Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Asus αν δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη δεν αγοράζεις κάτι decent, εδώ οι άχρηστοι για να σε σπρώξουν σε ddr5, για top dog ddr4 έδωσαν την strix-alumil, αλλιώς σου λένε καλή τύχη με MSI ή Gigabyte.

• Like 2
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Razor333 είπε

Asus αν δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη δεν αγοράζεις κάτι decent, εδώ οι άχρηστοι για να σε σπρώξουν σε ddr5, για top dog ddr4 έδωσαν την strix-alumil, αλλιώς σου λένε καλή τύχη με MSI ή Gigabyte.

Εγώ συνήθως msi προτιμώ, αλλά οι πρώτες x570 που έβγαλε ήταν όλες για τα μπάζα. Έπρεπε να σκάσεις κοντά 500 για την ace του @akoinonitosγια να πεις έχω μητρική. Μετά κάθισε και έβγαλε τις gaming edge, tomahawk που είναι γκανιάν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για Gaming με μικρές και παλιές κάρτες γραφικών το απόλυτο είναι να πάρεις Β660 φτηνή όταν βγει και έναν Core i3 12100F και του χρόνου να αναβαθμίσεις σε Core i7 Raptor.

Ήδη έχει βγει Β660 στα 160 ευρώ Γερμανία, τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου πιστεύω θα αρχίσουν να βγαίνουν και φτηνότερες.

https://www.alternate.de/ASUS/PRIME-B660-PLUS-D4-Mainboard/html/product/1805130?partner=DeGeizhals&campaign=Sockel+1700/ASUS/1805130

Επεξ/σία από Aten-Ra
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, ilos είπε

Εγώ συνήθως msi προτιμώ, αλλά οι πρώτες x570 που έβγαλε ήταν όλες για τα μπάζα. Έπρεπε να σκάσεις κοντά 500 για την ace του @akoinonitosγια να πεις έχω μητρική. Μετά κάθισε και έβγαλε τις gaming edge, tomahawk που είναι γκανιάν.

Δυστήχως και εγώ αυτό είπα με το καλό όνομα που έκανε με τις b550 tomahawk και όχι μόνο, θα ήταν καλή και η z690, αλλά ήταν μάπα, αν και στα χαρτιά φαίνεται καλή μητρική, μου θύμισε την crosshair vi με zen 2 στο launch, με την διαφορά ότι η asus εβγαζε bios κάθε 2 μέρες, ενώ η msi δεν τολμάει καν να τα ανεβάσει στο site της, 2 μήνες μετά το launch τα ψάχνεις σε google drives από ρώσους στο ocnet.

Δημοσ.

Εγω παιδες εχω γλυτωσει απο τετοιου ειδους προβληματα αναβαθμισης γιατι παροτι δεν παρακολουθω στενα την τεχνολογια οπως εσεις εχω παρατηρησει ενα πραγμα που παραμενει ιδιο απο εποχες pentium 1 οτι δεν αξιζει να επενδυεις σε μια πλατφορμα αν περασει 5ετια το πολυ. Το καλυτερο που εχεις να κανεις απο αναβαθμιση σε ενα pc ειναι καρτα αντε κ καμια ραμ αν ειχες βαλει λιγη εξαρχης.

Προσωπικη μου αποψη ειναι να αγορασεις μια πλατφορμα με τα πραγματα που θες και να τα χαρεις για μια 5-7ετια η οσο βγαλει και μετα να παρεις οτι κυκλοφορει εκεινον τον καιρο ολα τα αλλα τα βλεπω μπαλωματα.

Δημοσ.

Έλα μια χαρά ξηγιεται η Λίζα. 

Έχουμε b450 των 90ευρω βάζουμε τον θρι Ντι 5800 χωρίς να μας πάρει κανείς χαμπάρι. Βασικο. Πετάμε φελλούς στο βαρέλι μέχρι να γίνουν ξύδι οι next DDR. Και αγοράζουμε 2nd version AM5 μητρική για να κλειδώσουμε το long live AMD statement. (Αν και τώρα οι αριστεροί ψάχνονται να δώσουν official support στην 5xxx και στις x350/x370). Τι άλλο θέτε;

Άντε μακάρι να απαντήσει η δεξιά με κάνα 1% "gaming" παραπάνω από τον θρι ντι μπας και πλασαριστεί κάτω από κάνα αριστερό 600ρικο το χτηνος του cache. 

Δε νιου μπλακ ιζ κασέ χεχεχεχε. 

Δημοσ.
17 ώρες πριν, dem είπε

Έλα μια χαρά ξηγιεται η Λίζα. 

Έχουμε b450 των 90ευρω βάζουμε τον θρι Ντι 5800 χωρίς να μας πάρει κανείς χαμπάρι. Βασικο. Πετάμε φελλούς στο βαρέλι μέχρι να γίνουν ξύδι οι next DDR. Και αγοράζουμε 2nd version AM5 μητρική για να κλειδώσουμε το long live AMD statement. (Αν και τώρα οι αριστεροί ψάχνονται να δώσουν official support στην 5xxx και στις x350/x370). Τι άλλο θέτε;

Άντε μακάρι να απαντήσει η δεξιά με κάνα 1% "gaming" παραπάνω από τον θρι ντι μπας και πλασαριστεί κάτω από κάνα αριστερό 600ρικο το χτηνος του cache. 

Δε νιου μπλακ ιζ κασέ χεχεχεχε. 

Το να λέμε την Αμουντού αριστερή, είναι σαν να περιμένουμε ακόμα την αλλαγή από το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ.

Βασικά πιο πολύ Καμμένος επι Τσίπρα είναι η AMD πλέον.😁 Περισσότερο δεξιά και από την γαλάζια. Αν θες άκρα δεξιά μόνο ο Πέτσινος είναι εγγύηση.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, ilos είπε

Το να λέμε την Αμουντού αριστερή, είναι σαν να περιμένουμε ακόμα την αλλαγή από το παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ.

Βασικά πιο πολύ Καμμένος επι Τσίπρα είναι η AMD πλέον.😁 Περισσότερο δεξιά και από την γαλάζια. Αν θες άκρα δεξιά μόνο ο Πέτσινος είναι εγγύηση.

Χεχεχ εννοείται ρε συ. Σοβαρά μιλώντας αυτά τα λέμε προ αθλον εποχες. Για αυτό λέω και "αριστερό" 600ρικο για τον 3d. Street μην πάει και πιο πάνω από ADL + motherboard... Ελπίζω 😛

Θα θυμάσαι πιστεύω ότι όταν ιντελα  έκανε καμ μπακ με ντούο... που είχαν κρεμαστεί δεξιοί και αριστεροί στα μπαλκόνια με πράσινους ήλιους  και φώναζαν Τσοβόλα δωστα όλα χεχεχεχε. Τι να λέμε .. 

Αλλά, πάλι σοβαρά μιλοντας...  η φάκα ήταν αλλού.. έκτοτε κάθε CPU και καινούρια motherboard. Μπορούσαν δεν μπορούσαν αυτοί εκεί ... E αυτό χτύπησε άσχημα κάπως σε πολλά επίπεδα. Και δεν μιλάω για το οικονομικό μόνο. 

Όχι ότι δεν προσπάθησε να τα κάνει και η AMD αυτά , βλέπε b450/x470 support 5xxx με το στανιό , και τώρα που πάει καλοκαίρι 22 η ιστορία AM5 στρώνουμε πωπουδακο να δώσουμε support σε όλους και στα 350/370. Ε δίνεις μερικά  points εκεί over intel των προηγούμενων χρόνων. 

• Like 3
Δημοσ.

Αναπολώ socket 7 εποχή που ήταν το πρώτο μου pc, που μπορούσες να κουμπώσεις οποιοδήποτε cpu από intel,amd,cyrix ήθελες. Απλά το jumperάκι άλλαζες.😁

• Thanks 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, dem είπε

Όχι ότι δεν προσπάθησε να τα κάνει και η AMD αυτά , βλέπε b450/x470 support 5xxx με το στανιό , και τώρα που πάει καλοκαίρι 22 η ιστορία AM5 στρώνουμε πωπουδακο να δώσουμε support σε όλους και στα 350/370. Ε δίνεις μερικά  points εκεί over intel των προηγούμενων χρόνων. 

Τι πόντους να δώσεις ρε μαν, υπάρχει κόσμος που ήδη άλλαξε μητρική για να βάλει πάνω 5xxx, θα τους πείς μπράβο που πέταξαν τα χρήματα τους και μετά έδωσε support η AMD? Απλά να σταματήσει όσους έχουν μείνει με τέτοιες μητρικές από το να πάνε σε Intel προσπαθεί. Η Intel είναι αυτή που είναι αλλά δεν παριστάνει, η AMD το παίζει αριστερή και είναι τρισχειρότερη. Με την Intel ξέρεις οτι η mobo παίρνει 2 γενιές CPU, με την AMD το παίζεις στα ζάρια αν θα πάρει, τι θα πάρει, πότε θα πάρει. Μία με το b450 / x470 φιάσκο, μία με την αργοπορία να βγούν bios στις παλιές μητρικές, με την αργοπορία των b550 μητρικών, και οι τιμές το κερασάκι στην τούρτα, έχασα κάθε καλή διαθέση που είχα πρός την AMD. Αλλά αφού έχεις forumιστες που προτείνουν....6πύρηνο στα 300€ το 2022...καλά κάνει. 

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο 6600x να κοστίζει και αυτός 20% παραπάνω από τον προκάτοχο του και χωρίς να βγεί non x. 360€ msrp στο ψαχνό. Θέλω να δώ πού θα σταματήσουν οι οπαδοί της να την υποστηρίζουν. Πιστεύω όταν φτάσει ο 6πύρηνος το 500αρακι, έχουμε 1-2 γενιές ακόμα, κάνω υπομονή :P 

Δημοσ.

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλα εγώ βαρέθηκα να περιμένω. Και δεν είδα και μείωση στις τιμές, αλλά προβλέπω αυξήσεις.

Έτσι λοιπόν έδρασα, μετά από δυο μήνες περίπου σκέψης. Έπεσε παραγγελία με 5900Χ, MSI Tomahawk X570S MAX, 64 GB μνήμη G.Skill Ripjaws 3600/18, Corsair RM850X, δύο Crucial P5 1TB ο καθένας. Θα είναι εδώ όλα σε καμιά 15αριά μέρες. Σύνολο παραγγελίας κοντά στα 1.500 €.

Οι μνήμες 3600/16 έχουν 100 ευρώ παραπάνω και για μένα δεν αξίζουν τα λεφτά τους οι δύο μονάδες λιγότερο CL. Προτίμησα να πάρω με το 100άρικο έναν ακόμα NVME SSD 1 TB.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC στις RAM, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. XMP και τέλος.

Στον 5900Χ το πολύ πολύ να ενεργοποιήσω το PBO, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. Θέλω απλά να δουλεύει βράχος και να κάνω τη δουλειά μου χωρίς πρόβλημα, χωρίς να κάνει κιχ που λέμε.

Οι Intel 12xxx απορρίφθηκαν διότι δεν έχω εμπιστοσύνη ότι το software θα δουλεύει σωστά τους eco πυρήνες και επίσης ΔΕΝ θέλω τα Windows 11. Επιπρόσθετα οι DDR5 είναι πανάκριβες και δεν θέλω να περιμένω. Ακόμα, ο 12700Κ είναι πάνω κάτω στα ίδια χρήματα με τον 5900Χ, ενώ ο 12900Κ ξεφεύγει σε τιμή και δεν γουστάρω.

Δεν παίζω πια παιχνίδια και δεν με ενδιαφέρει το gaming. Γουστάρω να το λέω, που κάποιοι μας έχουν πρήξει με το gaming και το gaming. Έτσι θα μείνω με την Asus Strix 970 που έχω και βλέπουμε.

Έτσι λοιπόν, μετά από 8,5 χρόνια ακριβώς, ήρθε η ώρα να αποσύρω τον Intel 4770K, την Asus Hero και τα 32 GB DDR3. Με υπηρέτησαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κιχ. Το ίδιο ελπίζω και για το νέο σύστημα.

Όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι ή να σχολιάσει, στη διάθεσή σας. Εξαιρείται φυσικά ο @Herald.

• Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλα εγώ βαρέθηκα να περιμένω. Και δεν είδα και μείωση στις τιμές, αλλά προβλέπω αυξήσεις.

Έτσι λοιπόν έδρασα, μετά από δυο μήνες περίπου σκέψης. Έπεσε παραγγελία με 5900Χ, MSI Tomahawk X570S MAX, 64 GB μνήμη G.Skill Ripjaws 3600/18, Corsair RM850X, δύο Crucial P5 1TB ο καθένας. Θα είναι εδώ όλα σε καμιά 15αριά μέρες. Σύνολο παραγγελίας κοντά στα 1.500 €.

Οι μνήμες 3600/16 έχουν 100 ευρώ παραπάνω και για μένα δεν αξίζουν τα λεφτά τους οι δύο μονάδες λιγότερο CL. Προτίμησα να πάρω με το 100άρικο έναν ακόμα NVME SSD 1 TB.

Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC στις RAM, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. XMP και τέλος.

Στον 5900Χ το πολύ πολύ να ενεργοποιήσω το PBO, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με OC, ούτε χρόνο έχω ούτε διάθεση. Θέλω απλά να δουλεύει βράχος και να κάνω τη δουλειά μου χωρίς πρόβλημα, χωρίς να κάνει κιχ που λέμε.

Οι Intel 12xxx απορρίφθηκαν διότι δεν έχω εμπιστοσύνη ότι το software θα δουλεύει σωστά τους eco πυρήνες και επίσης ΔΕΝ θέλω τα Windows 11. Επιπρόσθετα οι DDR5 είναι πανάκριβες και δεν θέλω να περιμένω. Ακόμα, ο 12700Κ είναι πάνω κάτω στα ίδια χρήματα με τον 5900Χ, ενώ ο 12900Κ ξεφεύγει σε τιμή και δεν γουστάρω.

Δεν παίζω πια παιχνίδια και δεν με ενδιαφέρει το gaming. Γουστάρω να το λέω, που κάποιοι μας έχουν πρήξει με το gaming και το gaming. Έτσι θα μείνω με την Asus Strix 970 που έχω και βλέπουμε.

Έτσι λοιπόν, μετά από 8,5 χρόνια ακριβώς, ήρθε η ώρα να αποσύρω τον Intel 4770K, την Asus Hero και τα 32 GB DDR3. Με υπηρέτησαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς κιχ. Το ίδιο ελπίζω και για το νέο σύστημα.

Όποιος θέλει να ρωτήσει κάτι ή να σχολιάσει, στη διάθεσή σας. Εξαιρείται φυσικά ο @Herald.

H μόνη απορία είναι γιατί απέρριψες την 12η γενιά.

Στα περισσότερα σενάρια, ο 12700k βγαίνει μπροστά, έρχεται στα ίδια χρήματα και θα μπορούσε κανείς να πει οτι θεωρείται "πιο" future proof αφού αν υπάρξει κέρδος στις μνήμες θα μπορούσες να κάνεις την μετάβαση. Ακόμη και αν προτιμάς AMD δεν θα ήταν πιο συνετό να περιμένεις του 3d και να ζυγίσεις την κατάσταση;

Όπως και να έχει μιλάμε για τέρας pc... ψάχνουμε απλά τις λεπτομέρειες. Με το καλό λοιπόν να παραλλάβεις και να το αξιοποιήσεις το συντομότερο

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To 3d θα βγει μόνο σε 5800x απ' ότι λένε θα αργήσει μπορεί να είναι σε λίγα κομμάτια , ή και καθόλου κομμάτια ,  θα είναι overpriced , και γενικά όσο αναφορά την περίπτωση του @RTW4ever, δεν χρειαζοταν να το περιμενει. 

Το 5900x θα παραμείνει εννοείται,  ανώτερο για δουλειά και με σοβαρά κρητηρια αξιολόγησης CPU  απο 5800x 3d. 

Το 5800x 3d θα το βγάλει η Λίζα έτσι ...γιατί μπορεί..για χαβά,  πριν το ΑΜ5. (Να κερδίσει και λίγο χρόνο και φώτα) 

Το οποίο ΑΜ5 όσοι εδώ πέρα αλλάζουν hw < 1.5 χρόνια θα το τιμήσουν σχεδόν όλοι. 

Επεξ/σία από dem
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, RTW4ever είπε

Το μόνο αρνητικό της επιλογής σου είναι πως το μοναδικό upgrade path σου είναι ο 5950Χ. Τίποτ' άλλο. Αν έπαιρνες 12700K με DDR4 θα είχες λίγο χειρότερη multicore απόδοση και ένα 10% καλύτερη single core απόδοση, σε συνολικά μάλλον ίδια τιμή (λόγω ακριβότερης μητρικής Z690).

Με τον 12700K όμως θα είχες upgrade path σε 13 series.

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...