nickvas19 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) καλησπερα εχω μπερδευτει πολυ χρειαζομαι βοηθεια. Λοιπον εχω ενα raspberry με raspbian lite. θελω να το κανω nas.κανω τα εξης sudo apt-get update sudo apt-get upgrade sudo apt install samba samba-common-bin -y sudo reboot sudo apt-get install ntfs-3g sudo fdisk -l για να δω την θεση των σκληρων. μετα τι στο καλο κανω για να προσδιορισω 2 σκληρους που εχω; ο ενας ειναι με φακελους....ο αλλος με χυμα αρχεια μεσα. σας ευχαριστω. ps: εχω και εναν σκληρο που ειναι ολοκαινουργιος και δοκιμαζοντας εναν οδηγο εγινε φορματ σε μορφη λινουξ. πως θα τον κανω ntfs?! εχω το raspbian και ενα μακβοοκ. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από nickvas19
xrhstosiak Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 με το sudo fdisk -l βλέπεις ποιους δίσκους έχεις, με τι partitions και τι filesystem εχει το κάθε partition για πιο εύκολα για να κάνεις διαμορφώσεις και φορματ σε οτι filesystem θες βάλε το gparted αν δεν εχεις ειδικο λόγο για ntfs θα σου έλεγα καλύτερα κράτα το σε ext4
nickvas19 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) ναι μετα απο οοοολα αυτα τι κανω για να τα φαινονται στο δικτυο; Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από nickvas19
link_z Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 https://magpi.raspberrypi.org/articles/raspberry-pi-samba-file-server Δες εδώ για αρχή
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Για το θεμα της samba. Πολυ γενικα, δεν φορμαρεις σε ntfs τους σκληρους που θες να μοιρασεις μεσω της samba γιατι θα σου τα κανουν τσουρεκια τα permissions αριστερα και δεξια. Βασικα δεν φορμαρεις σε ntfs δισκους που θες να κανεις share, εκτος αν τους βαλεις σε συστημα που να τρεχει windows. Γιαυτο το λογο δεν θα επεκταθω για το πως θα τους μοιρασεις στο δικτυο. Αν εχει κανεις αλλος την υπομονη, ας το κανει. Μετα, για το πως θα τους δεις στο λειτουργικο του pi. Το fdisk -l θα σου δειξει τι σκληρους εχεις. Εστω λοιπον οτι εχεις τον /dev/sdb1 που ειναι σε ntfs. Για αρχη, κανεις ενα φακελο μεσα στο /mnt για να τον κανεις εκει περα mount. sudo mkdir /mnt/skliros Ανοιγεις μετα το /etc/fstab και προσθετεις μια γραμμη σαν αυτη /dev/sdb1 /mnt/skliros ntfs-3g defaults 0 0 και μια κενη γραμμη απο κατω του, μιας και το fstab πρεπει να εχει μια κενη γραμμη στο τελος του. Αν δωσεις τωρα ενα sudo mount -a θα πρεπει να δεις τα περιεχομενα του μεσα στον /mnt/skliros.
nickvas19 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) jkim_p σε ευχαριστω. εχω κανει ηδη οτι ειπες(σχεδον) συγκεκριμενα. sudo mkdir /mnt/USB στο /etc/fstab UUID=EB80E09B80DF12F /mnt/USB ntfs defaults,auto,users,rw,nofail,umask=000 0 0 sudo mount -a και ενω φαινεται στο δικτυο μου βγαζει αυτο το μνμ 'δεν ειναι δυνατο η ολοκληρωση της λειτουργιας επειδη δεν ειναι δυνατο να βρεθει το αρχικο στοιχειο για το USB. μετα αλλαξα αντι του UUID εβαλα αυτο που λες εσυ δλδ /dev/sdα1 /mnt/USB ntfs-3g defaults 0 0 και πατα sudo mount =a και μου λεει failed to access mount point USB:no such file or directory To θεμαι ειναι οτι εχω 2χ4τβ σε ntfs αλλιως δεν θα παιδευομουν.... Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από nickvas19
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Για αρχη, εχεις γραψει sdα1 με το ελληνικο "α" εκει περα, που προφανως εινια λαθος. Μετα, πρεπει ο φακελος /mnt/USB να ειναι οντως "USB" και οχι "usb" για να δουλεψει η γραμμη στο fstab. Τελος, εισαι σιγουρος οτι ειναι /dev/sda1? Ετσι στον δειχνει στο fdisk -l? Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από jim_p
nickvas19 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) ναι οκ το αλλαξα το sda1.κομπλε αλλα παλι το ιδιο μνμ.... ναι ειναι κεφαλαια και στα δυο Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από nickvas19
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Αν δωσεις ενα sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/USB τι σου βγαζει?
nickvas19 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) τπτ Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από nickvas19
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Τωρα βλεπεις τα αρχεια σου μεσα στον φακελο /mnt/USB? Αν ναι, το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι να μην εχει ξεκινησει ή να μην εχει διαβαστει ακομα ο σκληρος οταν το συστημα κανει mount τα οσα εχει το fstab, οποτε να αποτυγχανει και να γκρινιαζει.
nickvas19 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) στο smb.conf εχω βαλει workgroup = WORKGROUP client max protocol = NT1 wins support = yes και στο τελος [USB] comment = USB path = /dev/sda1 browsable = yes read only = no create mask = 0775 directory mask = 0775 οταν λες να τα βλεπω στον φακελο /mnt/USB πως το εννοεις; αυτο τον υπολογιστη μου; να μην εχει ξεκινησει ο σκληρος δλδ; Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από nickvas19
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Δεν εχει να κανει το smb.conf με αυτο που ρωταω. Το συγκεκριμενο αρχειο ειναι αποκλειστικα για τη samba με την οποια δεν θα ασχοληθω για το λογο που ειπα στην αρχη, Για να δεις τα περιεχομενα του τρεξε ενα απλο ls /mnt/USB Επεξ/σία 20 Απριλίου 2020 από jim_p
jim_p Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δημοσ. 20 Απριλίου 2020 Δηλαδη δινεις το ls που λεω και δεν βγαζει τιποτα απο κατω? Περιεργα πραγματα... Θα επρεπε να βγαλει τα περιεχομενα του δισκου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα