Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προφανως και δεν αναβαθμιζει συχνα οποτε δεν τον ενδιαφερει ενα εμμεσο upgrade path οποτε θεωρω οτι η επιλογη του ειδικα απο την cpu που ειχε θα του αποφερει χαωτικη διαφορα σε συνδυασμο με τις DDR4 μνημες.. Εφοσον προκειται για δουλεια θες ενα μηχανακι που να ειναι αξιοπιστο και δοκιμασμενο οποτε μια χαρα επιλογη ηταν..

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

4 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλα εγώ βαρέθηκα να περιμένω. Και δεν είδα και μείωση στις τιμές, αλλά προβλέπω αυξήσεις.

Έτσι λοιπόν έδρασα, μετά από δυο μήνες περίπου σκέψης. Έπεσε παραγγελία με 5900Χ, MSI Tomahawk X570S MAX, 64 GB μνήμη G.Skill Ripjaws 3600/18, Corsair RM850X, δύο Crucial P5 1TB ο καθένας. Θα είναι εδώ όλα σε καμιά 15αριά μέρες. Σύνολο παραγγελίας κοντά στα 1.500 €.

Οι μνήμες 3600/16 έχουν 100 ευρώ παραπάνω και για μένα δεν αξίζουν τα λεφτά τους οι δύο μονάδες λιγότερο CL. Προτίμησα να πάρω με το 100άρικο έναν ακόμα NVME SSD 1 TB.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC στις RAM, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. XMP και τέλος.

Στον 5900Χ το πολύ πολύ να ενεργοποιήσω το PBO, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. Θέλω απλά να δουλεύει βράχος και να κάνω τη δουλειά μου χωρίς πρόβλημα, χωρίς να κάνει κιχ που λέμε.

Οι Intel 12xxx απορρίφθηκαν διότι δεν έχω εμπιστοσύνη ότι το software θα δουλεύει σωστά τους eco πυρήνες και επίσης ΔΕΝ θέλω τα Windows 11. Επιπρόσθετα οι DDR5 είναι πανάκριβες και δεν θέλω να περιμένω. Ακόμα, ο 12700Κ είναι πάνω κάτω στα ίδια χρήματα με τον 5900Χ, ενώ ο 12900Κ ξεφεύγει σε τιμή και δεν γουστάρω.

Δεν παίζω πια παιχνίδια και δεν με ενδιαφέρει το gaming. Γουστάρω να το λέω, που κάποιοι μας έχουν πρήξει με το gaming και το gaming. Έτσι θα μείνω με την Asus Strix 970 που έχω και βλέπουμε.

Έτσι λοιπόν, μετά από 8,5 χρόνια ακριβώς, ήρθε η ώρα να αποσύρω τον Intel 4770K, την Asus Hero και τα 32 GB DDR3. Με υπηρέτησαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κιχ. Το ίδιο ελπίζω και για το νέο σύστημα.

Όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι ή να σχολιάσει, στη διάθεσή σας. Εξαιρείται φυσικά ο @Herald.

Για τη χρήση προορίζεται το pc (είπες οχι gaming)

Το χρηματικο που λες δεν στέκει πάντως

mb.jpg.9c3662f0d4cab73cadeb3c6985a09114.jpg

και τα cpu 

cp.jpg.f316d05a5bbc2017a96111e19a9c7ec3.jpg

• Like 2

4 ώρες πριν, nickol-us είπε

H μόνη απορία είναι γιατί απέρριψες την 12η γενιά.

Στα περισσότερα σενάρια, ο 12700k βγαίνει μπροστά, έρχεται στα ίδια χρήματα και θα μπορούσε κανείς να πει οτι θεωρείται "πιο" future proof αφού αν υπάρξει κέρδος στις μνήμες θα μπορούσες να κάνεις την μετάβαση. Ακόμη και αν προτιμάς AMD δεν θα ήταν πιο συνετό να περιμένεις του 3d και να ζυγίσεις την κατάσταση;

Όπως και να έχει μιλάμε για τέρας pc... ψάχνουμε απλά τις λεπτομέρειες. Με το καλό λοιπόν να παραλλάβεις και να το αξιοποιήσεις το συντομότερο

Σε ευχαριστώ. Νομίζω ότι απάντησα ήδη προκαταβολικά την απορία σου. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε πάντα για 64 GB μνήμη. Πόσο έχει η DDR5 μνήμη σε τέτοιο μέγεθος;

Σε επιδόσεις ο 12700Κ είναι πάνω κάτω στα ίδια, αλλά ΔΕΝ ξέρουμε ακόμα πως θα συμπεριφέρεται το software. Τα έγραψα ήδη:

4 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Οι Intel 12xxx απορρίφθηκαν διότι δεν έχω εμπιστοσύνη ότι το software θα δουλεύει σωστά τους eco πυρήνες και επίσης ΔΕΝ θέλω τα Windows 11. Επιπρόσθετα οι DDR5 είναι πανάκριβες και δεν θέλω να περιμένω. Ακόμα, ο 12700Κ είναι πάνω κάτω στα ίδια χρήματα με τον 5900Χ, ενώ ο 12900Κ ξεφεύγει σε τιμή και δεν γουστάρω.

Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να πάω σε DDR4 με 12xxx, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην πάω σε AMD.

4 ώρες πριν, dem είπε

To 3d θα βγει μόνο σε 5800x απ' ότι λένε θα αργήσει μπορεί να είναι σε λίγα κομμάτια , ή και καθόλου κομμάτια ,  θα είναι overpriced , και γενικά όσο αναφορά την περίπτωση του @RTW4ever, δεν χρειαζοταν να το περιμενει. 

Το 5900x θα παραμείνει εννοείται,  ανώτερο για δουλειά και με σοβαρά κρητηρια αξιολόγησης CPU  απο 5800x 3d. 

Το 5800x 3d θα το βγάλει η Λίζα έτσι ...γιατί μπορεί..για χαβά,  πριν το ΑΜ5. (Να κερδίσει και λίγο χρόνο και φώτα) 

Το οποίο ΑΜ5 όσοι εδώ πέρα αλλάζουν hw < 1.5 χρόνια θα το τιμήσουν σχεδόν όλοι. 

Επίσης σωστά αναφέρει ο @dem, ότι o 3D θα βγει μόνο στον 5800Χ που προορίζεται για gaming, εγώ δεν παίζω παιχνίδια.

58 λεπτά πριν, malakudi είπε

Το μόνο αρνητικό της επιλογής σου είναι πως το μοναδικό upgrade path σου είναι ο 5950Χ. Τίποτ' άλλο. Αν έπαιρνες 12700K με DDR4 θα είχες λίγο χειρότερη multicore απόδοση και ένα 10% καλύτερη single core απόδοση, σε συνολικά μάλλον ίδια τιμή (λόγω ακριβότερης μητρικής Z690).

Με τον 12700K όμως θα είχες upgrade path σε 13 series.

Όπως έγραψα στο αρχικό μου ποστ, δεν είμαι του συχνού upgrade. Τον 4770Κ τον κράτησα οκτώ χρόνια, σιγά μην με κρεμάσει ο 5900Χ στα επόμενα 5 χρόνια, με 64 GB μνήμη. Καλά να 'μαστε, νέα αναβάθμιση θα γίνει τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια, οπότε και προφανώς θα έχουν αλλάξει τα πάντα μέχρι τότε.

• Like 3

9 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Σε ευχαριστώ. Νομίζω ότι απάντησα ήδη προκαταβολικά την απορία σου. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε πάντα για 64 GB μνήμη. Πόσο έχει η DDR5 μνήμη σε τέτοιο μέγεθος;

Γιατί πρέπει σόνι και ντε να πάρεις ddr5 αν πας σε 12th gen;

9 λεπτά πριν, ShooterX είπε

και τα cpu 

Η χρήση θα είναι τα πάντα πλην gaming. Φωτογραφία, Βίντεο, VMs, όλα να τρέχουν ταυτόχρονα σε οθόνες χωρίς να κρεμάει τίποτα.

Για τις τιμές, το πολύ μεγάλο λάθος που κάνετε οι περισσότεροι, είναι ότι κοιτάτε τις ελάχιστες στο Skroutz, που δεν είναι όμως οι πραγματικές. Φυσικά όταν σκάω 1.500 δεν θα περιμένω 30 ημέρες εάν και πότε ο κάθε τυχαίος θα φέρει το προϊόν. Αγοράζουμε από σοβαρά μαγαζιά και μέσω Skroutz plus. Έχω το κεφάλι μου ήσυχο και σε ποιότητα υπηρεσιών και σε εγγύηση. Μια φορά Κυριακή πρωί έβαλα παραγγελία που το κατάστημα είχε το προϊόν ως διαθέσιμο, και μέχρι το βράδυ, Κυριακής επαναλαμβάνω, μου είχε έρθει email ότι το κατάστημα τελικά δεν είχε το προϊόν, και τα χρήματα είχαν ταυτόχρονα ξαναμπεί στην κάρτα μου. Ένιωσα για πρώτη φορά Ευρώπη.

Για ψάξε "μαγαζιά" τύπου "Public" σε πόσο καιρό επιστρέφουν τα χρήματα π.χ. και πόσα παράπονα χρηστών υπάρχουν.

Οι τιμές λοιπόν που προτείνετε στο τμήμα "Νέα συστήματα και αναβαθμίσεις", το οποίο διαβάζω τακτικά, είναι πλασματικές. Κοιτάμε για ετοιμοπαράδοτα προϊόντα.

Μόλις τώρα, ioannis__ είπε

Γιατί πρέπει σόνι και ντε να πάρεις ddr5 αν πας σε 12th gen;

Ε τι νόημα έχει η νέα πλατφόρμα άμα μείνεις στις παλιές μνήμες;

• Like 4

1 λεπτό πριν, RTW4ever είπε

Μα και με τον 5900Χ DDR4 θα έχεις. Δεν σου κάνω επίθεση, πραγματικά ρωτάω.

Μόλις τώρα, ioannis__ είπε

Μα και με τον 5900Χ DDR4 θα έχεις. Δεν σου κάνω επίθεση, πραγματικά ρωτάω.

Τι επίθεση να μου κάνεις, μαζί τα αγοράσαμε; :) :)

Εννοείται φιλικά συζητάμε.

Πως το βλέπω εγώ. Όπως είπα παραπάνω και τόνισε και ο @nick0lis, καταρχήν κοιτάμε την αξιοπιστία. Ο 5900Χ και οι DDR4 είναι δοκιμασμένα εδώ και χρόνια, άρα θεωρούνται ασφαλή.

Τώρα, αν είναι να πας στη νέα γενιά, πρέπει να πάρεις όλο το πακέτο, άρα και DDR5 ώστε να φανεί η αύξηση των επιδόσεων. Όμως ακόμα είναι πρώιμες και αδοκίμαστες, και αναμένεται πλήθος προβλημάτων, μέχρι να στρώσουν και να είναι πιο γρήγορες. Οπότε η νέα πλατφόρμα του 12xxx αυτοακυρώνεται, αφού αν πάρεις μητρική με DDR4 μετά δεν θα μπορείς να βάλεις τις γρήγορες μνήμες, αλλά θα πρέπει να τα πουλήσεις όλα και να πάρεις νέο σετ.

Αντίθετα με τον 5900Χ παίρνεις τώρα ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα, σταθερό και δοκιμασμένο, με φυσιολογικές για την εποχή τιμές, και άντε γεια, δεν ασχολείσαι.

Εν κατακλείδι, δεν ήθελα να γίνω πειραματόζωο. Ξαναλέω τρίτη φορά ότι δεν ξέρουμε τι θα κάνει το software με τους eco cores.

Αυτή είναι η άποψή μου, φυσικά άλλος μπορεί να έχει άλλη άποψη. :)

• Like 2

6 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Η χρήση θα είναι τα πάντα πλην gaming. Φωτογραφία, Βίντεο, VMs, όλα να τρέχουν ταυτόχρονα σε οθόνες χωρίς να κρεμάει τίποτα.

Για τις τιμές, το πολύ μεγάλο λάθος που κάνετε οι περισσότεροι, είναι ότι κοιτάτε τις ελάχιστες στο Skroutz, που δεν είναι όμως οι πραγματικές. Φυσικά όταν σκάω 1.500 δεν θα περιμένω 30 ημέρες εάν και πότε ο κάθε τυχαίος θα φέρει το προϊόν. Αγοράζουμε από σοβαρά μαγαζιά και μέσω Skroutz plus. Έχω το κεφάλι μου ήσυχο και σε ποιότητα υπηρεσιών και σε εγγύηση. Μια φορά Κυριακή πρωί έβαλα παραγγελία που το κατάστημα είχε το προϊόν ως διαθέσιμο, και μέχρι το βράδυ, Κυριακής επαναλαμβάνω, μου είχε έρθει email ότι το κατάστημα τελικά δεν είχε το προϊόν, και τα χρήματα είχαν ταυτόχρονα ξαναμπεί στην κάρτα μου. Ένιωσα για πρώτη φορά Ευρώπη.

Για ψάξε "μαγαζιά" τύπου "Public" σε πόσο καιρό επιστρέφουν τα χρήματα π.χ. και πόσα παράπονα χρηστών υπάρχουν.

Οι τιμές λοιπόν που προτείνετε στο τμήμα "Νέα συστήματα και αναβαθμίσεις", το οποίο διαβάζω τακτικά, είναι πλασματικές. Κοιτάμε για ετοιμοπαράδοτα προϊόντα.

Και από το skroutz plus να τα παρεις παλι φτηνότερα βγαίνει το Intel σύστημα..🤔

• Like 1

Καλά εννοείται 5900Χ είναι τούμπανο για productivity. Το μόνο που διαφωνώ είναι ότι αν πάρεις 12th gen πρέπει σόνι και ντε να πάρεις και DDR5. Μέχρι στιγμής σε λίγα σενάρια χρήσης κάνουν ορατή διαφορα.

2 λεπτά πριν, ShooterX είπε

Και από το skroutz plus να τα παρεις παλι φτηνότερα βγαίνει το Intel σύστημα..🤔

Ναι, 70-100 ευρώ στα 1.500 για τον 12700Κ με DDR4 μνήμη. Δεν ξέρουμε όμως σίγουρα αν ο 12700Κ σε πραγματικές συνθήκες είναι πιο γρήγορος από τον 5900Χ. Νομίζω και στα bench είναι τη μια ο ένας μπροστά την άλλη ο άλλος, οπότε σε συνδυασμό με το νέο και αδοκίμαστο που είπα παραπάνω, η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα προς τον 5900Χ. Δώδεκα κανονικοί και ισάξιοι πυρήνες, εναντίον 8 κανονικών και 4 κολοβών. Για μένα δεν τέθηκε καν ζήτημα.

• Like 1

1 ώρα πριν, ShooterX είπε

και τα cpu 

Cinebench :P 

45 λεπτά πριν, ioannis__ είπε

Καλά εννοείται 5900Χ είναι τούμπανο για productivity. Το μόνο που διαφωνώ είναι ότι αν πάρεις 12th gen πρέπει σόνι και ντε να πάρεις και DDR5. Μέχρι στιγμής σε λίγα σενάρια χρήσης κάνουν ορατή διαφορα.

E άμα πάρεις ddr4 σε 12xxx δεν θα μπορείς να υποστηρίζεις ότι αγοράσες τον χειρότερο επεξεργαστή γιατί είναι φτηνότερος :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ShooterX είπε

και τα cpu 

Καλά δε χρειάζεται 265€ μητρικη για τον 5900x βέβαια.. Και με μια των 140-160€ κάνει σχεδόν την ίδια δουλεια

Edit: ασχέτως του ότι την επέλεξε, απλά τονίζω το ότι δεν ήταν ανάγκη να παίξει εκεί.

Επεξ/σία από vins

2 λεπτά πριν, vins είπε

Καλά δε χρειάζεται 265€ μητρικη για τον 5900x βέβαια.. Και με μια των 140-160€ κάνει σχεδόν την ίδια δουλεια

Φυσικά δεν χρειάζεται, αλλά αυτήν αγόρασε. Δεν πήγε σε z690 γιατί ήταν ακριβές :P 

• Like 1

Μόλις τώρα, Herald είπε

Φυσικά δεν χρειάζεται, αλλά αυτήν αγόρασε. Δεν πήγε σε z690 γιατί ήταν ακριβές :P 

Έκανα edit την ίδια ώρα που απάντησες. Κοίτα στη θέση του πιθανώς να έκανα κάτι παρεμφερές για τη δουλειά που το θέλει και αν ήθελα να αναβαθμίσω τώρα ντε και καλά. Και με βάση το ότι αναβαθμισε από 4770k αν δεν κάνω λάθος, ε σίγουρα θα είναι παραπάνω από οκ για αυτά που θέλει.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και στην τελική ο καθένας επιλέγει και πορεύεται με την επιλογή του.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...