρι το μπαλκόνι μου όπου θα μπει ο λέβητας. άλλοι μου είπαν ότι πρέπει να καλυφθούν με γυψοσανίδα και άλλοι ότι δεν χρειάζεται κάποια κάλυψη. στην τοποθέτηση των εξωτερικών σωλήνων (μόνωση, τοποθέτηση καναλιού, υλικό σωλήνας) στην τοποθέτηση των σωλήνων εσωτερικά στο σπίτι από το λέβητα μέχρι τις βάνες και από τις βάνες μέχρι το πατάρι του μπάνιου με το θερμοσίφωνο (υλικό σωλήνας, κάλυψη με πλαστικό ή γυψοσανίδα, είναι δυνατό να σκαφτεί ο τοίχος και τα πλακάκια και να περάσουν από κάτω) στην επιλογή του ψηφιακού θερμοστάτη (δυνατότητα απομακρυσμένης λειτουργίας) απαιτείται και αντικατάσταση των παλαιού τύπου σωμάτων με φέτες με νέα; παρατήρησα ότι για το ίδιο μηχάνημα baxi duo tec space+ άλλος εγκαταστάτης δίνει 2 και άλλος 5 χρόνια εγγύησης ποια εταιρία είναι καλή για το after sale service (επάρκεια ανταλλακτικών. ταχύτητα εξυπηρέτησης) μεταλλικό ερμάριο για την τοποθέτηση του λέβητα: άλλοι μου είπαν ότι επιτρέπεται και άλλοι ότι απαγορεύεται. μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον εγκαταστάτη στη Θεσσαλονίκη; μπορώ να συνδέσω το λέβητα στην υπάρχουσα σύνδεση ηλιακού θερμοσίφωνα και χειρισμός αερίου και ηλιακού από τον ίδιο θερμοστάτη; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Ξεκινάμε απο το βασικό ,μελέτη στο σπίτι έχει γίνει ; Ώστε να δείτε απώλειες και να ξέρεις ακριβώς πόσο ισχύ χρειάζεσαι ; Παλιότερα θυμάμαι όλοι προτείναν λιγο μεγαλύτερο για να είναι ξεκόυραστος. Τελείως λάθος ! Απευθύνεσαι σε μηχανολόγο για αυτή τη δουλεια. Λογικό είναι ο καθένας να προτείνει και την εταιρεία που δουλεύει , λογικά βγάζει περισσότερο κέρδος είδικα εάν αναλάβει ο ίδιος εξ ολοκλήρου. Απο εταιρείες δέν γνωρίζω να κοιτάξεις εταιρεία που είναι χρόνια στο κλάδο και το κυρίοτερο να βρίσκεις ανταλλακτικά .
MauroPaltoudias Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Χρειάζεσαι όπως σωστά προαναφέρθηκε, μελέτη από μηχ. μηχ. ή ηλ. μηχ. Μια ενδεχόμενη ανεπάρκεια ισχύος καυστήρα θα σου δημιουργήσει μελλοντικά, δυσεπίλυτα προβλήματα. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την περίπτωση υπερδιαστασιολόγησης (συνήθης πρακτική του παντογνώστη αλλά φοβισμένου κατά τα άλλα εγκαταστάτη, που λειτουργεί με βάση την εμπειρία και μόνο). Επεξ/σία 21 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias 1
kage Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Θα μπεις σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ?αν ναι δες τι προϋποθέσεις έχουν εκεί... Νότια βάζουν χαλκωσοληνες βόρεια βάζουν ppr ή πολυστρωματικες.βαλε και κανα μαγνητικό φίλτρο brass form..ανάλογα το είδος σωλήνα π θα βάλεις έχει ή θέλει μόνωση... Τώρα σαν τοπ μάρκα λες buderus(αυτούς με riello καυστηρα) vailant ferolli κτλ.. πλεον οι περισσότεροι δουλεύουν baxi οπότε καλύτερη εξειδίκευση στο μέλλον μπορεί να βρεις εκεί.. Όντως θα έβαζαν γυψοσανίδες για να καλύψουν σωλήνες και όχι π.χ. καναλια /προφιλ? Οι λέβητες έχουν σήμανση ipx5 όπως τα κινητά για αδιάβροχοποίηση...χλωμό να απαγορεύετε να βάλεις ερμάριο.. Δεν συνδέεις θερμοσιφωνα.μονο στον ηλιακό έχεις Βάνα δίπλα στο κουτί πες να την βάλει ώστε να δουλεύεις όποτε θες ηλιακό ή αέριο.. Εφόσον θα ξηλωθείς κ έχεις άνεση τότε με την μελέτη που θα πρεπει να κάνεις. Στα δωματια που δεν ζεσταινονται τότε βάζεις μεγαλύτερο/καλύτερο πάνελ καλοριφέρ εκεί που θες... Στα + να βάλεις βαλβίδα πυροπροστασίας ή ανίχνευσης αεριου Επεξ/σία 21 Απριλίου 2020 από kage
CaMp3on Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Για λέβητα προτείνω de dietrich naneo s με την επίσημη αντιπροσωπεία για την εγκατάσταση. Φίλος μου που το έβαλε πρόσφατα έχει μείνει φουλ ευχαριστημένος. *Έβαλε και θερμοστάτη WiFi για να ρυθμίζει την θερμοκρασία και όταν δεν είναι σπίτι.
sager Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) ευχαριστώ για τις απαντήσεις! περιμένω, αν είναι δυνατό, και άλλα σχόλια/προτάσεις. kage : στο κοινόχρηστο της οικοδομής άλλοι μου είπαν ότι οι σωλήνες δεν πρέπει να είναι γυμνές και πρέπει λόγω της ηλικίας της οικοδομής (1997-2000) να καλυφθούν με γυψοσανίδα. άλλοι πάλι, μου είπαν ότι θα είναι γυμνές... δεν έχω απευθυνθεί σε μηχανολόγο για μελέτη και μου έκανε εντύπωση ότι κανείς από τους εγκαταστάτες που είδα μέχρι στιγμής δεν μου είπε κάτι σχετικό. πρότειναν το μηχάνημα και τα kw που πρέπει να έχει, βάσει των τμ του σπιτιού και του αριθμού των σωμάτων που έχει. Επεξ/σία 21 Απριλίου 2020 από sager
MauroPaltoudias Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 13 ώρες πριν, MauroPaltoudias είπε Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την περίπτωση υπερδιαστασιολόγησης (συνήθης πρακτική του παντογνώστη αλλά φοβισμένου κατά τα άλλα εγκαταστάτη, που λειτουργεί με βάση την εμπειρία και μόνο). 1 λεπτό πριν, sager είπε πρότειναν το μηχάνημα και τα kw που πρέπει να έχει, βάσει των τμ του σπιτιού και του αριθμού των σωμάτων που έχει. Κρίνε εσύ λοιπόν, τι είναι σωστό και τι όχι και πράξε αναλόγως. 3 λεπτά πριν, sager είπε στο κοινόχρηστο της οικοδομής άλλοι μου είπαν ότι οι σωλήνες δεν πρέπει να είναι γυμνές και πρέπει λόγω της ηλικίας της οικοδομής (1997-2000) να καλυφθούν με γυψοσανίδα. άλλοι πάλι, μου είπαν ότι θα είναι γυμνές... Μιλάς για τον εσωτερικό χώρο ή για τον εξωτερικό ;
acomaedo Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Δημοσ. 21 Απριλίου 2020 Αν το σπίτι δεν είναι τεράστιο το πιθανότερο είναι η εγκατεστημένη ισχύς των λεβήτων που σου πρότειναν να είναι στα 24kW. Αφού η πολυκατοικία είναι του 1997 υπάρχει μελέτη υποχρεωτικά, άρα απο εκεί μπορείς να αντλήσεις αρχικά πολλά από τα αναγκαία στοιχεία. Οι σωλήνες του αερίου στην συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων είναι γυμνές. Εκτός της οπτικής όχλησης δεν δημιουργούν κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Οι εξωτερικοί σωλήνες νερού θα πρέπει να είναι μονωμένοι. Ανάλογα με το που μένεις και όροφο η μόνωση θα πρέπει να είναι είτε 9mm είτε 13. Οι εσωτερικοί σωλήνες είναι συνήθως αμόνωτοι, άλλωστε οι απώλειες τους θερμαίνουν τον χώρο σου. Το αν θα τους κρύψεις ή όχι με γυψοσανιδα, καναλάκι, δικό σου θέμα. Στο σπίτι μου που είναι ακάλυπτοι δεν είναι περισσότερο άβολοι από το να ήταν σε καναλάκι, πάλι δεν μπορείς να ακουμπήσεις κάτι στον τοιχο από τον οποίο περνάνε.
sager Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 23 Απριλίου 2020 MauroPaltoudias αυτό που μου είπαν αφορούσε τις σωλήνες που θα περνούσαν από το κοινόχρηστο διάδρομο της οικοδομής στο ισόγειο δηλαδή στο εσωτερικό της οικοδομής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα