Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Arkin είπε

Ετοιμο το taiphoon

Screenshot_2.png

πιθανοτατα  CJR φορας τσιπακια  αν και δε το ξεκαθαριζει με ? τοχει και single rank

παιξε με αυτα για αρχη θα παιξει εκει? MEM usmus 30 κυκλους

0.98V CCD, 1.05V IOD, 1.15V SOC 

ProcOdt 43.6 RttNom off Rttwr 80(rzq/3) and Rttpark 240(rzq/1)  clkdrvstr(40-60)  20  24 24

1.40-2 v
3800 /1900 1T  αλλιως 3733/1867 1T
18-22-22 
RAS  42
RC  60
RRD/FAW 6/9/24
WR/RTP 16/14
TRFC 550
SCL'S 5
CWL 16
 τα υπολοιπα auto

Επεξ/σία από ultraex2003
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

CJR και 16Gbit δεν πάνε μαζί.

Μοιάζουν ύποπτα με τα δικά μου εδώ, αλλά στη single rank εκδοχή τους.

Εδώ και ενημερωμένο ZenTimings με τα βολτάζ που παίζω εδώ και καιρό και περνάνε 40 κύκλους TM5 1usmus_v3 (σε 64GB διάρκεια 9.5 ώρες περίπου):

image.png.03af78334bc7ea99fbbfd7dbff46fec0.png

Επεξ/σία από parsifal
  • Like 3

2 λεπτά πριν, parsifal είπε

CJR και 16Gbit δεν πάνε μαζί.

Μοιάζουν ύποπτα με τα δικά μου εδώ, αλλά στη single rank εκδοχή τους.

bro ύποπτο το bin είναι αλλά θα παίξει τουλάχιστον πιστεύω με τα δικά σου τα settings δωστου κάνα tip που να κινηθει να βγάλει ένα αξιοπρεπές αποτελεσμα

34 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

πιθανοτατα  CJR φορας τσιπακια  αν και δε το ξεκαθαριζει με ? τοχει και single rank

παιξε με αυτα για αρχη θα παιξει εκει? MEM usmus 30 κυκλους

0.98V CCD, 1.05V IOD, 1.15V SOC 

ProcOdt 43.6 RttNom off Rttwr 80(rzq/3) and Rttpark 240(rzq/1)  clkdrvstr(40-60)  20  24 24

1.40-2 v
3800 /1900 1T  αλλιως 3733/1867 1T
18-22-22 
RAS  42
RC  60
RRD/FAW 6/9/24
WR/RTP 16/14
TRFC 550
SCL'S 5
CWL 16
 τα υπολοιπα auto

Αυριο θα βγαλω και φωτογραφιες γιατι λιγα καταλαβα απο καποιες ρυθμισεις που εγραψες και σιγουρα δεν θα βγαλω ακρη. Εστω 3800CL18 μια χαρα θα ειναι και οτι δωσουν αρκει να ειναι 100% stable δεν θελω μπλε οθονες κτλ εχω να δω μπλε οθονη πολλα χρονια οποτε αυτο ειναι το ζητουμενο αρχικα απο εκει και περα οτι boost παρουμε καλοδεχουμενο.

• Like 1

14 λεπτά πριν, Arkin είπε

Αυριο θα βγαλω και φωτογραφιες γιατι λιγα καταλαβα απο καποιες ρυθμισεις που εγραψες και σιγουρα δεν θα βγαλω ακρη. Εστω 3800CL18 μια χαρα θα ειναι και οτι δωσουν αρκει να ειναι 100% stable δεν θελω μπλε οθονες κτλ εχω να δω μπλε οθονη πολλα χρονια οποτε αυτο ειναι το ζητουμενο αρχικα απο εκει και περα οτι boost παρουμε καλοδεχουμενο.

Δες και τα settings ποιο πάνω του persifal κινηται πάνω κάτω στο δικό σου τσιπάκι για να χεις μερικα tip που να κινηθεις σε ρυθμισεις

• Thanks 1

1 ώρα πριν, parsifal είπε

Εδώ και ενημερωμένο ZenTimings με τα βολτάζ που παίζω εδώ και καιρό και περνάνε 40 κύκλους TM5 1usmus_v3 (σε 64GB διάρκεια 9.5 ώρες περίπου):

Θα χρειαστείς δουλίτσα ακόμα.

Πέραν του ότι το tRCDRD γίνεται ζυγό 22 λόγω GDM on έχεις είτε κακό tPHYRDL είτε mismatch ανάμεσα στα δύο DIMMs.

Στοχεύεις για tPHYRDL 26/26 και όπως έχουμε καταλήξει είναι σε απόδοση σημαντικότερο από κάθε timing.

Ρίχνει το latency μέχρι και 1,5ns μόνο αυτό.

Το 3800 + GDM on σου κάνει τη ζημιά. Δοκίμασε GDM off + 2T. Έτσι θα έχεις και πραγματικό tRCDRD=21. Αν είσαι τυχερός θα είναι σταθερά αν όχι θα χρειαστείς λίγο ψάξιμο ακόμα.

4 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Πέραν του ότι το tRCDRD γίνεται ζυγό 22 λόγω GDM on

Aπό παλιότερες δοκιμές μου νομίζω, αυτό είναι ουρμπανιά και ισχύει μόνο για το tCL. Αν θυμάμαι καλά, είχα μπεντσάρει με περιττή τιμή tRCDRD, με GDM on και off, με averaging πολλών μετρήσεων (10 ή 20) και υπήρχε διαφορά στην απόδοση.

Το tPHYRDL είναι 28 και στα δύο DIMMs. Πρέπει να ρίξω χρονισμό πάνω από 1-2 straps για να γίνει 26, που από μόνο του κοστίζει σημαντικά σε επιδόσεις, σίγουρα περισσότερο από το όφελος που δίνει το 26.

Το είχα γράψει και στο αρχικό post μου, τα memory chips αυτά - ο,τι και να'ναι - είναι φόλα και φτάνεις το max τους σχετικά γρήγορα αν έχεις λίγο εμπειρία από mem tweaking.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, parsifal είπε

Το tPHYRDL είναι 28 και στα δύο DIMMs. Πρέπει να ρίξω χρονισμό πάνω από 1-2 straps για να γίνει 26, που από μόνο του κοστίζει σημαντικά σε επιδόσεις, σίγουρα περισσότερο από το όφελος που δίνει το 26.

Το tPHYRDL δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τα DIMMs.

Έχει να κάνει με GDM, CL μονό ή ζυγό se συνδυασμό με το GDM και με το VDDP/CLDO_VDDP. Ίσως το τελευταίο να είναι λίγο χαμηλά για την περίπτωση σου για 3800. Στις δοκιμές μου όταν το είχα (το VDDP) πολύ χαμηλά μου το έβαζε 28 και στα δύο. Ανεβάζοντας το ένα κλικ μου το έκανε 28/26 και ανεβάζοντας το 2 κλικ μου το έκανε 26/26. Ανέβασε το λίγο ή/και παίξε με GDM + 2Τ.

Εδώ με tPHYRDL 28/28 και GDM on

cachememPBO3800C16tPHYRDL-28.png.f7dbdb121a2b7f50633a5e87b5ce077d.png

και εδώ με 26/26

cachememPBO380016-16-14.png.2a9ee65b0d879155a830944e0631d897.png

Κάνε μια δοκιμή όπως είσαι, ακριβώς τα ίδια timings, χωρίς καν να ελέγξεις για σταθερότητα με GDM off + 2T και ανέβασε λίγο το VDDP.

Επεξ/σία από kkatzos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, Arkin είπε

Ετοιμο το taiphoon

Screenshot_2.png

παρατατες με xmp και μην ασχολεισαι ,ουτως η αλλως παιζεις capped 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Το tPHYRDL δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τα DIMMs.

Έχει να κάνει με GDM, CL μονό ή ζυγό se συνδυασμό με το GDM και με το VDDP/CLDO_VDDP. Ίσως το τελευταίο να είναι λίγο χαμηλά για την περίπτωση σου για 3800. Στις δοκιμές μου όταν το είχα (το VDDP) πολύ χαμηλά μου το έβαζε 28 και στα δύο. Ανεβάζοντας το ένα κλικ μου το έκανε 28/26 και ανεβάζοντας το 2 κλικ μου το έκανε 26/26. Ανέβασε το λίγο ή/και παίξε με GDM + 2Τ.

Εδώ με tPHYRDL 28/28 και GDM onκαι εδώ με 26/26

Κάνε μια δοκιμή όπως είσαι, ακριβώς τα ίδια timings, χωρίς καν να ελέγξεις για σταθερότητα με GDM off + 2T και ανέβασε λίγο το VDDP.

Θέλει tweak για να είναι σταθερές σε 2T με 26. Αν ήδη οι ram στο GD mode είναι στο όριο χρειάζεται αλλαγή σε 1-2 timings αλλιώς θα δεν θα είναι σταθερές.

23 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

παρατατες με xmp και μην ασχολεισαι ,ουτως η αλλως παιζεις capped 

Κυρίως cap είμαι σε ότι παίζω μόνο στο legion που εκεί έβαλα 80fps cap και πάει μπάλα μηδέν stutter και ray tracing ανοιχτό. 

• Like 1

1 ώρα πριν, elpenor είπε

Θέλει tweak για να είναι σταθερές σε 2T με 26. Αν ήδη οι ram στο GD mode είναι στο όριο χρειάζεται αλλαγή σε 1-2 timings αλλιώς θα δεν θα είναι σταθερές.

Ναι, για να δει διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ 26 και 28 του το είπα.

Αν πετύχει μετά κοιτάζει για σταθερότητα.

Εμένα έχει καλύτερο latency το 3600/16 με 26 παρά το 3800/15 με 28.

Για σταθερότητα σε 3800 με 26 από ότι είδα στις σημειώσεις μου έπρεπε να μειώσω λίγο το VDDP σε 0.9, να αυξήσω VDDG σε 1.05, SoC 1.125 και να βάλω drive strength 60 - 20 - 30 - 24. Φυσικά το κάθε σύστημα είναι διαφορετικό και οι RAM μου και ο IMC κάτω του μετρίου.

Το drive strength είναι πολύ βασικό, αν το ανεβάσεις λίγο παραπάνω πάει από 26 σε 28. Αν το κατεβάσεις πολύ δεν υπάρχει σταθερότητα.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...