Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 3 ( Milan / Vermeer ) - Epyc 3 & Ryzen 5000

ultraex2003

Προτεινόμενες αναρτήσεις

12 λεπτά πριν, azazil1190 είπε

Έλα σου βρήκα σκριν 

IMG_20230630_191613.jpg

Αυτες πρεπει να δινουν ανετα ενα 30% απο τις κλασικες 3600cl18 στους απλους ryzen 5xxx και ενα 10% στους 3D. Κατι αντιστοιχο που ειχε ποσταρει και ο kkatzos απο το 2077 150fps εγω ιδιες ρυθμισεις στα 130 ενα 15% διαφορα το 7-8% απο τη συχνοτητα και το αλλο 7-8% απο τις μνημες νομιζω bdie με παρομοιο σφιξιμο ηταν και αυτουνου. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 10,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 λεπτά πριν, Arkin είπε

Αυτες πρεπει να δινουν ανετα ενα 30% απο τις κλασικες 3600cl18 στους απλους ryzen 5xxx και ενα 10% στους 3D. Κατι αντιστοιχο που ειχε ποσταρει και ο kkatzos απο το 2077 150fps εγω ιδιες ρυθμισεις στα 130 ενα 15% διαφορα το 7-8% απο τη συχνοτητα και το αλλο 7-8% απο τις μνημες νομιζω bdie με παρομοιο σφιξιμο ηταν και αυτουνου. 

Τις είχα στον απλό 5800χ ο οποίος έχει τρομερό imc και τις δούλευε άντε στα 3800 14-14-14-26 με sub timings κτλ.Βέβαια ποτέ δεν έκατσα να δω πόσο μου έδωσαν από xmp .Μόλις τις κούμπωσα σεταρα απευθείας. Δεν μπορώ να μην σκαλίσω μνήμες σε μηχάνημα έχω θέμα 😁

• Like 1
  • Haha 2

15 ώρες πριν, Arkin είπε

Ειναι παρα πολυ φθηνα τα 32gb πια 50-60 ευρω οποτε ενα kit ακομα 16 να κουμπωσεις θα παρει αλλο αερα το συστημα.

Ακριβώς επειδή είναι ακόμα φθηνές οι DDR4, καλό είναι να πάει κατευθείαν σε ένα σετ 2x16GB 3200 ή 3600Mhz. Αυτές που έχει τώρα είναι στα 3000Mhz. Δεν θα παιδεύεται με 4 dimm μνήμης να πιάσει τις συχνότητες που πρέπει.

Στις 13/10/2024 στις 10:56 ΠΜ, lucidsteve είπε

Τώρα ειμαι με τον 5600x, με μια 4080 και 16gb/3000mhz ram.

• Like 1
  • Haha 1

1 hour ago, TopCLR said:

Ακριβώς επειδή είναι ακόμα φθηνές οι DDR4, καλό είναι να πάει κατευθείαν σε ένα σετ 2x16GB 3200 ή 3600Mhz. Αυτές που έχει τώρα είναι στα 3000Mhz. Δεν θα παιδεύεται με 4 dimm μνήμης να πιάσει τις συχνότητες που πρέπει.

Μιας και εχω μείνει  πίσω πολλά χρονια στο θέμα μνημών, θα μπορούσες να με κατατοπίσεις  που να πάω; Ειμαι  με μια μητρική b550.

Κάποτε είχα στο μυαλό αυτές. Μήπως όμως έχεις να προτείνεις κάποιες άλλες;

Ένας φίλος αγόρασε ένα PC με 5950X και του έβαλαν κάτι μνήμες 2*16GB 3200 αλλά όχι XMP, 3200 jedec cl22 στο 1.2V. Δεν έχουν xmp profile. Έχει νόημα να δοκιμάσω cl16 1.35 και όλα τα άλλα auto ή να το αφήσω όπως είναι; Για παραπάνω από 3200 δε θέλω να ασχοληθώ.

2 ώρες πριν, lucidsteve είπε

Μιας και εχω μείνει  πίσω πολλά χρονια στο θέμα μνημών, θα μπορούσες να με κατατοπίσεις  που να πάω; Ειμαι  με μια μητρική b550.

Κάποτε είχα στο μυαλό αυτές. Μήπως όμως έχεις να προτείνεις κάποιες άλλες;

Μια χαρά είναι οι Ripjaws V που παρέθεσες. Για κάτι καλύτερο (με μια γρήγορη ματιά στο skroutz), είτε 16-18-18, είτε 16-16-16 ζητάνε αρκετά παραπάνω χρήματα.

6 λεπτά πριν, malakudi είπε

Ένας φίλος αγόρασε ένα PC με 5950X και του έβαλαν κάτι μνήμες 2*16GB 3200 αλλά όχι XMP, 3200 jedec cl22 στο 1.2V. Δεν έχουν xmp profile. Έχει νόημα να δοκιμάσω cl16 1.35 και όλα τα άλλα auto ή να το αφήσω όπως είναι; Για παραπάνω από 3200 δε θέλω να ασχοληθώ.

Επειδή οι συγκεκριμένες είναι από τις φθηνές σειρές, θα χρειαστεί να κάνεις overclock με άγνωστα αποτελέσματα στο τι θα καταφέρεις. Εικάζω ότι (λόγω μειωμένου κόστους) θα έχουν φθηνά τσιπάκια που δεν μπορούν να πιάσουν καλούς χρονισμούς (π.χ. το 3200Mhz CL16 με 1.35V που σκέφτεσαι). Χώρια που θα καταναλώσεις αρκετές ώρες με overclock και τεστ σταθερότητας!

2 ώρες πριν, malakudi είπε

image.png.3678c1259c7715a2f0f0e9a86a74f3c1.png

Προφίλ για TeamGroup Elite 2x16GB DR (τις ειχα παρει πριν κατι μηνες να παιξω). Ιδια παστα ειναι πρακτικα ολες οι σχετικες no-name 16GB DR και ειναι Hynix CJR. Εκτος απο τις Crucial, αυτες ειναι Micron F-Die.

Φορτωμένο στις για το screenshot Ballistix, γιατί προφανως δεν εχω πανω τις TG. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Προφίλ για TeamGroup Elite 2x16GB DR (τις ειχα παρει πριν κατι μηνες να παιξω). Ιδια παστα ειναι πρακτικα ολες οι σχετικες no-name 16GB DR και ειναι Hynix CJR. Εκτος απο τις Crucial, αυτες ειναι Micron F-Die.

Κώστα με 1.35 ή το πολύ 1.40 πόσο θα βγάζουν; 3600cl16; 1.45 δε θέλω να τις βάλω γιατί το PC θα δουλεύει πολλές ώρες σερί σε hevc encoding και θα ζεσταίνονται αρκετά πιστεύω.

edit: όντως είναι αυτές οι teamgroup

Επεξ/σία από malakudi

Μόλις τώρα, malakudi είπε

Κώστα με 1.35 ή το πολύ 1.40 πόσο θα βγάζουν; 3600cl16; 1.45 δε θέλω να τις βάλω γιατί το PC θα δουλεύει πολλές ώρες σερί σε hevc encoding και θα ζεσταίνονται αρκετά πιστεύω.

Με 1.35 δεν εχω ιδεα. Με 1.42 επαιζα πριν καταληξω στο 1.45, οπου νομιζω ημουν πρακτικα +1 στο CL. Δωσε +1 σε ολα τα primaries να εχεις το κεφαλι σου ησυχο και κοπανα το. Αλλιως ριξε συνχοτητα 3600/3733 με τα ιδια timings και παλι πολυ πανω θα εισαι σε επιδοσεις.  

• Like 1

11 minutes ago, kostas_anes said:

Δεν κάνουν 20 tRCDRD στα 3800 ?

Παίδες θα ήθελα λιγάκι την βοήθεια σας. 
Έστησα το συστηματάκι μου με πολύ χαρά, Ryzen 5700x, Asrock B550 mITX, 32GB RAM@3200, nvidia 4060, ολα οκ.

Παιδεύτηκα λίγο γιατί είναι mini κουτί, και πάνω που είμαι μες τα μέλια, κοιτάζω το BIOS στο πρώτο boot να ρυθμίσω μνήμες κλπ, και βλέπω 55C θερμοκρασία. 

Λέω δεν βίδωσα άρκτετα την ψύκτρα (Noctua NH-L9a Low Profile), τα βγάζω πάλι, βιδώνω λίγο περισσότερο τις βίδες να κλανει καλή επαφή, τώρα δεν παίρνουν περαιτέρω σφήξιμο, (πάστα Arctic MX4 σωστή ποσότητα)

Προχώρησα εγκαταστάσεις win κλπ, τώρα εδώ και κάνα 10 λεπτό είναι idle στο BIOS και έχει 63C cpu & 43C M/B

Τι να τρέξω και με τι να μετρήσω θερμοκρασίες για να δω που βρίσκομαι και αν είμαι καλά με το setup?

Σε BIOS δεν είσαι σε πραγματική idle κατάσταση. Δες εδώ που το εξηγεί σχετικά καλά:

https://www.overclock.net/threads/is-the-cpu-idle-in-bios.317432/?post_id=3684354#post-3684354

Για να δεις πραγματικές θερμοκρασίες σε idle, πρέπει να είσαι σε λειτουργικό σύστημα με εγκατεστημένους σωστούς chipset drivers και σωστά ρυθμισμένο power plan.

Έχω περάσει λειτουργικό, drivers, balanced windows power plan, performance plan για τους ανεμιστήρες cpu & case. 

Παρόλα αυτά έχω μέση θερμοκρασία 47 με μέγιστη 79 σε 39% cpu load (HWMonitor app)

Κάτι δεν πάει καλα

Στο δίλεπτο fur mark CPU Burner εχει φτασει 87C

Πραγματικά έχω ξενερώσει απίστευτα 

Μπορεις να  κανεις και undervolt και να ριξεις σημαντικα τις θερμοκρασιες αλλα και να ανεβασεις ελαχιστα και την αποδοση. Ο @Arkin ειχε τον 5700x, σιγουρα μπορει να σε βοηθησει πιστευω οσον αφορα τις ρυθμισεις.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...