Metallas13 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Θα ήθελα να ρωτήσω τις απόψεις/εμπειρίες σας σχετικά με το διδακτορικό και έχω κάποιες απορίες! Αρχικά , η διαδικασία είναι να στείλει κάποιος (ολοκληρωμένη; ) πρόταση στον καθηγητή πανεπιστημίου. Αυτή η πρόταση πως γίνεται να είναι ολοκληρωμένη αν δεν έχεις κάνει έρευνα; Φίλος μου έχει τονίσει ότι τον πρώτο χρόνο θα ασχοληθώ με την αναζήτηση μερών της πρότασης προκειμένου να ξετρυπώσω κάποια κενά (δεν περιμένουν δημοσιεύσεις τον πρώτο χρόνο). Οπότε; η αρχική πρόταση θα είναι κάπως "πρόχειρη"; Επίσης, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει διδακτορικό εξ'αποστάσεως (αν ο καθηγητής του το επιτρέψει) ή επιβάλλεται να βρίσκεται όλη τη μέρα στο πανεπιστήμιο; Ακόμα, σε περίπτωση που κάποιος το παρατήσει, υπάρχει κάποια ποινή; Σας ευχαριστώ πολύ!
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Εκτός από το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπόνησης της διδακτορικης διατριβής (που είναι ζήτημα καθηγητή), όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας (που θα τον βρεις και σε επίσημη μορφή, ήτοι σε ΦΕΚ) της αντίστοιχης σχολής, του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Σε ποιόν τομέα θέλεις να εκππονήσεις τη Δ.Δ. και σε ποιό ίδρυμα; Μήπως και είσαι τυχερός και βρεθεί κάποιος που έχει εμπειρία από πρώτο χέρι σε αυτό. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias
marmagia Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δεν περιμένει κάνεις η αρχική πρόταση να είναι τελεια. Εγώ πχ τώρα όταν βλέπω την αρχική μου ερευνητική πρόταση λέω μα πως το έγραψα αυτό; Σίγουρα ο καθηγητής θα ζητήσει αλλαγές στην ερευνητική πρόταση ειδικά αν θες να κανείς αίτηση για υποτροφία. Αλλά σε γενικές γραμμές από εσένα θέλουν να έχεις κάνει μια καλή ανασκόπηση και να ξέρεις περί τίνος πρόκειται ακόμα και αν δεν είναι τελεια η αρχική σου πρόταση. Τώρα το ότι ένα χρόνο θα δουλεύεις ερευνητική πρόταση δεν είναι απόλυτα ακριβές. Αν κάποιος δουλεύει τη πρόταση ένα χρόνο θα αποφοιτήσει σε ποσά; Καμία δεκαετία; Ισχύει πάντως ότι δύσκολα θα βγάλει κάποιος δημοσίευση τον πρώτο χρόνο. εξ´αποστάσεως διδακτορικό είναι ανάλογα το αντικείμενο. Αν δεν έχεις εργαστήρια συνήθως πηγαίνεις στις επιτηρήσεις των εξετάσεων και από εκεί και πέρα επικοινωνείς με τον καθηγητή είτε μέσω σκάιπ είτε μέσω τηλεφώνου είτε δια ζώσης. Ποινή αν το διακόψεις έχεις σε περίπτωση που είσαι υποτροφος αλλιώς όχι
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Όπως είπα και πιο πάνω, είναι όλα θέμα εσωτερικού κανονισμού. Τι εννοώ; Σε συγκεκριμένη σχολή ας πούμε (εκεί που είμαι εγώ, του Παν. Πατρών) ο πρώτος χρόνος αφιερώνεται στα μαθήματα που σου χρεώνουν, ως επιπλέον αυτών που έχεις επιλέξει στο μεταπτυχιακό (έστω 8 και διπλωματική στο μεταπτυχιακό, ενώ το συνολικό πρόγραμμα σπουδών του ΜΠΣ έχει 12). Κοινώς, καλείσαι να παρακολουθήσεις και να εξεταστείς σε 4 μαθήματα. Εφόσον το κάνεις αυτό, καλείσαι σε γραπτή δοκιμασία εφ όλης της ύλης. Εφόσον περάσεις και αυτή τη δοκιμασία (και θεωρηθείς ένας πραγματικός survivor), τότε λαμβάνεις τον τίτλο του υποψ. Διδάκτορα και μπαίνεις στο κυρίως θέμα. Στο Ε.Μ.Π. φερ' ειπείν στην ίδια σχολή, είναι El jimador. Δεν υπάρχουν όλα τα παραπάνω (πλην κάποιων μαθημάτων που είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθηγητή να σου χρεώσει ή όχι). Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias
marmagia Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 9 minutes ago, MauroPaltoudias said: Όπως είπα και πιο πάνω, είναι όλα θέμα εσωτερικού κανονισμού. Τι εννοώ; Σε συγκεκριμένη σχολή ας πούμε (εκεί που είμαι εγώ, του Παν. Πατρών) ο πρώτος χρόνος αφιερώνεται στα μαθήματα που σου χρεώνουν, ως επιπλέον αυτών που έχεις επιλέξει στο μεταπτυχιακό (έστω 8 και διπλωματική στο μεταπτυχιακό, ενώ το συνολικό πρόγραμμα σπουδών του ΜΠΣ έχει 12). Κοινώς, καλείσαι να παρακολουθήσεις και να εξεταστείς σε 4 μαθήματα. Εφόσον το κάνεις αυτό, καλείσαι σε γραπτή δοκιμασία εφ όλης της ύλης. Εφόσον περάσεις και αυτή τη δοκιμασία (και θεωρηθείς ένας πραγματικός survivor), τότε λαμβάνεις τον τίτλο του υποψ. Διδάκτορα και μπαίνεις στο κυρίως θέμα. Στο Ε.Μ.Π. φερ' ειπείν στην ίδια σχολή, είναι El jimador. Δεν υπάρχουν όλα τα παραπάνω (πλην κάποιων μαθημάτων που είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθηγητή να σου χρεώσει ή όχι). Αυτό εάν κάποιος δεν έχει ήδη MSc η MPhil λογικά έτσι;
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Όχι! Αυτό είναι το σουρεαλ! Αν ΔΕΝ έχεις, μπορεί να σε πάρουν αλλά επί της ουσίας πρέπει να κάνεις σχεδόν όλο το ΜΠΣ τους! Από το ΦΕΚ του διδακτορικού : 1. Για τη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν παρακολουθήσει και να έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 12 εξαμηνιαία μεταπτυχιακά μαθήματα. Από το σύνολο των μεταπτυχιακών μαθη- μάτων τουλάχιστον 8 θα πρέπει να είναι συναφή με την κατεύθυνση εμβάθυνσης. Σε κατόχους ΜΔΕ μπορούν να αναγνωριστούν μεταπτυχιακά μαθήματα μετά από εισήγηση της ΣΕ Η διπλωματική εργασία, θεωρείται ισο- δύναμη με δυο μαθήματα. Ο κατάλογος από τον οποίο οι υποψήφιοι για Δ.Δ. μπορούν να επιλέξουν μαθήματα πε- ριλαμβάνει (α) τα μεταπτυχιακά μαθήματα για ΜΔΕ του Τμήματος, (β) τα μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος αποκλειστικά για Δ.Δ. και (γ) τα μεταπτυχιακά μαθήματα άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου. Από το ΦΕΚ ΤΟΥ ΜΠΣ : ΑΡΘΡΟ 6. ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 1. Τα προσφερόμενα μαθήματα καθορίζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος με απόφαση της ΓΣΕΣ. Ο κατάλογος και το περιεχόμενο των μαθημάτων ανακοινώνονται από τη Γραμματεία και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. 2. Οι φοιτητές που εγγράφονται για ΜΔΕ υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε 8 εξαμηνιαία μαθήματα και να εκπονήσουν Διπλωματική Εργασία. 3. Οι φοιτητές που εγγράφονται για ΔΔ και είναι κάτοχοι ΜΔΕ υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε τέσσερα εξαμηνιαία μεταπτυχιακά μαθήματα, ενώ αυτοί που δεν είναι κάτοχοι ΜΔΕ σε 12 μεταπτυχιακά μαθήματα. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Ρώτα και εμένα τον "Ντάνο" 😂 Στα υπόψη ότι οι επιτηρήσεις των προπτυχιακών είναι υποχρεωτικές και συνιστούν λόγο αποβολής από το Δ.Δ. (μετά από επανειλημμένες προφανώς, συστάσεις). Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias
Metallas13 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Πωπω παιδιά σας ευχαριστώ πολύ! Μου επιλύσατε πολλές από τις απορίες μου. Το να σε δεχτούν στο πρόγραμμα είναι μια δύσκολη διαδικασία; τι εμπειρίες έχετε;
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Για μένα ούτε η πρώτη απόπειρα ήταν δύσκολη (το παράτησα), ούτε η δεύτερη. Μπορώ να σου πω όμως, τι ακριβώς μέτρησε στην περίπτωσή μου και μου το είπαν ευθέως : η εξειδικευμένη εμπειρία, είτε αυτή ήταν εργασιακή είτε ερευνητική (με σύμβαση μίσθωσης έργου σε ερευνητικά ιδρύματα). Βέβαια, αναφέρομαι σε εμένα και σε ένα πολύ εξιδικευμένο αντικείμενο. Μην λησμονήσουμε ότι το πτυχίο το πήρα πριν 15+ χρόνια και διδακτορικό ξεκίνησα πριν 2 1/2 χρόνια. Οπότε, μάλλον ανήκω στις εξαιρέσεις (καλή επαφή με το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά όχι άριστη) και όχι στον κανόνα (δηλ. παιδιά λίγο πιο μικρά από 30, με άριστο θεωρητικό υπόβαθρο).
marmagia Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Metallas13 said: Πωπω παιδιά σας ευχαριστώ πολύ! Μου επιλύσατε πολλές από τις απορίες μου. Το να σε δεχτούν στο πρόγραμμα είναι μια δύσκολη διαδικασία; τι εμπειρίες έχετε; Γενικά είναι που θα πέσεις. Επειδή το κάθε μέλος ΔΕΠ μπορεί να επιβλέπει ως 5 φοιτητές και επειδή ειδικά οι παλαιότεροι βαριούνται την ζωή τους δεν είναι πολύ εύκολο πάντα να βρεις καθηγητή. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάζει από περίπτωση σε περίπτωση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν που συνάντησα όταν έψαχνα καθηγητή σε κορυφαίο πανεπιστημιο και τμήμα της πρωτευουσασ. Δίνουμε ραντεβού στο γραφείο του. Βλέπω έναν τύπο (Σεπτέμβριο μήνα) με παντελόνι, φανελάκι και σαγιονάρα, παθαίνω σοκ. Λέω συγγνώμη εδώ είναι το γραφείο του κυρίου τάδε; Λέει εσυ που ήρθες; Τι να του πω; Ότι έτσι όπως είσαι πιο πολύ για ταβερνιάρης σε τελευταίας κατηγορίας ταβέρνα μου κανείς; το παραβλέπω και αρχίζω να του μιλάω για το θέμα. Με διακόπτει. Μου λέει άκου έχω αναλάβει να γράψω ένα βιβλίο. Δεν έχω χρόνο. Το αναλαμβάνεις και σε αντάλλαγμα να τελειώνεις με το διδακτορικό εύκολα; Του λέω κύριε καθηγητά ούτε το ξέρω το αντικείμενο, ούτε με ενδιαφέρει και ούτε και θα ήθελα να μην τελειώσω χωρίς ουσιαστικές γνώσεις. Μου λέει στεγνά τότε τι έχω να κερδίσω από εσένα; Του λέω δυσκολεύομαι να απαντήσω στην εν λόγω ερώτηση. Ειδικά τον πρώτο χρόνο δεν έχω να δώσω πολλά σε εσάς ευελπιστώ σε κάτι καλύτερο με τον καιρό. Μου λέει καλά αν προκύψει καμία θέση θα σε ειδοποιήσω. Ποτέ δεν με ειδοποίησε. γενικα δεν είναι αυτός ο κανόνας αλλά δεν είναι και παιχνιδάκι να βρεις επιβλέπων καθηγητή τουλάχιστον στο αντικείμενο μου 1 hour ago, MauroPaltoudias said: Ρώτα και εμένα τον "Ντάνο" 😂 Στα υπόψη ότι οι επιτηρήσεις των προπτυχιακών είναι υποχρεωτικές και συνιστούν λόγο αποβολής από το Δ.Δ. (μετά από επανειλημμένες προφανώς, συστάσεις). Και σε εμάς ο ίδιος εκβιασμός. Λένε τυπικά είναι αντί διδάκτρων οι επιτηρήσεις και ένας συνάδερφος λέει οκ βγάλτε μου κόστος να πληρώσω δίδακτρα. Ποτέ δεν το έκαναν αυτό αλλά οι απειλές από τον επιβλέπων του συνεχείς. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από marmagia
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 4 λεπτά πριν, marmagia είπε Λένε τυπικά είναι αντί διδάκτρων οι επιτηρήσεις και ένας συνάδερφος λέει οκ βγάλτε μου κόστος να πληρώσω δίδακτρα. Δίδακτρα δεν υπάρχουν στην έρευνα ρε γκάου πίου, πες του. Όπου τους πιάσουν είναι τελικά.
marmagia Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 30 minutes ago, MauroPaltoudias said: Δίδακτρα δεν υπάρχουν στην έρευνα ρε γκάου πίου, πες του. Όπου τους πιάσουν είναι τελικά. Σε εμάς το ΦΕΚ με τον κανονισμό πέρασε το 2018. Σε αυτό δεν αναφέρει τίποτα για δίδακτρα αλλά το έχει στις υποχρεώσεις των Υ.Δ. μεχρι την δημοσίευση αυτού του ΦΕΚ το έλεγαν ευθέως τώρα τα μάζεψαν αλλά το συμβάν είχε συμβεί το 2016 η 2017 αν δε κάνω λάθος
MauroPaltoudias Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 Δημοσ. 19 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) Μα παράγεις έρευνα, δεν απασχολείς διδακτικό προσωπικό για την επιστημονική σου κατάρτιση και καλλιέργεια, όπως γίνεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τραβάς κουπί μόνος σου. Πόσο μάλλον όταν καλείσαι να κάνεις και επικουρική διδασκαλία και επιτηρήσεις (αλλού επί πληρωμή, αλλού αμισθί). Όποτε, απλά τα ακούς βερεσέ και τον/την αφήνεις να πει το ποίημα του/της. Επεξ/σία 19 Απριλίου 2020 από MauroPaltoudias
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα