Iamthagod Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 Καλησπέρα, η ερώτηση μου είναι η εξής: έχω μία αντλία η οποία στην κατάθλιψη της έχει μανόμετρο και πίεση 9 kg/cm2. Στη συνέχεια ακολουθεί μια οριζόντια διαδρομή κάποιων μέτρων, συνεχίζει κατακόρυφα προς τα πάνω 20 μέτρα, 40 μέτρα ξανά ευθεία, οπού υπάρχει μανόμετρο με ένδειξη 7 kg/cm2 ( απώλεια 1 kg/cm2 για κάθε 10 μέτρα στήλης φυσικά ) και στη συνέχεια ακολουθεί κατακόρυφη διαδρομή προς τα κάτω πάλι 20 μέτρα. Η ερώτηση μου είναι επειδή δεν μπορώ να μετρήσω την πίεση στην κάθοδο αν γίνεται ανάκτηση των 2 kg/cm2 χαμένης πίεσης. Ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση να έχουμε, υγεία σε όλους!
DrLo Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Iamthagod είπε Καλησπέρα, η ερώτηση μου είναι η εξής: έχω μία αντλία η οποία στην κατάθλιψη της έχει μανόμετρο και πίεση 9 kg/cm2. Στη συνέχεια ακολουθεί μια οριζόντια διαδρομή κάποιων μέτρων, συνεχίζει κατακόρυφα προς τα πάνω 20 μέτρα, 40 μέτρα ξανά ευθεία, οπού υπάρχει μανόμετρο με ένδειξη 7 kg/cm2 ( απώλεια 1 kg/cm2 για κάθε 10 μέτρα στήλης φυσικά ) και στη συνέχεια ακολουθεί κατακόρυφη διαδρομή προς τα κάτω πάλι 20 μέτρα. Η ερώτηση μου είναι επειδή δεν μπορώ να μετρήσω την πίεση στην κάθοδο αν γίνεται ανάκτηση των 2 kg/cm2 χαμένης πίεσης. Ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση να έχουμε, υγεία σε όλους! Αν η πιέσεις που μετράς είναι με ροή* (όχι με την αντλία να λειτουργεί σε με κλειστή κατάθλιψη δηλαδή) τότε οι απώλειες που διαφορά πίσεης που βλέπεις έχει 2 μέρη Α - 1 λόγω της διαφοράς υοψμέτρου από την αντλία στο ψηλό σημείο. Αυτό εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού και την υψομετρική διαφορά μόνο. Β - 1 λόγω των απωλειών "τριβής" (ας το πούμε έτσι) από την αντλία μέχρι το ψηλό σημείο. Ααυτό εξαρτάται από το υγρό, την "υδραυλική διατομή" του σωλήνα, την τραχύτητά του (και το πόσο "καθαρός" είναι σωλήνας) και διάφορες απώλειες σε γωνίες, εξαρτήματα κλπ . Στο κατέβασμα το Α, ναι θα το "ανακτήσεις", το Β όχι μόνο δε θα το ανακτήσεις αλλά ουσιαστικά θα φας περίπου άλλο τόσο γιατί οι απώλειες αυτές θα "επαναληφθούν", θα έχεις δηλαδή σύνολο χοντρά, χοντρά (9-2Β) Το πόσο θα είναι το "σύνολο" για να ξέρεις 100% πόσο θα είναι η τελική πίεση κάτω εξαρτάται δηλαδή από τους παραπάνω παράγοντες. Αν η ροή είναι μικρή για τη συγκεκριμένη σωλήνα τότε το Β μπορεί να είναι πολύ μικρό οπότε η πίεση να είναι κοντά στο 9. (η ένδειξη της πιεσης στη κορυφή δηλαδή σου είναι σχεδόν άχρηστη, βγάλε το μανόμετρο από εκεί και βάλε το εκεί που σε ενδιαφέρει, και εκει που έχεις το μανόμετρο στη κουρφή βάλε ένα αυτόματο εξαεριστικό ή ένα μικρο βανακι για να μη μαζευει αέρα). - * Αν οι πιέσεις που μετράς είναι χωρίς ροή (δηλαδή η αντλία πρεσσάρει απλά νερό σε κλειστή σωλήνα τότε προφανώς Β=0) Επεξ/σία 18 Απριλίου 2020 από DrLo
Iamthagod Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 Μέλος Δημοσ. 18 Απριλίου 2020 Η σωλήνα είναι ανοξείδωτη 12" διατομή και η αντλία 150m3/hr. Νερό μεταφέρεται, οπότε πυκνότητα 1. Για να καταλάβεις έχω ένα eductor το οποίο έχει driving pressure 7kg αλλά τοπικά δεν υπάρχει μανόμετρο, ούτε μπορεί να μπει, παρά μόνο στην κορυφή. Εγώ αυτό που δε θέλω είναι να του δίνω πολύ overpressure. Θέλω πχ να δίνω 7.3-7.5 γιατί σου λέει κιόλας πως είναι optimal αλλά όχι 9-9.5. Για αυτό ρώτησα κιόλας αν ανακτάται η χαμένη πίεση στην κάθοδο. Ευχαριστώ για την απάντηση, με κάλυψες!
Προτεινόμενες αναρτήσεις