Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Β450 Tomahawk με τον 3950Χ φτάνει μέχρι 87 στα vrm σε blender load σύμφωνα με το HWU και μάλιστα σε low airflow περιβάλλον. Με τον 5900Χ σίγουρα θα φτάνει παρακάτω, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν είναι στο όριο. Η μόνο διαφωνία μου ως προς αγορά Β550 τώρα (από την στιγμή που η Β450 τον υποστηρίζει κανονικά) είναι ότι δεν θα βγει άλλη γενιά, οπότε να πάρεις νέο mobo για ένα cpu και για ποιο λόγο; Για 10-20 βαθμούς κάτω στα vrm που έτσι και αλλιώς είναι εντός spec και με την Β450 ή για το PCI 4.0 που πέρα από productivity με πολύ μεγάλα αρχεία δεν έχει καμία πρακτική σημασία για το 95% του κόσμου; Αν έφτιαχνε PC από το μηδέν τώρα, φυσικά και θα έλεγα να πάει στην Β550 αλλά τώρα θεωρώ ότι δεν χρειάζεται μιας και η συγκεκριμένη Β450 είναι μια χαρά.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
  • Απαντ. 10,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από Amazon παίρνεις καλό B550 όχι καινούριο αλλά μεταχειρισμένο όταν βάζει τα 30% κάτω στα μεταχειρισμένα.

Πριν από μέρες, στο Prime Day, ήμουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη να χτυπήσω μεταχ. B550 Tomahawk στα 80€ τελική.

• Like 2
Δημοσ.
5 ώρες πριν, dem είπε

Καλησπέρα παίδες, έχουμε inputs για 5900Χ σε Β450 tomahawk max

Θα υπάρχει πρόβλημα λέτε? 

Είχα 3900x πάνω σε αυτήν. Μια χαρά έπαιζε αλλά μόλις κουμπώσα 2080ti κλαταρε το σύμπαν. Επίσης έπαιζα με manual all core oc. Στους 5xxx δεν αξίζει αυτό. Οπότε κατ εμέ πάνε όπως λένε και υπόλοιποι έστω σε καλή b550 η την X570 toma. Γύρω στα 200€ έχει. Όταν δίνεις 500+€  για cpu και η mobo πρέπει να είναι ανάλογα καλή. Εκεί κουμπώνουν όλα τα επί μέρους συστήματα του Pc άλλωστε. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ όλους κατα αρχήν , κοιτάξτε θεωρώ καλή στιγμή για να αγοράσω κάτι και είμαι ανάμεσα σε 5800Χ και 5900Χ. 

την λογική αφού "δίνεις 550 Ε , ε δωσε την Β450 και πάρε κάτι καλύτερο, την καταλαβαίνω , αλλά δεν υπάρχει χρόνος ούτε ελάχιστος πλέον να ασχοληθώ με το desktop, γενικά κανά ΣΚ ίσως το ανοίξω,  αλλά είναι το μικρόβιο και το χόμπι. Εδώ έχω πάρει το hybrid cooler για την 3080 και δεν το έχω βάλει ακόμη.  Να τα ξαναστήνω όλα από τα αρχή με αλλαγή motherboard , δεν το βλέπω, θα κάνει παρέα στο ράφι με το cooler. Να κάνω ένα bios update  και να βάλω ένα cpu θα μου φανεί πιο έυκολο ένα ΣΚ. 

5 λεπτά πριν, jimpsar είπε

Είχα 3900x πάνω σε αυτήν. Μια χαρά έπαιζε αλλά μόλις κουμπώσα 2080ti κλαταρε το σύμπαν. 

Γιατί ρε συ , τι σχέση έχει η gpu ? 

με τον 5800Χ θα είναι είναι ok ?  

Επεξ/σία από dem
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, jimpsar είπε

Μια χαρά έπαιζε αλλά μόλις κουμπώσα 2080ti κλαταρε το σύμπαν.

Τι εννοείς κλάταρε το σύμπαν; Τι σχέση έχει η κάρτα; Δεν το αμφισβητώ, πραγματικά ρωτάω γιατί μου φαίνεται περίεργο.

@Fulgore Που είναι το αστείο;

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, yiannis1991 είπε

Η μόνο διαφωνία μου ως προς αγορά Β550 τώρα (από την στιγμή που η Β450 τον υποστηρίζει κανονικά) είναι ότι δεν θα βγει άλλη γενιά, οπότε να πάρεις νέο mobo για ένα cpu και για ποιο λόγο; Για 10-20 βαθμούς κάτω στα vrm που έτσι και αλλιώς είναι εντός spec και με την Β450 ή για το PCI 4.0 που πέρα από productivity με πολύ μεγάλα αρχεία δεν έχει καμία πρακτική σημασία για το 95% του κόσμου; 

• Wifi6 εχει η tomahawk?
  • Εαν καποιος θελει παραπανω θυρες usb?
  • Επισης το pcie 4 και ολες νεες και μελλοντικες καρτες θα το υποστηριζουν,και φυσικα οι πιο γρηγοροι m2.
  • Post code εχει η tomhawk?Απο memory overclock?
  • bluetooth?
  • Αν θες να συνδεσεις παραπανω m2 δισκους?

Τοσο μαπα ειναι ο 5900x για να απασχολει καποιον τι θα κυκλοφορησει την επομενη γενια,και σαν επεξεργαστης δεν καλυπτει και με το παραπανω την πλειοψηφια του κοσμου για χρονια?

Αρα με λιγα λογια ειναι αστειο(βλεπε emoji) αυτο που γραφεις περι αγορας Β550,λες και ο αλλος εχει καμια Asus Crosshair hero. Καλη και χρυση η tomahawk αλλα ανεκαθεν ηταν για πιο budget καταστασεις,και οχι για επεξεργαστες 550+ευρω,ασχετως αν τους σηκωνει σαν vrm.

Επεξ/σία από Fulgore
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Fulgore είπε

• Wifi6 εχει η tomahawk?
  • Εαν καποιος θελει παραπανω θυρες usb?
  • Επισης το pcie 4 και ολες νεες και μελλοντικες καρτες θα το υποστηριζουν,και φυσικα οι πιο γρηγοροι m2.
  • Post code εχει η tomhawk?Απο memory overclock?
  • bluetooth?
  • Αν θες να συνδεσεις παραπανω m2 δισκους?

Τοσο μαπα ειναι ο 5900x για να απασχολει καποιον τι θα κυκλοφορησει την επομενη γενια,και σαν επεξεργαστης δεν καλυπτει και με το παραπανω την πλειοψηφια του κοσμου για χρονια?

Αρα με λιγα λογια ειναι αστειο(βλεπε emoji) αυτο που γραφεις περι αγορας Β550,λες και ο αλλος εχει καμια Asus Crosshair hero. Καλη και χρυση η tomahawk αλλα ανεκαθεν ηταν για πιο budget καταστασεις,και οχι για επεξεργαστες 550+ευρω,ασχετως αν τους σηκωνει σαν vrm.

Καλά όλα αυτά, απλά το παιδί ρώτησε αν θα τον σηκώνει χωρίς θέμα. Τώρα αν θέλει επιπλέον motherboard features το ξέρει από μόνος του, αν τα χρειάζεται θα αγοράσει καλύτερη mobo. Εγώ απάντησα μόνο και μόνο σε αυτό που ρώτησε, με το σκεπτικό ότι αφού έχει την mobo ήδη, μπορεί να βάλει τον 5900Χ και όλα ΟΚ..

Υ.Γ. Η Α-pro έχει wifi, bluetooth, post code; Δε νομίζω. Και +2 usb θύρες έχει σε σχέση με την Β450 Toma. Ε εντάξει..

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Οπως μπορεις να δεις απο αυτο που εκανα παραθεση,δεν εμεινες μονο σε αυτο που ρωτησε(δηλαδη αν τον σηκωνει σε vrm),εξου και η απαντηση μου.

Αν θελει να τον βαλει πανω στην tomahawk κανενα θεμα,αλλα υπαρχουν παρα πολλοι λογοι να προτιμησει καποιος b550 μητρικη,ακομα και αν δεν υποστηριζει μελλοντικα αλλη γενια επεξεργαστων.

Για την b450 tomahawk μιλαμε,οχι για την crosshair hero 8.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Καλά όλα αυτά, απλά το παιδί ρώτησε αν θα τον σηκώνει χωρίς θέμα. Τώρα αν θέλει επιπλέον motherboard features το ξέρει από μόνος του, αν τα χρειάζεται θα αγοράσει καλύτερη mobo. Εγώ απάντησα μόνο και μόνο σε αυτό που ρώτησε, με το σκεπτικό ότι αφού έχει την mobo ήδη, μπορεί να βάλει τον 5900Χ και όλα ΟΚ..

Υ.Γ. Η Α-pro έχει wifi, bluetooth, post code; Δε νομίζω. Και +2 usb θύρες έχει σε σχέση με την Β450 Toma. Ε εντάξει..

Έχει όμως αρκετα καλύτερα vrm, επειδή την έχω (και κάθεται προς το παρον) και ο 1700 και ειδικά ο 5600x ανέβηκαν πολύ πιο άνετα 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, yiannis1991 είπε

Η Β450 Tomahawk με τον 3950Χ φτάνει μέχρι 87 στα vrm σε blender load σύμφωνα με το HWU και μάλιστα σε low airflow περιβάλλον. Με τον 5900Χ σίγουρα θα φτάνει παρακάτω, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν είναι στο όριο.

Αν θες να φτάσεις το PC στα όρια του τρέξε CB R23 έχοντας επιλεγμένο εκεί που λέει "Test stability". Έτσι θα δεις σε τελείως ακραία σενάρια πόσο φτάνει η θερμοκρασία του PC.

Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, _Theo_ είπε

Αν θες να φτάσεις το PC στα όρια του τρέξε CB R23 έχοντας επιλεγμένο εκεί που λέει "Test stability". Έτσι θα δεις σε τελείως ακραία σενάρια πόσο φτάνει η θερμοκρασία του PC.

Ε τόσο φτάνει, 52 βαθμούς τα vrms..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Ε τόσο φτάνει, 52 βαθμούς τα vrms..

Για την μητρική σου μιλάς; Αν ναι, είναι πολύ καλά. Βέβαια είναι και πιο σύγχρονη. Κοίτα εδώ πόσο φτάνει σε εμένα. Ευτυχώς δεν υπάρχει throtling😎

edit: Θερμοκρασία δωματίου κάνα 30άρι...😁

temps.jpg

Επεξ/σία από _Theo_
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, vins είπε

Έχει όμως αρκετα καλύτερα vrm, επειδή την έχω (και κάθεται προς το παρον) και ο 1700 και ειδικά ο 5600x ανέβηκαν πολύ πιο άνετα 

Nαι βρε δε διαφωνώ, αλλά οι απαιτήσεις των Ryzen δεν είναι και τρελές, ειδικά που στους 5000 δεν ασχολούμαστε καν με καρφωτή τάση. Όπως είπα και πριν αν δεν είχε PC προφανώς και θα έλεγα να πάει σε Β550, αλλά τώρα με την Β450 που έχει είναι doable και ασφαλές. Αν θέλει επιπλέον features που δεν έχει η Tomahawk φυσικά να πάει σε καλύτερη B550. Πάντως η A-pro δεν έχει όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω (wifi, bluetooth, κτλ). To pci 4.0 θα αξίζει αν οι κάρτες της επόμενης γενιάς έχουν διαφορά με 3.0 vs 4.0.

Y.Γ. Τι εννοείς ανέβηκε πιο άνετα ο 5600Χ. Εγώ μπορώ να ανεβάσω κανονικά τα όρια του PBO ώστε να μην τερματίζει κανένα στο 100% και πάλι τα vrm δεν αγχώνονται, και από ram oc 3800 με b-die timings κανονικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1206091312_AMDVisionD.jpg.4b1516be8d8ae0e74d19a2d351f72f07.jpg

153836557_gigabytevisiondb550.jpg.38c5fb68f8ccebfe99e5f2b228e4adcb.jpg

902651653_510EliteWhite.jpg.83b5c574d5649dddfee4163e26d8298d.jpg

Αλλαγή CPU και μητρικής μετά το 2017. Από 1700x στον 5900x και από την AX370 Gaming K7 στην B550 Vision D-P.

Η διαφορά της με την πρώτη έκδοση B550 Vision D (χωρίς το P) είναι ότι η πρώτη δε σου δίνει USB Type C σύνδεση στο Front panel, οπότε αν δε θέλεις να αχρηστεύσεις την είσοδο που τα περισσότερα κουτιά διαθέτουν σήμερα εμπρός ή εμπρός και επάνω,  θα πρέπει ή να επιλέξεις την D-P ή επιπλέον κάρτα με επιπλέον κόστος αργότερα.

Η μητρική πανέμορφη, ποιοτικότατη, άψογη λειτουργικά χωρίς να μου βγάζει θέματα,  ένα bios update της έκανα χωρίς να το χρειάζεται, απλά επειδή υπήρχε διαθέσιμο, είδε τις μνήμες άμεσα στα 3200 με την ενεργοποίηση του XMP Profile, γενικά όμορφο μενού, σχεδιασμένο διαφορετικά από αυτό των υπολοίπων μητρικών της εταιρίας, πλήρες και εύχρηστο ακόμη και στο easy mode και με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Βέβαια δεν έχει Dual Bios, αλλά έχει κορυφαία VRM,  και πάρα πολλές εισόδους ( δύο από αυτές είναι θύρες Thunderbolt), διαθέτει Wifi 6, επιπλέον κεραία στα χρώματά της για το Wifi, Bluetooth και 2 ethernet ports 1.5gbit και 2.5gbit.

Όταν και αν μπει σε μεγαλύτερο κουτί, με λευκά καλώδια ( μάλλον ένα από τα 5000X ή 5000D) θα δείξει περισσότερο.

Πρώτες εντυπώσεις από τον 5900x εξαιρετικές. Ο επεξεργαστής είναι πραγματική δύναμη, σε rendering MP4 video διάρκειας 28 λεπτών ανάλυσης 2560χ1440 μέσω Vegas με κάποιο ενσωματωμένο κείμενο  με εφφέ που συνήθως καθυστερεί τη διαδικασία και transitions, ολοκλήρωσε το render σε 50 λεπτά περίπου ( 10 λεπτά περισσότερο από όσο χρειαζόταν η 5700xt παλιότερα ), ενώ η 3070ti το ολοκλήρωσε σε 22 λεπτά. Λένε ότι με redering μέσω της cpu βγάζεις καλύτερα αποτελέσματα, εγώ δεν είδα διαφορά. Με βάση αυτή την απόδοση, φαντάζομαι ότι ο 5950x αλλά κυρίως οι μεγάλοι Threadripper θα σκοτώνουν για τέτοιες δουλειές.

Ενδεικτικά ο 1700x μπορεί και να έκανε 2 ώρες εύκολα, ίσως και παραπάνω.

Εννοείται σε gaming βλέπεις μέχρι 45% utilization, σε όσα παιχνίδια δοκίμασα τουλάχιστον για λίγο. Συνήθως κυμαινόταν στο 25 με 35 τοι εκατό, θα το δω περισσότερο όσο περνά ο καιρός, θερμοκρασία είδα στο NZXT 510 Elite 89 βαθμούς την ώρα που έκανε το rendering με όλα τα ανεμιστηράκια και την υδρόψυξη σε Performance mode.

Όσον αφορά τα παιχνίδια στο LOL τα frames από τα 80 με 100 του 1700x έφτασαν 560 αν τα άφηνα uncapped.

Στο Control σε ανάλυση 2560x1440p με Raytracing και όλες τις ρυθμίοεις στο μέγιστο είχα:

1) Rendering στην ανάλυση του monitor χωρίς DLSS 60 fps average,

2) Rendering σε 1920x1080 χωρίς DLSS επιλεγμένο στα 90 fps average,

3) Rendering σε 1707x960 με DLSS,  100 fpr average.

Στο AC Odyssey με όλα στο Ultra, το Field of View στο 100% και τα volumetric clouds στο Ultra High είχα πάνω από 80 frames σταθερά (νέα δοκιμή σήμερα 10//7/2021), μέσο όρο 89 με 90 και μέγιστο αριθμό τα 102 fps,  με τα volumetric στο Very High σταθερά πάνω από 90 με 100 μέσο όρο και μέγιστο τα 120. Το παιχνίδι είναι κυριολεκτικά χάρμα οφθαλμών και απόλαυση σε αυτό το setup.

The Division 2 από 89 έως 120 με όλα στο ultra, μέσος όρος 95 με 100 fps. Δε μιλάμε για rendering όταν κοιτάς τον ουρανό που χτυπάει 165 fps.

Metro exodus με όλα στο ultra μέχρι 135 fps, ανάλογα τη σκηνή. Cyberpunk δεν τσέκαρα καθώς είχε πέσει format και έπρεπε να περάσω τα πάντα από την αρχή.

Firestrike και timespy χωρίς να πειράξω τίποτα.

1164170117_firestrike5900x3070ti.jpg.4a8b3fad4c5ef2822db634fdeba27723.jpg

1999955467_.png.f2fdfa0e7110270cc07b00e71184b590.png

Γενικά υπερευχαριστημένος, μετά από αρκετές αλλαγές κάρτας γραφικών και λιγότερους επεξεργαστή, νομίζω ότι βρήκα το σύστημα για το οποίο μπορείς εύκολα να πεις ότι σε QHD ανάλυση παίζεις τα πάντα με πολλά frames και χωρίς σπασίματα, έχεις Ray tracing και DLSS, έχεις καλό encoder που ίσως δε χρειαστεί αφού τη δουλειά την κάνει εύκολα το cpu πλέον και ταυτόχρονα κρατάς το κόστος σημαντικά χαμηλότερα από τον ενδεχόμενο συνδυασμό με 3080/3080ti.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η απόδοση που παίρνουμε πλέον, έστω και σε αυτά τα χρήματα και από την AMD και από την Nvidia.

Για εμένα το sweet spot είναι βέβαια οι 5800x, με ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις σε παιχνίδια και καταπληκτική απόδοση σε multithread εφαρμογές, καθώς είναι σημαντικά φθηνότερος γύρω στα 370 ευρώ, απλά είπα αυτή τη φορά να ξοδέψω κάτι παραπάνω και να πάρω τη δεύτερη καλύτερη cpu της AMD σε καλή τιμή στα 506 ευρώ τελική από Amazon Γερμανίας.

Σε συνδυασμό με μία καλή οικονομική μητρική και μία 3070ti κοντά στα 700 με 800 όπως η Zotac Trinity του Πλαισίου, είσαι πανέτοιμος για ότι χρήση φανταστείς και με σχετικά χαμηλό κόστος αν συγκρίνουμε με το τι ισχύει στην αγορά.

Επεξ/σία από Armoral
  • Like 7
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...