Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

6 ώρες πριν, noFEARgr είπε

Πανω απο διπλασιες πωλησεις απο zen4+RPL μαζι 😅

Λογικό, είναι η πιο φτηνή λύση να αποφύγεις τα μεγάλα bottlenecks με 4090 :P

• Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

7 ώρες πριν, aetos1988 είπε

Μια ερώτηση: Έχεις κάποιος τον Ryzen 5600; Ρωτάω επειδή βλέπω λίγο περίεργα πράγματα και εξηγούμε. Καταρχήν όταν ενεργοποιώ το PBO πέφτουν οι επιδόσεις και έχει μέγιστη συχνότητα 3,8-3,9 GHz , όταν το απενεργοποιώ φτάνουν μέχρι 4,4Ghz🤔. Η μεγαλύτερη τιμή τάσης είναι 1,22V... Να τονίσω ότι ο Ryzen 3600 που είχα είχε '' πιο νορμάλ'' συμπεριφορά ( με PBO χτυπούσε και 1,40+ Volt ) . 

Στο Cinebench R20 έχω score 4330 

CPU-Z ( ver. 2.03) 4806 Multi & 613 single.

Με τι ψύκτρα είσαι ? Μήπως ζεσταίνεται και ρίχνει ρολόγια ? 

8 ώρες πριν, aetos1988 είπε

Μια ερώτηση: Έχεις κάποιος τον Ryzen 5600; Ρωτάω επειδή βλέπω λίγο περίεργα πράγματα και εξηγούμε. Καταρχήν όταν ενεργοποιώ το PBO πέφτουν οι επιδόσεις και έχει μέγιστη συχνότητα 3,8-3,9 GHz , όταν το απενεργοποιώ φτάνουν μέχρι 4,4Ghz🤔. Η μεγαλύτερη τιμή τάσης είναι 1,22V... Να τονίσω ότι ο Ryzen 3600 που είχα είχε '' πιο νορμάλ'' συμπεριφορά ( με PBO χτυπούσε και 1,40+ Volt ) . 

Στο Cinebench R20 έχω score 4330 

CPU-Z ( ver. 2.03) 4806 Multi & 613 single.

Τα score στο cpu-z μια χαρά είναι

Υποθέτω πως το EDC είναι στοκ ή ακομα υψηλότερα οπότε ανεβάσεις θερμοκρασία απότομα - επίσης μπορεί να σε κόβει το tdc αν υπάρχει hard limit από mobo.

Για να ανεβάσεις boost κατέβασε το edc σε 70 και πήγαινε το scalar σε Χ10

Για ασφάλεια από υψηλά volts μπορείς να κατεβάσεις το edc πιο κάτω αν χρειαστεί ή να βάλεις πιο χαμηλό thermal limit

• Like 1

11 ώρες πριν, leros2004 είπε

Με τι ψύκτρα είσαι ? Μήπως ζεσταίνεται και ρίχνει ρολόγια ? 

Ψύκτρα έχω την Arctic Freezer 34 Duo. Οι θερμοκρασίες είναι καλές πάντως μέγιστη στους 65. 

Έκανα κάποια πειράματα με PBO και βελτίωσα την κατάσταση. πχ. στο Power limit το έβαλα Disable ( πριν το είχα Motherboard είχε δίκιο ο χρήστης kkatzos). Επίσης έβαλα το curve optimizer αν το  γράφω σωστά στην ρύθμιση Negative -100. Βέβαια τώρα είμαι στα 4,3Ghz  

15 λεπτά πριν, aetos1988 είπε

Ψύκτρα έχω την Arctic Freezer 34 Duo. Οι θερμοκρασίες είναι καλές πάντως μέγιστη στους 65. 

Έκανα κάποια πειράματα με PBO και βελτίωσα την κατάσταση. πχ. στο Power limit το έβαλα Disable ( πριν το είχα Motherboard είχε δίκιο ο χρήστης kkatzos). Επίσης έβαλα το curve optimizer αν το  γράφω σωστά στην ρύθμιση Negative -100. Βέβαια τώρα είμαι στα 4,3Ghz  

-100 ειναι πολυ ρε συ ,βαλτο -25 περιπου

• Like 2

7 ώρες πριν, akoinonitos είπε

-100 ειναι πολυ ρε συ ,βαλτο -25 περιπου

Όντως έχεις δίκιο. Το έβαλα -25 και πάει καλύτερα συν ότι έχει τις ίδιες θερμοκρασίες με πριν ( 65 μέγιστη) . 

• Like 1

7 ώρες πριν, aetos1988 είπε

Τα έχεις μπερδέψει.

Το Curve Optimizer μέχρι -30 πηγαίνει.

Το -100 το έβαλες στο Frequency/Boost OVERRIDE ή αλλιώς AutoOC. Άρα έκανες πιο αργό τον επεξεργαστή :)

+200 πρέπει να βάλεις εκεί, το παίρνει για την πλάκα ο 5600.

43 λεπτά πριν, aetos1988 είπε

Όντως έχεις δίκιο. Το έβαλα -25 και πάει καλύτερα συν ότι έχει τις ίδιες θερμοκρασίες με πριν ( 65 μέγιστη) . 

... και από εδώ αποδεικνύεται γιατί πλέον θα είναι 25MΗz λιγότερα αντί για 100ΜΗz λιγότερα που τον είχες βάλει πριν ;)

• Like 4

Στις 27/10/2022 στις 8:32 ΠΜ, kkatzos είπε

Με ψύκτρα+ανεμιστήρα των 30€ δουλεύει άψογα ο 5800X3D. Και οι θερμοκρασίες του είναι μια χαρά. Πιο δροσερός από το σκέτο 5800Χ είναι.

Ωραία, ευχαριστώ!

Για μητρική τι προτείνετε έως ~150€; Λίγο που έψαξα είμαι ανάμεσα σε b550-a pro και mpg b550 gaming plus από msi και από asus, tuf gaming b550 plus και rog strix b550-a. Mνήμες μάλλον θα πάω σε ripjaws 3600c16.

Στις 27/10/2022 στις 7:15 ΜΜ, kkatzos είπε

Εγώ έχω και δουλεύει μια χαρά το PBO. Βασικά επειδή έχει χαμηλά ρολόγια είτε PBO είτε χωρίς κάνει boost στα 4450MHz.

Βάζοντας AutoOC +200 αρχίζουν να χρειάζονται τα ανεβασμένα limits του PBO και τελικά φτάνω (μαζί με CO) 4650 σε όλους τους πυρήνες σε όλα τα παιχνίδια και 4550-4600 σε all-core CB23.

Προφανώς η μητρική σου σε κόβει ή έχεις βάλει τίποτα PBO limits = Motherboard/Platform και σου τα έχει κάνει κώλο.

Βάλε PPT = 100 και TDC = 75 (τo EDC άφησε το 90) και ξαναδοκίμασε. Επίσης βεβαιώσου ότι τα έχεις αλλάξει στο κατάλληλο σημείο στο bios γιατί βρίσκονται σε 2-3 σημεία το καθένα.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Έβαλα τις ρυθμίσεις που με πρότεινες και όντως βελτιώθηκαν οι επιδόσεις!! Αλλά....

Πριν τα volt ήταν μέγιστο 1,20 τώρα πήγε στα 1,31v. Είναι ασφαλές; 

18 λεπτά πριν, aetos1988 είπε

Έχεις απόλυτο δίκιο. Έβαλα τις ρυθμίσεις που με πρότεινες και όντως βελτιώθηκαν οι επιδόσεις!! Αλλά....

Πριν τα volt ήταν μέγιστο 1,20 τώρα πήγε στα 1,31v. Είναι ασφαλές; 

Εδώ μπορείς να παίξεις με Curve Optimizer (CO) για να χαμηλώσεις την τάση ή να μειώσεις το AutoOC σε +100.

Αλλά και να το αφήσεις έτσι ασφαλές είναι. Δε θα δεις 1.31V σε AVX φορτίο.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 27/10/2022 στις 6:25 ΜΜ, Psycho_Warhead είπε

Λογικό, είναι η πιο φτηνή λύση να αποφύγεις τα μεγάλα bottlenecks με 4090 :P

Ναι ο 5800X3D απλά κάνει invalidate όλο το AM5 για gaming, γιαυτό τον κλείδωσαν.

Τρέχω -30 CO και -0.05 offset... Τουλάχιστον ο δικός μου έχει πολύ headroom το οποίο απλά το χρησιμοποιώ με undervolting. Να δείς πως οι 7xxx 3D θα είναι ξεκλείδωτοι μπας και αγοράσει κανείς τις overpriced mobos :-D 

Επεξ/σία από Spartan117
  • Like 8

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Όσοι αγοράσατε 5800x3d από το πλαίσιο πως πήρατε τον κωδικό για το Uncharted?

Επεξ/σία από Steliosviper

23 λεπτά πριν, Steliosviper είπε

Καλησπέρα. Όσοι αγοράσατε 5800x3d από το πλαίσιο πως πήρατε τον κωδικό για το unchanged?

"Δεν τον πήραμε" είναι η απάντηση. Ήδη έχω επικοινωνήσει μαζί τους αλλά μέσω φόρμας επικοινωνίας. Απο βδομάδα θα γίνει και τηλεφωνικώς.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...