Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Cacciatore είπε

Έχω περάσει λειτουργικό, drivers, balanced windows power plan, performance plan για τους ανεμιστήρες cpu & case. 

Παρόλα αυτά έχω μέση θερμοκρασία 47 με μέγιστη 79 σε 39% cpu load (HWMonitor app)

Κάτι δεν πάει καλα

Στο δίλεπτο fur mark CPU Burner εχει φτασει 87C

Πραγματικά έχω ξενερώσει απίστευτα 

Λοιπον. Αρχικα βαλε -30 CO στο bios στο curve optimizer. Παιξε με +200 boost για πυρηνα και δες θερμοκρασιες. Θα εχεις πεσει σιγουρα 10 βαθμους. Αν παλι βλεπεις αυξημενα temps θα ελεγα να παιξεις με 60PPT 50TDC και 80 EDC να πεσεις και αλλο ειδικα σε load. Στο performance με αυτα τα ρευματα θα εισαι ενα 5% το πολυ κατω. 

• Like 1
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα χρειαστώ μια βοήθεια γιατί λείπω χρόνια από το άθλημα και δεν κατάλαβα τίποτα. 

Στις καρτέλες του bios που έχω δεν βλέπω σχετικές ρυθμίσεις

Edit 

To Curve Optimiser το βρηκα, ηταν αρκετά χωμενο, εβαλα -30 εκει, δεν πειραξα τιποτα αλλο

Τι είναι αυτες οι ρυθμίσεις; Πως επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος; 

Τι να ελέγξω παραπέρα;

5 ώρες πριν, Arkin είπε

Λοιπον. Αρχικα βαλε -30 CO στο bios στο curve optimizer. Παιξε με +200 boost για πυρηνα και δες θερμοκρασιες. Θα εχεις πεσει σιγουρα 10 βαθμους. Αν παλι βλεπεις αυξημενα temps θα ελεγα να παιξεις με 60PPT 50TDC και 80 EDC να πεσεις και αλλο ειδικα σε load. Στο performance με αυτα τα ρευματα θα εισαι ενα 5% το πολυ κατω. 

Edit στο edit

Μόνο με -30 CO με το που έτρεξα furmark cpu πήγε στο λεπτό 80c και ανέβαινε. 

Έβαλα τις ρυθμίσεις τις υπόλοιπες, αυτό που δεν κατάφερα να καταλάβω πως να ρυθμίσω είναι το +200 boost, όλες τις αλλλες τιμές τις έβαλα, έτρεξα πάλι αυτό το τεστ, μετά από κάνα 5λεπτο ανέβηκε 79, με το που πάτησα stop έφαγα restart 

γαμωτο κέρατο, αντί να χαίρομαι το νέο μου σύστημα τρέχω να βγάλω άκρη 

Επεξ/σία από Cacciatore
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τo +200 boost θα το ενεργοποιησεις μεσω του precision boost overdrive. To -30 CO ειναι undervolt στην ουσια, -30mv σε καθε πυρηνα(μπορεις να δοκιμασεις και με -25 και να δοκιμασεις την σταθεροτητα), ετσι ειχα και εγω τον 5700x παλια και τον 5800x3d τωρα(με -10 βαθμους στις θερμοκρασιες), ομως τα PPT, TTC, EDC δεν τα ειχα πειραξει ποτε γενικα. Σιγουρα με την low profile ψυκτρα που εχεις εσυ θα εισαι λιγο παραπανω σε θερμοκρασιες, αλλα με τις ρυθμισεις αυτες, οταν το βρεις θα εισαι οκ.

Επεξ/σία από xartemporas
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, xartemporas είπε

Τo +200 boost θα το ενεργοποιησεις μεσω του precision boost overdrive. To -30 CO ειναι undervolt στην ουσια, -30mv σε καθε πυρηνα(μπορεις να δοκιμασεις και με -25 και να δοκιμασεις την σταθεροτητα), ετσι ειχα και εγω τον 5700x παλια και τον 5800x3d τωρα(με -10 βαθμους στις θερμοκρασιες), ομως τα PPT, TTC, EDC δεν τα ειχα πειραξει ποτε γενικα. Σιγουρα με την low profile ψυκτρα που εχεις εσυ θα εισαι λιγο παραπανω σε θερμοκρασιες, αλλα με τις ρυθμισεις αυτες, οταν το βρεις θα εισαι οκ.

Το +200 να το ρυθμίσω ως εξης

Boost Clock Override Scalar > AUTO

CPU Boost Clock Override > Enabled Positive

Max CPU Boost Clock Override > 200

Αυτό εννοούμε έτσι;

Επεξ/σία από Cacciatore
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι ακριβώς. Αν θες κάνε δοκιμή πρώτα ένα στρες τεστ με -30 CO χωρις να πειράξεις άλλες ρυθμισεις κ χωρίς το pbo και αν είναι σταθερό, δοκίμασε μετά να ενεργοποιήσεις κ το pbo +200.

Επεξ/σία από xartemporas
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, xartemporas said:

Ναι ακριβώς. Αν θες κάνε δοκιμή πρώτα ένα στρες τεστ με -30 CO χωρις να πειράξεις άλλες ρυθμισεις κ χωρίς το pbo και αν είναι σταθερό, δοκίμασε μετά να ενεργοποιήσεις κ το pbo +200.

Έτσι θα έχεις τις χαμηλότερες δυνατές θερμοκρασίες με την ψυκτρα σου. Αν από εκεί κ πέρα αν θες να κατέβασεις κ άλλο τις θερμοκρασίες, πρέπει να πειράξεις κ τα edc κτλπ, θα σου πει ο @Arkin ή οποιος άλλος γνωρίζει. Επίσης το οτι έχεις 80+ με furmark δεν σημαίνει ότι θα έχεις υψηλές θερμοκρασίες γενικά.

Επεξ/σία από xartemporas
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκανα restore defaults και το επιασα απο την αρχη. 

Με μόνο -30CO & +200 PBO δεν μπουταρε καν, έφαγα μπλε οθόνες καργα. 

έκλεισα το PBO και άφησα μόνο -30CO, έτρεξα κάνα 3λεπτο furmark CPU, πήγε 90 βαθμούς, με τάση να ανεβεί κι άλλο. 

Εμένα τα 90αρια με τρομάζουν πολύ, άρα αρχικά τι συμπέρασμα βγάζουμε; ότι δεν επαρκεί η ψύκτρα; 

Επεξ/σία από Cacciatore
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Cacciatore είπε

Το +200 να το ρυθμίσω ως εξης

Boost Clock Override Scalar > AUTO

CPU Boost Clock Override > Enabled Positive

Max CPU Boost Clock Override > 200

Αυτό εννοούμε έτσι;

Στο override max boost +200 ναι ωστε να παιζει μεχρι 4850 παραπανω δεν παει χωρις bclk. Το curve optimizer φανταζομαι εβαλες negative και 30 ετσι? Τρεξε hwinfo τρεξε κανα παιχνιδι η οτι αλλο κανεις στην καθημερινοτητα και δες θερμοκρασιες. Αστο το furmark μιας και δεν ειναι real life θερμοκρασιες δεν σημαινει οτι επειδη ειδες 80 εκει θα εχεις 80 παντου. Με ppt 60 παντως δεν θα πρεπει να περνας τους 70 ουτε για αστειο στα περισσοτερα παιχνιδια εν ωρα παιχνιδιου εκτος αν κατι παιζει με την ψυκτρα και θελει περισσοτερες στροφες η καλυτερη παστα.

17 λεπτά πριν, this.is.elia είπε

Τώρα με τους νέους επεξεργαστές της Intel, ήρθε επιτέλους η ώρα να αγοράσω και εγώ gaming CPU...

new.3d.cpu.jpg

Καλοταξιδος την καλυτερη δουλεια εκανες να τον χαρεις. 

• Like 3
Δημοσ.
2 ώρες πριν, this.is.elia είπε

Τώρα με τους νέους επεξεργαστές της Intel, ήρθε επιτέλους η ώρα να αγοράσω και εγώ gaming CPU...

new.3d.cpu.jpg

Έχει πλάκα που πολύς κόσμος που είχε ξεμείνει με old AM4 cpu περίμενε τους zen5 και τους arrow lake να αναβαθμίσει επιτέλους και τελικά κατέληξε να πάρει 5700x3d. 😂

• Like 2
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, ilos είπε

Έχει πλάκα που πολύς κόσμος που είχε ξεμείνει με old AM4 cpu περίμενε τους zen5 και τους arrow lake να αναβαθμίσει επιτέλους και τελικά κατέληξε να πάρει 5700x3d. 😂

Δεν νομίζω ότι τους (μας) χάλασε...

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, Cacciatore said:

Έκανα restore defaults και το επιασα απο την αρχη. 

Με μόνο -30CO & +200 PBO δεν μπουταρε καν, έφαγα μπλε οθόνες καργα. 

έκλεισα το PBO και άφησα μόνο -30CO, έτρεξα κάνα 3λεπτο furmark CPU, πήγε 90 βαθμούς, με τάση να ανεβεί κι άλλο. 

Εμένα τα 90αρια με τρομάζουν πολύ, άρα αρχικά τι συμπέρασμα βγάζουμε; ότι δεν επαρκεί η ψύκτρα; 

Το -30 co σου ενεργοποιείται κανονικά? Νegative -30? Εγώ μέσω των windows το έχω κανει, με schedule. Παίζει ρόλο κ η ψυκτρα, άσε το +200 και βάλε μονο -30 co . Άσε επισης το furmark κ βάλε κάνα game κτλπ. Επίσης δοκίμασε να τρέξεις ένα run cb23. Mετα δοκίμασε κ με ppt 60 κ τρέξε τα ίδια.

Επεξ/σία από xartemporas
Δημοσ.

@xartemporas Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για τις προτάσεις σου! Ευχαριστώ πολύ.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση αυτή, αν δλδ κρατάει τις ρυθμίσεις και τις ενεργοποιεί. 
Στο Bios ρυθμίζω, και όταν ξανά μπαίνω φαίνεται να τις έχει κρατήσει. Το ποσό όμως υπακούει σε αυτές, πραγματικά δεν ξέρω πως να το διαπιστώσω.

Δεν έχω καθόλου εμπειρία από ΑΜ4 συστήματα. 

Win11 καθαρή εγκατάσταση εχω με μόνο drivers, hwinfo, cpuz, ryzen master, cinebench, furmark. 

Προχωρησα με μοναδική ρύθμιση το -30CO. 
Εγκατέστησα game, κατά την εγκατασταση  είχε πιάσει 85c.
Στην εισαγωγή τρώω restart. 
Μετα μπήκε έτρεξε, έπαιξα σχεδόν 10λεπτο με hwinfo στο background σχεδόν 90. 

Κλείνω game αφήνω 5 λεπτά να πέσουν οι βαθμοί, τρέχω cinebench, στο τελείωμα του μετά από 10 λεπτά, τρώει bsod

Ε και εγώ από εκείνη την ώρα εχω φάει φρίκη. Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου

Δημοσ.
13 minutes ago, Cacciatore said:

@xartemporas Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για τις προτάσεις σου! Ευχαριστώ πολύ.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση αυτή, αν δλδ κρατάει τις ρυθμίσεις και τις ενεργοποιεί. 
Στο Bios ρυθμίζω, και όταν ξανά μπαίνω φαίνεται να τις έχει κρατήσει. Το ποσό όμως υπακούει σε αυτές, πραγματικά δεν ξέρω πως να το διαπιστώσω.

Δεν έχω καθόλου εμπειρία από ΑΜ4 συστήματα. 

Win11 καθαρή εγκατάσταση εχω με μόνο drivers, hwinfo, cpuz, ryzen master, cinebench, furmark. 

Προχωρησα με μοναδική ρύθμιση το -30CO. 
Εγκατέστησα game, κατά την εγκατασταση  είχε πιάσει 85c.
Στην εισαγωγή τρώω restart. 
Μετα μπήκε έτρεξε, έπαιξα σχεδόν 10λεπτο με hwinfo στο background σχεδόν 90. 

Κλείνω game αφήνω 5 λεπτά να πέσουν οι βαθμοί, τρέχω cinebench, στο τελείωμα του μετά από 10 λεπτά, τρώει bsod

Ε και εγώ από εκείνη την ώρα εχω φάει φρίκη. Προσπαθώ να κρατήσω την ψυχραιμία μου

Θεωρητικά ο επεξεργαστής σου είναι b2 stepping(μπορείς να το δεις με το gpu-z) και θεώρησα ότι θα παίζει με -30.Μπορεις να δοκιμάσεις κ με -25, -20 κτλπ. Για αρχή άστον λίγο στοκ κ τρέξε διάφορα να δεις τι γίνεται κ αν έχεις διαφορά στις θερμοκρασιες. Επίσης είσαι σίγουρος ότι η ψυκτρα πατάει καλά κ το ότι η πάστα μπήκε σωστά;  Μην αγχώνεσαι, θα το βρεις. Δες κ αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=A8jtTtQuxsg

• Like 1
Δημοσ.

Ρε σεις, ο @Cacciatore 5700Χ λέει πως έχει, όχι 5700Χ3δ.

Τί του λέτε να πάει απευθείας σε -30 allcore και δεν ξέρει από πού του έρχονται?

Το βασικό, όσο κι αν φαίνεται χαζό σαν παρατήρηση:

Είσαι σίγουρος ότι έχει μπει/στηθεί/κάτσει σωστά η ψύκτρα σου? Είπες ότι έβγαλες/έβαλες, αλλά λες κι ότι δεν ξέρεις πολλά από αυτά. Τί πάστα χρησιμοποίησες? Πόσο φρέσκια είναι? Πόση έβαλες και πώς? Τερμάτισες σωστά τις βίδες?

Απενεργοποίησε το co, απενεργοποίησε το ΧΜΡ, βασικά στο BIOS βάλε "load optimized defaults", επανεκκίνησε με f10 και να δούμε από την αρχή αν/πόσο σταθερό και ζεστό είναι το σύστημά σου.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...