Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ρε μαν καταλαβαίνεις τι ειναι το efficiency? Είναι score / watt. Ο 12900 βγαζει το καλύτερο efficiency καπου στα 30 - 35w με περιπου 360-370 cb points / watt. Ο 5950 ΔΕΝ φτανει τοσα points per watt σε οτι watt και να τον τρέξεις, αρα εχει χειροτερο efficiency. 

Βλεπωντας και τα πινακακια σου, το καλυτερο που καταφερε ο 5950 ειναι 310 περιπου score per watt. Καλο αποτελεσμα,αλλα τον 12900 δεν τον πιάνει. 

Και το αστειο ειναι οτι μιλαμε για cinebench που ειναι best case scenario για τα zen 3, αμα χάνει στο cinebench φαντασου τι τσοντα θα γίνεται σε κάτι αντοπια premiere photoshop autocad κλπ...

Επεξ/σία από Herald
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τι σημασία έχει το efficiency σε 30 και 40W βρε παιδιά, αυτά αφορούν laptop. Efficiency μετράτε σε ίδια Watt, κοντά στα πραγματικά Watt της CPU (πχ 125 ή 142) ή σε κάποια συχνά χρησιμοποιούμενα επίπεδα Watt, όπως τα 65W. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. 

• Like 2
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, malakudi είπε

Τι σημασία έχει το efficiency σε 30 και 40W βρε παιδιά, αυτά αφορούν laptop. Efficiency μετράτε σε ίδια Watt, κοντά στα πραγματικά Watt της CPU (πχ 125 ή 142) ή σε κάποια συχνά χρησιμοποιούμενα επίπεδα Watt, όπως τα 65W. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. 

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου το efficiency σε οποιοδήποτε watt, αλλά αφού τον nick0lis τον ενδιαφέρει καλό θα ήταν να είναι ενημερώμενος. Να εδώ ας πούμε ο 12900 κουνάει το μαντίλι στον m1 pro, 12377 @ 35 watts. Μόλις βρώ χρόνο θα αρχίσω και το aggressive undervolting που φαντάζομαι κάνει και ο φίλος με τον 5950x

@papatsonis Αν μπορείς τρέξε και συ στα 35w έτσι για την περιέργεια. Μην κουράζεσαι με screenshots, πες μου απλά το νούμερο

12319 35w.png

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, malakudi said:

Το αυτό ακριβώς.. αλλά... ;)

<ΟΤ>Είναι σαν ένα αυτοκίνητο να καίει τον άμπακα.. στο ταξίδι, και να σου βρίσκεται ένας βολικός Η και να σου λέει, μα "Ναι αλλά  το συγκεκριμένο, στο ρελαντί δεν καίει τπτ.. λιγότερο από smart... Να... τα είχαμε αφήσει και τα 2 τις προάλλες ρελαντί.. και το smart έσβησε πρώτο..." ;) 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, papatsonis είπε

Το αυτό ακριβώς.. αλλά... ;)

<ΟΤ>Είναι σαν ένα αυτοκίνητο να καίει τον άμπακα.. στο ταξίδι, και να σου βρίσκεται ένας βολικός Η και να σου λέει, μα "Ναι αλλά  το συγκεκριμένο, στο ρελαντί δεν καίει τπτ.. λιγότερο από smart... Να... τα είχαμε αφήσει και τα 2 τις προάλλες ρελαντί.. και το smart έσβησε πρώτο..." ;) 

Αν το αυτοκίνητο στο ρελαντι κάψει λιγοτερο για να φτασει στον προορισμο του τοτε ειναι πιο efficient. Efficiency σημαινει ποσο θα κάψεις για να τελειωσεις ενα συγκεκριμενο έργο. 

Εντωμεταξύ το 13k+ score δεν το λες και ρελαντι.. Στο ρελαντι τρεχει ο 5950 που στα 35w παιζει να βγαζει κανα 5k lol

Δημοσ.

Ρε Motivator...

Με τσίγκλησες  να ανεβάσω (custom) TDP profil  (και να ρίξω το efficiency μου)

TDP 90w / PPT 122w / EDC 121A / TDC 82A

CB23 MT : 27062..

Peak CPU Package Power : 99,9w..

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.. βγάλε πρώτα τα 27κ... και μετά θα δούμε και σε πόσα βαττ τα έβγαλες...

(ελπίζω ότι έχεις 3φασικό... 😛 )

5950_27062.jpg

• Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, papatsonis είπε

Ρε Motivator...

Με τσίγκλησες  να ανεβάσω (custom) TDP profil  (και να ρίξω το efficiency μου)

TDP 90w / PPT 122w / EDC 121A / TDC 82A

CB23 MT : 27062..

Peak CPU Package Power : 99,9w..

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.. βγάλε πρώτα τα 27κ... και μετά θα δούμε και σε πόσα βαττ τα έβγαλες...

(ελπίζω ότι έχεις 3φασικό... 😛 )

5950_27062.jpg

273 score / watt, τραγικο efficiency, 350+ βγαζει ο 12900. 

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Herald είπε

273 score / watt, τραγικο efficiency, 350+ βγαζει ο 12900. 

Ρε συ @Herald  , τι σημασία έχει πόσο αποδίδει στα 35W; Ακόμα κι αν η υπόλοιπη κατανάλωση της πλατφόρμας ήταν 0, θα πάρεις 4 για να είσαι πιο αποδοτικός στα 4*35 απ' ότι ένα σκέτο σύστημα στα 140W; Δεν έχει νόημα αυτό.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, malakudi είπε

Ρε συ @Herald  , τι σημασία έχει πόσο αποδίδει στα 35W; Ακόμα κι αν η υπόλοιπη κατανάλωση της πλατφόρμας ήταν 0, θα πάρεις 4 για να είσαι πιο αποδοτικός στα 4*35 απ' ότι ένα σκέτο σύστημα στα 140W; Δεν έχει νόημα αυτό.

Δεν διαφωνώ, και για μενα δεν εχει σημασια ποιος ειναι πιο efficient, αλλα δεν αλλαζει το γεγονος οτι ο πιο efficient cpu σε all core workloads είναι ο 12900. Στα υπολοιπα workloads φυσικα το ξεραμε ηδη οτι δεν υπαρχει καν συγκριση. 

Υπάρχουν χρήστες, πχ.  ο nick0lis που ενδιαφερεται γιατί συνέχεια αναφερεται στο κακο efficiency των alderlake, δεν ειχε καταλαβει ότι μοιράζουν παστελακια. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Herald είπε

Δεν διαφωνώ, και για μενα δεν εχει σημασια ποιος ειναι πιο efficient, αλλα δεν αλλαζει το γεγονος οτι ο πιο efficient cpu σε all core workloads είναι ο 12900. Στα υπολοιπα workloads φυσικα το ξεραμε ηδη οτι δεν υπαρχει καν συγκριση. 

Υπάρχουν χρήστες, πχ.  ο nick0lis που ενδιαφερεται γιατί συνέχεια αναφερεται στο κακο efficiency των alderlake, δεν ειχε καταλαβει ότι μοιράζουν παστελακια. 

επειδή είμαι και από χωριό/λίγο αργός στο να τα πιάσω/ τί θα πεί "all core Workloads"? Δηλαδή τα 27062 πιο πανω του 5950, είναι "Few core Workloads"... ?

Επεξ/σία από papatsonis
  • Like 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, papatsonis είπε

επειδή είμαι και από χωρίο/λίγο αργός στο να τα πιάσω/ τί θα πεί "all core Workloads"? Δηλαδή τα 27062 πιο πανω του 5950, είναι "Few core Workloads"... ?

Ναι βρε συ φυσικά και ειναι, αυτο λέω οτι στα all core που παει καλα ο 5950 (οπως το cinebench) μενει αρκετα πίσω σε efficiency. To καλυτερο που έχεις ανεβασει ειναι περίπου 310 points / watt. 

Στα mixed loads / gaming και σε light loads η διαφορα ειναι τρομακτικη, μεχρι και 3πλασια watt καταναλώνει ο 5950 για το ιδιο workload. 

Τεσπα, το κουρασαμε, αν μπορεις να περάσεις τα 350 points/watt do it, αλλιώς συμφωνουμε οτι ειναι πιο efficient ο 12900 ΚΑΙ στα all core loads και παμε παρακατω. 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, papatsonis είπε

επειδή είμαι και από χωρίο/λίγο αργός στο να τα πιάσω/ τί θα πεί "all core Workloads"? Δηλαδή τα 27062 πιο πανω του 5950, είναι "Few core Workloads"... ?

Πάντως άσχετα με όλα αυτά το κομμάτι σου είναι πολύ καλό, πρόσφατα έστεισα ένα workstation με 5950x και με 125w (stock), έβγαζε μόνο 24500, κάτι που είναι μάλλον συνηθισμένο γιατί ούτε 25Κ βγάζει και 5950x φίλου μου, ο δικός μου που ήταν και ψιλο decent κομμάτι 27K δεν έβγαζε ούτε με 125w (stock).

Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις, αλλά αν μιλάμε για αποτελέσματα με αρνητική τάση που είναι bsod ανα πάση στιγμή στους zen 3 δεν τα θεωρώ αποδεκτά, αν απλά βάζεις ppt 100w και σου βγάζει 27Κ, call me impressed και θα ήθελα να δω τι μπορεί να βγάλει το κομμάτι σου με 200-220w, στους 3 5950x που έχω προσωπική άποψη, ιδίως με τα τελευταία agesa, μόνο ο ένας ήταν στα 30Κ με pbo+co, οι άλλοι δύο ούτε καν 29Κ, όχι ότι όλοι οι 12900Κ μπορούν έστω και με 250w να χτυπήσουν 30Κ. 

Αν θέλετε πάντως δίκαια vs παίξτε με y-cruncher που το stability σε αυτό είναι δύσκολο και δεν χωράνε υπερβολές με undervolting.

• Like 1
Δημοσ.

Καλα αυτο ειναι κλασσικο, βαραμε uv στο κεφάλι που ούτε το ποντικι δεν κουνας χωρίς bsod και ανεβαζεις νουμερακια φαντεζι. Εγω τρεχω με - 0.1volts που ειναι stable στα παντα, cb βγαζω και - 0.15 αν θελω να ανεβάσω τρελα νουμερα και 15k score σε 35w αλλα νταξει, μην κοροιδευομαστε και μεταξυ μας. Μπορεις να ριξεις και το uncore στα 2 watt με undervolting και να δωσεις 33 στον πυρηνα αλλα δεν εχει νοημα, ετσι και αλλιως ειναι με διαφορα ο πιο efficient cpu και ετσι ο 12900.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Πάντως άσχετα με όλα αυτά το κομμάτι σου είναι πολύ καλό, πρόσφατα έστεισα ένα workstation με 5950x και με 125w (stock), έβγαζε μόνο 24500, κάτι που είναι μάλλον συνηθισμένο γιατί ούτε 25Κ βγάζει και 5950x φίλου μου, ο δικός μου που ήταν και ψιλο decent κομμάτι 27K δεν έβγαζε ούτε με 125w (stock).

Τώρα δεν ξέρω τι ακριβώς κάνεις, αλλά αν μιλάμε για αποτελέσματα με αρνητική τάση που είναι bsod ανα πάση στιγμή στους zen 3 δεν τα θεωρώ αποδεκτά, αν απλά βάζεις ppt 100w και σου βγάζει 27Κ, call me impressed και θα ήθελα να δω τι μπορεί να βγάλει το κομμάτι σου με 200-220w, στους 3 5950x που έχω προσωπική άποψη, ιδίως με τα τελευταία agesa, μόνο ο ένας ήταν στα 30Κ με pbo+co, οι άλλοι δύο ούτε καν 29Κ, όχι ότι όλοι οι 12900Κ μπορούν έστω και με 250w να χτυπήσουν 30Κ. 

Αν θέλετε πάντως δίκαια vs παίξτε με y-cruncher που το stability σε αυτό είναι δύσκολο και δεν χωράνε υπερβολές με undervolting.

y-chruncher

Επεξ/σία από nick0lis
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

Κακό efficiency δεν έχει ο alder, έχει πολύ καλό. Το ότι η Intel επέτρεψε να τρέχει στα 240W σε κάποια workloads σε default settings είναι ένα φάουλ γιατί ήθελε να φτάσει τα σκορ όσο πιο ψηλά μπορούσε, αλλά γι' αυτόν που ψάχνει να κάνει δουλειά με all core workloads αυτό δεν έχει σημασία. Οριακά ο 5950Χ παραμένει καλύτερος, όλοι οι άλλοι (5900X, 5800X κτλ) είναι σαφώς χειρότεροι από αντίστοιχου κόστους επεξεργαστές της Intel.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...