Herald Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 22 minutes ago, Aten-Ra said: Ποιο video ?? Τώρα από κινητό δυσκολεύομαι να το βρω, αν μπεις στο κανάλι του θα δεις, λίγο παλιό βίντεο, κάπου 6μηνου,τεσταρι όλα τα ρυζια με ολα τα intel σε content creation workloads, χαοτικές διάφορες σε efficiency. Και λογικό γιατί μιλάμε κυρίως για lightly threaded workloads που τα ρυζια έχουν τον αχόρταγο από ρεύμα. Αν κάνεις 24/7 rendering ναι μια χαρά efficient είναι τα μεγάλα Ryzen (7950x / 7900x) αλλα το ίδιο ισχύει και για τα intel. Σε mixed workloads ομως τι να κάνουμε, είναι τραγική η φάση, και το καταλαβαίνεις εύκολα, δες Power draw την ώρα που τρέχει ST Cinebench. Διπλάσιο ρεύμα τραβανε τα Ryzen, είναι τραγικό. 32 minutes ago, Πέτρος said: Δεν βλέπετε 40,δηλαδή? 40 βλέπουν, με το hwinfo ανοιχτό. Κατά μέσο όρο εμένα στα 33-35 είναι και καμιά φορά πέφτει 28-31 σε minimum. Αν δεν καταλαβαίνεις πόσο εξωφρενικό είναι τέτοιο Power draw χωρίς να κάνει τίποτα τι να σου πω ρε συ, τόσο τραβάει το cpu μου την ώρα που παίζω games. Σε 4k προφανώς που είναι cpu bound αλλά και πάλι, μιλαμε για τραγική κατάσταση.
Arkin Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 5 ώρες πριν, Herald είπε Δεν έχει να κάνει με ερεθισμούς. Απλά τραβάνε μπόλικο ρεύμα τα desktop ρύζια για απλές εργασίες, όπως το να κάνει απλά poll το hwinfo. Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε, δεν θα πέσουν οι μετοχές Εύκολα το διαπιστώνεις, άνοιξε 5--10--15 tabs, 2-3 videos να streamaroun και δες κατανάλωση. 35w γράφει ο 3700x - 6w o 12900k. Από πρίζα πόσο έχεις όμως εκεί είναι το θέμα. 4 5watt έγραφε και μένα ο 8700k σε idle ενώ 30 35 γράφει ο 5700x αλλά από πρίζα με 8700k είχα 55 60 watt με 5700x είμαι 60 70 το πολύ με 6 7 tabs και discord ανοιχτό. Οπότε δεν νομίζω ο 12900k αν γράφει 5 6watt στο πρόγραμμα θα τραβάει και με 5 6 από πρίζα. Απλά μετράνε αλλιώς από πρίζα ίδιο efficiency έχουν σε idle όλα τα cpu. 1
Jts Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Νομίζω αυτό λέει. Just now, Herald said: Κατά μέσο όρο εμένα στα 33-35 είναι και καμιά φορά πέφτει 28-31 σε minimum. Αν δεν καταλαβαίνεις πόσο εξωφρενικό είναι τέτοιο Power draw χωρίς να κάνει τίποτα τι να σου πω ρε συ, τόσο τραβάει το cpu μου την ώρα που παίζω games. Σε 4k προφανώς που είναι cpu bound αλλά και πάλι, μιλαμε για τραγική κατάσταση. Εμένα σχεδόν idle, με torrent, plex και hwinfo να καταγράφει, avg 3-4 ωρών ο 13700k ήταν 18w. Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2023 από Jts
Herald Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 4 minutes ago, Arkin said: Από πρίζα πόσο έχεις όμως εκεί είναι το θέμα. 4 5watt έγραφε και μένα ο 8700k σε idle ενώ 30 35 γράφει ο 5700x αλλά από πρίζα με 8700k είχα 55 60 watt με 5700x είμαι 60 70 το πολύ με 6 7 tabs και discord ανοιχτό. Οπότε δεν νομίζω ο 12900k αν γράφει 5 6watt στο πρόγραμμα θα τραβάει και με 5 6 από πρίζα. Απλά μετράνε αλλιώς από πρίζα ίδιο efficiency έχουν σε idle όλα τα cpu. Από πρίζα δεν μπορείς να συγκρίνεις ρε μαν, είναι θέμα μητρικής και λοιπών υποσυστήματων. Αν δεις μετρήσεις από reviews μητρικών βγάζουν μέχρι και 50w διάφορες από μητρική σε μητρική με το ίδιο ακριβώς cpu. Και όταν λέω ίδιο ακριβώς cpu δεν εννοώ απλά ίδιο μοντέλο, εννοώ το ίδιο cpu σε 2 διαφορετικές μητρικές 7 minutes ago, Jts said: Νομίζω αυτό λέει. Εμένα σχεδόν idle, με torrent, plex και hwinfo να καταγράφει, avg 3-4 ωρών ο 13700k ήταν 18w. Βάλε balanced plan και θα πέσει κάτω από 10w 😁
Aten-Ra Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 3 minutes ago, Herald said: Από πρίζα δεν μπορείς να συγκρίνεις ρε μαν, είναι θέμα μητρικής και λοιπών υποσυστήματων. Αν δεις μετρήσεις από reviews μητρικών βγάζουν μέχρι και 50w διάφορες από μητρική σε μητρική με το ίδιο ακριβώς cpu. Και όταν λέω ίδιο ακριβώς cpu δεν εννοώ απλά ίδιο μοντέλο, εννοώ το ίδιο cpu σε 2 διαφορετικές μητρικές Βάλε balanced plan και θα πέσει κάτω από 10w 😁 LOL
Arkin Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Μόλις τώρα, Herald είπε Από πρίζα δεν μπορείς να συγκρίνεις ρε μαν, είναι θέμα μητρικής και λοιπών υποσυστήματων. Αν δεις μετρήσεις από reviews μητρικών βγάζουν μέχρι και 50w διάφορες από μητρική σε μητρική με το ίδιο ακριβώς cpu. Και όταν λέω ίδιο ακριβώς cpu δεν εννοώ απλά ίδιο μοντέλο, εννοώ το ίδιο cpu σε 2 διαφορετικές μητρικές Κοίτα εγώ άλλαξα μόνο μητρική και cpu τα άλλα είναι ίδια όλα. Μητρική z370 Asus εδώ b550 Asus. Ίδια κατανάλωση με 8700k ο οποίος έγραφε 5 6 watt σε idle. Είτε τραβάει το ρεύμα η cpu είτε μητρική γενικά αν κατανομει το ρεύμα αλλιώς η κάθε πλατφόρμα δεν είναι σχετικό εφόσον από πρίζα έχουμε ίδιο efficiency σε idle. Εγώ είμαι στα 65 watt ακριβώς από πρίζα με 7 tabs και discord μαζι με steam ανοιχτά με 2nvme 1 ssd 5fans και την 4070ti. Πρίζα κοιτάω πάντα ειναι η μόνη αξιόπιστη πηγή. Gold τροφοδοτικό με Platinum ίσως έπεφτα ακόμα λίγο σε πρίζα γιατί υπάρχει και η μετατροπή ενδιάμεσα του τροφοδοτικού.
Jts Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) Balanced είμαι, δίνει ψηλά voltages η μητρική, αν το και είχα πειράξει λίγο όσο πρόλαβα, θα τα πειράξω λίγο αυτό το ΣΚ να δω πως πάει. Asus είναι αλλά και μία msi ενός φίλου stock έδινε τρελά, σκέψου ο i5 13600k ετρωγε throttle με arctic 240aio, 21k cinebench r23 έπεφτε. Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2023 από Jts
Aten-Ra Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 10 minutes ago, Arkin said: Πρίζα κοιτάω πάντα ειναι η μόνη αξιόπιστη πηγή. Και καλά κάνεις, Και εμένα ο 12100 λέει 1-2W σε Idle αλλά το σύστημα είναι στα 59W στην πρίζα 1
Πέτρος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 3 ώρες πριν, Herald είπε Ε αυτό λέω ρε μαν, ότι βρέξει χιονίσει ότι και να κάνεις, όσο ελαφρύ και να είναι, θα έχεις 40w στη μάπα μόνιμα. Και δεν φταίνε οι πυρήνες, αυτοί δεν τραβανε τίποτα σε light load, στα ιδια επίπεδα με intel πέφτουν, το βλέπω στο laptop που ολόκληρο είναι idle στα 7w. Αλλά το io die κλαφτα 3 ώρες πριν, Πέτρος είπε Για ακόμα μια φορά, το γμς και ψοφάει. 3 ώρες πριν, Herald είπε Εμένα τόσο δείχνει σε απλή χρήση browsing κλπα. Το ιδιο και του Tamba όπως είδες. Εσένα πόσο δείχνει δηλαδή? 2 ώρες πριν, Herald είπε Έλα εντάξει, το έχεις τερματίσει για να μην παραδεχτείς το αυτονόητο. Βάλε ότι ποντίκια και πληκτρολόγια θες, άμα θες ξήλωσε τα και τελείως και φτάστο στα 2w σε idle. Εγω με τον zen μου δεν τα κατάφερα, μόλις τα καταφέρεις συζητάμε για το αν φταίει το ποντίκι 2 ώρες πριν, Πέτρος είπε ...φαλίτσα, από εδώ το πας, από εκεί το φέρνεις, άλλα για άλλα. Από ελαφρά φορτία σε idle (που δεν είναι idle), από 15 στα 35 στα 40w, από ότι να΄ναι να περάσει η ώρα. Όχι, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα 2w σε idle δεν θα το φτάσω. Είμαι εξίσου σίγουρος ότι και 40 δεν θα έχω. 2 ώρες πριν, Herald είπε Δεν είπα πουθενά για 15w. Μόνιμα 35 βλέπω στη καλύτερη, όπως και οι υπόλοιποι που ποσταραν. Ίσως έχουν λάθος ποντίκι ποιος ξέρει 😁 Σε αυτά τα 3' ποτέ μα ποτέ δεν έπεσε όλος ο επεξεργαστής στο "0" (ότι σημαίνει αυτό). Μόνιμα 2-3 πυρήνες ανέβαζαν (ταυτόγχρονα)κάποιες 100δες έως 1000δες MHz. Ξέρω, τώρα θα πάμε στα γνωστά "μόνο 1200% παραπάνω καίει σε idle ο R σε σχέση με τον Ι μου".
Herald Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 7 minutes ago, Πέτρος said: Σε αυτά τα 3' ποτέ μα ποτέ δεν έπεσε όλος ο επεξεργαστής στο "0" (ότι σημαίνει αυτό). Μόνιμα 2-3 πυρήνες ανέβαζαν (ταυτόγχρονα)κάποιες 100δες έως 1000δες MHz. Ξέρω, τώρα θα πάμε στα γνωστά "μόνο 1200% παραπάνω καίει σε idle ο R σε σχέση με τον Ι μου". Άρα 30w σε idle. Το cpu πως να πέσει στο 0 ρε μαν, αφού την ώρα που κάνει poll το hwinfo δουλεύει. Ούτε εμένα πέφτει στο 0.
Πέτρος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 2 λεπτά πριν, Herald είπε Άρα 30w σε idle. Το cpu πως να πέσει στο 0 ρε μαν, αφού την ώρα που κάνει poll το hwinfo δουλεύει. Ούτε εμένα πέφτει στο 0. Το 30 πού το είδες? Το idle πού το είδες?
Herald Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 (επεξεργασμένο) 25 minutes ago, Arkin said: Κοίτα εγώ άλλαξα μόνο μητρική και cpu τα άλλα είναι ίδια όλα. Μητρική z370 Asus εδώ b550 Asus. Ίδια κατανάλωση με 8700k ο οποίος έγραφε 5 6 watt σε idle. Είτε τραβάει το ρεύμα η cpu είτε μητρική γενικά αν κατανομει το ρεύμα αλλιώς η κάθε πλατφόρμα δεν είναι σχετικό εφόσον από πρίζα έχουμε ίδιο efficiency σε idle. Εγώ είμαι στα 65 watt ακριβώς από πρίζα με 7 tabs και discord μαζι με steam ανοιχτά με 2nvme 1 ssd 5fans και την 4070ti. Πρίζα κοιτάω πάντα ειναι η μόνη αξιόπιστη πηγή. Gold τροφοδοτικό με Platinum ίσως έπεφτα ακόμα λίγο σε πρίζα γιατί υπάρχει και η μετατροπή ενδιάμεσα του τροφοδοτικού. Πάμε πάλι. Από πρίζα δεν μπορείς να συγκρίνεις διάφορες μεταξύ επεξεργαστών. Όταν με τον ίδιο επεξεργαστή θα δεις διαφορές μεταξύ μητρικών είναι αδιανόητο να συγκρίνεις cross platform κιολας. Αν η μητρική σου διαβάζει τα vrms μπορείς να πάρεις από εκεί μετρήσεις. Επίσης ο 8700k που λες σίγουρα δεν έπεφτε 5w σε idle, πάνω από 15-20w είχε. Το θυμάμαι γιατί ήταν λίγο χαμηλότερα από τον 1600 που είχα τότε. Πρώτη φορά που είδα single digit νουμερα οχι μονο σε idle αλλά και σε ελαφριά workloads ήταν με alder lake. 2 minutes ago, Πέτρος said: Το 30 πού το είδες? Το idle πού το είδες? CPU PPT average γράφει 30. Μέτρηση απτά vrm δεν έχεις? Αν έχεις θα βοηθούσε Επεξ/σία 16 Ιουνίου 2023 από Herald
Πέτρος Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 24 λεπτά πριν, Herald είπε CPU PPT average γράφει 30. Μέτρηση απτά vrm δεν έχεις? Αν έχεις θα βοηθούσε Κι άμα γράφει av 30 τί σημαίνει? Στο 3λεπτο? Το 1.5 σχεδόν ακόμα φόρτωναν τα win, ξεκινούσαν διεργασίες κλπ. Από εκεί και μετά, στα 23.6 με 25 καθόταν...αν το είχα αφήσει μια ώρα, εκεί κάπου θα έπεφτε, με συνεχές polling, μην ξεχνιόμαστε. Τί ψάχνω για vrm (πέρα από το προφανές, εννοώ), πώς μπορεί να το δηλώνει?
Arkin Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 30 λεπτά πριν, Herald είπε Πάμε πάλι. Από πρίζα δεν μπορείς να συγκρίνεις διάφορες μεταξύ επεξεργαστών. Όταν με τον ίδιο επεξεργαστή θα δεις διαφορές μεταξύ μητρικών είναι αδιανόητο να συγκρίνεις cross platform κιολας. Αν η μητρική σου διαβάζει τα vrms μπορείς να πάρεις από εκεί μετρήσεις. Επίσης ο 8700k που λες σίγουρα δεν έπεφτε 5w σε idle, πάνω από 15-20w είχε. Το θυμάμαι γιατί ήταν λίγο χαμηλότερα από τον 1600 που είχα τότε. Πρώτη φορά που είδα single digit νουμερα οχι μονο σε idle αλλά και σε ελαφριά workloads ήταν με alder lake. CPU PPT average γράφει 30. Μέτρηση απτά vrm δεν έχεις? Αν έχεις θα βοηθούσε Κατανοητό απλά εγώ συγκρίνω efficiency συνολικό από πρίζα τώρα αν τραβάει 30 η cpu και 20 η μητρική ή αντίστοιχα σε Intel 10 η cpu και 40 η μητρική λίγη σημασία έχει για μένα εφόσον συνολικά τραβάνε το ίδιο. Στον 8700k μέχρι 9 10watt θυμάμαι έβλεπα στο package αα idle οχι παραπανω.
Herald Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 Δημοσ. 16 Ιουνίου 2023 47 minutes ago, Πέτρος said: Κι άμα γράφει av 30 τί σημαίνει? Στο 3λεπτο? Το 1.5 σχεδόν ακόμα φόρτωναν τα win, ξεκινούσαν διεργασίες κλπ. Από εκεί και μετά, στα 23.6 με 25 καθόταν...αν το είχα αφήσει μια ώρα, εκεί κάπου θα έπεφτε, με συνεχές polling, μην ξεχνιόμαστε. Τί ψάχνω για vrm (πέρα από το προφανές, εννοώ), πώς μπορεί να το δηλώνει? Vrvout vrpout. Είναι voltage output power output κλπα. Στην δικιά μου βλέπω να κάνει report τα ιδια με το cpu με μια απόκλιση 0.6w που πιθανόν να είναι οι απώλειες από τα vrms. 19 minutes ago, Arkin said: Κατανοητό απλά εγώ συγκρίνω efficiency συνολικό από πρίζα τώρα αν τραβάει 30 η cpu και 20 η μητρική ή αντίστοιχα σε Intel 10 η cpu και 40 η μητρική λίγη σημασία έχει για μένα εφόσον συνολικά τραβάνε το ίδιο. Στον 8700k μέχρι 9 10watt θυμάμαι έβλεπα στο package αα idle οχι παραπανω. Φυσικά, αλλά μπορεί να πάρεις μητρική για amd που να τραβάει επίσης 40 οπότε να καταλήξεις με 30 + 40 και να πάρεις μητρική για intel που να τραβάει 20 οπότε να καταλήξεις με 10+20
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα