Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να εγκαταστήσω κάποιο app για να δω τις θερμοκρασίες ενός παλιού υπολογιστή που μόλις χθες του πέρασα τα xubuntu 19.10. Από έναν οδηγό που είδα πάτησα:

sudo apt install lm-sensors hddtemp

sudo sensors-detect

και μετά με ρωτούσε σε πολλά κομμάτια της μητρικής (πχ τα pci) για το αν θέλω να ενεργοποιήσω τα αισθητήρια. Πάτησα σε όλα Yes (καμιά 8-10 ήταν) και μετά συνέχιζε να μου λέει αν θέλω να τσεκάρω την θερμοκρασία και από δω, και από κει κτλ. Επειδή δεν ήξερα τι να κάνω σταμάτησα. Με την εντολή sensor μου βγάζει όλες τις θερμοκρασίες εκτός αυτής της κάρτα γραφικών (NVIDIA GeForce GTX 260). Μπορείτε να με καθοδηγείστε με κάποια εφαρμογή ή εντολή?  

Προσπάθησα με το psensor αλλά δεν μου δείχνει κυματομορφές και ούτε βλέπω την gpu μέσα στο μενού. Τουλάχιστον δείχνει θερμοκρασίες αλλά όχι για gpu...

Επεξ/σία από GeorgeR1_700
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου λέει τα παρακάτω 

image.png.b0e36d12276342fce69e9efabc55e88b.png

Να επιλέξω ένα στην τύχη?

Εκτός και αν η κάρτα γραφικών είναι ένα από αυτά...

image.png.759011e2cbf36ad0d75e49e2d5058234.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπάρχει περίπτωση να φταίει που δεν έβαλα χειροκίνητα κάποιον driver για την gpu? Πέρασα μόνο όσα είχε το update του xubuntu. Κάπου διάβασα πως δεν χρειάζονται έξτρα updates για απλή χρήση στην κάρτα γραφικών καθώς καλύπτει το 90%...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο nouveau ερχεται προεγκατεστημενος με την οποιαδηποτε διανομη, μιας και ειναι κομματι του xorg. Εφοσον η καρτα σου υποστηριζεται απο τον driver της nvidia, βαζεις αυτον μιας και ειναι κλασεις ανωτερος του nouveau. Η καρτα σου υποστηριζεται απο τον 340 αλλα απο κανεναν νεοτερο του, δεν ξερω γιατι το ubuntu βγαζει και τους αλλους.

Ο μονος λογος να μην τον βαλεις ειναι αν εισαι κολλημενος με το opensource και δεν θες non-free πακετα στο λειτουργικο σου. Μαζοχιστικα πραγματα δηλαδη.

Επεξ/σία από jim_p
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δε βγάζει κανέναν άλλον, τον 340 έχει μόνο. Τα  άλλα είναι οι διαθέσιμες εκδόσεις του nvidia-utils, που αν θυμάμαι καλά(εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχω nvidia καρτα),  απαιτείται για να εγκατασταθεί  ο οδηγός.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, jim_p είπε

Ο nouveau ερχεται προεγκατεστημενος με την οποιαδηποτε διανομη, μιας και ειναι κομματι του xorg. Εφοσον η καρτα σου υποστηριζεται απο τον driver της nvidia, βαζεις αυτον μιας και ειναι κλασεις ανωτερος του nouveau. Η καρτα σου υποστηριζεται απο τον 340 αλλα απο κανεναν νεοτερο του, δεν ξερω γιατι το ubuntu βγαζει και τους αλλους.

Ο μονος λογος να μην τον βαλεις ειναι αν εισαι κολλημενος με το opensource και δεν θες non-free πακετα στο λειτουργικο σου. Μαζοχιστικα πραγματα δηλαδη.

Υπόψιν για τις παλιές κάρτες

Nvidia Drops Linux Support For GeForce G8x, G9x, and GT2xx graphics cards

• Like 1
Δημοσ.

Έχω τρεχάματα σήμερα μες στο σπίτι και δεν ξέρω αν θα προλάβω. Σας ευχαριστώ όλους, θα επανέλθω αυτές τις μέρες σύντομα. Πέρα από την gpu, πρέπει να περάσω και άλλους drivers χειροκίνητα? 

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, GeorgeR1_700 είπε

Έχω τρεχάματα σήμερα μες στο σπίτι και δεν ξέρω αν θα προλάβω. Σας ευχαριστώ όλους, θα επανέλθω αυτές τις μέρες σύντομα. Πέρα από την gpu, πρέπει να περάσω και άλλους drivers χειροκίνητα? 

Αν όλα τα περιφερειακά δουλεύουν μια χαρά τότε όχι δεν χρειάζεται, παρά μόνο για την GPU.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, coffeex είπε

Υπόψιν για τις παλιές κάρτες

Nvidia Drops Linux Support For GeForce G8x, G9x, and GT2xx graphics cards

Support my ass! Για τον 5.2 ηθελε patch για να χτιστει η τοτε 340.107 . Για τον 5.3 ηθελε αλλο patch η ιδια εκδοση. Για τον 5.4 εβγαλε την 340.108  που υποτιθεται οτι υποστηριζε μεχρι και τον 5.4 κανονικα, αλλα και για εκεινον ηθελε παλι patch για να δουλεψει. Και φυσικα για τον 5.5 ηθελε κι αλλο.
Δεν θυμαμαι ποσο μεγαλα ηταν ή τι αλλαζανε τα patches, θυμαμαι μονο πως αυτο για τον 5.5 ητανε ΜΙΑ γραμμη! Για τετοια τρομερη υποστηριξη μιλαμε.

Κατοχος καρτας που υποστηριζεται απο τον 340 (geforce 210) και απο τον 5.2 μεχρι σημερα αποκλειστικος "προμηθευτης" των patches στο debian.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας, λίγο μπερδεύτηκα με το πως να περάσω τον driver για την κάρτα γραφικών μου. Γενικά να πω λίγο στα γρήγορα το ιστορικό τις τελευταίες τρεις μέρες. Ήθελα να επαναφέρω ένα παλιό σύστημα που είχα σε κομμάτια. Το έστησα και στην συνέχεια είχα μεγάλο θέμα στο boot. Έπειτα από διάφορες προσπάθειες με αλλαγές στις rams κάποια στιγμή μου bootαρε κανονικά χωρίς κανένα θέμα (εδώ να πω πως κατά τις δοκιμές πριν καταφέρω να κάνω το boot κάποια στιγμή μου έκανε στην εκκίνηση του bios ένα μακρύ bip και τρία σύντομα που σύμφωνα με το manual, σημαίνει πως έχει θέμα η κάρτα γραφικών). Τελικά μετά το boot το σύστημα πήγαινε πολύ καλά. Του έκανα ένα memtest στις rams και δεν βρήκε θέμα. Γενικά και με επανεκκινήσεις που χρειάστηκα να κάνω και για να μπορέσουν να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που του περνούσα δεν μου έβγαλε κάποιο θέμα. Χθες μετά από 5 ώρες συνεχόμενης λειτουργίας πάγωσε η οθόνη, το έκανα επανεκκίνηση και το σύστημα δεν έβγαλε εικόνα κάνοντας πάλι ένα μακρύ μπιπ και τρία σύντομα + 1 ακόμα μετά από 6-7 δεύτερα που μάλλον δεν παίζει ρόλο (την προηγούμενη φορά δεν το είχε κάνει). Το άφησα 5 λεπτά με βγαλμένη την πρίζα, μετά το σύνδεσα και ξαναλειτούργησε κανονικά για ένα ακόμα 3ωρο (μετά το έκλεισα μέσα από τα linux χωρίς θέμα). Πριν προβώ λοιπόν σε αντικατάσταση της κάρτας γραφικών ήθελα να ελέγξω την θερμοκρασίας της για να έχω μια εικόνα. Σκεφτόμουν μήπως υπάρχει θέμα με τις ram που είναι μόνο 2GB αλλά όταν το τέσταρα έχοντας 3 καρτέλες στον firefox (1 youtube που να παίζει βίντεο, ένα site κάπως βαρύ, και καρτέλα με εικόνες αναζήτησης) συν ένα πρόγραμμα του libre office, οι ram έφταναν στο 72% max ενώ η cpu στο 45%. Προφανώς δεν θα το ζορίζω τόσο απλά το έκανα για να δω μήπως το θέμα είναι λόγω της μικρής ram, που από τι φαίνεται δεν είναι. Τώρα το βράδυ που πήγα να το δοκιμάσω μου πάγωσε η εικόνα αφότου μπήκε στην επιφάνεια εργασίας, το έκανα επανεκκίνηση και λειτούργησε κανονικά. Να πως πως γενικά κάθε φορά που τελειώνω τις εργασίες που θέλω να του κάνω το βγάζω από την μπρίζα για τον λόγο του ότι έχω το pc στο γραφείο και η πρίζα τροφοδοσίας είναι στον απέναντι τοίχο, οπότε αν περάσει κανείς παίζει να τα πάρει όλα παραμάζωμα...

Οπότε πριν μου ξαναπάθει τίποτα θέλω να προλάβω να το τεστάρω ως προς την θερμοκρασία. 

To σύστημά μου:

1. Επεξεργαστής intel core tm 2 duo cpu 6600 2.40 ghz
2. Μητρική Asus P5KC
3. 2 x Rams kvr800d2n5/1g της kingston
4. Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 260
5. Ψήκτρα εργοστασιακή

Θα μου προτείνατε να ακολουθήσω αυτόν τον οδηγό μέχρι εκεί που λέει "sudo apt install nvidia-graphic-drivers-390 nvidia-settings vdpauinfo vulkan libvdpau" βάζοντας 260 αντί για 390  ή να το κατεβάσω από εδώ κατευθείαν? Αν το κατεβάσω με διπλό κλικ θα περαστεί ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο?

Πάντως πιστεύω πως το θέμα είναι στην κάρτα γραφικών, καθώς και η θερμοκρασία του επεξεργαστή είναι εντάξει. Η μητρική δεν μπορεί να βγάλει έξοδο εικόνας, οπότε δεν μπορώ να αφαιρέσω την κάρτα γραφικών...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...