Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, adtakhs είπε

Αυτό το πράγμα δεν μου πολυαρέσει.

Έχουν τραβήξει τα πάντα από τα μαλλιά για να βγαίνουν πρώτοι στα ΜΕΤΡΟ προγράμματα.

Και έχουμε φτάσει οι επεξεργαστές να καίνε όσο οι κάρτες γραφικών παλαιότερων γενεών.....

Σοβαρά ρωτάω, τι σε πειράζει το stock power limit? Πιο αδιάφορο metric δεν υπάρχει για μένα. Πιο σημαντικό θεωρώ το χρώμα του κουτιού του cpu παρά το τι power limit έχει. Σε 2 δευτερόλεπτα αλλάζεις τα limit και τελειώνει η υπόθεση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, malakudi είπε

Σίγουρα δεν αναβαθμίζουν κάθε χρόνο, τα συστήματα είναι από Γενάρη ως Μάιο 2020. Τα έχουν δηλαδή πάνω από δύο χρόνια, πάμε για τρία. Όμως θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κούμπωναν έναν Zen 3 Threadripper για αναβάθμιση από το να τα αποσύρουν όλα.

Θα μπορούσε αλλά μου φαίνεται πολύπλοκο ο ζεν3 έχει οχτώ κανάλια μνήμης περισσότερα lanes κτλ θα έμενε πίσω σε εξέλιξη όλη η πλατφόρμα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Kαι τι clock stretching τρώει*

Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
____

Βασικά το διέγραψε το tweet του.

Επεξ/σία από NT1G

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, NT1G είπε

Δεν ξέρω τι είναι αυτό.
____

Βασικά το διέγραψε το tweet του.

Όταν ένα σύγχρονο λογικό κύκλωμα (στην περίπτωσή μας τα Ryzen CPU) δεν τροφοδοτείται επαρκώς, για να μην κρασάρει, επιμηκύνει τον κάθε παλμό ρολογιού σε κάποιο βαθμό, έτσι ώστε έστω και αν το clock signal που εισέρχεται σε αυτό, είναι αυτό του συστήματος, το clock εσωτερικά (και πρακτικά το clock το οποίο τρέχει) να είναι πολύ μικρότερο. 

Ο 7950Χ εδώ για παράδειγμα, μπορεί να λάμβανε clock 5GHz, αλλά λόγω clock stretching να μεταφράζονταν πρακτικά σε ένα clock των 4GHz, που προφανώς θα μειώσει πολύ τις επιδόσεις.

Επεξ/σία από kostas_anes
  • Like 5

14 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Όταν ένα σύγχρονο λογικό κύκλωμα (στην περίπτωσή μας τα Ryzen CPU) δεν τροφοδοτείται επαρκώς, για να μην κρασάρει, επιμηκύνει τον κάθε παλμό ρολογιού σε κάποιο βαθμό, έτσι ώστε έστω και αν το clock signal που εισέρχεται σε αυτό, είναι αυτό του συστήματος, το clock εσωτερικά (και πρακτικά το clock το οποίο τρέχει) να είναι πολύ μικρότερο. 

Ο ίδιος λόγος που πολλές φορές σε Curve optimizer έχουμε διαφορές επιδόσεων ενώ δίνει το ίδιο effective clock.
Πολλές φορές ένα επιθετικό Curve μπορεί να δώσει το ίδιο boost clock αλλά σε έντονες αλλαγές και φορτία να μην έχει το stability. Αντί να ριξει BSOD το package διορθώνει το λάθος με ένα μικρότερο ρολόι εσωτερικά χωρίς να ρίξει όλο το σύστημα. 

Για εμένα πχ το -10 και -18 δίνει καλύτερα bench από το -25 για αυτό το λόγο. Αν και όλα δείχνουν πως τρέχει στο ίδιο ρολόι. 

( Για να έχουμε ένα λίγο πιο χειροπιαστό παράδειγμα, πέρα από τη θεωρητική εξήγηση 😁 )

• Like 2

22 ώρες πριν, DEADLAZARUS είπε

Κρατάμε δυνάμεις για zen 4 3d/meteor lake (μάζευε το διχίλιαρο από τώρα😛).

Στα κουτάκια μας τι θα βάλουμε με τις θερμοκρασίες που βλέπω; Ήρεμα ρωτάω.

κανα κλειδωμενο i5 😛

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...