Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

@Tenshi

Ευχαριστώ για την πρόταση.

759647963_3800subtm2_2.png.94c5b81313e324d132021133e6130e5d.png1240440644_3800subtm2_1.png.f4ca80a450f15cbb956420626bf1c2cb.png

Έβγαλα ένα καθαρό memtest με 5000. Θα ακολουθήσει και ολονύχτιο 24000. Έχεις εικόνα από ram thermals γενικά, in game και την ώρα τους memtest, γτ ενεβασε 54 C ενω idle εχω 34;

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

13 λεπτά πριν, Grisos είπε

Έβγαλα ένα καθαρό memtest με 5000. Θα ακολουθήσει και ολονύχτιο 24000. Έχεις εικόνα από ram thermals γενικά, in game και την ώρα τους memtest, γτ ενεβασε 54 C ενω idle εχω 34;

54 είναι πολλοί για Χειμώνα. Τάση στις μνήμες; Ποιο κουτί έχεις και τι θερμοκρασία έχει ο χώρος; 34 σε idle πολλοί είναι πάλι. Εγώ σε idle έχω 26-27 με 20-21 θερμοκρασία χώρου.

1 λεπτό πριν, ioannis__ είπε

54 είναι πολλοί για Χειμώνα. Τάση στις μνήμες; Ποιο κουτί έχεις και τι θερμοκρασία έχει ο χώρος; 34 σε idle πολλοί είναι πάλι. Εγώ σε idle έχω 26-27 με 20-21 θερμοκρασία χώρου.

Δλδ σε 3800 στις μνήμες έχεις 26-27; Με τι τάση;

1 λεπτό πριν, Grisos είπε

Δλδ σε 3800 στις μνήμες έχεις 26-27; Με τι τάση;

1.39v με αυτά τα timings. Σε 3800c16 δεν βλέπω να έχει νόημα να σφίξεις παραπάνω. Τα γνωστά mem benchmarks (y-cruncher, superpi, pyprime) δεν παίρνουν κάτι με πιο σφιχτά subs. Το sottr παίρνει +4% αλλά θέλει 1,44v για tWTRS/L 4/8 και tRRDL/L 4/4 οπότε θεωρώ δεν αξίζει. Φυσικά αυτό με δικό μου testing, άλλος μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Σε memtest είμαι στους 47 βαθμούς με αυτά τα settings και σε κακό κουτί (nzxt h500). Σε gaming με την κάρτα να θερμαίνει πάνε μέχρι 43-44.

ZenTimings_Screenshot.png.8a66bee30a0a6825b6fcebf3429e7f39.png

1 ώρα πριν, Grisos είπε

@Tenshi

Ευχαριστώ για την πρόταση.

759647963_3800subtm2_2.png.94c5b81313e324d132021133e6130e5d.png1240440644_3800subtm2_1.png.f4ca80a450f15cbb956420626bf1c2cb.png

Idle έχω 29~30° C και σε bench έχω δεί και 50° C.Όλα αυτά με 1,46V.

Χειμώνα, με την παρούσα θερμοκρασία ας πούμε πως είναι οκ,άλλα όπως ζεστάνει ο καιρός μάλλον επιβάλλεται ενεργή ψύξη.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λοιπόοοοοον...

Έστησα το ΣΚ και έτρεξα τώρα ένα Cinebench 23.

Αποτελέσματα, πληροφορίες συστήματος και θερμοκρασίες:

546454928_Upload_01copy.jpg.4d24c885c9fe78562b297161a6d1d48d.jpg

Όλα default στο BIOS, μόνο XMP στις μνήμες, 3600 MHz. Δεν έχω κοιτάξει καν αν είναι ενεργοποιημένο το PBO, θα το κάνω σε μεταγενέστερο χρόνο, νομίζω ότι στο default θα είναι απενεργοποιημένο.

Ψύκτρα έχω την Arctic Freezer eSports Duo, και κουτάρα τεράστια με 2 200ρηδες ανεμιστήρες μπροστά, και δύο φοβερούς 12ρηδες CoolerMaster SickleFlow των 2.000 στροφών στην εξαγωγή, έναν ακριβώς πίσω από τη ψύκτρα και έναν ακριβώς πάνω στη γωνία που τελειώνει το κουτί.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση, είναι ότι στο 20λεπτο Cinebench, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 63 βαθμούς! Που είναι ο φούρνος που λένε; Και ότι δεν θα έφθανε η ψύκτρα; Η οποία παρεμπιπτόντως μου αρέσει απίστευτα που είναι κόμπακτ και αφήνει τα υπόλοιπα εξαρτήματα να φαίνονται, δεν αντέχω με τίποτα τις γκουμούτσες.

Επίσης να πω ότι κατά το benching δεν έτρεχε στο προσκήνιο φυσικά άλλο πρόγραμμα, αλλά στο παρασκήνιο έτρεχαν τα HWinfo, HDSentinel, Nod32 Antivirus, Process Explorer. Δεν γνωρίζω αν αυτά επηρεάζουν το bench, αλλά δεν νομίζω...

Θα ήθελα τα σχόλιά σας για την απόδοση και τις θερμοκρασίες. Αποκλείεται να κάνω χειροκίνητο OC και αποκλείεται επίσης να πειράξω τις μνήμες χειροκίνητα. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση. Υπάρχει κάποια ρύθμιση που μπορώ να θέσω on στο BIOS και που ενδεχομένως να αυξήσει την απόδοση;

Επεξ/σία από RTW4ever
  • Like 2

23 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Λοιπόοοοοον...

Όλα default στο BIOS, μόνο XMP στις μνήμες, 3600 MHz. Δεν έχω κοιτάξει καν αν είναι ενεργοποιημένο το PBO, θα το κάνω σε μεταγενέστερο χρόνο, νομίζω ότι στο default θα είναι απενεργοποιημένο.

Ψύκτρα έχω την Arctic Freezer eSports Duo, και κουτάρα τεράστια με 2 200ρηδες ανεμιστήρες μπροστά, και δύο φοβερούς 12ρηδες CoolerMaster SickleFlow των 2.000 στροφών στην εξαγωγή, έναν ακριβώς πίσω από τη ψύκτρα και έναν ακριβώς πάνω στη γωνία που τελειώνει το κουτί.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση, είναι ότι στο 20λεπτο Cinebench, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 63 βαθμούς! Που είναι ο φούρνος που λένε; Και ότι δεν θα έφθανε η ψύκτρα; Η οποία παρεμπιπτόντως μου αρέσει απίστευτα που είναι κόμπακτ και αφήνει τα υπόλοιπα εξαρτήματα να φαίνονται, δεν αντέχω με τίποτα τις γκουμούτσες.

Επίσης να πω ότι κατά το benching δεν έτρεχε στο προσκήνιο φυσικά άλλο πρόγραμμα, αλλά στο παρασκήνιο έτρεχαν τα HWinfo, HDSentinel, Nod32 Antivirus, Process Explorer. Δεν γνωρίζω αν αυτά επηρεάζουν το bench, αλλά δεν νομίζω...

Θα ήθελα τα σχόλιά σας για την απόδοση και τις θερμοκρασίες. Αποκλείεται να κάνω χειροκίνητο OC και αποκλείεται επίσης να πειράξω τις μνήμες χειροκίνητα. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση. Υπάρχει κάποια ρύθμιση που μπορώ να θέσω on στο BIOS και που ενδεχομένως να αυξήσει την απόδοση;

Αδερφέ, από τη στιγμή που είσαι ικανοποιημένος με απόδοση και θερμοκρασίες και δεν έχεις χρόνο και διάθεση να σκαλισεις, μην κάνεις απολύτως τίποτα! 

Απλά απόλαυσε το σύστημά σου! Μεγειές!

• Like 2
  • Thanks 1

@RTW4everδεν είναι ακριβώς on/off αλλά δε θα σου πάρει πολύ χρόνο:

1. Άνοιξε PBO στο Manual/Advanced, Scalar 2X, limits βάλε καρφωτά τα στοκ values (TDC 95A, EDC 140A, PPT 142W) και Frequency Override +200MHz

2. Vcore LLC στην πιο χαλαρή τιμή, για MSI mobo που έχεις πρέπει να είναι 8

Μπορείς να παίξεις λίγο με το EDC limit προς τα κάτω (π.χ. 130A) και Scalar (μην το παρακάνεις, μέχρι 4X γιατί δε θα βοηθήσει η ψύκτρα σου) και να δεις αν παίρνεις καλύτερο boost και νούμερα στο Cinebench.

Μεγειά κι από μένα, καλοδούλευτο. :)

• Like 4
  • Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Λοιπόοοοοον...

Το HWInfo επηρεάζει αρκετά το αποτέλεσμα. Σχετικά με τις θερμοκρασίες αυτό που παρατήρησα εγώ είναι ότι όντως δεν περνάει τους 60-65 στο CB αλλά ανεβάζει για πλάκα θερμοκρασία σε workloads με λίγα threads.

Εγώ έχω κρατήσει το scalar σε 1X (γιατί θέλω εντελώς αθόρυβο σύστημα), έχω καρφώσει τα default limits όπως γράφει και ο parsifal, έχω βάλει +75 Auto OC και -25 CO. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν όλα τα cores φτάνουν 5025Mhz και έχω μεγαλύτερο score στο CB.

Το -25CO έχει αποδειχτεί εντελώς σταθερό ως τώρα αν και συνήθως στους 5900Χ οι περισσότεροι καταλήγουν σε ~ -18 στα 2-3 καλύτερα cores οπότε δεν ξέρω αν θα έχω κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 2
  • Thanks 1

@RTW4ever

Μεγειές και αγρατζούνιστα!

Τσέκαρε τα παρακάτω αν δεν το έχεις κάνει ήδη..

Advanced CPU Settings
AMD Cool&Quiet functionEnabled
PPC Adjustment: Pstate 0
Global C-State Control: Enabled
Power Supply Idle Control: Low Current Idle
CPPC: Enabled
CPPC: Preferred Cores Enabled

Κάτι ακόμα που είχε βρει ο @malakudi, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει για όλες τις MSI ή μόνο για την Unify. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό πάντως...

• Thanks 1

3 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Λοιπόοοοοον...

Οι ZEN ψύχονται εύκολα αλλά ανεβάζουν θερμοκρασίες απότομα λίγο να ανέβει ο φόρτος οπότε θέλει ρύθμιση το fan curve συνήθως, βέβαια έχεις καλή ψύκτρα οπότε λογικά δεν το πρόσεξες και δεν χρειάστηκε.

Δεν αξίζει να κάνεις OC, μονο undervolt αν θες να ρίξεις λίγο κατανάλωση.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, godslayerxp είπε

Κάτι ακόμα που είχε βρει ο @malakudi, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει για όλες τις MSI ή μόνο για την Unify. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό πάντως...

Στο AA BIOS της Unify X570 δε χρειάζεται πλέον. Στα παλιότερα χρειαζόταν. Το αντίστοιχο της Tomahawk είναι το 7C84v17

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 1

11 hours ago, elpenor said:

Το HWInfo επηρεάζει αρκετά το αποτέλεσμα. Σχετικά με τις θερμοκρασίες αυτό που παρατήρησα εγώ είναι ότι όντως δεν περνάει τους 60-65 στο CB αλλά ανεβάζει για πλάκα θερμοκρασία σε workloads με λίγα threads.

Εγώ έχω κρατήσει το scalar σε 1X (γιατί θέλω εντελώς αθόρυβο σύστημα), έχω καρφώσει τα default limits όπως γράφει και ο parsifal, έχω βάλει +75 Auto OC και -25 CO. Με αυτό τον τρόπο σχεδόν όλα τα cores φτάνουν 5025Mhz και έχω μεγαλύτερο score στο CB.

Το -25CO έχει αποδειχτεί εντελώς σταθερό ως τώρα αν και συνήθως στους 5900Χ οι περισσότεροι καταλήγουν σε ~ -18 στα 2-3 καλύτερα cores οπότε δεν ξέρω αν θα έχω κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

Μπάς και έχεις B2 Stepping?

@parsifal σε Tomahawk τι LLC8 τί auto είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...