Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βασικά μεταβίβαση από γονέα σε τέκνο γίνεται συνήθως με γονική παροχή και όχι με μεταβίβαση όπως αν αγοράσω ένα σπίτι από τρίτο. Έτσι δεν χρειάζεται να τεκμαίρεται από που βρήκε το τέκνο χρήματα κτλ. και επιπλέον έχει συνήθως χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας από τη συνήθη αγοραπωλησία.

Τώρα στο βασικό ερώτημα σχετικά με το γιατί κάποιος να κάνει διαθήκη και να μην μεταβιβάσει κάτι εν ζωή στο παιδί του. Κατά τη γνώμη μου και προσωπική εμπειρία ο κυριότερος λόγος είναι το "καλά στερνά" που λένε στο χωριό μου. Δηλαδή η γονική παροχή/μεταβίβαση είναι μη αναστρέψιμη και πολλές φορές γονείς (χωρίς περιουσιακά στοιχεία πλέον) βρέθηκαν σε δεινή θέση από τα παιδιά τους και δεν μπορούσαν ούτε να "απειλήσουν" ότι θα αλλάξουν ούτε να αλλάξουν τη διανομή των περιουσιακών τους στοιχείων για να δώσουν κίνητρο καλύτερης συμπεριφοράς στα παιδιά τους.

Προσωπικά αν και δεν είμαι ούτε δικηγόρος, ούτε συμβολαιογράφος, όσες φορές έτυχε να γίνει κουβέντα αντίστοιχη στον οικογενειακό μου / φιλικό μου κύκλο συμβούλεψα να γίνεται διαθήκη (η οποία και αλλάζει αν χρειαστεί). Αυτό συμβούλεψα και στους δικούς μου γονείς. Δεν υπάρχει λόγος να μεταβιβάσουν ότι έχουν και μετά να βρίσκονται στο "έλεός" των παιδιών τους.

(Ναι ξέρω για ψιλή κυριότητα και επικαρπία, αλλά ούτε αυτό γίνεται να αλλάξει. Δηλαδή δεν μπορώ να "διώξω" τον πατέρα μου από το σπίτι στο οποίο έχει επικαρπία κι εγώ ψιλή κυριότητα, αλλά και αυτός δεν μπορεί να αναστρέψει την παροχή της ψιλής σε εμένα αν χρειαστεί/αν το θελήσει)

Δημοσ.
1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε

ΟΧΙ, δεν πληρώνεις.

Εσύ, έχεις τώρα ψιλή κυριότητα ?

Ναι . Δεν μπορώ να νοίκιασω η να πουλήσω . ( Δεν έχω ανάγκη άλλωστε αλλά ποτέ δεν ξέρεις  ). 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mp123 είπε

Ναι . Δεν μπορώ να νοίκιασω η να πουλήσω . ( Δεν έχω ανάγκη άλλωστε αλλά ποτέ δεν ξέρεις  ). 

Είσαι ΟΚ.

• Thanks 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Είσαι ΟΚ.

Κάτι άλλο τωρα. Το σπίτι στο χωριό είναι παλιό. Για αναπαλαίωση θέλω κάπου στα 80000 .η σκεπή απά κεραμίδι έχει πέσει η μισή αλλά οι τοίχοι δεν λενε να πέσουν.Δεν μπορώ να το γκρεμίσω λόγο παλαιότητας και αν πω ότι θέλω να το γκρεμίσω θα δώσω για άδεια κάπου στα 10000 και πάλι δύσκολα. Τι μπορώ να κάνω ; Θέλω το οικόπεδο μόνο και μόνο να βάλω ένα έτοιμο προκάτ μικρό κάπου στα 50 69 τμ ολα μαζί να δώσω 20000 ετσι για τον χειμώνα να πηγαίνω για ησυχαστήριο .

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...