Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Έστω 3 διαμερίσματα αξίας 150.000 το καθένα, το ένα γίενται γονική παροχή

τα άλλα δύο με φόρο κληρονομίας Α κλίμακας(πχ απο γονείς σε παιδί) πάνε 5% ενώ ο φόρος μεταβίβασης ειναι 3% μιλάμε 9.000 ευρώ διαφορα λοιπόν και οσο μεγαλύτερη η περιοσία τόσο μεγαλώνει ο φόρος κληρονομιάς ενώ ο φόρος μεταβίβασης παραμένει ίδιος τέλος δεν ειναι μόνο τα ακίνητα περιουσία υπάρχουν και άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία στα οποία δεν εφαρμόζει φόρος μεταβίβασης και είτε έχουν τέλος ή άλλη μορφή φόρου χαμηλότερη απο τον ΦΜΑ ή δεν έχουν κάποια σχετική φορολόγηση αν πουληθούν μεταξύ ιδιωτών... απο την άλλη όμως τα περιουσιακά στοιχεία αυτά συγκαταλέγονται στο φόρο κληρονομίας και όσο μεγαλώνει το συνολικό ποσό τόσο μεγαλώνει και ο φόρος .

Παρεμπιπτόντως ψάχνοντας να βρώ νουμερα έπεσα σε αυτό:

@g_alkis σε αυτούς να τα πεις όχι σε εμένα :P 

Α.8. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ  ΠΛΟΙΩΝ- απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς  

α) Η κτήση πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κόρων.
β) ...........................................
Ν. 2961/2001άρθρο 25 παρ.2α

Α.9. ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς  

Απαλλάσσεται από το φόρο η αιτία θανάτου κτήση πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των 1.500 κόρων. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης αυτής είναι η ολική χωρητικότητα του κάθε πλοίου (όγκος ανά πλοίο), να υπερβαίνει το όριο των 1.500 κόρων. Άλλως η διάταξη θα αναφερόταν ρητά σε «συνολική» ολική χωρητικότητα. (Δηλαδή: δεν υπάρχει απαλλαγή από το φόρο κληρονομίας μετοχών της εταιρείας ..... Α.Ε., μη εισηγμένης, που έχει στην κατοχή της πλοία ολικής χωρητικότητας καθενός λιγότερης από 1.500 κόρους (πλην ενός)

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/39484/o-foros-klhronomias-pws-epiballetai-se-diaforetikes-periptwseis

Αυτό, το 5% που το έχεις δει ? Έχεις λινκ ?

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Έχεις ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ.

Κάθε κλίμακα, έχει τον δικό της φόρο. 0%, 1%, 5%.

Ακόμα, και στα 600.000€ γονική, ο φόρος είναι 16.500€, ενώ ο αντίστοιχος της μεταβίβασης είναι 600.000 επί 3%= 18000 !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Έχεις ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ.

Κάθε κλίμακα, έχει τον δικό της φόρο. 0%, 1%, 5%.

Ακόμα, και στα 600.000€ γονική, ο φόρος είναι 16.500€, ενώ ο αντίστοιχος της μεταβίβασης είναι 600.000 επί 3%= 18000 !

Δεν έχω μπερδευτεί 3 διαμερίσματα 150.000 το καθένα μίλησα συγκεκριμένα.... αυτή η περίπτωση πέφτει εκει στην Α κλίμακα με 5% (στην περίπτωση που εσύ μπερδεύτηκες το 600.000 είναι το άνω όριο για 5% 600.001 πάει μετά 10% ) 

Επεξ/σία από TopicStrarter
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

Δεν έχω μπερδευτεί 3 διαμερίσματα 150.000 το καθένα μίλησα συγκεκριμένα.... αυτή η περίπτωση πέφτει εκει στην Α κλίμακα με 5% (στην περίπτωση που εσύ μπερδεύτηκες το 600.000 είναι το άνω όριο για 5% 600.001 πάει μετά 10% ) 

Ωραία !

Τα 450.000€ πόσο φόρο έχουν με γονική και πόσο με μεταβίβαση ???

ΥΓ. Άσχετο με αυτό, αλλά σου έγραψα και για τον ΕΝΦΙΑ. Είναι προτιμότερο να είναι σε 3 άτομα, παρά σε 2.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Τα 450.000€ πόσο φόρο έχουν με γονική και πόσο με μεταβίβαση ???

5% + κάτι ψιλά  

δηλαδή 22500 ευρώ + κάτι ψιλά που βαριέμαι να διαβάσω όλα τα άρθρα να δώ απο που προκύπτουν στα 300.000 τού πίνακα πάντως έχει 15000 φόρο κλιμακίου (που είναι το 5% ακριβώς) και μετά λέει 16500 φόρο που αναλογεί

μεταβίβαση 3% πάει στα 13,500

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

5% + κάτι ψιλά  

δηλαδή 22500 ευρώ + κάτι ψιλά που βαριέμαι να διαβάσω όλα τα άρθρα να δώ απο που προκύπτουν στα 300.000 τού πίνακα πάντως έχει 15000 φόρο κλιμακίου (που είναι το 5% ακριβώς) και μετά λέει 16500 φόρο που αναλογεί

μεταβίβαση 3% πάει στα 13,500

Άρα, κάνε μεταβίβαση !!!!!!

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, TopicStrarter είπε

ε τι λέμε τόση ώρα; :P απλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάνα νομικό μπέρδεμα σε αυτό :P 

Φίλε, είσαι λάθος.

ΥΓ. Αλλά, και να συνέφερε, θα έπρεπε να ΒΡΕΙΣ λεφτά για να κάνεις την αγορά, έτσι δεν είναι ?

ΥΓ. Η δωρεά χρημάτων από γονείς σε παιδι έχει φόρο 10%.

Δημοσ.

Εγω για ένα σπίτι στο χώριο δεν έδωσα τίποτα. Ο παππούς μου το είχε γράψει στην διαθήκη και αυτό ήταν όλο.Πηγα ανοίχτηκε η διαθήκη στον συμβολαιογράφο και επιτόπου εκανα τα συμβόλαια . Μόνο τα συμβολαιογραφικά έδωσα αν θυμαμε κάπου στα 150 ευρώ.

Ψαξτο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mp123 είπε

Εγω για ένα σπίτι στο χώριο δεν έδωσα τίποτα. Ο παππούς μου το είχε γράψει στην διαθήκη και αυτό ήταν όλο.Πηγα ανοίχτηκε η διαθήκη στον συμβολαιογράφο και επιτόπου εκανα τα συμβόλαια . Μόνο τα συμβολαιογραφικά έδωσα αν θυμαμε κάπου στα 150 ευρώ.

Ψαξτο.

Αν πηρες ακινητο απο κληρονομια εχεις φορο κληρονομιας, το οτι δεν εδωσες κατι δε σημαινει οτι μετα απο λιγα χρονια δε θα σου ερθει ραβασακι απο την εφορια... Καλυτερα κανε μια ερωτηση για να γνωριζεις τι σε περιμενει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Φίλε, είσαι λάθος.

ΥΓ. Η δωρεά χρημάτων από γονείς σε παιδι έχει φόρο 10%.

εσύ κάνεις λάθος άλλο πράγμα η δωρεά χρημάτων (που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40% ανάλογα την σχέση και το ποσό και ίσως παραπάνω δεν τα θυμάμαι απο εξω αλλά σίγουρα εως 40%) 

6 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

ΥΓ. Αλλά, και να συνέφερε, θα έπρεπε να ΒΡΕΙΣ λεφτά για να κάνεις την αγορά, έτσι δεν είναι ?

Όχι η συναλλαγή θα είναι εικονική 1 ευρώ ας πούμε, αλλά και να υπάρχει κάποιος νόμος που να θέτει κατώτατο ώριο πχ σε αγοραπωλησία διαμερίσματος που δεν πιστεύω τότε παλι εικονική θα είναι γιατί απο την μια τσέπη θα βγουν απο την άλλη θα μπουν μιας και με τους γονεις μου δεν έχω να χωρίσω τιποτα (πέρα απο τα κλιρονομικά :P ) 

5 ώρες πριν, mp123 είπε

Ψαξτο.

Εξαρτάται απο πολλά πράματα, εσύ είχες δικό σου σπίτι πριν αυτό στο χωριό; τέλος αν είναι κάτω απο 150.000 ευρώ η αξία του τότε δεν μπαίνει φόρος κληρονομιάς αν το μόνο που κληρονόμησες ειναι το σπίτι 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, TopicStrarter είπε

εσύ κάνεις λάθος άλλο πράγμα η δωρεά χρημάτων (που μπορεί να φτάσει μέχρι και 40% ανάλογα την σχέση και το ποσό και ίσως παραπάνω δεν τα θυμάμαι απο εξω αλλά σίγουρα εως 40%) 

Όχι η συναλλαγή θα είναι εικονική 1 ευρώ ας πούμε, αλλά και να υπάρχει κάποιος νόμος που να θέτει κατώτατο ώριο πχ σε αγοραπωλησία διαμερίσματος που δεν πιστεύω τότε παλι εικονική θα είναι γιατί απο την μια τσέπη θα βγουν απο την άλλη θα μπουν μιας και με τους γονεις μου δεν έχω να χωρίσω τιποτα (πέρα απο τα κλιρονομικά :P ) 

Εξαρτάται απο πολλά πράματα, εσύ είχες δικό σου σπίτι πριν αυτό στο χωριό; τέλος αν είναι κάτω απο 150.000 ευρώ η αξία του τότε δεν μπαίνει φόρος κληρονομιάς αν το μόνο που κληρονόμησες ειναι το σπίτι 

Δεν παίρνω και όρκο αλλά το από τη μία βγαίνουν και στην άλλη μπαίνουν δε ξέρω αν παίζει χωρίς φόρο δωρεάς. Επίσης αν δεν πάρεις λεφτά απο γονείς τότε θα πρέπει να τα δικαιολογήσεις κάπως. 

Κοινός θα πληρώσεις έτσι και αλλιώς,  το κράτος δε σε αφήνει ούτε την οικογενειακή περιουσία να πάρεις,κάτι που δεν κατάλαβα ποτέ..

Δημοσ.
4 ώρες πριν, TopicStrarter είπε

Σπίτι είχα δικό μου. Είχα φτιάξει πριν πέντε χρόνια έναν ακόμα όροφο στο πατρικό μου ( φυσικα ολα με δικά μου λεφτά ) αλλά είχε την επικαρπία ο πατέρας μου στο σπίτι αυτό.

Πριν τέσσερα χρόνια αγόρασα διαμέρισμα σε πολυκατοικία  τρελή ευκαιρία ολα τα χρήματα  εξόφληση με την μια ( και μενω τωρα σε αυτό ) και δεν έδωσα φορά γιατί ήταν η πρώτη κατοικία . Ολα τα σπίτια κάτω από 150000. 
Για το σπίτι που έχει την επικαρπία ο πατέρας μου θα δόσω φόρο ;

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, mp123 είπε

Σπίτι είχα δικό μου. Είχα φτιάξει πριν πέντε χρόνια έναν ακόμα όροφο στο πατρικό μου ( φυσικα ολα με δικά μου λεφτά ) αλλά είχε την επικαρπία ο πατέρας μου στο σπίτι αυτό.

Πριν τέσσερα χρόνια αγόρασα διαμέρισμα σε πολυκατοικία  τρελή ευκαιρία ολα τα χρήματα  εξόφληση με την μια ( και μενω τωρα σε αυτό ) και δεν έδωσα φορά γιατί ήταν η πρώτη κατοικία . Ολα τα σπίτια κάτω από 150000. 
Για το σπίτι που έχει την επικαρπία ο πατέρας μου θα δόσω φόρο ;

ΟΧΙ, δεν πληρώνεις.

Εσύ, έχεις τώρα ψιλή κυριότητα ?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...