Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

6 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Στο cyberpunk παντως ο 5600x τον πινει καλα με nvidia ακομα και χωρις rt, οσα video ειδα, πολυ λιγα fps, ειτε με 3080 2Κ ultra native, ειτε 3070 2K ultra dlss, δεν τραβαει καλα, εχει μεγαλη διαφορα με τον 5800x και εχει μεγαλη διαφορα με αυτο που βλεπω με 6800xt ακομα και αν αφησω 6 cores ενεργα στον 5950x.

Με rt δεν ξερω τι γινεται ακριβως, αλλα ειναι ακομα χειροτερος, το ειχε γραψει καποιος χρηστης σε αλλο thread οτι ειναι 20% πανω το cpu usage με rt και νομιζα ειναι υπερβολη, αλλα ειναι πραγματικοτητα.

Οποτε δεν βλεπω κατι λαθος σε αυτο που λεει ο pirmen, αν καποιος ειναι τρελαμενος με αυτο παιχνιδι και εχει σκοπο να τα σκασει σε 4080 σε 2 χρονια με σκοπο να παιξει με rt on και 80-90 καρε θα φαει επικο ακυρο με τον 5600x και απο την στιγμη που ο 10850 ειναι ελαχιστα πιο ακριβος τον αγοραζεις με κλειστα ματια ή πας σε 5800x αν εχεις am4 mobo, που και αυτον τον κοβω για κουβα στα 80-90 καρε με rt, αλλα τεσπα.

Aν κάποιος είναι τρελαμένος με κάποιο παιχνίδι όταν θα πάρει κάρτα 8α πάρει και νέο σύστημα απλά. Εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω με το elden ring πχ. Τον 3700x tbh δε θα τον έπαιρνα καν, αν δε μου ζήταγαν το προηγούμενο σύστημα. Μια χαρά ήταν για την δουλειά μου ο 1600 γιατί δε τρέχω πάνω από 1 VM.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Herald είπε

Δεν ξέρω σε crawling τι κάνει, εγώ πάντα τεστάρο τις πιο βαριές περιοχές. Με πειραγμένες τίγκα ram ήταν στα 35 στα apartments και έξω από το κτίριο της V low 40's. Με απείραχτες ram έπεφτε στα 25. Αδυνατώ να πιστέψω ότι τα zen τα πάνε χειρότερα. Πόσο χειρότερα δηλαδή. Θα με βάλεις να κουμπώσω την 3090 στον 3700x, κανόνισε :P 

Νομίζω ότι θα άξιζε μια δοκιμή με χαμηλό DLSS μιας και έχω χειρότερη κάρτα ώστε να μην είμαστε gpu bottlenecked. Αλλά αφού έχεις 10900Κ μπορείς να κάνεις τη σύγκριση και μόνος σου.

Επεξ/σία από pirmen56

2 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Τώρα με το bios update τι θα παιχτεί; Το κάνω με τον 2600 πάνω και μετά φαντάζομαι δεν θα κάνει POST, και απλά κλείνω και βάζω τον 5600Χ; Chipset drivers χρειάζονται πέρασμα πάλι; Format;

1. Εξαρτάται από την υποστήριξη που δίνει το κάθε BIOS.

Έκανα την αναβάθμιση με τον 1700 και συνέχισε να παίζει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα με το νέο (υποστήριξη από 1χχχ έως 5χχχ, ταυτόγχρονα, σε μητρική με μικρό chipάκι...που και καλά ήταν ο λόγος να μη χωράει).

Βλέπεις τα release notes αυτού που θα βάλεις (πρόσεχε μην έχει κανένα που να χρειάζεται ενδιάμεσα ως "γέφυρα"), θα πρέπει να γράφει σχετικά.

Στη "χειρότερη", κάνεις ακριβώς αυτό που περιγράφεις. Αναβαθμίζεις-δεν προχωρά-σβήνεις-αλλάζεις cpu, απολαμβάνεις.

2. Επανεγκατάσταση chipset drivers συστήνεται για AMD έτσι κι αλλιώς και από απλή αναβάθμιση BIOS, πολύ περισσότερο για cpu. Για εντελώς safe καταστάσεις, βγάλε lan-απεγκατέστησε chipset-αναβάθμισε BIOS-άλλαξε επεξεργαστή-πέρνα chipset-κούμπωσε lan.

3. Τυπικά "χρειάζεται" format, αλλά πια δεν νομίζω ότι προσφέρει κάτι τόσο σημαντικό. Οκ, από τον FX8320 στον 1700 (ολική αλλαγή πλατφόρμας, δηλαδή), το έκανα δοκιμαστικά χωρίς, λειτουργούσε σωστά, αλλά όταν έκανα format τελικά πολλά πράγματα άλλαξαν/διορθώθηκαν (ειδικά σε gaming). Από τον 1700 στον 5600Χ, δεν είδα το παραμικρό θέμα (όλες οι αλλαγές με Win 10).

Aν έχεις κάποια φορτωμένη-πολυκαιρισμένη εγκατάσταση των Win, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τελικά. Κάνε τις δοκιμές σου 1-2 μέρες, και αποφάσισε.

15 λεπτά πριν, Herald είπε

Mακάρι να έλεγε αυτό ο pirmen. Ο pirmen λέει ότι ο 6700 / 7700 stock με 2400 ραμ τα πάνε ίδια ή και καλύτερα από 3700x στο cyberpunk :P 

Εσύ το λες γιατί θυμάσαι διάφορα.

Εγώ είπα ότι εκεί που ο 6700Κ βγάζει 30 καρέ ο 3700X(στα 350€ τρία χρόνια μετά) θα βγάζει π.χ. 35 και θα είναι και οι δύο για πέταμα. Ενώ με τον 8700K η κατάσταση θα είναι απείρως καλύτερη και στο 98% του χάρτη ΑΡΙΣΤΗ.

Μόλις τώρα, pirmen56 είπε

Νομίζω ότι θα άξιζε μια δοκιμή με χαμηλό DLSS μιας και έχω χειρότερη κάρτα ώστε να μην είμαστε gpu bottlenecked. Αλλά αφού έχεις 10900Κ μπορείς να κάνεις τη σύγκριση και μόνος σου.

Δεν έχω 10900 πλέον. Αναβάθμισα σε celeron G 5920. Την είχα κάνει τότε την δοκιμή που μου είχες πεί. Σε 720p με DLSS ultra performance ήμουνα. Υπάρχει και video στο youtube που δείχνει το ίδιο που σου λέω, ακόμα και με 3200 μνήμες ο 6700 πέφτει κάτω από τα 40 με χαλαρή οδήγηση στη πόλη και 100% usage. 

11 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Δεν το έχεις παίξει με RTX απ' ότι φαίνεται. Είναι σαν να τρέχεις το ίδιο game με το Odyssey από πάνω. Στο V's apartment είδα μέχρι 70% cpu usage χωρίς gpu bottleneck. Μαξάρει σχεδόν 8/16 cpu. Εκεί που το τρέχει αυτός είναι πιο απαιτητικό.

Δυσκολα θα παιξω παιχνιδι fps με κατω απο 60 fps, οποτε και με την 3070, το επαιξα χωρις rt, αλλα οσο το χαζευα με rt δεν παρατηρησα υπερβολικα χαμηλο framerate καπου, δεν δοκιμασα με 6 cores βεβαια, οποτε δεν εχω αποψη, σιγουρα ομως επιανε περισσοτερα καρε χωρις rt + dlss απο αυτα που βλεπω στο youtube με 5600x.

Με rt παντως δεν βλεπω σημαντικη διαφορα με την 6800xt, στο V's apartment οπως λες, εχει ενα 10% cpu usage διαφορα στα 50fps, παει απο 30% στο 40% σιγουρα δεν μαξαρει τα 6 cores, οπως επισης χωρις rt, με 6 cores ανοιχτα, παλι καρφωνει πολλα καρε, ακομα και σε περιοχες ζιγκα στα npc, αν και φτανει το 80% usage, αλλα και παλι μιλαμε για πανω απο 80fps.

Προφανεστατα με nvidia υπαρχει θεμα driver overhead, το οποιο με rt γινετε πολυ χειροτερο.

5 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δυσκολα θα παιξω παιχνιδι fps με κατω απο 60 fps, οποτε και με την 3070, το επαιξα χωρις rt, αλλα οσο το χαζευα με rt δεν παρατηρησα υπερβολικα χαμηλο framerate καπου, δεν δοκιμασα με 6 cores βεβαια, οποτε δεν εχω αποψη, σιγουρα ομως επιανε περισσοτερα καρε χωρις rt + dlss απο αυτα που βλεπω στο youtube με 5600x.

Με rt παντως δεν βλεπω σημαντικη διαφορα με την 6800xt, στο V's apartment οπως λες, εχει ενα 10% cpu usage διαφορα στα 50fps, παει απο 30% στο 40% σιγουρα δεν μαξαρει τα 6 cores, οπως επισης χωρις rt, με 6 cores ανοιχτα, παλι καρφωνει πολλα καρε, ακομα και σε περιοχες ζιγκα στα npc, αν και φτανει το 80% usage, αλλα και παλι μιλαμε για πανω απο 80fps.

Προφανεστατα με nvidia υπαρχει θεμα driver overhead, το οποιο με rt γινετε πολυ χειροτερο.

Στο V's apartment τέσταρα με RT ultra και DLSS ultra performance για να δω τα όρια του 10900K. Έβγαζε 90 κάτι καρέ με 70% usage. Προφανώς για τα 60 θες λιγότερο cpu power. Όμως εκεί που το τρέχει ο άλλος είναι πολυπλοκότερα τα πράγματα. Οπότε δεν είναι απίθανο τέτοιο usage σε 6/12.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pirmen56 είπε

Στο V's apartment τέσταρα με RT ultra και DLSS ultra performance για να δω τα όρια του 10900K. Έβγαζε 90 κάτι καρέ με 70% usage. Προφανώς για τα 60 θες λιγότερο cpu power. Όμως εκεί που το τρέχει ο άλλος είναι πολυπλοκότερα τα πράγματα. Οπότε δεν είναι απίθανο τέτοιο usage σε 6/12.

Συγνωμη όμως δεν είδες τα όρια, αλλά ένα best case scenario, για το cpu.

Αν θες να δεις τα όρια, θα πας εκεί που βλέπει αυτός 55 καρέ με 80% usage στον 5600x, θα κατεβάσεις την ανάλυση μέχρι να είσαι cpu bound και θα δεις που στέκεται ο 10900Κ, μελλοντικά με κάποια 4080 κτλ. εκτός φυσικά αν φτιάξει καλύτερο dx12 scheduler η nvidia.

Ξαναδοκιμασα στο V's Apartment, με οσο το δυνατον χαμηλοτερη αναλυση και ultra preset + rt ultra, με 6 cores ενεργα βλεπω 52% usage. Το προβλημα ειναι ξεκαθαρα driver overhead με nvidia και δεν μενει μονο σε rt usage, απλα εκει ειναι πιο εντονο.

cb77.jpg.9856b871e4926ef68176a764e1c943a3.jpg

Επεξ/σία από Razor333

Επισκέπτης
38 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Ξαναδοκιμασα στο V's Apartment, με οσο το δυνατον χαμηλοτερη αναλυση και ultra preset + rt ultra, με 6 cores ενεργα βλεπω 52% usage. Το προβλημα ειναι ξεκαθαρα driver overhead με nvidia και δεν μενει μονο σε rt usage, απλα εκει ειναι πιο εντονο.

Mε NVIDIA κάρτα το overhead δεν θα φάει το υπόλοιπο 48% του cpu όμως. Το πρόβλημα εμφανίζεται αν είσαι ήδη κοντά στο όριο ε και το overhead είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι..

2 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Mε NVIDIA κάρτα το overhead δεν θα φάει το υπόλοιπο 48% του cpu όμως. Το πρόβλημα εμφανίζεται αν είσαι ήδη κοντά στο όριο ε και το overhead είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι..

Ε συγνωμη κιολας αλλα δεν μιλαμε για μια σταγονα, αλλα σημαντικη διαφορα, 70% usage σε 10 cores vs 50% usage σε 6 cores ειναι τρελη διαφορα.

Βλεπω παντως ακομα και σε non rt οι nvidia βαρανε τρελο cpu usage και εχουν απαραδεκτo performance με ενα latest cpu. Ουτε με σφαιρες δεν βλεπεις τοσα λιγα fps με 6800xt και 6 cores zen 3, 70%+ usage για sub 60fps τι να λεμε τωρα.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πράγματι είναι αρκετό. Βέβαια δεν ξέρουμε και με τι μνήμες τρέχουν σε αυτά τα video. Συνήθως κάτι σαπίλες XMP 3200MHz τρέχουν..

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Spoiler
9 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Βγαίνοντας από το διαμέρισμα του V με τον 6700K στα 4,7

9 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Πάντως τρίβω τα μάτια μου με το πόσο καλά αποδίδει ακόμα και έτσι. Βλέπω τα bench που βγάζουν για το CP2077 με medium

8 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Το CP, με ισορροπημένο build, είναι μέσα στα 20 καλύτερα game της γενιάς σε θέμα gameplay.

8 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Με DLSS ultra performance και RT ultra στον κόμβο με τα ολογράμματα των ιχθύων έβγαζα 70+ απ' ότι θυμάμαι με οδήγηση(3200 15-17-36).

3 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Δείξε μας και τις μετρήσεις με RT on στο CP2077. Να δούμε που βρίσκεται ο 7700K(πρακτικά ένας 6700 με λίγο παραπάνω clocks) απέναντι σε 1800X, 2600, 2700X που βγήκαν χρόνια μετά.

3 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Μπουκάλα ρίχνει και ο 5800X και ο 10900K σήμερα που μιλάμε. Άλλο να βλέπεις μπουκάλα στα 200 καρέ και άλλο στα 60 καρέ ή και στα 50 που βγάζουν τα προ 5ΧΧΧ ryzen στο CP. Καταλαβαίνεις τη διαφορά φαντάζομαι.

2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Στο V's apartment τέσταρα με RT ultra και DLSS ultra performance για να δω τα όρια του 10900K. Έβγαζε 90 κάτι καρέ με 70% usage.

Ερώτηση quiz. Ποιο είναι το ένα και μοναδικό παιχνίδι για τον @pirmen56 ?

Όποιος το βρει κερδίζει ένα Zen-  🤣

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ωστόσο κάποια κομπίνα έχει κάνει η Nvidia στο driver της και μόνο με RT + DLSS όντως αποδίδει καλύτερα σε Intel. Αλλά μόνο σε αυτό το σενάριο. Σε raster είναι μπροστά οι Zen 3.

1.jpg

Επεξ/σία από kkatzos

36 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Συνήθως κάτι σαπίλες XMP 3200MHz τρέχουν..

Τι ακριβως εννοεις ?

Το Sweet spot απο πλευρας κοστους/αποδοσης εδω και χρονια ηταν οι 3200cl16 μνημες. Τωρα ξαφνικα εγιναν σαπιες?

Επισκέπτης
1 λεπτό πριν, Fulgore είπε

Τι ακριβως εννοεις ?

Το Sweet spot απο πλευρας κοστους/αποδοσης εδω και χρονια ηταν οι 3200cl16 μνημες. Τωρα ξαφνικα εγιναν σαπιες?

Τα timings λέω ότι είναι σάπια..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...