Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, Herald είπε

Γενικά σε όλα τα workloads (στο 99.9% των εφαρμογών) πλήν κάτι τύπου blender έχουν το πάνω χέρι - και με διαφορά τα alder lake σε efficiency. Σε οτιδήποτε δεν τεντώνει το cpu στο 100% συνεχόμενα χτυπάνε τρελά νούμερα efficiency, δηλαδή games autocad photoshop premiere κλπες εφαρμογές

Αυτό έχω καταλάβει και εγώ, όμως κατά τη γνώμη σου έχει μεγάλη σημασία η κατανάλωση του CPU όταν δεν το έχεις στο 100% για μέρες;

50 watt παραπάνω μεταφράζονται σε 100 ευρώ διαφορά στο ρεύμα ανά 6000 ώρες λειτουργίας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

10 λεπτά πριν, Herald είπε

Βαριόμουνα το αφήσω 10 λεπτά, κάπου στα 8.3 watt θα έφτανε.

Κάνε και ένα light load για 1 λεπτό μόνο.

Browsing με 1-2 tabs και ακόμα ένα τεστάκι με ΥΤ αναπαραγωγή.

(Έτσι, να είσαι παραγωγικός για το φόρουμ, όχι μόνο τρολάρισμα 😁:P )

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Κάνε και ένα light load για 1 λεπτό μόνο.

Browsing με 1-2 tabs και ακόμα ένα τεστάκι με ΥΤ αναπαραγωγή.

(Έτσι, να είσαι παραγωγικός για το φόρουμ, όχι μόνο τρολάρισμα 😁:P )

E δεν τραβάει τίποτα σε browsing, 13-18w με 6 tabs + discord call. Kάπου 50 φτάνει σε gaming τύπου dota 2 / path of exile και τέτοια ελαφριά. 

7 λεπτά πριν, elpenor είπε

Αυτό έχω καταλάβει και εγώ, όμως κατά τη γνώμη σου έχει μεγάλη σημασία η κατανάλωση του CPU όταν δεν το έχεις στο 100% για μέρες;

50 watt παραπάνω μεταφράζονται σε 100 ευρώ διαφορά στο ρεύμα ανά 6000 ώρες λειτουργίας.

Για μένα απολύτως καμία, άλλος έχει κόλλημα με την κατανάλωση και τα "300 watt" αλλά δεν έχει καταλάβει ότι το ρύζι του είναι καρβουνιάρης :P 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2

Μόλις τώρα, Herald είπε

E δεν τραβάει τίποτα σε browsing, 13-18w με 6 tabs + discord call.

Ε, σε τέτοιες καταστάσεις όντως έχει σχεδόν το 1/3 της κατανάλωσης των Zen 2/3.

Εντελώς αναξιόπιστες οι μετρήσεις πάντως, εγώ τώρα με μία σειρά (madvr cpu upscale) να παίζει στη μία οθόνη και browser/vscode στην άλλη βλέπω 64W average στον 5900Χ ενώ την ίδια στιγμή το VRM που τον τροφοδοτεί λέει average 49W.

consumption.png.9568afb37cc0c49bd723e49dab3b8d20.png

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, elpenor είπε

Εντελώς αναξιόπιστες οι μετρήσεις πάντως, εγώ τώρα με μία σειρά (madvr cpu upscale) να παίζει στη μία οθόνη και browser/vscode στην άλλη βλέπω 64W average στον 5900Χ ενώ την ίδια στιγμή το VRM που τον τροφοδοτεί λέει average 49W.

consumption.png.9568afb37cc0c49bd723e49dab3b8d20.png

Πρέπει να ρυθμίσεις τα DC / AC LL σωστά ώστε να ταιριάζει το pout με το cpu power. Οι μητρικές στο auto είναι whateva. Το pout σε idle σε μένα δείχνει 4 watt  😮 

3 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Φαντάζομαι τα συγκεκριμένα tasks τα αναλαμβάνουν οι E-cores.

Windows 11 έχεις φαντάζομαι, ε;

Nαί και ναί

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλα αυτά που γράφετε έχουν νόημα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μόνο 1 υπολογιστής στο σπίτι που παραμένει ανοιχτός αρκετή ώρα. Αν υπάρχουν τουλάχιστον 2 τότε το 1 pc μπορεί να είναι low end με ελάχιστη κατανάλωση. Εμείς π.χ έχουμε το βασικό με ryzen 5 3600 και 2 στα παιδικά δωμάτια  με athlon AM4 200ge, 220ge με tpd 35 watt έκαστος. Είναι εξαιρετικά apu για απλή χρήση και δεν καίνε τίποτα.

Επεξ/σία από fotaras76
  • Like 1

9 λεπτά πριν, fotaras76 είπε

Όλα αυτά που γράφετε έχουν νόημα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μόνο 1 υπολογιστής στο σπίτι που παραμένει ανοιχτός αρκετή ώρα. Αν υπάρχουν τουλάχιστον 2 τότε το 1 pc μπορεί να είναι low end με ελάχιστη κατανάλωση. Εμείς π.χ έχουμε το βασικό με ryzen 5 3600 και 2 στα παιδικά δωμάτια  με athlon AM4 200ge, 220ge με tpd 35 watt έκαστος. Είναι εξαιρετικά apu για απλή χρήση και δεν καίνε τίποτα.

Έχω το PC μου, 1 laptop και 2 tablets.

Οπότε μπορώ να κάνω οικονομικό browsing/YT playback κτλ κτλ αν θέλω.

Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές θέλω να κάτσω στο γραφείο μου με το PC, στη μεγάλη (συγκριτικά) οθόνη μου, στην αναπαυτική καρέκλα γραφείου μου και να κάνω χαλαρώσω σαν άνθρωπος.

Είναι μειονέκτημα για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους δεν υφίσταται καν. Περί ορέξεως

• Like 1

14 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Έχω το PC μου, 1 laptop και 2 tablets.

Οπότε μπορώ να κάνω οικονομικό browsing/YT playback κτλ κτλ αν θέλω.

Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές θέλω να κάτσω στο γραφείο μου με το PC, στη μεγάλη (συγκριτικά) οθόνη μου, στην αναπαυτική καρέκλα γραφείου μου και να κάνω χαλαρώσω σαν άνθρωπος.

Είναι μειονέκτημα για κάποιους ενώ για κάποιους άλλους δεν υφίσταται καν. Περί ορέξεως

Σε καταλαβαίνω.Μπορείς να συνδέσεις το λάπτοπ με την οθόνη σου (και με πληκτρολόγιο - ποντίκι) μέσα σε 1 λεπτό και να είσαι άρχοντας . Αν είναι να κάτσεις μια ώρα ή παραπάνω αξίζει τον κόπο. Διαφορετικά θα δίνεις κάτι παραπάνω στο λογαριασμό ρεύματος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα ότι η διαφορά στο efficiency σε ST load οφείλεται στην cache, στο πόσο aggresive είναι το branch prediction και στο ότι η AMD πρέπει να προσαρμοστεί σε περιορισμούς της γραμμή παραγωγής της TSMC σε αντίθεση με την Intel που έχει την δική της.

Edit: Από ότι είδα τώρα από το screenshot του Herald και στο ότι πέφτουν τα ρολόγια των core τόσο χαμηλά όταν είναι idle, οπότε ουσιαστικά σε ST load τα υπόλοιπα threads δεν καταναλώνουν σχεδόν τίποτα.

Δηλαδη δεν ισχυει αυτο που ανεφερα αλλα ισχυει αυτο που μαντευεις. Οκ με καλυψες

Επεξ/σία από morehp

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, morehp είπε

Δηλαδη δεν ισχυει αυτο που ανεφερα αλλα ισχυει αυτο που μαντευεις. Οκ με καλυψες

Είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει αυτό που ανέφερες γιατί έχω δει με τα μάτια μου πως χρησιμοποιούνται τα cores/threads σε ST load στους Ryzen. Μπορούν να στο βεβαιώσουν και άλλοι που έχουν Ryzen αν αμφιβάλεις.

Η αιτία που υπάρχει διαφορά στο efficiency σε light workloads ανάμεσα σε Ryzen και AL δεν είναι κάτι που μπορώ να γνωρίζω και ποτέ δεν ισχυρίστηκα κάτι διαφορετικό. Καθαρά για να ικανοποιήσω τη δική σου περιέργεια έκανα μερικές λογικές εικασίες βασισμένες σε αυτά που λένε οι διάφοροι reviewers και αυτά που παρατηρώ ο ίδιος (πχ 64MB L3 vs 30MB L3).

Επεξ/σία από elpenor

2 ώρες πριν, elpenor είπε

Edit: Από ότι είδα τώρα από το screenshot του Herald και στο ότι πέφτουν τα ρολόγια των core τόσο χαμηλά όταν είναι idle, οπότε ουσιαστικά σε ST load τα υπόλοιπα threads δεν καταναλώνουν σχεδόν τίποτα.

Δεν είναι εκεί η διαφορά, το εντυπωσιακά χαμηλό νούμερο idle ρολογιών σε Intel οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο που γίνονται report στο HWiNFO64 σε σχέση με AMD. Οι Ryzen cores όταν μπαίνουν σε C6 sleep state στην πράξη τρέχουν με 0 MHz, αλλά το πρόγραμμα αναφέρει το χρονισμό που είχαν ακριβώς πριν μεταβούν σε C6. Γι' αυτόν το λόγο προστέθηκε το metric Core Effective Clock.

• Thanks 1

Η διαφορά είναι στην τάση που θέλουν οι zen 3 για τα advertised MHz που δίνει η AMD, είναι υπερβολικά πιεσμένοι και σε stp/mixed load που παίζουν 4.6-5GHz το κάνουν με υπερβολική τάση.

Δεν χρησιμοποιούν πάντως σε single thread το ίδιο core, συνέχεια γυρνάνε το workload σε διάφορα cores με προτίμηση φυσικά τα καλύτερα, το ίδιο κάνει και ο 12900Κ.

Δύο σημαντικές διαφορές έχουν, τα 4.9-5.2GHz για τον 12900Κ με mixed load και stp είναι ιδιαίτερα χαλαρά και το πετυχαίνει με χαμηλές τάσεις, όποτε πρακτικά είναι πιο efficient, πιο κρύος, όμως τα 4.9 είναι πολλά για το all core load και από εκεί σκάνε οι υψηλές θερμοκρασίες και watt σε σχέση με τον 5950x που ρίχνει τάση στο πάτωμα στο all core load, αφού έχει target πολύ χαμηλά, μέχρι και κάτω από 3.8GHz για ένα κακό κομμάτι όταν τρέχει cb23 και βγάζει μόνο 24500 ένα τέτοιο κομμάτι. 

Αν κόψεις μόλις 300w από τα p-cores πάντως, η κατανάλωση πέφτει δραματικά, δεν θα το έκανα γιατί who cares και τον 5950x με 210w power limit τον έτρεχα, ο 12900Κ θα κάψει άλλα 30w σε all core load για να είναι στα ίδια, αλλά είναι πάνω από 30w κάτω στο idle/light thread/mixed load/gaming από μία άποψη στο 90% του χρόνου που είναι ανοιχτό το δικό μου PC. 

12900K cb23 135w/230w

Spoiler

381074881_Screenshot2022-01-29233553.png.92f911c01559dfdd16e47a1ee73c6ede.png411826253_Screenshot2022-01-26193014.png.2fc555a322edcfdc8f23184a727fc2f5.png

5950x cb23 stock/pbo co 125w / 205w

Spoiler

1cb23-stock.jpg.140fabb9f4dd4656299f1a8c7321282b.jpg.8e48f328d5f78d612770062fcefb8db6.jpg2cb23-daily.png.674b5d80f3526c87aa5d6cc5a51f3c5b.png.6db27b9ab55b86e82a42a793764bf1fb.png

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δεν χρησιμοποιούν πάντως σε single thread το ίδιο core, συνέχεια γυρνάνε το workload σε διάφορα cores με προτίμηση φυσικά τα καλύτερα, το ίδιο κάνει και ο 12900Κ.

Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός, φυσικά και αλλάζει core.  Δεν μίλησα για threads αλλά για tasks, αλλά προκειμένου να μην παραδεχτεί κάποιος ότι δεν γνωρίζει απλά λέει τα δικά του

Issue 2 που διορθώθηκε στα 11, σε προγενέστερα απλά δεν φαίνεται το "πρόβλημα" λόγω διαφορετικού scheduler

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-400

Επεξ/σία από morehp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...