kostas_anes Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, chrisde είπε Και καλά: What Is the Recommended Minimum Processor State? The default minimum processor state value in Windows 10/11 is 5%, and also the most recommended minimum processor state by many experts. The primary reason to set your Minimum Processor State option to 5% is if you are running minimal CPU programs, they will work well in low CPU states. It enables the system to configure, monitor and conserve battery power. On the other hand, you can set the maximum processor state as 100% when using heavy programs like gaming. Πηγή Αλλά μεταξύ μας, τρίχες... Γενικα το minimum processor state απλως καθοριζει το ελαχιστο c/p-state. Περα απο αν τρεχεις critical real time sensitive πραγματα, οπου εκει πιθανο να θες οσο το δυνατο μικροτερο wakeup/clock-up time, δεν μπορω να δω μετρησιμη διαφορα. Στα χαμηλοτερα power states τα CPU κλεινουν ή βάζουν σε standby περιφερειακα, πυρηνες ολοκληρους ή modules εσωτερικα των πυρηνων για να εξοικονομίσουν ενέργεια. Μέχρι να "ξυπνήσουν" αυτά, μπορεί να χρειαστείς μέχρι και κάτι μs χρόνου που υπολογιστικά είναι πολύ (κάτι χιλιάδες κύκλοι), αλλά δεν μπορεί να το αντιληφθεί άνθρωπος. Οι "multiple experts" τους μαραναν στο αρθρο, οχι οτι απλως η MS το εχει βαλει για να καλύψει τον κώλο της με παλιά CPU που έχουν πολύ χειρότερο και αργό power management 😅 Στις 24/9/2024 στις 1:01 ΠΜ, BlueBlood7 είπε Αυτή τη στιγμή έχω ανοιχτά 130 tabs. Τρέχω malwarebytes, vlc + κανα δυο-τρια άλλα προγράμματα και η μνήμη στο 63%(16γιγα σύνολο). Πάνω από 10-12 giga χρήση παύει να είναι απλή χρήση. Πάει προς μέτρια κατάσταση. Εκεί έχουμε άλλη κουβέντα. Ενημερωτικα αμα ειχες 32GB θα ειχες τουλαχιστον 20φευγα χρηση. Το οτι δεν εχεις την RAM και τα windows πανε σε pagefile οτι δεν ειναι critical (με οτι σημαινει για υγεια SSD και επιδοσεις) δεν παει να πει οτι δεν θα αξιοποιουσαν παραπανω μνημη αν υπηρχε. Ετσι ελεγα και εγω που ημουν στα ~13GB ενω εκανα editing ή σε παιχνιδια και γενικοτερα βαρια χρηση. Αφου εχω αλλα 3 γιγα ακομα, γιατι να παω σε 32; Ε πηγα σε 32 και εβλεπα κατι 20-24GB χρηση στα ιδια σεναρια. Παραλληλα αυξηση σε responsiveness και επιδοσεις, ενω μηδενιστηκε το pagefile usage. Επεξ/σία 25 Σεπτεμβρίου από kostas_anes 3 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
BlueBlood7 Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου 57 minutes ago, kostas_anes said: Γενικα το minimum processor state απλως καθοριζει το ελαχιστο c/p-state. Περα απο αν τρεχεις critical real time sensitive πραγματα, οπου εκει πιθανο να θες οσο το δυνατο μικροτερο wakeup/clock-up time, δεν μπορω να δω μετρησιμη διαφορα. Στα χαμηλοτερα power states τα CPU κλεινουν ή βάζουν σε standby περιφερειακα, πυρηνες ολοκληρους ή modules εσωτερικα των πυρηνων για να εξοικονομίσουν ενέργεια. Μέχρι να "ξυπνήσουν" αυτά, μπορεί να χρειαστείς μέχρι και κάτι μs χρόνου που υπολογιστικά είναι πολύ (κάτι χιλιάδες κύκλοι), αλλά δεν μπορεί να το αντιληφθεί άνθρωπος. Οι "multiple experts" τους μαραναν στο αρθρο, οχι οτι απλως η MS το εχει βαλει για να καλύψει τον κώλο της με παλιά CPU που έχουν πολύ χειρότερο και αργό power management 😅 Ενημερωτικα αμα ειχες 32GB θα ειχες τουλαχιστον 20φευγα χρηση. Το οτι δεν εχεις την RAM και τα windows πανε σε pagefile οτι δεν ειναι critical (με οτι σημαινει για υγεια SSD και επιδοσεις) δεν παει να πει οτι δεν θα αξιοποιουσαν παραπανω μνημη αν υπηρχε. Ετσι ελεγα και εγω που ημουν στα ~13GB ενω εκανα editing ή σε παιχνιδια και γενικοτερα βαρια χρηση. Αφου εχω αλλα 3 γιγα ακομα, γιατι να παω σε 32; Ε πηγα σε 32 και εβλεπα κατι 20-24GB χρηση στα ιδια σεναρια. Παραλληλα αυξηση σε responsiveness και επιδοσεις, ενω μηδενιστηκε το pagefile usage. Το γνωρίζω αδερφέ. Άλλο editing ή games και γενικότερα βαριά χρήση και άλλο ελαφρότερες εφαρμογές αλλά περισσότερες. Αν κλείσω 30-40 tabs η μνήμη πέφτει άμεσα Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kkatzos Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Παλικάρια, στα Windows 11 έχουν καταργηθεί τα Power Plans Δεν έχει καμία σημασία τι θα βάλουμε στο min-max processor state καθώς έχουν αντικατασταθεί από το Power Mode Αν θέλουμε χαμηλότερη κατανάλωση και περισσότερο χρόνο σε χαμηλά C-states επιλέγουμε Best power efficiency. Τον 5800Χ3D τον κατεβάζει στα 3050ΜΗz σχεδόν συνέχεια όταν υπάρχει χαμηλό usage. Αντίθετα με Balanced + 0% min state στο power plan τον κατεβάζει στιγμιαία στα 2880 αλλά σχεδόν συνέχεια είναι στα 3600MHz, πάντα σε σχεδόν μηδενικό usage. Σε επιδόσεις καμία διαφορά ή για να μην είμαι απόλυτος ... μπορεί να έχουν 0,1% υπέρ του Balanced. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Πέτρος Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Share Δημοσ. 25 Σεπτεμβρίου Nα πεταχτώ εδώ σαν τη σφνπτσ και να πω ότι σε Win10 με balanced (+chipset drivers κλπ) το min state είναι 100% (μπορεί εγώ να το έχω πειράξει) αλλά ο επεξεργαστής όταν ξύνεται πέφτει και στα 3300. Δεν νομίζω πια να υπάρχει καν νόημα να το ψάχνουμε. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arkin Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Νεο Bios για την B550 Gaming F. Eξαιρετικο το support της Asus στις μητρικες https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/helpdesk_bios/ 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Phaethonas Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 5 ώρες πριν, Arkin είπε Νεο Bios για την B550 Gaming F. Eξαιρετικο το support της Asus στις μητρικες https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/helpdesk_bios/ Και η MSI έχει βγάλει για την Χ570 Tomahawk νέα BIOS αλλά όπως και εδώ είναι beta. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
aetos1988 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 6 ώρες πριν, Arkin είπε Νεο Bios για την B550 Gaming F. Eξαιρετικο το support της Asus στις μητρικες https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b550-f-gaming-model/helpdesk_bios/ Όντως! Και εγώ έκανα χθες στην B450-F Gaming που έχω 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kkatzos Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 1 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Παιδιά, γιατί κάνετε update το bios σε μια τόσο παλιά πλατφόρμα; Για να χάνετε σε επιδόσεις; Όλα τα τελευταία bios στοχεύουν να καλύπτουν κενά ασφαλείας με κάποια επιβράδυνση στις επιδόσεις κάθε φορά. Προσωπικά, έχω μείνει στο AGESA 1.2.0.A, το τελευταίο πριν από την ανακάλυψη των 3/4 ευπαθειών του τελευταίου έτους. Ευπάθειες που αφορούν περίπου το 0,00000001% των χρηστών desktop CPUs της AMD. Επεξ/σία 1 Οκτωβρίου από kkatzos 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
bebius Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Στις 20/9/2024 στις 12:02 ΜΜ, Devastor είπε Γιατί ο 5700Χ3D έρχεται με το V/F curve του απλού 5700Χ και 600mhz (δεν μετράω το max boost override) παρακάτω. Για αυτό και το 90% είναι σταθεροί με -30 CO Στις 20/9/2024 στις 5:31 ΜΜ, kkatzos είπε Fixed. Έχεις διαβάσει κάπου κάποιος να μην έχει σταθερό -30 CO σε 5700X3D? Τον έχω τσιμπήσει και είμαι ευχαριστημένος. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί από τη στιγμή που παίζει στο -30 να μην μπορεί να ανέβει και η ταχύτητα; Π.χ. στο CO -15 να έχουμε υψηλότερη ταχύτητα ώστε η θερμότητα να είναι η ίδια με default clock και co = 0 (χονδροειδές παράδειγμα). Είναι εγκυκλοπαιδική η ερώτηση όπως καταλαβαίνετε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ilos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Εμένα o 5700x3d TM5/Cinebench/CPU-Z stress tests περνάει και στο -40 CO. Απλά δεν έχει νόημα tbh. Ήδη με το -30 έχω περίπου την ίδια κατανάλωση (85-90 w) σε all core workloads με τον 3700x (που είχε και μικρότερο TDP) και παραπλήσιες θερμοκρασίες σχεδόν (το οποίο δε το περίμενα λόγω L3). Αλλά η ακόμα μεγαλύτερή μου έκπληξη ήταν στην κατανάλωση σε everyday usage σενάρια. Και τα 2 cpu με balanced power plan και ίδιο min state και ο 5700x3d (με -30 CO) καίει λιγότερο και σε idle (κάτω και από 20w που δε το χα δει ποτέ με zen2) και σε light browsing/torrents/office usage (γύρω στα 25-30w αντί για τα 45ρια του 3700x) και γενικά πολύ πιο efficient σε όλα παρά την L3. Επεξ/σία 2 Οκτωβρίου από ilos 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kostas_anes Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 2 λεπτά πριν, ilos είπε στο -40 CO Στο ποιο; Πως το βαζεις αυτο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ilos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 1 λεπτό πριν, kostas_anes είπε Στο ποιο; Πως το βαζεις αυτο; Κανονικά από το bios. Λες να μη το έπαιρνε?🤣 Νομίζω -50 δεν είναι το όριο? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
kostas_anes Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 8 λεπτά πριν, ilos είπε Κανονικά από το bios. Λες να μη το έπαιρνε?🤣 Νομίζω -50 δεν είναι το όριο? -30 είναι αδερφέ 😅 4 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ilos Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, kostas_anes είπε -30 είναι αδερφέ 😅 Μπαίνω ξανά να δω.😅 edit dafuq έχεις δίκιο. Επειδή ήμουν κομμάτια όταν άλλαξα την cpu και έκανα stress tests κάτι άλλο θα πάτησα και νόμιζα ήταν -40.🤣 Ούτε από την βλακειούλα το pbo2 tuner να φανταστώ δε πάει παρακάτω. Επεξ/σία 2 Οκτωβρίου από ilos 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Phaethonas Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 2 Οκτωβρίου 15 ώρες πριν, kkatzos είπε Παιδιά, γιατί κάνετε update το bios σε μια τόσο παλιά πλατφόρμα; Για να χάνετε σε επιδόσεις; Όλα τα τελευταία bios στοχεύουν να καλύπτουν κενά ασφαλείας με κάποια επιβράδυνση στις επιδόσεις κάθε φορά. Προσωπικά, έχω μείνει στο AGESA 1.2.0.A, το τελευταίο πριν από την ανακάλυψη των 3/4 ευπαθειών του τελευταίου έτους. Ευπάθειες που αφορούν περίπου το 0,00000001% των χρηστών desktop CPUs της AMD. Beta BIOS δεν βάζω ποτέ...Εδώ κανονική έκδοση μετά από κάτι μήνες θα τη βάλω αφού σιγουρευτώ ότι όλα είναι κομπλέ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα