Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, morehp είπε

Σοβαρή και APU στην ίδια πρόταση 🤣

Άπαξ και κάποιος έχει καταλήξει σε apu, ξέρει γιατί έχει καταλήξει εκεί και χαμογελάει.

Κανένα νεότερο έχεις εσύ φίλε μου για το ερώτημα;

Επεξ/σία από Lesma
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Herald είπε

H AMD ακολουθεί τακτικές Intel, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο 12900 και πλέον και ο 13900 έχουν τεράστια die και ψύχονται, με 140mm2 που θα είναι ο 7950x, που πας; Ντάξει, η Intel ξεκίνησε να τον εμπαίζει πρώτη, αλλά τώρα τσουπ πετάγεται και η ΑΜD. 

Θα πρέπει και οι reviewers να έχουν κάπως πιο αυστηρά guidelines, όχι μας έστειλε οδηγίες η Intel να τεστάρουμε στα 350w extreme mode και εμείς το κάναμε. Γιαυτό πάντα ήμουνα υπέρ του same wattage testing. Όλα τα άλλα είναι αηδίες. Αν όλοι τεστάραν σε ISO wattage δεν θα μπαίνανε στο τρυπάκι Intel και amd να βαράνε stock power στο θεό

Kαι το λέω γιατί πρόσφατα φίλος με ρώτησε για να στήσει PC, για δουλειά, κυρίως VMs. Ούτε ξέρει ούτε θέλει να μάθει από bios, οπότε δεν μπορώ να του προτείνω 12900k και να μπεί στα bios να ρυθμίζει τα watts. Και πλέον αντίστοιχα δεν θα μπορώ να του προτείνω ούτε AMD αμά βαράνε 200+ watts σε stock. 

Η θερμοκρασία λίγη σημασία έχει. Αν ο κατασκευαστής λέει δουλεύει καλά σε 90C, ας είναι σε 90C. Για τα Watt όμως συμφωνώ, τώρα πχ θα συγκρίνουν 7900Χ στα 230 PPT με 5900X σε 142PPT και θα δείξουν 45-50% αύξηση ξέρω γω. Αλλά και τον 5900X αν τον τρέξεις με 230 PPT θα πέσει η διαφορά από 45-50 σε 20-25 πχ - και δε θα φτάσει καν 230 PPT ο 5900X. Οπότε είναι άδικο να συγκριθούν σε default, άσχετα που θα είναι stock. Είμαι περίεργος αν οι reviewers θα μας δείξουν συγκριτικά με τον 7900X να τρέχει σε 142 PPT ή και τους δύο σε κάτι ενδιάμεσο, πχ 170-180 PPT.

5 λεπτά πριν, malakudi είπε

Η θερμοκρασία λίγη σημασία έχει. Αν ο κατασκευαστής λέει δουλεύει καλά σε 90C, ας είναι σε 90C. Για τα Watt όμως συμφωνώ, τώρα πχ θα συγκρίνουν 7900Χ στα 230 PPT με 5900X σε 142PPT και θα δείξουν 45-50% αύξηση ξέρω γω. Αλλά και τον 5900X αν τον τρέξεις με 230 PPT θα πέσει η διαφορά από 45-50 σε 20-25 πχ - και δε θα φτάσει καν 230 PPT ο 5900X. Οπότε είναι άδικο να συγκριθούν σε default, άσχετα που θα είναι stock. Είμαι περίεργος αν οι reviewers θα μας δείξουν συγκριτικά με τον 7900X να τρέχει σε 142 PPT ή και τους δύο σε κάτι ενδιάμεσο, πχ 170-180 PPT.

Tα κάνανε πριν λίγα χρόνια αυτά, σε gpu...δεν είχαν πλάκα τα αποτελέσματα, δεν άρεσαν στον κόσμο, τα έκοψαν.

Ότι κάνουμε εδώ, πάλι.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Lesma είπε

Άπαξ και κάποιος έχει καταλήξει σε apu, ξέρει γιατί έχει καταλήξει εκεί και χαμογελάει.

Κανένα νεότερο έχεις εσύ φίλε μου για το ερώτημα;

Οπότε είσαι διατεθειμένος να κουμπώσεις 6-7 κατοστάρικα για αναβάθμιση, για να πάρεις apu επιπέδου 580? Αυτό μας λες τώρα ?  

Επεξ/σία από leros2004

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eίμαι διατεθειμένος να μάθω εάν υπάρχει roadmap για apu με πολύ μεγαλύτερη cpu ισχύ και τουλάχιστον ισοδύναμα γραφικά με 580.

Σε δεύτερο χρόνο όταν βγει θα αντικαταστήσει τον 3400g που έχω. Αυτά λέω και στην ερώτησή μου.

Έχεις κάτι υπόψιν; 

Επεξ/σία από Lesma

Aυτό που (έμμεσα) σου γράφουν παραπάνω είναι ότι για να πάρει μια apu το boost που ζητάς στα ενσωματωμένα, θες και DDR5.

Δεν πας για αντικατάσταση του 3400g, συνεπώς, πας για ολική αναβάθμιση, με ότι συνεπάγεται αυτό για το κόστος σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Aυτό που (έμμεσα) σου γράφουν παραπάνω είναι ότι για να πάρει μια apu το boost που ζητάς στα ενσωματωμένα, θες και DDR5.

Δεν πας για αντικατάσταση του 3400g, συνεπώς, πας για ολική αναβάθμιση, με ότι συνεπάγεται αυτό για το κόστος σου.

Σ ευχαριστώ που το ξεδιάλυνες.

Ναι, είμαι διατεθειμένος σε βάθος χρόνου να παω σε επόμενο ddr5 mobo. Ήμουν early adopter μαλλον στο 3400g , και αναρωτιόμουν σε τί φαση είναι η εξέλιξη.

Γνωρίζεις κάποιο roadmap γιατί δε βρίσκω κάτι για desktop APU μελλοντική ανακοίνωση/ υλοποίηση. 

Επεξ/σία από Lesma

19 λεπτά πριν, Lesma είπε

Γνωρίζεις κάποιο roadmap γιατί δε βρίσκω κάτι για desktop APU μελλοντική ανακοίνωση/ υλοποίηση. 

Όχι, δεν έχω κάτι κατά νου. Υποθέτω θα ξέρουμε περισσότερα σχετικά σύντομα.

• Thanks 1

Σίγουρα η AMD αν θέλει μπορεί να βγάλει πολύ ισχυρή APU, έχει και την εμπειρία από τις κονσόλες. Αλλά το πρόβλημα είναι το memory bandwidth. Πχ στη GPU του Xbox X έχει GDDR6 με 320bit bus και πιάνει 560GB/sec. Στο PC ακόμα και με DDR5 6400, το θεωρητικό μέγιστο είναι 100GB/sec σε dual channel (το πραγματικό είναι και παρακάτω). 112GB/sec είχε πχ η GTX 960. Η Radeon 580 είχε 192GB/sec. Βεβαίως μπορεί μέρος του μειωμένου bandwidth να το ανταπεξέλθει με cache, αλλά και πάλι είναι δύσκολο. Θα χρειαζόταν quad channel DDR5 6400 για να πιάσει 200GB/sec

2 ώρες πριν, Lesma είπε

Σ ευχαριστώ που το ξεδιάλυνες.

Ναι, είμαι διατεθειμένος σε βάθος χρόνου να παω σε επόμενο ddr5 mobo. Ήμουν early adopter μαλλον στο 3400g , και αναρωτιόμουν σε τί φαση είναι η εξέλιξη.

Το να πάρεις μια κάρτα ξεχωριστά δεν παίζει δλδ? Ποιο φθηνά θα σου βγει κάτι με καλύτερα αποτελέσματα 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, leros2004 είπε

Το να πάρεις μια κάρτα ξεχωριστά δεν παίζει δλδ? Ποιο φθηνά θα σου βγει κάτι με καλύτερα αποτελέσματα 

Βγαίνει πάντα σε συνάρτηση με τις επιδόσεις καλύτερη απόδοση δηλαδή μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ για το ίδιο κατάναλ. πόσο ενέργειας.

Υπάρχει κι άλλο ένα ενδιαφέρον το γεγονός του ότι η ddr5 πάει να γίνει θέσφατο στα 32 GB, σημαίνει ότι πληρώνεις μία φορά για μνήμη και τη χρησιμοποιείς για όλο το σύστημα και φτάνει. 

Τρίτο θετικό είναι ότι μπορεί να έχεις ένα τερατάκι για όλες τις χρήσεις σε πάρα πολύ μικρά κουτιά ακόμα και επίπεδο μένω πίσω από την οθόνη.

Τέταρτο θετικό είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε πάρα πολύ οικονομικές μητρικές χωρίς εξωτερικά pci-express lanes. Όλα να βγαίνουν από το apu ένα κύκλωμα τροφοδοσίας και μία έξοδο στην οθόνη μαζί με το USB.

Γενικά εγώ θεωρώ ότι ανοίγει AMD κατάφερνε να φέρει 6 πύρινο apu  με κάρτα γραφικών σαν την RX 580 ή ακόμα και την RX 570, στα 250 με 300 ευρώ, θα έπαιρνε το 80% της αγοράς.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1

4 ώρες πριν, Lesma είπε

Eίμαι διατεθειμένος να μάθω εάν υπάρχει roadmap για apu με πολύ μεγαλύτερη cpu ισχύ και τουλάχιστον ισοδύναμα γραφικά με 580.

Σε δεύτερο χρόνο όταν βγει θα αντικαταστήσει τον 3400g που έχω. Αυτά λέω και στην ερώτησή μου.

Έχεις κάτι υπόψιν; 

Σήμερα η AMD Radeon 680M  (AMD Rembrandt APU) είναι περίπου 15% κάτω από την RX570. Στο Q1 2023 θα ανακοινωθεί το AMD Phoenix APU  για Laptop το οποίο θα έχει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από το Rembrandt (680M).

Το κακό είναι ότι για το Desktop δεν έχουμε roadmap ακόμα για APU στην ΑΜ5 πλατφόρμα και δεν γνωρίζουμε αν θα φέρουν το Rembrandt η κάτι άλλο και πότε.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...