Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, Arkin είπε

Λιγο παραπανω επεξηγηση γιατι λιγα πραγματα καταλαβα. Ειδα πολλες νεες επιλογες στο bios που δεν τις γνωριζω καθολου τοσα χρονια με intel. 3800cl16 νομιζω πολυ δυσκολα για 3600cl16 ειδα πανε ανετα. 3600cl18 ειναι hynix λογικα τωρα θα τρεξω και taiphoon να δω σιγουρα.

Με βγαζει αυτο. Εχω βαλει το φακελο απο το antivirus στην whitelist. 

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

Αυτες ειναι οι μνημες απο τον κωδικο TDZGD416G3600HC18JDC01 που εψαξα

https://www.tomshardware.com/reviews/t-force-dark-z-16gb-ddr4-3600-review

Το ποσταρα και ποιο πριν

Θέλει μοντα η registry στα 11 για να δουλέψει το taiphoon

κανε αυτο  πανε registry  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CI\Config]
και κανε modify το “VulnerableDriverBlocklistEnable”=dword:00000000  απο dword:00000001 που ειναι 

restart μετα θα σε δουλεψει  ετσι τοχω κανει εγω

image.jpeg.db1589dc0118ff142a26636f7f198398.jpeg

Επεξ/σία από ultraex2003
  • Like 3
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, ultraex2003 είπε

Το ποσταρα και ποιο πριν

κανε αυτο  πανε registry  [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CI\Config]
και κανε modify το “VulnerableDriverBlocklistEnable”=dword:00000000  απο dword:00000001 που ειναι 

restart μετα θα σε δουλεψει  ετσι τοχω κανει εγω

Δεν εχει dword να κανω εγω νεο και να σβησω το παλιο?

Screenshot_2.png

Δημοσ.
45 λεπτά πριν, Arkin είπε

Λιγο παραπανω επεξηγηση γιατι λιγα πραγματα καταλαβα. Ειδα πολλες νεες επιλογες στο bios που δεν τις γνωριζω καθολου τοσα χρονια με intel. 3800cl16 νομιζω πολυ δυσκολα για 3600cl16 ειδα πανε ανετα. 3600cl18 ειναι hynix λογικα τωρα θα τρεξω και taiphoon να δω σιγουρα.

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

To CO (curve optimizer) είναι Per core (έχει και all core mode) oc.

Στη θεωρία δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά θέλει ψάξιμο αν δεν είσαι τυχερός να βάζεις ένα -30 τιμή παντού (η μέγιστη που παίρνει) και να λειτουργεί χωρίς τυχόν αστάθειες.

Μπορείς να ξεκινήσεις με -10 παντού, να τσεκάρεις σταθερότητα (δες στο αντίστοιχο νήμα), να πας -15, -20 κοκ μέχρι να χτυπήσεις ταβάνι/πάτο, και να δεις μετά αν μπορείς να πας σε per core ρύθμιση (κάποιοι πυρήνες, δηλαδή, να παίρνουν -30, άλλοι -22 κλπ).

Μπορείς, πριν από αυτό, να βάλεις στο max core frequency (ή όπως το έχει στο bios σου, το νόημα θα είναι ίδιο) ένα +200, για να βγάλεις με αυτό τις τιμές co.

Άλλη, πιο απλή μέθοδος (και θα σου δώσει 93-95% του μέγιστου), είναι με neg offset στο bios, χωρίς πολλά-πολλά. Ξεκινάς και κόβεις, τρέχεις cbr23 multi και βλέπεις wattage, temps και score. Όσο ανεβάζεις score, είσαι γενικά καλά, συνχίζεις να κόβεις offset. Αν πιάσεις ταβάνι/αρχίσεις να χάνεις επιδόσεις ή να βλέπεις αστάθεια, δίνεις λίγο φαγάκι ακόμα.

Ισχύει κι εδώ το ίδιο με max core.

Πρώτα πρώτα, βέβαια, έχεις ρυθμίσει τα όρια PPT/TDP/EDC, μην αφήσεις τα unlimited της μητρικής ή κανένα 65w στο ppt.

Τώρα, αφού έχεις βρει τα σταθερά για τον επεξεργαστή (υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, βλ. Hydra, αλλά μπλέκεις αλλού), ασχολείσαι και με μνήμες. Αν πας να τα κάνεις όλα μαζί, πριν βεβαιωθείς ότι το ένα τμήμα είναι σταθερό, θα τρως ξύλο και δεν θα ξέρεις γιατί.

Χρήσιμο πρόγραμμα είναι το ZenTimings, δίνει όλες τις πληροφορίες για το mem profile που έχεις, για να μην γράφεις εδώ σαν παλαβός ή σηκώνεις φωτογραφίες.

Εννοείται πως έχεις περάσει το τελευταίο επίσημο BIOS της μητρικής σου και μετά από αυτό τους τελευταίους chipset drivers.

32 λεπτά πριν, Arkin είπε

Δεν εχει dword να κανω εγω νεο και να σβησω το παλιο?

Screenshot_2.png

Για δες αυτό:

https://www.overclock.net/threads/so-i-got-taiphoon-burner-working-on-windows-11-but-is-doing-this-even-safe.1803335/post-29113461

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Arkin είπε

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

Με ryzen 5xxx αξίζει να ασχοληθείς με 2 πράγματα, το curve optimizer και την 3αδα PPT, TDC, EDC

Αν έχεις καινούργιο batch cpu για curve optimizer ξεκινάς με (αρνητικό πάντα) 20, ο δικός μου έφτασε -30 χωρίς θέμα. Απλά είναι θέμα τύχης.

Για τα άλλα 3 ένα καλό video:

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δοκιμασα αρχικα λιγο τις ram τις πηγα 3800CL18 απο 3600 και δειχνουν να παιζουν καλα. Δοκιμαζω λιγο για το PBO με -10 αρχικα για all cores και +100mhz.

Screenshot_2.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Arkin είπε

Δοκιμασα αρχικα λιγο τις ram τις πηγα 3800CL18 απο 3600 και δειχνουν να παιζουν καλα. Δοκιμαζω λιγο για το PBO με -10 αρχικα για all cores και +100mhz.

Screenshot_2.png

Μου φαίνεται περίεργο που δεν έχει dword  τι να πω φτιάξε εσύ 

Μη το θεωρείς δεδομένο ότι παίζουν εκεί θέλει TM5 usmus v3 30 κύκλους οπωσδηποτε να τρέξεις  και κοιτάς και whea να μη εχεις

επισης δες εαν τρεχουν 1 προς 1 οι μνημες με το FCLOCK  3800 /1900 επισης το TRFC 1046 κινηται σε επιπεδα πολυ χαλαρα 

δεσ και στο aida 64 τι latency εχεις σημαντικο οσο ποιο χαμηλο γίνεται μαζι με όσο ποιο υψηλή συχνοτητα

image.jpeg

Επεξ/σία από ultraex2003
  • Like 1
Δημοσ.

Επειδη στην ιδια φαση που εισαι ,ειμαι και εγω αλλα ξεκινησα να το ψαχνω πριν 10 μερες που πηρα τον 5800 θα σου πω περιληπτικα τι βηματα να κανεις μετα απο ατελειωτο διαβασμα που εκανα.

Ξεκινα με PPT/TDC/EDC. Το ΡΡΤ να ειναι 1,1 Χ EDC. Το TDC επηρεαζει θερμοκρασια σε μακροχρονια loads. Βρες τις τιμες που σηκωνει η ψυξη σου για να μη τρως throttle.

Μετα θα σου ελεγα να βαλεις Hydra γιατι σου υπολογιζει τις τιμες του Curve Optimizer σε ενα 2 ωρο μονο του. Τις περνας,τρεχεις stability tests και τελειωσες με τον επεξεργαστη. Α βαλε και ενα Boost overdrive κανοντας δοκιμες και εισαι μια χαρα.

Τις μνημες αστες στοκ προς το παρον, δουλεψε το πισι καμια 10-15 μερες να σιγουρευτεις οτι ειναι οκ, γιατι το CO επηρεαζει και στο idle τις τασεις και μπορει να φας και σε desktop μπλε οθονες.

• Like 4
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Dantε είπε

Μετα θα σου ελεγα να βαλεις Hydra γιατι σου υπολογιζει τις τιμες του Curve Optimizer σε ενα 2 ωρο μονο του.

Training για curve optimizer κάνει και το ίδιο το ryzen master. 

Επίσης unstable λόγο Curve Optimizer πολλές φορές συμβαίνει σε idle καταστάσεις παρά στο πουσάρισμα. 

Το curve optimizer θέλει χρόνο και whea errors check. 

Γενικά στο 20 είναι safe για τις καινούργιες φουρνιές, δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου γι αστάθεια. Απο εκεί και πέρα θέλει παρακολούθηση σε καθημερινές συνθήκες. 

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Dantε είπε

Επειδη στην ιδια φαση που εισαι ,ειμαι και εγω αλλα ξεκινησα να το ψαχνω πριν 10 μερες που πηρα τον 5800 θα σου πω περιληπτικα τι βηματα να κανεις μετα απο ατελειωτο διαβασμα που εκανα.

Ξεκινα με PPT/TDC/EDC. Το ΡΡΤ να ειναι 1,1 Χ EDC. Το TDC επηρεαζει θερμοκρασια σε μακροχρονια loads. Βρες τις τιμες που σηκωνει η ψυξη σου για να μη τρως throttle.

Μετα θα σου ελεγα να βαλεις Hydra γιατι σου υπολογιζει τις τιμες του Curve Optimizer σε ενα 2 ωρο μονο του. Τις περνας,τρεχεις stability tests και τελειωσες με τον επεξεργαστη. Α βαλε και ενα Boost overdrive κανοντας δοκιμες και εισαι μια χαρα.

Τις μνημες αστες στοκ προς το παρον, δουλεψε το πισι καμια 10-15 μερες να σιγουρευτεις οτι ειναι οκ, γιατι το CO επηρεαζει και στο idle τις τασεις και μπορει να φας και σε desktop μπλε οθονες.

Κατι τετοιο καταλαβα απο ppt/edc λιγο πανω το ppt και το tdc αρκετα πιο κατω και απο τα 2. Δηλαδη αν μπει 120 το ppt θα μπει 110 το edc και 70-80 το tdc. Θα δω και το hydra το προτεινε και ο πετρος πιο πανω να δω τι τιμες θα μου δωσει. Γενικα προσπαθω να παιξω efficient ηδη χαμηλωσα το ppt/edc στα 90 maxaroun και τα 2 στα 90watt και +100 boost με -10 offset σε 4 πυρηνες και -20 στους αλλους 4 και βλεπω 4500 boost all cores με εξαιρετικες θερμοκρασιες χανοντας ελαχιστα απο τις επιδοσεις που ποσταρα πιο πανω. 

Με ram δεν ξερω τι γινεται. Κραταει κανονικα 3866CL18 αλλα το aida μου δινει χειροτερες τιμες στο read και στο latency. 

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Επίσης unstable λόγο Curve Optimizer πολλές φορές συμβαίνει σε idle καταστάσεις παρά στο πουσάρισμα.

το έπαθα με 5800x3d εκεί που τζαμάει στα πάντα με μερικές ώρες idle μου κόλαγε το σύμπαν

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Γενικά στο 20 είναι safe για τις καινούργιες φουρνιές, δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου γι αστάθεια. Απο εκεί και πέρα θέλει παρακολούθηση σε καθημερινές συνθήκες. 

Απο οσο ειδα προτεινουν να μπει χαμηλο offset στους καλους πυρηνες ωστε να τρωνε αυτοι το παραπανω ρευμα και να boostaroun οπως πρεπει και μεγαλυτερο στους κακους. Οπως και να εχει την βρηκα την ακρη και με +200 boost επαιξαν με 4625 all core και 4850 ο ενας αλλα δεν θελω τετοια ρευματα απο 65 να παω στα 130 εκει στα 90 θελω να βρω τη χρυση τομη να παρω ενα τιμιο ποσοστο απο stock και ας ειμαι λιγο πιο κατω απο τερμα OC. 

Ηδη με τα 90 ppt ειδα 14600 στο cinebench απο το stock 12800 και ελαχιστα μεγαλυτερες θερμοκρασιες στα 63 απο τα 60 πριν. 

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, leros2004 είπε

To Ryzenmaster προσωπικα μου κρασαρε στο τελευταιο τεστ παντα, δε ξερω γιατι.

Το θεμα ειναι οτι μπορει καποια cores να εχουν αρκετη διαφορα ,οποτε το per core ειναι αυτο που σου δινει το μεγιστο.

Αν το εκανες manual , ναι ειναι μεγαλο μανικι και οντως δεν αξιζει το κοπο. Αλλα εφοσον γινεται αυτοματα, τοτε δε βλεπω λογο να μη το κανει.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Dantε είπε

To Ryzenmaster προσωπικα μου κρασαρε στο τελευταιο τεστ παντα, δε ξερω γιατι.

Το θεμα ειναι οτι μπορει καποια cores να εχουν αρκετη διαφορα ,οποτε το per core ειναι αυτο που σου δινει το μεγιστο.

Αν το εκανες manual , ναι ειναι μεγαλο μανικι και οντως δεν αξιζει το κοπο. Αλλα εφοσον γινεται αυτοματα, τοτε δε βλεπω λογο να μη το κανει.

Γενικα βλεπω οτι μπορεις να παιξεις οπως θες αναλογα παντα την ψυκτρα του καθενος. Δηλαδη αν δωσεις 150ppt μπορει να σε κρατησει και 4800 all core αλλα για μενα ειναι μονο για bench αυτα και παει το efficiency στο βροντο. Εκει στα 4500 all core και 4800 ο ενας ειναι μια χαρα θεωρω και ανα πυρηνα offset συμφωνα με τον καλυτερο προς τον χειροτερο. 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Arkin είπε

Κατι τετοιο καταλαβα απο ppt/edc λιγο πανω το ppt και το tdc αρκετα πιο κατω και απο τα 2. Δηλαδη αν μπει 120 το ppt θα μπει 110 το edc και 70-80 το tdc. Θα δω και το hydra το προτεινε και ο πετρος πιο πανω να δω τι τιμες θα μου δωσει. Γενικα προσπαθω να παιξω efficient ηδη χαμηλωσα το ppt/edc στα 90 maxaroun και τα 2 στα 90watt και +100 boost με -10 offset σε 4 πυρηνες και -20 στους αλλους 4 και βλεπω 4500 boost all cores με εξαιρετικες θερμοκρασιες χανοντας ελαχιστα απο τις επιδοσεις που ποσταρα πιο πανω. 

Με ram δεν ξερω τι γινεται. Κραταει κανονικα 3866CL18 αλλα το aida μου δινει χειροτερες τιμες στο read και στο latency. 

Προσωπικα στο 5800Χ σκεψου εχω 120/80/110. Αλλα η ψυξη ,μου ειναι μετρια και ο 5800Χ ειναι ο ζεστοτερος απο ολη τη γενια και δεν υπηρχε αλλος τροπος να τον κρατησω κατω απο τους 90. Και ειναι και Β0 και παιρνει και ελαχιστα απο CO.

Φαντασου το ταχυτερο core μου ,δε πηρε καν μειωση με CO, ενω η μεγαλυτερη μειωση ηταν -15.Επεσα σε κακο κομματι γιατι το πηρα μεταχειρα και ηταν απο τις πρωτες παραγωγες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...