Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να δω αν κανένα γατόνι θα μπορέσει να μου δώσει τα φώτα του...

Λοιπόν το laptop μου είναι ένα παλιό Lenovo IdeaPad Y550 με Windows 10 x64 [1909 / 18363.753] . Όλα μια χαρά εδώ και 11 χρόνια, μέχρι χθες. Ξαφνικά δεν δουλεύει το WiFi (λίγο πριν χαλάσει έπαιζε ταμπούρλο με το πληκτρολόγιο του laptop ο μπέμπης αλλά δε ξέρω αν φταίει αυτό).

Στη διαχείριση συσκευών το βρίσκει κανονικά αλλά με error 10 (device cannot start).

Τι έχω δοκιμάσει και δεν δούλεψε

• Επαναφορά συστήματος την προηγούμενη ημέρα που δούλευε
  • Driver update από Windows Update και Snappy Driver Installer (SDI)
  • Στο BIOS απενεργοποίησα και ενεργοποίησα στο WiFi module
  • Αφαίρεσα και ξαναέβαλα το WiFi module από τη μητρική
  • Κούνησα όλα τα καλώδια στη μητρική
  • Δοκίμασα άλλο WiFi module (διαφορετική μάρκα) αλλά έβγαλε σφάλμα από το bios ότι δεν είναι συμβατό και δεν άνοιγε ο υπολογιστής
  • Έκανα factory defaults στο BIOS
  • Ξαναφλάσαρα το firmware του BIOS
  • Έβαλα τον παλιό δίσκο του υπολογιστή που είχα κανονικά περασμένα τα Windows 10 και όλες τις εφαρμογές, drivers κλπ και λειτουργούσαν κανονικά τη μέρα που τον άλλαξα
  • Έβαλα άλλο δίσκο και έκανα εγκατάσταση τα Windows 10 από την αρχή
  • Έβαλα άλλο δίσκο και έκανα εγκατάσταση τα original Windows 7 και όλους τους original drivers που είχε ο υπολογιστής όταν τον αγόρασα

Το περίεργο

• Έβαλα Ubuntu (live και κανονική εγκατάσταση) και δουλεύει κανονικά!!!

Προς το παρόν έχω βολευτεί με ένα USB WiFi Stick, αλλά δε μπορώ να καταλάβω τι φταίει... Να χάλασε κάτι στο hardware? Αλλά στα Linux γιατί δουλεύει?

Να μπλόκαρε κάτι στην μητρική?

Έχω μπλοκάρει....

Image01.jpg.1ae2b6df1ec086b16df690a0024f8cf1.jpg

Image02.jpg.5ded5ab71870ea77334cbfe87e4bafd6.jpg

Image03.jpg.f87ef602a8a7b616f6e1811af4f0b9a6.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

🤪😀

Μου θύμισες πριν κάμποσα χρόνια που έκανα κάτι μαστορέματα στο σπίτι και έχασα ένα εργαλειάκι. Μετά από 5 ώρες μανιώδες ψάξιμο συνειδητοποίησα ότι το κρατούσα στο χέρι.

Συμβαίνουν και αυτά, όχι όμως αυτή τη φορά...

Και για να περνάει η ώρα:

• Έγραψα ότι με Linux δουλεύει, που σημαίνει ότι είναι στο ON
  • Αν ήταν στο OFF δε θα το έδειχνε στον Device Manager

ΑΝW ευχαριστώ για την απάντηση και για το χρόνο σου να κάτσεις να βρεις αυτές τις ωραίες photos. 🙂

Επεξ/σία από vagelisfil
Δημοσ.

Για να δουλευει η wifi καρτα στο λινουξ και οχι στα windows , η λογικη λεει... θεμα με τους drivers (στα windows). Τι drivers εχεις περασει και πως , εσυ και ο Θεος ξερετε :)
Αλλα θα ειχε ενδιαφερον να αναγνωριζε το BIOS την αλλη καρτα που δοκιμασες αλλα κλασικα επεσες στην μαλακια της lenovo ( και οχι μονο ) που λεγεται whitelist . Ή οχι ? ;)
Δεν φερω καμμια ευθυνη για τον δρομο που σου δειχνω να παρεις ... 

Δημοσ.

Μπορεί να είναι και θέμα hardware και να παίζει στα Linux. Φίλος έχει laptop που στα Windows τον ταράζει σε bluescreens (κάρτα γραφικών) ενώ σε Linux παίζει απροβλημάτιστα.

Drivers κατέβασε τους τελευταίους από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Ιδανικά άλλαξέ την όμως, είναι πολύ παλιά κάρτα με ανύπαρκτο support και ασυμβατότητα με πολλά routers.

Η λύση με το modded ΒΙΟS που έδωσε ο συμφορουμίτης λύνει το πρόβλημα με την άλλη κάρτα 😉.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, vagelisfil είπε
  • Έγραψα ότι με Linux δουλεύει, που σημαίνει ότι είναι στο ON
  • Αν ήταν στο OFF δε θα το έδειχνε στον Device Manager

Σου έγραψα να ρίξεις μία ματιά στο διακοπτάκι, υπάρχει πιθανότητα πότε να κάνει επαφή, και πότε όχι, συμπτωματικά να λειτούργησε στην διανομή linux που έτρεξες. :)

Εκτός από τον διακόπτη όμως, υπάρχει και ο συνδυασμός πλήκτρων fn+esc fn+f5 ο οποίος λειτουργεί για την διαχείριση του wifi μέσω του power management software της Lenovo, οπότε δοκιμάζεις fn+esc και μετά fn+f5 .

Επεξ/σία από htaccess
Δημοσ.

Λοιπόν γατόνια μου!

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις και το ενδιαφέρον σας.

Εὕρηκα είπε κάποιος κάποτε, ερηκα-ερηκα αναφώνησα και εγώ πριν ο ήλιος φέξει!

Δεν έχει να κάνει με drivers κλπ, όπως είπα έκανα μέχρι και στήσιμο του laptop στην εργοστασιακή του κατάσταση. Ξέχασα να αναφέρω ότι πριν 2 μέρες αναβάθμισα SDD και RAM, βέβαια στο μεσοδιάστημα δούλευε κανονικά. Έχει να κάνει με το whitelist που αναφέρει ο φίλος ο @mphxths ( 🤣🤣🤣σ'ωραίος) πιο πάνω. Κάτι σκάλωμα έφαγε η μητρική τελικά, αφαίρεσα τις RAM και τις ξαναέβαλα και ως δια μαγείας έφτιαξε.

Επί τη ευκαιρία που το ανέφερε ο @htaccess και προς γνώση και λοιπών που στο μέλλον αναζητήσουν τρόπους ενεργοποίησης-απενεργοποίησης των modules WiFi και Bluetooth, επειδή οι drivers για αυτά τα laptop είναι παλιοί και δεν υποστηρίζονται όλοι πλέον από τα Windows 10, δεν μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τις εργοστασιακές εφαρμογές των HotKeys (fn+1,2,3....) και του OSD. Έτσι πχ αν για κάποιο λόγο softwarικά απενεργοποιηθεί το Bluetooth και δεν εμφανίζεται πουθενά μέσα στο Device Manager μπορούμε να μπούμε με κάποια διανομή Linux να το ενεργοποιήσουμε από εκεί και μετά που θα επανεκκινήσουμε στα Windows θα είναι ενεργό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...