PadPoet Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 On 17/11/2024 at 01:35, John_on_PC said: Τώρα το έκανα restart και σταμάτησε. Το έκανε μόνο όσο έπαιζε ταυτόχρονα κάτι από τα ηχεία. Τα ακουστικά είναι Cloud 2 με καλώδιο USB. Τα ηχεία είναι κάτι παλιά 15 ετίας που συνδέονται κατευθείαν στη μητρική και έχουν από μόνα τους interference αν δεν κάνουν καλή επαφή. Πάντως είδα στο ryzen master πως όταν κουνάω το ποντίκι στο διάγραμμα, ανεβαίνει το frequency ενός πυρήνα στα 4.36 ghz ενώ αλλιώς είναι idle κάτω από 1ghz. Έχεις riser cable στο PC σου στην κάρτα γραφικών;
John_on_PC Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 19 minutes ago, PadPoet said: Έχεις riser cable στο PC σου στην κάρτα γραφικών; Όχι, κατευθείαν στο PCIE slot είναι. Δεν έχω ασχοληθεί άλλο με αυτό γιατί ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιώ το Ryzen Master.
PadPoet Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 21 minutes ago, John_on_PC said: Όχι, κατευθείαν στο PCIE slot είναι. Δεν έχω ασχοληθεί άλλο με αυτό γιατί ούτως ή άλλως δεν χρησιμοποιώ το Ryzen Master. Το VSOC πόσο το έχεις;
John_on_PC Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 2 hours ago, PadPoet said: Το VSOC πόσο το έχεις; Δεν το έχω αλλάξει, ότι είχε default η b450 tomahawnk max ii, μόνο τα curve optimizer offsets έχω αλλάξει ανά πυρήνα και PPT=122W, TDC=82A, EDC=124A.
PadPoet Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 10 hours ago, John_on_PC said: Δεν το έχω αλλάξει, ότι είχε default η b450 tomahawnk max ii, μόνο τα curve optimizer offsets έχω αλλάξει ανά πυρήνα και PPT=122W, TDC=82A, EDC=124A. Άνοιξε HWiNFO, στο auto πρέπει να δίνει αχρείαστα πολύ, γύρω στο 1.2. Κατέβασε το στο 1.1 μην σου πω 1.05 αν δεν έχεις τις μνήμες overclocked. Πόσο έχεις τις μνήμες σε frequency; Είναι 1 προς 1 με τον επερξεργαστή;
John_on_PC Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 40 minutes ago, PadPoet said: Άνοιξε HWiNFO, στο auto πρέπει να δίνει αχρείαστα πολύ, γύρω στο 1.2. Κατέβασε το στο 1.1 μην σου πω 1.05 αν δεν έχεις τις μνήμες overclocked. Πόσο έχεις τις μνήμες σε frequency; Είναι 1 προς 1 με τον επερξεργαστή; Το SoC Voltage (SV12 TFN) δεν λες; Είναι 0.995 V average με 1.000 V max. Οι μνήμες είναι 3200mhz cl16 και 1:1 με το fabric στα 1600mhz.
PadPoet Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 14 minutes ago, John_on_PC said: Το SoC Voltage (SV12 TFN) δεν λες; Είναι 0.995 V average με 1.000 V max. Οι μνήμες είναι 3200mhz cl16 και 1:1 με το fabric στα 1600mhz. Καλά είσαι, άρα δεν είναι το VSOC το πρόβλημα σου. Δοκίμασες να ξαναπεράσεις drivers; Εγώ ότι πρόβλημα είχα σε 5700X/5800X/5900X με crackling στον ήχο ήταν ή το riser cable (έπρεπε να μειώσω το PCIe από Gen 4 σε Gen 3) λόγω του signal integrity ή κάποιο από τα volt που έδινα στην μητρική.
John_on_PC Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 1 hour ago, PadPoet said: Καλά είσαι, άρα δεν είναι το VSOC το πρόβλημα σου. Δοκίμασες να ξαναπεράσεις drivers; Εγώ ότι πρόβλημα είχα σε 5700X/5800X/5900X με crackling στον ήχο ήταν ή το riser cable (έπρεπε να μειώσω το PCIe από Gen 4 σε Gen 3) λόγω του signal integrity ή κάποιο από τα volt που έδινα στην μητρική. Αν ξαναγίνει θα περάσω ξανά chipset drivers. Αλλά δεν έγινε πουθενά αλλού εκτός από τη μία φορά στο Ryzen Master.
definitio Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Εχω την μητρική Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4 με τον επεξεργαστή Ryzen 1600AF (pinnacle ridge) και θέλω να αναβαθμίσω σε Ryzen 5600x (vermeer)... Στην ιστοσελίδα της μητρικής (λινκ1, λινκ2) δεν καθιστά απολύτως σαφές αν διαδικαστικά πρέπει: α) να αναβαθμίσω στο νέο BIOS με τον υπάρχοντα Επεξεργαστή και μετά να εγκαταστήσω τον καινούριο β) να εγκαταστήσω τον Επεξεργαστή και μετά να αναβαθμίσω το BIOS, πχ στο πρώτο boot Λέει ότι αν έχω Pinnable/Raven/Summit Ridge να μην αναβαθμίσω στο νέο BIOS, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποκλείει το α) ...αλλά δεν ξέρω αν με τόσο παλιό BIOS θα μπουτάρει με τον καινούριο CPU ή θα μπω σε κόπο (ξήλωμα HT/CPU) άδικα και θα πρέπει να εγκαταστήσω πάλι τον παλιό για την αναβάθμιση και πάλι απ' την αρχή. ΥΓ Επίσης, να βάλω το τελευταίο σταθερό BIOS (5.60 - 2002) ή το πιο πρόσφατο (10.31beta, 8-2024) που όμως λέει "Update AMD AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.Cc to patch SMM Lock Bypass security issue" ; Υπάρχει θέμα ασφάλειας; Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2024 από definitio
comfuzio Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Κανονικά θα πρέπει να βάλεις ένα bios που υποστηρίζει αυτήν την νέα cpu ή νεότερο πρώτα και μετά να βγάλεις την παλιά και τότε να βάλεις την νέα CPU. Και καλορίζικη βασικά!
Πέτρος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, definitio είπε Εχω την μητρική Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4 με τον επεξεργαστή Ryzen 1600AF (pinnacle ridge) και θέλω να αναβαθμίσω σε Ryzen 5600x (vermeer)... Στην ιστοσελίδα της μητρικής (λινκ1, λινκ2) δεν καθιστά απολύτως σαφές αν διαδικαστικά πρέπει: α) να αναβαθμίσω στο νέο BIOS με τον υπάρχοντα Επεξεργαστή και μετά να εγκαταστήσω τον καινούριο β) να εγκαταστήσω τον Επεξεργαστή και μετά να αναβαθμίσω το BIOS, πχ στο πρώτο boot Λέει ότι αν έχω Pinnable/Raven/Summit Ridge να μην αναβαθμίσω στο νέο BIOS, οπότε αυτό θα μπορούσε να αποκλείει το α) ...αλλά δεν ξέρω αν με τόσο παλιό BIOS θα μπουτάρει με τον καινούριο CPU ή θα μπω σε κόπο (ξήλωμα HT/CPU) άδικα και θα πρέπει να εγκαταστήσω πάλι τον παλιό για την αναβάθμιση και πάλι απ' την αρχή. ΥΓ Επίσης, να βάλω το τελευταίο σταθερό BIOS (5.60 - 2002) ή το πιο πρόσφατο (10.31beta, 8-2024) που όμως λέει "Update AMD AM4 AGESA Combo V2 PI 1.2.0.Cc to patch SMM Lock Bypass security issue" ; Υπάρχει θέμα ασφάλειας; Ποιά έκδοση BIOS έχεις τώρα, το πιο βασικό. Αν έχεις κάποια πριν το 1.80, για αρχή βάζεις το 1.80, πάντα με τον 1600AF. Λογικά έχεις κάποιο μεταγενέστερο, αλλά για σιγουριά τσέκαρέ το. Θεωρητικά, μετά βάζεις το τελευταίο διαθέσιμο (είτε το 5.60 είτε το 10.31), μόλις γίνει η επανεκκίνηση κατά 99% το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, κλείνεις, αλλάζεις πλέον επεξεργαστή, τέλος. Αν θέλεις, κάνε μια ενδιάμεση στάση στο 4.50 (με τον 1600) και κάνε εκεί την αλλαγή μετά στον 5600Χ και βάλε το τελευταίο διαθέσιμο μετά. Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2024 από Πέτρος
definitio Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 33 minutes ago, comfuzio said: Κανονικά θα πρέπει να βάλεις ένα bios που υποστηρίζει αυτήν την νέα cpu ή νεότερο πρώτα και μετά να βγάλεις την παλιά και τότε να βάλεις την νέα CPU. Και καλορίζικη βασικά! Κι εγώ αυτό θα έκανα σε κάθε άλλη περίπτωση (αναβάθμιση BIOS > αναβάθμιση CPU), αλλά η σελίδα αναφέρει "ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system", δηλαδή φαίνεται να αίρει την υποστήριξη σε παλαιότερα CPU... ...οπότε φοβάμαι μήπως, με εγκατεστημένο τον παλιό CPU, κατά την ενημέρωση του bios ή αμέσως μετά έχω πρόβλημα... 7 minutes ago, Πέτρος said: Ποιά έκδοση BIOS έχεις τώρα, το πιο βασικό. Εχω την 3.40, τη τελευταία σταθερή έκδοση για τους Pinnable Ridge. Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2024 από definitio 1
comfuzio Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 3 minutes ago, definitio said: Κι εγώ αυτό θα έκανα σε κάθε άλλη περίπτωση (αναβάθμιση BIOS > αναβάθμιση CPU), αλλά η σελίδα αναφέρει "ASRock do NOT recommend updating this BIOS if you are going to use Pinnacle, Raven or Summit Ridge CPU on your system", δηλαδή φαίνεται να αίρει την υποστήριξη σε παλαιότερα CPU... ...οπότε φοβάμαι μήπως, με εγκατεστημένο τον παλιό CPU, κατά την ενημέρωση του bios ή αμέσως μετά έχω πρόβλημα... Εχω την 3.40, τη τελευταία σταθερή έκδοση για τους Pinnable Ridge. Νομίζω ότι απλά δεν θα μπορείς να βάλεις την παλιά επάνω αν κάνεις την αναβάθμιση
Πέτρος Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 2 λεπτά πριν, comfuzio είπε Νομίζω ότι απλά δεν θα μπορείς να βάλεις την παλιά επάνω αν κάνεις την αναβάθμιση Θεωρητικά αυτό, αλλά ούτε καν. Υπόλειμμα από άλλα release notes είναι, αφορούν στους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά (για αυτό υπάρχει και η σύσταση να εγκατασταθούν οπωσδήποτε οι "all-in-one" οδηγοί...δεν το έκανα ποτέ στην Taichi από τον 1700 στον 5600Χ). @definitio, αφού έχεις το 3.40, βάλε με τον 1600 το 4.50, βάλε μετά τον 5600Χ και πήγαινε τουλάχιστον στο 5.60. Θα έλεγα να βάλεις και το τελευταίο, αλλά δεν είναι κι απαραίτητο. Τα κενά ασφάλειας τα συγκεκριμένα είναι για πολύ συγκεκριμένη χρήση. Καλό είναι που τα βρίσκουν και τα μπαλώνουν, αλλά δύσκολο να επηρεάσει εμάς. 1
definitio Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 minutes ago, comfuzio said: Νομίζω ότι απλά δεν θα μπορείς να βάλεις την παλιά επάνω αν κάνεις την αναβάθμιση Πιθανότατα... ...αυτό θα έκανα και μόνος μου (για να αποφύγω το βάλε-βγάλε-βάλε με τον καινούριο που θα χρειαζόταν νέο BIOS)...αλλά δεν θυμάμαι και στο παρελθόν σε άλλη μητρική να αναφέρει ρητά την παύση υποστήριξης των παλαιότερων μοντέλων... ...οπότε έψαχνα για επαλήθευση σε περίπτωση που κάποιος είχε το ίδιο δίλημμα... Για το θέμα του beta-με αναβαθμιση ασφαλείας, τί λέτε; ΥΓ Ευχαριστώ, θα προχωρήσω έτσι λοιπόν Επεξ/σία 25 Δεκεμβρίου 2024 από definitio 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα