Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το BIOS θα το φλασαρεις με τον παλιο επεξεργαστη που δεν είχε προβληματα με CRC errors.

Όταν κανεις BIOS update ενώ έχεις CRC errors, τοτε μπορει στο τελος να γινει corrupted και να παρεις την μητρική στο χερι.

Note: BIOS flashback is a must have feature. Και θα τολμουσα να πω οτι: Both (a) DUAL BIOS chip (with dip switch or pin header to choose the BIOS chip) and (b) BIOS flashback feature/button is a must, at least for expensive motherboards.

• Like 1
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εβαλα τον παλιό επεξεργαστή και....πάλι memory errors...

Οπότε...δεν φταίει ο νέος επεξεργαστής...

Οπότε
1) αιφνιδίως και οι δύο μνήμες τα έπαιξαν ταυτόχρονα; 
Σημειώνω ότι εκτός του ότι δεν τις άγγιξα, φοράω ειδικό βραχιολάκι για αποφυγή στατικού ηλεκτρισμού όταν δουλεύω στον υπολογιστή

2) Φταίει η μητρική για κάποιο λόγο, πάλι αιφνιδίως (αν ισχύει ό,τι λέει ο οδηγός για το MemTest, είναι η πιο πιθανή λύση) ;

3) Φταίει το beta bios 10.31;
Βρήκα οδηγό για bios downgrade αλλά διάβασα ότι στέλνει και η Asrock ειδικό εργαλείο...βέβαια πότε θα απαντήσει είναι το θέμα...

Οπότε πριν κάνω οτιδήποτε άλλο, λέτε bios downgrade;

Κάθε άλλη λύση (μνήμες/μητρική) με αφήνει με αρκετά έξοδα ή/και σε αναμονή για αρκετές με΄ρες.

Επεξ/σία από definitio
  • Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, definitio είπε

Οπότε πριν κάνω οτιδήποτε άλλο, λέτε bios downgrade;

Δοκίμασες να περάσεις το 5.60 ή δεν σε αφήνει επειδή έχεις νεότερο?

Είναι πάρα πολύ απίθανο, πάντως, να φταίει το BIOS μετά από reflash κπ. Δεν αποκλείεται, αλλά δύσκολο. Κάποιον γνωστό, να δοκιμάσεις τις μνήμες σου εκεί ή να δοκιμάσεις τις δικές του?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η μητρική σου στο BIOS έχει κάποια Notes

Λέει ότι πρώτα πρέπει να μπει η 3.40 (που ειναι και bridge BIOS) πριν βάλεις νεότερη έκδοση. Αν είχες πολυ παλιο BIOS, τότε πρωτα πρεπει να μπει η 1.80 και μετά η 3.40 και μετά η νεότερη.

image.png.eb9a8dabf8c447721426ba65e6bed110.png

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ.
Just now, duffyduck said:

Η μητρική σου στο BIOS έχει κάποια Notes

Λέει ότι πρώτα πρέπει να μπει η 3.40 (που ειναι και bridge BIOS) πριν βάλεις νεότερη έκδοση. Αν είχες πολυ παλιο BIOS, τότε πρωτα πρεπει να μπει η 1.80 και μετά η 3.40 και μετά η νεότερη.

image.png.eb9a8dabf8c447721426ba65e6bed110.png

Είχα το 3.40, έβαλα 4.50 > 5.60 > 10.31

Just now, Πέτρος said:

Δοκίμασες να περάσεις το 5.60 ή δεν σε αφήνει επειδή έχεις νεότερο?

Είναι πάρα πολύ απίθανο, πάντως, να φταίει το BIOS μετά από reflash κπ. Δεν αποκλείεται, αλλά δύσκολο. Κάποιον γνωστό, να δοκιμάσεις τις μνήμες σου εκεί ή να δοκιμάσεις τις δικές του?

Πέρασα το 5.60 με το εργαλείο του ΒΙΟΣ τελικά, δεν είχα κανένα πρόβλημα...αλλά τα ίδια...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φυσηξε τα RAM slots και το cpu socket. Μπορεις να δοκιμασεις να ψεκασεις με contact cleaner ή καθαρή ισοπροπυλική αλκοόλη (θα βρεις στο φαρμακείο).

Απο εκεί και πέρα θέλει τεστς με άλλη μητρική κλπ. για να βρεις τι ακριβώς φταίει.

Είχα παρόμοια θέματα με μια παλιά μητρική (η οποία έχει θέμα).

Επεξ/σία από duffyduck
Δημοσ.

Δεν μπορούσα να περάσω 7+ μέρες με προβληματική μνήμη, οπότε πήρα από το Πλαίσιο Καλαμαριάς την Corsair LPX Vengeance 2x16GB CMK32GX4M2E3200C16...
...τη πλήρωσα +20-25€ βέβαια στα 84,90€, σε σχέση με τιμές που βλέπω στο e-shop και για 3600Mhz ακόμη, αλλά δεν έβρισκα ετοιμοπαράδοτη DDR4 32gb στα ανατολικά του κέντρου έως Καλαμαριά (δεν κατέβηκα κέντρο-κέντρο, δεν είχα το κουράγιο)...

Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής 0 σφάλματα έχοντας ολοκληρώσει 82-93% στο MemTest Pro με XMP profile ενεργοποιημένο στο bios...
...πολύ-πολύ σπάνια μου έχει τύχει να είναι μια μνήμη προβληματική αν περάσει το 60% σ' αυτό το πρόγραμμα (βάσει εμπειρίας μου βρίσκει σφάλματα πιο γρήγορα από το Memtest86+ σε DOS και τρέχει κι από τα Windows).

Το "κακό" είναι - αν πράγματι αυτό συνιστά ένδειξη πρακτικής ταχύτητας - ότι στο MemTest Pro η ταχύτητα δοκιμής σε κάθε thread είναι 300-700mb/s χαμηλότερη σε σχέση με τη προηγούμενη μνήμη...(~1200-1600mb/s έναντι 2-2100mb/s max με G.Skill F403200C16D-32GTZSW).

...αυτή είναι single rank, η άλλη ήταν dual rank όσο θυμάμαι, αν παίζει κάποιο ρόλο...έχω καιρό να ασχοληθώ κ τά'χω ξεχάσει αυτά...

Το "καλό" είναι πως πρέπει να είναι Micron E-die v.3.41 (το version το γράφει στο αυτοκόλλητο πάνω στα dimm), που έτυχε να διαβάσω ότι είναι "περιζήτητο".

Μάλλον θα κρατήσω αυτές, θα στείλω τις G.Skill για αντικατάσταση και θα τις πουλήσω όταν λάβω το νέο σετάκι...

...να απευθυνθώ στη G.Skill κατευθείαν ή στο FoxStore;

CMK32GX4M2E3200C16-Taiphoon.jpg.5bfc8dda1190d1edde22ca651821c6b9.jpg

CMK32GX4M2E3200C16-cpuz-SPD.jpg.1eac9883e613e881abddaf6502deb83a.jpg

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, definitio είπε

Δεν μπορούσα να περάσω 7+ μέρες με προβληματική μνήμη, οπότε πήρα από το Πλαίσιο Καλαμαριάς την Corsair LPX Vengeance 2x16GB CMK32GX4M2E3200C16...
...τη πλήρωσα +20-25€ βέβαια στα 84,90€, σε σχέση με τιμές που βλέπω στο e-shop και για 3600Mhz ακόμη, αλλά δεν έβρισκα ετοιμοπαράδοτη DDR4 32gb στα ανατολικά του κέντρου έως Καλαμαριά (δεν κατέβηκα κέντρο-κέντρο, δεν είχα το κουράγιο)...

Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής 0 σφάλματα έχοντας ολοκληρώσει 82-93% στο MemTest Pro με XMP profile ενεργοποιημένο στο bios...
...πολύ-πολύ σπάνια μου έχει τύχει να είναι μια μνήμη προβληματική αν περάσει το 60% σ' αυτό το πρόγραμμα (βάσει εμπειρίας μου βρίσκει σφάλματα πιο γρήγορα από το Memtest86+ σε DOS και τρέχει κι από τα Windows).

Το "κακό" είναι - αν πράγματι αυτό συνιστά ένδειξη πρακτικής ταχύτητας - ότι στο MemTest Pro η ταχύτητα δοκιμής σε κάθε thread είναι 300-700mb/s χαμηλότερη σε σχέση με τη προηγούμενη μνήμη...(~1200-1600mb/s έναντι 2-2100mb/s max με G.Skill F403200C16D-32GTZSW).

...αυτή είναι single rank, η άλλη ήταν dual rank όσο θυμάμαι, αν παίζει κάποιο ρόλο...έχω καιρό να ασχοληθώ κ τά'χω ξεχάσει αυτά...

Το "καλό" είναι πως πρέπει να είναι Micron E-die v.3.41 (το version το γράφει στο αυτοκόλλητο πάνω στα dimm), που έτυχε να διαβάσω ότι είναι "περιζήτητο".

Μάλλον θα κρατήσω αυτές, θα στείλω τις G.Skill για αντικατάσταση και θα τις πουλήσω όταν λάβω το νέο σετάκι...

...να απευθυνθώ στη G.Skill κατευθείαν ή στο FoxStore;

CMK32GX4M2E3200C16-Taiphoon.jpg.5bfc8dda1190d1edde22ca651821c6b9.jpg

CMK32GX4M2E3200C16-cpuz-SPD.jpg.1eac9883e613e881abddaf6502deb83a.jpgα

Αν είναι όντως e-dies (δε μπορώ να στο επιβεβαίωσω σίγουρα / δε θυμαμαι ) χαλαλι τα 20-25 που εδωσες παραπάνω πανε εως 3800 ευκολα και άνετα . Ψαξε το dram calculator θα σε βοηθήσει πολυ αν δεν εχεις ασχοληθεί ξανα αλλα σε ενδιαφέρει να κανεις δοκιμες

single rank vs dual  σε πραγματικες συνθηκες ειναι σχεδόν το ίδιο νομίζω.. οριακα καλυτερο το dual rank ΑΛΛΑ σε overclocking οι single rank ειναι πολυ ανώτερες 

Δημοσ.
1 hour ago, nickk0kkav said:

Αν είναι όντως e-dies (δε μπορώ να στο επιβεβαίωσω σίγουρα / δε θυμαμαι ) χαλαλι τα 20-25 που εδωσες παραπάνω πανε εως 3800 ευκολα και άνετα . Ψαξε το dram calculator θα σε βοηθήσει πολυ αν δεν εχεις ασχοληθεί ξανα αλλα σε ενδιαφέρει να κανεις δοκιμες

single rank vs dual  σε πραγματικες συνθηκες ειναι σχεδόν το ίδιο νομίζω.. οριακα καλυτερο το dual rank ΑΛΛΑ σε overclocking οι single rank ειναι πολυ ανώτερες 

Μπορεί και να κάνω λάθος...έτυχε σε όσα δείγματα από Taiphoon που είδα αρχικά, και θεωρούνταν διαπιστωμένα Ε-die, να έχουν τη μορφή "Ε:*" στο τέλος του Part Number (αντί να κοιτάζω μοτίβα στους χρονισμούς), κι έτσι μάλλον έκανα εγώ το σφάλμα επαγωγικής γενίκευσης...άλλα που είδα τώρα διαφέρουν...

Σε μια λίστα εδώ, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για single rank 16gb E-die μνήμες...
https://www.reddit.com/r/overclocking/wiki/ram/ddr4/#wiki_16gbit_rev.e

Δημοσ.
14 hours ago, definitio said:

Μπορεί και να κάνω λάθος...έτυχε σε όσα δείγματα από Taiphoon που είδα αρχικά, και θεωρούνταν διαπιστωμένα Ε-die, να έχουν τη μορφή "Ε:*" στο τέλος του Part Number (αντί να κοιτάζω μοτίβα στους χρονισμούς), κι έτσι μάλλον έκανα εγώ το σφάλμα επαγωγικής γενίκευσης...άλλα που είδα τώρα διαφέρουν...

Σε μια λίστα εδώ, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για single rank 16gb E-die μνήμες...
https://www.reddit.com/r/overclocking/wiki/ram/ddr4/#wiki_16gbit_rev.e

Δές το version number που έχουν τα ram sticks, Αν ξεκινά απο 3.3x είναι Micron.

Η Corsair είναι πλέον η μόνη εταιρεία (τουλάχιστον απο όσο γνωρίζω) που βγάζει e-die. Φυσικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα e-die που βρισκόντουσαν στα Crucial kits, είναι κλάσης χειρότερα

• Like 1
Δημοσ.
7 hours ago, Devastor said:

Δές το version number που έχουν τα ram sticks, Αν ξεκινά απο 3.3x είναι Micron.

Η Corsair είναι πλέον η μόνη εταιρεία (τουλάχιστον απο όσο γνωρίζω) που βγάζει e-die. Φυσικά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα e-die που βρισκόντουσαν στα Crucial kits, είναι κλάσης χειρότερα

3.41 είναι η έκδοση, το ανέφερα παραπάνω...αλλού είδα στο reddit, σε ερώτηση ακριβώς για Micron v3.41 να υποθέτουν πως πρόκειται για micron b-die...ενιγουέη.,.έτσι για τη πληροφορία...

...σε επιδόσεις, πάντως, υστερεί έναντι των GSkill F4-3200C16-32GTZSW που αντικατέστησαν (Hynix νομίζω)

Δημοσ.
2 ώρες πριν, definitio είπε

3.41 είναι η έκδοση, το ανέφερα παραπάνω...αλλού είδα στο reddit, σε ερώτηση ακριβώς για Micron v3.41 να υποθέτουν πως πρόκειται για micron b-die...ενιγουέη.,.έτσι για τη πληροφορία...

...σε επιδόσεις, πάντως, υστερεί έναντι των GSkill F4-3200C16-32GTZSW που αντικατέστησαν (Hynix νομίζω)

Μπορείς να δεις και στο CPU-Z τον κατασκευαστή των μνημών. Εγώ που έχω τις Corsair Vengence LPX 32GB γράφει Micron 

Δημοσ.
16 minutes ago, aetos1988 said:

Μπορείς να δεις και στο CPU-Z τον κατασκευαστή των μνημών. Εγώ που έχω τις Corsair Vengence LPX 32GB γράφει Micron 

Μα ναι, έχω παραπάνω τις εικόνες από Taiphoon & CPUz, από τη πρώτη στιγμή που τις εγκατέστησα είδα ότι είναι Micron.

...αυτό που ψάχνω είναι τί die έχει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Devastor said:

3.41 είναι Micron 16GBit rev B. Δεν χρειάζεται να ψάξεις να βρείς κάτι άλλο

Αυτό ήταν το τελευταίο που διάβασα κι εγώ, όπως είπα παραπάνω...αυτές πώς πάνε; μπορεί να τις ανεβάσει κανείς σε συχνότητα χωρίς παραπάνω volt;

Επεξ/σία από definitio

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...