Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, ioannis__ είπε

@Aten-Ra "To stock PPT στον 5600Χ είναι 65W μην μπερδεύεσαι με το τι βάζουν στις μητρικές οι κατασκευαστές."

Ε αν όλες οι μητρικές βάζουν 76w PPT αυτό είναι το stock, default, ας το πούμε όπως να 'ναι. 65W πάντως η AMD το αναφέρει σαν TDP, μήπως είναι μόνο το cpu χωρίς το soc power; Οι προηγούμενοι Ryzen 5 είχαν 65w TDP αλλά PPT 88w αν θυμάμαι καλά..

O 5600X από την AMD σε default είναι 65W, αν βάλεις 88W PPT τότε είναι σαν να κάνεις OC και να κρατάς παραπάνω χρόνο τα ρολόγια με αποτέλεσμα να ξεπερνάς το TDP. Για αυτό δεν σου φτάνει το default  Cooler, γιατί δεν δουλεύει στα 65W o επεξεργαστής αλλά παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

20 ώρες πριν, malakudi είπε

Πάρε το HP λοιπόν αν θες κάτι τόσο entry level.

Εγώ δε θεωρώ τίποτα, εξηγώ για ποιο λόγο η AMD δε πουλάει CPUs σε αυτό το price range. Δεν έχω ούτε τα στοιχεία ούτε τις οικονομικές γνώσεις για να κρίνω την πολιτική της. Αν είναι λάθος, φαντάζομαι θα φανεί στα έσοδα. Αν πρέπει να θεωρήσω πάντως κάτι, θεωρώ πως αυτό που κάνει είναι το οικονομικά ορθό. Το ότι εμάς δε μας αρέσει είναι άλλο ζήτημα.

Ε τώρα πουλάει σε άλλους, αφού δε μένει ούτε λέπι λέμε.

Από τη στιγμή που δε πουλάει σε αυτό το segment, αυτός που ενδιαφέρεται αγοράζει Intel. Για μένα δεν είναι αυτός λόγος για κράξιμο, λόγος για κράξιμο θα είναι να βγάλει πχ τους 6000 μόνο για X570/B550 ενώ είναι ίδιο socket.

Δεν θέλω να πάρω ΗP και ο λόγος είναι ο παρακάτω ...

HP Pavilion Tg01-0023w Erica Motherboard Am4 L56021-601 Rev 0e for sale  online | eBay

H μητρική του συστήματος .....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

O 5600X από την AMD σε default είναι 65W, αν βάλεις 88W PPT τότε είναι σαν να κάνεις OC και να κρατάς παραπάνω χρόνο τα ρολόγια με αποτέλεσμα να ξεπερνάς το TDP. Για αυτό δεν σου φτάνει το default  Cooler, γιατί δεν δουλεύει στα 65W o επεξεργαστής αλλά παραπάνω.

Κάνεις λάθος, τα 65W TDP CPUs έχουν ΟΛΑ PPT 88. Αυτό είναι το default. Απλώς αν έχεις cooling solution για 65W, θα κάνει thermal throttle μέχρι τελικά να φτάσει να έχει package power 65W.

Στο είχα ξαναγράψει εδώ 

αλλά συνεχίζεις να γράφεις τα δικά σου, κάθε φορά.

Επεξ/σία από malakudi

Αν και πάλι offtopic, θέλω να ευχαριστήσω τα παρακάτω μέλη για τις προτάσεις τους:

ioannis_, malakudi, akoinonitos (ο 10105F δεν είναι απλώς μια χαρά, είναι ότι καλύτερο υπάρχει από 0€ εώς 140€ όπου υπάρχει ο 10400F!), Aten-Ra και jgeorgiou.

Με μια σημείωση προς τον τελευταίο. ΔΕΝ κάνω τον γνώστη σε όσα δεν γνωρίζω (όπως οι Intel που δεν είχα/έχω).

Όταν έγραψα:

Αναφορά σε κείμενο

Όσο για τα Watt δεν ανησυχώ αλλά δεν μου πάει να βάλω καλό (έστω λίγο) επεξεργαστή στην πιο "ψόφια" μητρική που θα βρω. Κάποιες Η410/460/510/560 που θα "ανεχόμουν" ξεκινάνε από τα ~90€ (είναι και λίγο "ψυχολογικό" το θέμα).

Δεν εννοούσα πως δεν λειτουργεί, δεν μπαίνει, καίγεται και άλλα "όμορφα"! Αυτό το βεβαιώνουν οι κατασκευαστές μητρικών στην cpu support list. Ούτε η χρήση που θέλω (την ανέφερα παραπάνω) περιλαμβάνει extreme καταστάσεις (όπως το burn in test) όπου ίσως θα μπορούσε να υπάρχει throttle.

Απλώς δεν μου "κάθεται", είναι "ψυχολογικό" θέμα. Αν κάποιος που ξέρει μπορεί να δώσει μια άποψη (όπως ο akoinonitos που είχε τον 10105F) δεν έχω πρόβλημα να τον πιστέψω.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Εγώ είμαι ένας άσχετος για παράδειγμα που αγόρασα τα parts και πλήρωσα έναν φίλο να μου στήσει το pc. Όταν το ανοίξω πόσα watt θα τραβάει; Θα επαρκεί το default cooler χωρίς να μου παίρνει τα αυτιά; Δεν ξέρω ούτε από oc, ούτε από bios, tdp, ppt, κτλ..

5 λεπτά πριν, malakudi είπε

Κάνεις λάθος, τα 65W TDP CPUs έχουν ΟΛΑ PPT 88. Αυτό είναι το default. Απλώς αν έχεις cooling solution για 65W, θα κάνει thermal throttle μέχρι τελικά να φτάσει να έχει package power 65W.

εκτός του 5600Χ :P

Επεξ/σία από ioannis__

37 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Αν και πάλι offtopic, θέλω να ευχαριστήσω τα παρακάτω μέλη για τις προτάσεις τους:

ioannis_, malakudi, akoinonitos (ο 10105F δεν είναι απλώς μια χαρά, είναι ότι καλύτερο υπάρχει από 0€ εώς 140€ όπου υπάρχει ο 10400F!), Aten-Ra και jgeorgiou.

Με μια σημείωση προς τον τελευταίο. ΔΕΝ κάνω τον γνώστη σε όσα δεν γνωρίζω (όπως οι Intel που δεν είχα/έχω).

Όταν έγραψα:

Δεν εννοούσα πως δεν λειτουργεί, δεν μπαίνει, καίγεται και άλλα "όμορφα"! Αυτό το βεβαιώνουν οι κατασκευαστές μητρικών στην cpu support list. Ούτε η χρήση που θέλω (την ανέφερα παραπάνω) περιλαμβάνει extreme καταστάσεις (όπως το burn in test) όπου ίσως θα μπορούσε να υπάρχει throttle.

Απλώς δεν μου "κάθεται", είναι "ψυχολογικό" θέμα. Αν κάποιος που ξέρει μπορεί να δώσει μια άποψη (όπως ο akoinonitos που είχε τον 10105F) δεν έχω πρόβλημα να τον πιστέψω.

off topic οι 10xxx παντως θελουν προσοχη ,αν τους βαλεις σε καποιες b560 η h570 επειδη ειναι φτιαγμενες για 11xxx δεν δουλευει η πρωτη θυρα για m2 γιατι την εχουν να παιρνει απο την cpu ,πρεπει να εχει switch η μητρικη ,μονο η msi το εχει κανει αυτο απο οσο εχω δει

• Thanks 1

3 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

off topic οι 10xxx παντως θελουν προσοχη ,αν τους βαλεις σε καποιες b560 η h570 επειδη ειναι φτιαγμενες για 11xxx δεν δουλευει η πρωτη θυρα για m2 γιατι την εχουν να παιρνει απο την cpu ,πρεπει να εχει switch η μητρικη ,μονο η msi το εχει κανει αυτο απο οσο εχω δει

Ρε εδώ γράφουμε για τους intel και στο δίπλα για τους AMD? 😛 

1 ώρα πριν, malakudi είπε

Άρα δεν είναι το default αλλιώς θα μπορούσε να το κρατάει συνέχεια.

1 ώρα πριν, Aten-Ra είπε

Άρα δεν είναι το default αλλιώς θα μπορούσε να το κρατάει συνέχεια.

Καλέ μου άνθρωπε, είναι το default guidance της AMD προς τις μητρικές. Όλες έτσι δουλεύουν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, αυτό είναι το default. Το να αλλάζεις το PPT στο 65 δεν είναι default, κάνεις underpower από το default spec. Εσύ νομίζεις πως το PPT και το TDP έπρεπε να είναι ίδια, αλλά δεν είναι. Ίσως θα έπρεπε να είναι, αλλά δεν είναι.

Αν θες διάβασε το άρθρο που είχε κάνει ο GN και εξηγεί πως η AMD υπολογίζει το TDP.

https://www.gamersnexus.net/guides/3525-amd-ryzen-tdp-explained-deep-dive-cooler-manufacturer-opinions

24 λεπτά πριν, malakudi είπε

Καλέ μου άνθρωπε, είναι το default guidance της AMD προς τις μητρικές. Όλες έτσι δουλεύουν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, αυτό είναι το default. Το να αλλάζεις το PPT στο 65 δεν είναι default, κάνεις underpower από το default spec. Εσύ νομίζεις πως το PPT και το TDP έπρεπε να είναι ίδια, αλλά δεν είναι. Ίσως θα έπρεπε να είναι, αλλά δεν είναι.

Αν θες διάβασε το άρθρο που είχε κάνει ο GN και εξηγεί πως η AMD υπολογίζει το TDP.

https://www.gamersnexus.net/guides/3525-amd-ryzen-tdp-explained-deep-dive-cooler-manufacturer-opinions

Base clock : 3,7GHz

Αυτό είναι στα 65W σε όλους τους πυρήνες, αυτό είναι το Default του 5600Χ. Αν βάλεις το PPT στα 88W τότε το Base clock δεν θα μείνει στα 3.7GHz άλλα θα ανέβει και πάνω από τα 4GHz και όσο καλύτερο Cooler έχεις η/και χαμηλότερη ambient temp θα κρατάει παραπάνω ρολόγια σε όλους τους πυρήνες.

spacer.png

1 λεπτό πριν, Aten-Ra είπε

Base clock : 3,7GHz

Αυτό είναι στα 65W σε όλους τους πυρήνες, αυτό είναι το Default του 5600Χ. Αν βάλεις το PPT στα 88W τότε το Base clock δεν θα μείνει στα 3.7GHz άλλα θα ανέβει και πάνω από τα 4GHz και όσο καλύτερο Cooler έχεις η/και χαμηλότερη ambient temp θα κρατάει παραπάνω ρολόγια σε όλους τους πυρήνες.

spacer.png

Το clock εξαρτάται από το workload. Διάβασες το άρθρο του GN; Δεν έχει καμία σχέση το αναφερόμενο TDP με την ηλεκτρική κατανάλωση. Το PPT όμως είναι ακριβώς αυτό, η ηλεκτρική κατανάλωση.

Από το παραπάνω link. Το TDP της AMD ορίζεται ως:

TDP (Watts) = (tCase°C - tAmbient°C)/(HSF θca)

Πουθενά δεν υπάρχει ηλεκτρική κατανάλωση στην παραπάνω φόρμουλα. To PPT όμως είναι η μέγιστη ηλεκτρική κατανάλωση, και στον 5600X είναι 88 Watt.

• Like 1

3 λεπτά πριν, malakudi είπε

Το clock εξαρτάται από το workload. Διάβασες το άρθρο του GN; Δεν έχει καμία σχέση το αναφερόμενο TDP με την ηλεκτρική κατανάλωση. Το PPT όμως είναι ακριβώς αυτό, η ηλεκτρική κατανάλωση.

Δεν είναι μόνο το workload που επηρεάζει το clock, είναι πολλά πράγματα μαζί (ambient T, Tcase, Cooler, Voltages κλπ κλπ) και το workload.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, malakudi είπε

Από το παραπάνω link. Το TDP της AMD ορίζεται ως:

TDP (Watts) = (tCase°C - tAmbient°C)/(HSF θca)

Πουθενά δεν υπάρχει ηλεκτρική κατανάλωση στην παραπάνω φόρμουλα. To PPT όμως είναι η μέγιστη ηλεκτρική κατανάλωση, και στον 5600X είναι 88 Watt.

Το Tcase πως βγαίνει νομίζεις ??? από τα Watt που δίνεις στο CPU.

Αν δεις την εξίσωση και κρατήσεις σταθερά το Ambient T και το ( HSF θca) το μόνο που αλλάζει είναι η θερμοκρασία (Tcase) που επηρεάζεται από τα Watt που δίνεις στον επεξεργαστή.  Με 88W θα σου ανεβάσει παραπάνω την Tcase από ότι στα 65W.  

Δεν μπορείς να δίνεις 88W στον επεξεργαστή και να περιμένεις να σου κρατήσει το Cooler των 65W TDP αφού από την εξίσωση το AmbientT και το HSF θca μένουν ίδια άρα θα σου ανέβει το Tcase που θα σου ανεβάσει το TDP.

Παράδειγμα.

Ambient T 45c

HSF θca = 0.23

Με 65W το Tcase είναι στους 60c

Άρα το TDP βγαίνει (60-45) / 0.23 = 65W

Με 88W το Τcase είναι στους 65c

Άρα το TDP βγαίνει (65-45) / 0.23 = 87W

Επεξ/σία από Aten-Ra

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...