Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, nick0lis είπε

Αυτή την εξυπνάδα της Ίντελ ο επεξεργαστής της καίει λιγότερο standby δεν έχει νόημα. Πήρα επεξεργαστή να κάθεται ή να δουλεύει ; 

Αυτο που χαρακτηριζεις εξυπναδα ειναι ο διαφορετικός τροπος διαχείρισης των tasks σε μη απαιτητικά workload.

Τα ρυζια τα στέλνουν ολα σε ενα core για αυτο και βλεπουμε μεγαλύτερες θερμοκρασιες "idle", ενα core που παιζει μπαλα. Οταν ξεπεράσει ενα threshold ερχονταο στο παιχνιδι και οι υπολοιποι

Στους intel γίνεται συνεχεια distribute σε ολα τα core.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, morehp είπε

Αυτο που χαρακτηριζεις εξυπναδα ειναι ο διαφορετικός τροπος διαχείρισης των tasks σε μη απαιτητικά workload.

Τα ρυζια τα στέλνουν ολα σε ενα core για αυτο και βλεπουμε μεγαλύτερες θερμοκρασιες "idle", ενα core που παιζει μπαλα. Οταν ξεπεράσει ενα threshold ερχονταο στο παιχνιδι και οι υπολοιποι

Στους intel γίνεται συνεχεια distribute σε ολα τα core.

Όχι, δεν ισχύει αυτό που γράφεις για τους Ryzen.

• Like 3

9 ώρες πριν, nick0lis είπε

Αυτή την εξυπνάδα της Ίντελ ο επεξεργαστής της καίει λιγότερο standby δεν έχει νόημα. Πήρα επεξεργαστή να κάθεται ή να δουλεύει ; 

Καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μια CPU καλο είναι να είναι efficient και σε υψηλά φορτία και σε χαμηλά φορτία και σε μηδενικό φορτίο.

Οι desktop Zen 2/3 καίνε χωρίς λόγο 40W σε idle όταν οι Zen/Zen+ καίνε 30W και οι διάφοροι Intel 20-25W.

Αυτό είναι ατού ξεκάθαρα για όποιον δεν κάνει 24/7 full load χρήση.

Φαίνεται ότι στους Ryzen 6000 το ρύθμισαν το θέμα και καίνε το ίδιο ή και λιγότερο από τους αντίστοιχους Intel 

21 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Οι desktop Zen 2/3 καίνε χωρίς λόγο 40W σε idle όταν οι Zen/Zen+ καίνε 30W και οι διάφοροι Intel 20-25W.

Λίγο υπερβολικά τα νούμερα. Ο 3900XT μου με PBO ανοιχτό και overclock στη RAM, average power consumption μετά από 10 λεπτά σε idle:

ryzen_3900xt_10min_idle_average_power_consumption.png

49 λεπτά πριν, parsifal είπε

Λίγο υπερβολικά τα νούμερα. Ο 3900XT μου με PBO ανοιχτό και overclock στη RAM, average power consumption μετά από 10 λεπτά σε idle:

ryzen_3900xt_10min_idle_average_power_consumption.png

80% πάνω από 12900k, κάπου στα 9-10 watt παίζει ο δικός μου. 

18 λεπτά πριν, Herald είπε

80% πάνω από 12900k, κάπου στα 9-10 watt παίζει ο δικός μου. 

Δεν ανέβασα screenshot για «κόντρα» αλλά ευπρόσδεκτο και το αντίστοιχο δικό σου, αν δεν σου κάνει κόπο.

Polling rate στο HWiNFO64 έβαλα 1000msec, αριθμό averaging samples 600, κλικ το reset button στο πρόγραμμα, PrtScrn στα 10 λεπτά.

• Like 2

9 ώρες πριν, pano είπε

Πήρες επεξεργαστή να κάθεται όταν δεν δουλεύει.

Πήρα επεξεργαστή όταν δουλεύει κάνει πιο γρήγορα την δουλειά στα 140watt από τον άλλο στα 300watt. Όταν δεν δουλεύει είναι κλειστό το pc. Όταν θέλω efficiency στο ίντερνετ ταινίες κτλ έχω silicon arm με σαφάρι που καταναλώνει κάπου στα 60mv core, graphics, ram όλα μαζί. 

• Like 1

16 ώρες πριν, ICE-T είπε

είναι ποίο οικονομικός σε δουλειά από τον 5950Χ ....... YouTube Tech Notice

Αν μπορείς δώσε ένα link γιατί δεν κατάφερα να βρω το σημείο που το αναφέρει. Άκουσα όμως στο τέλος του video 12900K vs 5950X να λέει "Ο μόνος λόγος να προτείνω τον 5950Χ είναι για την περίπτωση που κάποιος κάνει render με το Blender ή χρησιμοποιεί άλλα βαριά 3D modeling προγράμματα τα οποία αφήνει να δουλεύουν όλο το βράδυ και στα οποία ο 5950Χ είναι πιο κρύος, πιο efficient και πιο γρήγορος".

Μαζί με οθόνες/ηχοσύστημα/περιφερειακά το desktop μου τραβάει 250W-300W από τη πρίζα σε idle. Μόνο ένα γυμνό headless σύστημα με linux μπορεί να πέσει κάτω από 90W. Μία διαφορά 10W-20W ανάμεσα σε συστήματα που έχουν κοστίσει 1-2k (ή και 3-4k για κάποιους) δεν καταλαβαίνω γιατί είναι θέμα συζήτησης...

Η γνώμη μου είναι ότι το ST perf και το μικρότερο κόστος ανά core κάνουν τους AL ανώτερους από τους Ryzen για τους περισσότερους χρήστες, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, parsifal είπε

Πολύ υπερβολικά γιατί δε θυμόμουν σωστά.

Σε πολύ πολύ πολύ ελαφρύ φορτίο εννοούσα. Π.χ. browsing σε light ιστοσελίδες και αναπαραγωγή στο Youtube.

Πολύ στάνταρ χρήση δηλαδή.

Το έχουμε ξανασυζητήσει, με 3700Χ και 5600Χ ήταν περίπου 10W πάνω από 2600 και 2700Χ.

Εδώ και οι επόμενες 3 αναρτήσεις.

Πολύ κακό efficiency σε ελαφρύ φορτίο, πολύ καλό efficiency σε full load έχουν οι Zen 2/3

Επεξ/σία από kkatzos

6 λεπτά πριν, elpenor είπε

Αν μπορείς δώσε ένα link γιατί δεν κατάφερα να βρω το σημείο που το αναφέρει. Άκουσα όμως στο τέλος του video 12900K vs 5950X να λέει "Ο μόνος λόγος να προτείνω τον 5950Χ είναι για την περίπτωση που κάποιος κάνει render με το Blender ή χρησιμοποιεί άλλα βαριά 3D modeling προγράμματα τα οποία αφήνει να δουλεύουν όλο το βράδυ και στα οποία ο 5950Χ είναι πιο κρύος, πιο efficient και πιο γρήγορος".

Μαζί με οθόνες/ηχοσύστημα/περιφερειακά το desktop μου τραβάει 250W-300W από τη πρίζα σε idle. Μόνο ένα γυμνό headless σύστημα με linux μπορεί να πέσει κάτω από 90W. Μία διαφορά 10W-20W ανάμεσα σε συστήματα που έχουν κοστίσει 1-2k (ή και 3-4k για κάποιους) δεν καταλαβαίνω γιατί είναι θέμα συζήτησης...

Η γνώμη μου είναι ότι το ST perf και το μικρότερο κόστος ανά core κάνουν τους AL ανώτερους από τους Ryzen για τους περισσότερους χρήστες, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.

δεν θυμάμαι αν το λέει ξεκάθαρα ούτε αν στο βίντεο το πρόγραμμα που χρησιμοπ.για σύγκριση ήταν intel friendly γενικως ούτε μετρήσεις από μπριζες έδειξε αλλά προφανώς για κάποιον που παίζει μερικά παιχνίδια και κάνει rendering κανά βίντεο δεν νομίζω να κοιτάει τα 20watt παραπάνω και αν τα κοιτάει προφανώς θα πάει στην Intel τώρα ο ανταγωνισμός βοήθησε να έχουμε αξιόλογες προτάσεις και από 2 εταιρείες 

6 ώρες πριν, elpenor είπε

Όχι, δεν ισχύει αυτό που γράφεις για τους Ryzen.

Οκ που οφειλεται το "κακο" efficiency λοιπον αφου δεν ισχυει αυτο που ανέφερα; 

56 λεπτά πριν, parsifal είπε

Δεν ανέβασα screenshot για «κόντρα» αλλά ευπρόσδεκτο και το αντίστοιχο δικό σου, αν δεν σου κάνει κόπο.

Polling rate στο HWiNFO64 έβαλα 1000msec, αριθμό averaging samples 600, κλικ το reset button στο πρόγραμμα, PrtScrn στα 10 λεπτά.

Βαριόμουνα το αφήσω 10 λεπτά, κάπου στα 8.3 watt θα έφτανε.

untitled.png

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, morehp είπε

Οκ που οφειλεται το "κακο" efficiency λοιπον αφου δεν ισχυει αυτο που ανέφερα; 

Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα ότι η διαφορά στο efficiency σε ST load οφείλεται στην cache, στο πόσο aggresive είναι το branch prediction και στο ότι η AMD πρέπει να προσαρμοστεί σε περιορισμούς της γραμμή παραγωγής της TSMC σε αντίθεση με την Intel που έχει την δική της.

Edit: Από ότι είδα τώρα από το screenshot του Herald και στο ότι πέφτουν τα ρολόγια των core τόσο χαμηλά όταν είναι idle, οπότε ουσιαστικά σε ST load τα υπόλοιπα threads δεν καταναλώνουν σχεδόν τίποτα.

Επεξ/σία από elpenor

3 λεπτά πριν, elpenor είπε

Αν έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα ότι η διαφορά οφείλεται στην cache, στο πόσο aggresive είναι το branch prediction και στο ότι η AMD πρέπει να προσαρμοστεί σε περιορισμούς της γραμμή παραγωγής της TSMC σε αντίθεση με την Intel που έχει δικά της.

Edit: Από ότι είδα τώρα από το screenshot του Herald και στο ότι πέφτουν τα ρολόγια των core τόσο χαμηλά όταν είναι idle, οπότε ουσιαστικά σε ST load τα υπόλοιπα threads δεν καταναλώνουν σχεδόν τίποτα.

Γενικά σε όλα τα workloads (στο 99.9% των εφαρμογών) πλήν κάτι τύπου blender έχουν το πάνω χέρι - και με διαφορά τα alder lake σε efficiency. Σε οτιδήποτε δεν τεντώνει το cpu στο 100% συνεχόμενα χτυπάνε τρελά νούμερα efficiency, δηλαδή games autocad photoshop premiere κλπες εφαρμογές

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...