Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

39 λεπτά πριν, Ronnie1985 είπε

Σε ευχαριστώ πολύ! 2 τελευταίες απορίες! 

1. Με 2600x και 1.2.0.3c του είχα αρνητικό offset -0.075 και δούλευε stable χωρίς χάσιμο σε απόδοση και μικρότερες θερμοκρασίες. 

Κάνω κάτι αντίστοιχο και στον 5700x; Η δε χρειάζεται σε αυτόν;

2. Το PBO αν έχω καταλάβει σωστά από default είναι κλειστό δηλαδή disabled? Και αν εγώ το βάλω enabled οι διαφορές μετα θα είναι +200mhz περισσότερο στα ρολόγια + παραπάνω ρεύμα + παραπάνω θερμοκρασίες; (Αξίζει;;)

1. Ακριβώς ίδια συμπεριφορά θα έχεις με undervolt, αν και stock ο 5700x έχει καλές θερμοκρασίες.

2. Ναι , το pbo από default είναι απενεργοποιημένο(auto = disabled). Στην ουσία ,αν το ενεργοποιήσεις αφαιρούνται τα power limits, και αν δώσεις και +200mhz,  σε light workloads (browsing,gaming κτλπ) θα βλέπεις μέχρι 4850(από 4650 στοκ), και στα heavy workloads (πχ rendering,cinebench) όπου η cpu είναι στο 100% , μέχρι 4.5 περίπου (από 4.2 -4.3 στοκ). Εννοείται ότι αφού αφαιρούνται τα power limits αποδίδει περισσότερο, αλλά καταναλώνει περισσότερο και ζεσταίνεται και περισσότερο, πχ από 75 watt που καταναλώνει στοκ στο 100% (πχ cinebench) με το pbo on + 200 , καταναλώνει περίπου 140. Δεν ξέρω αν αξίζει βάση διαφοράς απόδοσης.

Εγώ προσωπικά έκανα τις δοκιμές μου αρχικά και μετά τον άφησα στοκ με ενεργοποιημένο το fmax enhancer(asus exclusive feature στο bios) που έδινε boost στο max clock και είχα λίγο καλύτερη απόδοση από stock, αλλά με ίδια κατανάλωση και θερμοκρασίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Στη δική μου μητρική το 1.2.0.3c συνεχίζει να είναι το καλύτερο.

Σχετικά με το UV (offset και CO) είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις αν είναι stable. Μπορεί να περάσεις όλα τα test και τα benchmarks και μετά από 10 μέρες να κρασάρει. Εγώ ξεκίνησα και στα 2 CPU με μεγάλα νούμερα και κατέληξα με πολύ μικρά και σε συγκεκριμένους πυρήνες.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ultraex2003 είπε

σε τι αρνητικο  σε ποιον επεξεργαστη ; πχ στον παλιο μου τον 3600 επαιζα με αρνητικο  offset  4-5 σκαλια κατω  -0 70 καπου εκει στην msi με λιγο καλυτερες θερμοκρασιες  οχι πολυ κατω ομως χαλανε οι επιδοσεις μετα 

Ναι δεν το διατυπωσα καλα. Εννοω οταν βρω το VDD full scale current, εχει νοημα να ξαναδωσω αρνητικο core offset.  Κι εγω για τον 3600 λεω.

Επεξ/σία από alxnt

1 ώρα πριν, alxnt είπε

Ναι δεν το διατυπωσα καλα. Εννοω οταν βρω το VDD full scale current, εχει νοημα να ξαναδωσω αρνητικο core offset.  Κι εγω για τον 3600 λεω.

δεν το ξερω αυτο φιλε μου κανε εσυ τις δοκιμες σου !!

6 ώρες πριν, Ronnie1985 είπε

Είχα την εντύπωση πως το 1.2.0.3c δε θα υποστήριζε τους νέους 5000 ryzen μιας και τότε δεν είχαν κυκλοφορήσει ο 5700x και 5800x3d

Με κάνες να σκέφτομαι να γυρίσω από 1.2.0.7 σε 1.2.0.3c και εγώ αλλά είναι safe για τη μητρική το downgrade αυτό; Θυμάμαι περιπτώσεις από downgrades στα bios όπου αφήνανε "ιχνοι" και στη συνέχεια διάφορα issues. 

Όπως ανέφερα παραπάνω σύντομα θα αντικατασταθεί ο 2600x με τον 5700x, και το μόνο που θέλω είναι να τρέχουν σωστά και στις αναγραφόμενες ταχύτητες. Δεν με ενδιαφέρει το oc, τα έχω όλα στοκ και defaults στα settings του bios. Μόνο το DOCP profile ενεργοποιω για τις μνήμες, τπτ αλλο.

Με τα τελευταία agesa μας το χουν κάνει περίπλοκο ρίχνοντας τις επιδώσεις.

Δεν έχουν ρίξει καθόλου τις επιδόσεις. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

Από bios σε bios κάποιες φορές αλλάζουν το power deviation και έτσι "μας φαίνεται" ότι έχουν πέσει οι επιδόσεις.

1.2.0.7 είναι το καλύτερο.

5 ώρες πριν, xartemporas είπε

Με Windows 11 ημουν και γενικα δεν ειχα ποτε το θεμα με το ftpm stuttering.

Πρέπει να είσαι από τους λίγους.

3 ώρες πριν, Ronnie1985 είπε

1. Με 2600x και 1.2.0.3c του είχα αρνητικό offset -0.075 και δούλευε stable χωρίς χάσιμο σε απόδοση και μικρότερες θερμοκρασίες. 

Κάνω κάτι αντίστοιχο και στον 5700x; Η δε χρειάζεται σε αυτόν;

2 ώρες πριν, xartemporas είπε

1. Ακριβώς ίδια συμπεριφορά θα έχεις με undervolt, αν και stock ο 5700x έχει καλές θερμοκρασίες.

Ναι αλλά δε θα το κάνει με offset voltage. Εκεί υπάρχει και το ενδεχόμενο του clock stretching. Θα γίνει με Curve Optimizer (CO).

PBO με σωστά limits και όχι με "motherboard limits" + CO + Auto OC (+200) κάνουν καλή δουλειά.

1 ώρα πριν, elpenor είπε

Στη δική μου μητρική το 1.2.0.3c συνεχίζει να είναι το καλύτερο.

Σχετικά με το UV (offset και CO) είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις αν είναι stable. Μπορεί να περάσεις όλα τα test και τα benchmarks και μετά από 10 μέρες να κρασάρει. Εγώ ξεκίνησα και στα 2 CPU με μεγάλα νούμερα και κατέληξα με πολύ μικρά και σε συγκεκριμένους πυρήνες.

Οι Β2 stepping έχουν μεγάλα περιθώρια για CO.

Κάνα μήνα τον έχω με -25 παντού (5600) και δεν έχει καταλάβει τίποτα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Δεν είχα ασχοληθεί με curve με τον 5700x, τον 5800x3d που έχω τώρα πάντως, τον έχω με -30 παντού και μέχρι στιγμής μια χαρά. Είμαι με 1.2.0.6b και το power deviation είναι στο 102-103%.

Επεξ/σία από xartemporas
  • Like 2

1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Δεν έχουν ρίξει καθόλου τις επιδόσεις. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

Από bios σε bios κάποιες φορές αλλάζουν το power deviation και έτσι "μας φαίνεται" ότι έχουν πέσει οι επιδόσεις.

1.2.0.7 είναι το καλύτερο.

Πρέπει να είσαι από τους λίγους.

Ναι αλλά δε θα το κάνει με offset voltage. Εκεί υπάρχει και το ενδεχόμενο του clock stretching. Θα γίνει με Curve Optimizer (CO).

PBO με σωστά limits και όχι με "motherboard limits" + CO + Auto OC (+200) κάνουν καλή δουλειά.

Το power deviation είναι κάποια επιλογή στο bios που μπορούμε να την αλλάξουμε και να "επιστρέψουν" οι αναμενόμενες επιδώσεις;

Στο 1.2.0.3c σε cinebench ο cpu έτρεχε στα 4.2 GHz. με όλα στοκ.

Στο 1.2.0.7 στο cinebench και επίσης όλα στοκ τρέχει στα 4.0GHz. (με λιγότερο ρεύμα κ θερμοκρασίες)

Για αυτό ρωτάω στην 1.2.0.7 πρέπει να αλλάξω κάτι για να έχει τις αναγραφόμενες ταχύτητες ο cpu?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Ronnie1985 είπε

Το power deviation είναι κάποια επιλογή στο bios που μπορούμε να την αλλάξουμε και να "επιστρέψουν" οι αναμενόμενες επιδώσεις;

Στο 1.2.0.3c σε cinebench ο cpu έτρεχε στα 4.2 GHz. με όλα στοκ.

Στο 1.2.0.7 στο cinebench και επίσης όλα στοκ τρέχει στα 4.0GHz. (με λιγότερο ρεύμα κ θερμοκρασίες)

Για αυτό ρωτάω στην 1.2.0.7 πρέπει να αλλάξω κάτι για να έχει τις αναγραφόμενες ταχύτητες ο cpu?

Ψαχνεις στο bios για VDD Full scale current και VDD Telemetry.

Αν δεν τα βρεις την ιδια δουλεια κανεις με το PBO.

Δηλαδη αν το power deviation ειναι κατω απο 100℅ αυτο σημαινει οτι, αν και στοκ, δουλευει λιγο overclocked. Χαμηλώνεις λιγο τα.PBO limits και το ισιωνεις.

Αντιατοιχα αν το power deviation ειναι πανω απο 100% τοτε, αν και στοκ, δουλευει underclocked. Εξου και το χαμηλοτερο boost και θερμοκρασίες. Οποτε αυξάνεις λιγο τα PBO limits και τον κανεις στοκ.

Επεξ/σία από kkatzos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το sweet spot, πάντως, στο 3600 μου εξακολουθεί να είναι με το αρνητικό offset. Με 219, 220 vdd full scale current, ναι μεν το power deviation πήγε στο 100% αλλά έπεσε το σκορ στο cb. Με το ιδιο vdd full scale current και offset(core), ακόμα χειρότερα....

(Bios 1207)

Επεξ/σία από alxnt

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, skiathos7 είπε

Τον 3600 που εχω σε μια msi tomahawk b450 να το κλείσω το pbo η θα χασω επιδόσεις;δεν κατάλαβα 

Εγώ αδερφέ το εχω στο auto(=disabled) πάντως και είναι μια χαρά. Απλά δοκίμασα μόλις τις ρυθμίσεις για το power deviation και το ξαναγύρισα όπως το χω τοσα χρόνια και παει μια χαρά. Αν θες κάνε 1-2 μετρήσεις με vcore offset - 25mV μέχρι -0.5V και αν σε ικανοποιουν σκορ cb και θερμοκρασίες αστο έτσι.

Ίδιο cpu και μια b450 tomahawk(non max) έχω.

Επεξ/σία από alxnt
  • Thanks 1

Κάποιος που δε θέλει να βάλει "χέρι" στα settings , αλλά να τα έχει όλα στοκ στις ρυθμίσεις και απλά να απολαμβάνει το σύστημα του stable και τις default ταχύτητες που αγόρασε για να έχει στη cpu , χωρίς να πειράξει vdd full scale, PBO Limits και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις που σε μένα ειναι άγνωστες και το παραδέχομαι διότι είμαι λιγο ασχετος, τι πρέπει να κάνει; 

53 λεπτά πριν, Ronnie1985 είπε

Κάποιος που δε θέλει να βάλει "χέρι" στα settings , αλλά να τα έχει όλα στοκ στις ρυθμίσεις και απλά να απολαμβάνει το σύστημα του stable και τις default ταχύτητες που αγόρασε για να έχει στη cpu , χωρίς να πειράξει vdd full scale, PBO Limits και άλλες τέτοιες ρυθμίσεις που σε μένα ειναι άγνωστες και το παραδέχομαι διότι είμαι λιγο ασχετος, τι πρέπει να κάνει;

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι... πρακτικά οι ρυθμίσεις που αναφέρεις μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά μόνο αν τρέχεις χρονοβόρα workloads που χρησιμοποιούν όλους τους πυρήνες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις αν παίζεις games με windows 11 είναι να βάλεις ένα σχετικό πρόσφατο bios.

8 ώρες πριν, elpenor είπε

Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι... πρακτικά οι ρυθμίσεις που αναφέρεις μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά μόνο αν τρέχεις χρονοβόρα workloads που χρησιμοποιούν όλους τους πυρήνες. Το μόνο που πρέπει να κάνεις αν παίζεις games με windows 11 είναι να βάλεις ένα σχετικό πρόσφατο bios.

Το pc το έχω για games αλλά ασχολούμαι και σαν χόμπι όταν έχω διάθεση με επεξεργασία βίντεο, άρα κατά τη διαδικασία encoding κλπ αυτό το +200mhz παραπάνω θα βοηθούσε. Οπότε όταν με παλιότερο bios (1.2.0.3c) πιάνει η cpu την ονομαστική της ταχύτητα (4.2GHz) με όλα τα settings default, ενώ με το τελευταίο bios χωρίς καμία αλλαγή να δίνει 4GHz ταχύτητα είναι κάπως περίεργο γιατί το κάνανε έτσι. 

Απ' τη μια με αναγκάζουν να κάνω downgrade το bios, κ απ' την άλλη να σκέφτομαι αν θα έχω μετά αυτό το ftpm stuttering πρόβλημα με τα windows 11 που είμαι.

1 ώρα πριν, Ronnie1985 είπε

Το pc το έχω για games αλλά ασχολούμαι και σαν χόμπι όταν έχω διάθεση με επεξεργασία βίντεο, άρα κατά τη διαδικασία encoding κλπ αυτό το +200mhz παραπάνω θα βοηθούσε. Οπότε όταν με παλιότερο bios (1.2.0.3c) πιάνει η cpu την ονομαστική της ταχύτητα (4.2GHz) με όλα τα settings default, ενώ με το τελευταίο bios χωρίς καμία αλλαγή να δίνει 4GHz ταχύτητα είναι κάπως περίεργο γιατί το κάνανε έτσι. 

Απ' τη μια με αναγκάζουν να κάνω downgrade το bios, κ απ' την άλλη να σκέφτομαι αν θα έχω μετά αυτό το ftpm stuttering πρόβλημα με τα windows 11 που είμαι.

Καλημέρα. Βαλε το 1.2.0.3c να δεις πως θα παει και αν ολα οκ , το αφηνεις και κανεις τη δουλεια σου.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...