Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, hln3 είπε

Ποια ψυχολογικά μωρέ τώρα; Πλάκα κάνεις; Τα games κάνουν πολύ καλά scale μέχρι και τους 8 πυρήνες και αναγκάστηκα λόγω τιμολόγησης του 5800Χ να πάω σε 5600Χ, ενώ ήμουν ήδη σε 8 πυρήνες.

Κοίτα, μας πούλησε η AMD μέτρια CPU πριν τους ΖΕΝ 3 με την υπόσχεση πως θα αναβαθμίζαμε στην ίδια πλατφόρμα. Και όταν ήρθε η ώρα της αναβάθμιισης (πέρα του ότι πήγε να μας πετάξει, με το ετσι θέλω όσους είχαμε b450) μας εμφάνισε cpu με 2 πυρήνες λιγότερους και παραπάνω κόστος...

Έσυ κάτσε βγάλε μας τρελούς επειδή δεν μας αρέσει να μας πιάνουν τον κώλο.

Κάτσε ρε μαν, γιατί θα με βγάλεις και τρελό, ενώ το να τεστάρω games είναι πρακτικά το 1/2 του ελεύθερού μου χρόνου. 

Που κάνουν τα games scale πολύ καλά μέχρι 8 πυρήνες; Γι αυτό ο 5600X βγάζει σχεδόν ίδια νούμερα σε gaming με τον 5950X; Συγκριτικά με το πόσα παιχνίδια παίζονται, ένα μικρό μέρος μπορεί να εκμεταλλευτεί πάνω από 8 threads. 

Η AMD σου πούλησε το καλύτερο που μπορούσε να δώσει, σε ανάλογες τιμές. Τώρα αν πχ είχες 2700Χ και πήγες σε 5600Χ, ε δεν φταίει η AMD με την παραπάνω τιμολόγηση, εσύ φταις που επέλεξες να κάνεις οριακά sidegrade στο multicore. Η AMD ξεκάθαρα στόχευσε το ST performance με τους 5000 και ήταν γνωστό. Στο MT είχες πρακτικά τα CPU με 2 πυρήνες λιγότερους να βαράνε την προηγούμενη γενιά με +2 πυρήνες. 

Αν ήθελες multicore, ας καθόσουν παραπάνω με τον 2700Χ και ας έπαιρνες τον 5800Χ αργότερα που έπεσε, ή ας περίμενες τον 7600Χ καλή ώρα (έστω και αν ο 5600Χ είναι και πάλι πιο πάνω σε MC). Εφόσον αναβάθμισες όμως λόγω SC, μην μου λες πως σου κακοπέφτει ο 5600Χ, διότι σε σχέση με τον 2700Χ κάνει παπάδες. 

Για τις τιμές ήμουν από τους πρώτους που έκραζε, για απολογητές κοίτα αλλού. 6 χρόνια εδώ μέσα δεν έχω αφήσει εταιρεία άκραχτη. 

• Like 7
  • Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Tα φετινά δε σου κάνουν; 😛

διπλό ποστάρισμα ^^

Επεξ/σία από TR-909
Δημοσ.
Μόλις τώρα, TR-909 είπε

Να και ένα φετινό:
ELQJ5NH.png

Ο τίτλος του Reddit post: AMD continues to sell about 2 CPUs for every Intel CPU @ mindfactory.de June 2022 

Νννναι... Κυριολεκτικά το πόσταρα στο ποστ που μου απαντάς 😅

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Που κάνουν τα games scale πολύ καλά μέχρι 8 πυρήνες; Γι αυτό ο 5600X βγάζει σχεδόν ίδια νούμερα σε gaming με τον 5950X; Συγκριτικά με το πόσα παιχνίδια παίζονται, ένα μικρό μέρος μπορεί να εκμεταλλευτεί πάνω από 8 threads. 

23 λεπτά πριν, hln3 είπε

Ποια ψυχολογικά μωρέ τώρα; Πλάκα κάνεις; Τα games κάνουν πολύ καλά scale μέχρι και τους 8 πυρήνες και αναγκάστηκα λόγω τιμολόγησης του 5800Χ να πάω σε 5600Χ, ενώ ήμουν ήδη σε 8 πυρήνες.

Ακριβώς όπως τα λέει ο Κώστας είναι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των games κάνουν καλό scaling μέχρι 6 πυρήνες.

Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που αξιοποιούν 8 ή και πάνω. Κάτι SOTTR σε DX12, CP 2077 και κάνα-δυο άλλα.

Ξεκάθαρα πράγματα.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι έκαναν scale μέχρι 6 πυρήνες γιατί 9 στα 10 ήταν και ακόμη είναι old gen console ports από κονσόλες του 2013. Από δω και πέρα θα αλλάξουν λίγο τα πράγματα θέλουμε δε θέλουμε. Από τέλος της χρονιάς που ξεκινάει επιτέλους η αυγή των pure PS5/Xbox Series X console ports και μεταφορά μέτριας "φροντίδας" της περισσότερες φορές προς -> PC αυτών + οι απαιτητικές μηχανές γραφικών πχ Unreal Engine 5 θεωρώ ότι ένας σύγχρονος 8 core τύπου 5800Χ/3D, 11700K, 12700K κλπ θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο. Δεν θα έβαζα εγώ πλέον 6 core σε νέο gaming system εκτός και ήταν μεταχειρισμένος σε ξεφτίλα τιμή. Πάνω από 250€ δεν θα έπρεπε να έχει κανένας πλέον 6 core είτε λέγεται 7600X είτε 13600Κ

Επίσης επειδή παίζω και απαιτητικά multiplayer games, παιχνίδια όπως τα Battlefield, CoD Warzone μια χαρά scaleάρουν σαν σατανάδες και παίρνουν παραμάζωμα ότι τους πετάξεις. 

Επεξ/σία από 7nisiotis
  • Like 2
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Ναι έκαναν scale μέχρι 6 πυρήνες γιατί 9 στα 10 ήταν και ακόμη είναι old gen console ports από κονσόλες του 2013. Από δω και πέρα θα αλλάξουν λίγο τα πράγματα θέλουμε δε θέλουμε. Από τέλος της χρονιάς που ξεκινάει επιτέλους η αυγή των pure PS5/Xbox Series X console ports και μεταφορά μέτριας "φροντίδας" της περισσότερες φορές προς -> PC αυτών + οι απαιτητικές μηχανές γραφικών πχ Unreal Engine 5 θεωρώ ότι ένας σύγχρονος 8 core τύπου 5800Χ/3D, 11700K, 12700K κλπ θα αντέξει περισσότερο στο χρόνο. Δεν θα έβαζα εγώ πλέον 6 core σε νέο gaming system εκτός και ήταν μεταχειρισμένος σε ξεφτίλα τιμή. Πάνω από 250€ δεν θα έπρεπε να έχει κανένας πλέον 6 core είτε λέγεται 7600X είτε 13600Κ

Επίσης επειδή παίζω και απαιτητικά multiplayer games, παιχνίδια όπως τα Battlefield, CoD Warzone μια χαρά scaleάρουν σαν σατανάδες και παίρνουν παραμάζωμα ότι τους πετάξεις. 

Ας είμαστε ρεαλιστές, η εποχή του 6πύρηνου δεν τελείωσε και σίγουρα δεν θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον. Μέχρι το 2025 έχουνε ψωμιά να φάνε ακόμα οι 6 πυρήνες, όπως και δύναμη να δώσουν αντίστοιχα. Game που πραγματικά να αξιοποιεί 6πύρηνο δεν έχουμε δει ακόμα. Ναι, ακόμα και τα αυτά που αναφέρεις και τα άλλα που ανέφερε ο @kkatzos μπορούν να αξιοποιήσουν παραπάνω threads για extra resources των "καθαρών" πυρήνων, αντί να φορτώσουν παραπάνω τους ήδη partially φορτωμένους.

Πρόβλημα θα έχουμε όταν θα βλέπουμε τους πυρήνες να φορτώνονται σε κάτι 70+% και δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν, με αποτέλεσμα stuttering και τα συναφή. Το ότι πλέον δεν έχουν και πολύ νόημα οι 6 πυρήνες δεν το βλέπω πάντως και νομίζω ότι το κοιτάτε με λάθος οπτική. 

Το να μην "σηκώσουν" κάτι οι 6 πυρήνες, το εννοούμε με μια κάπως... μεταφορική έννοια. Δεν νομίζω να εννοεί κανένας ότι ένα παιχνίδι πρακτικά δεν τρέχει ή δεν θα τρέχει άμα δει μόνο 12 threads, ή ότι θα έχουμε αντίστοιχα σκηνικά με τα 2πύρηνα Pentium που είχε βγάλει η Intel το 13-14 που τα πήρανε όλοι για gaming και μετά από 2 χρόνια ήταν για πέταμα επειδή ήθελε το παιχνίδι περισσότερα threads από ότι υπήρχαν πυρήνες και τράβαγε σχίζες ο scheduler.

Όχι, το εννοούμε από την άποψη ότι οι 6 πυρήνες αυτοί δεν θα είναι αρκετά δυνατοί να ανταπεξέρθουν. Με παραδείγματα όπως ο 7600X όμως, όπου όπως είδαμε κοντράρει άγρια 12900K που θεωρείτο το απόλυτο gaming τσιπάκι, ένας μπορεί να συμπεράνει μόνο το εξής: Αν οι πυρήνες in question, είναι αρκετά δυνατοί, ο αριθμός τους δεν αποτελεί πρόβλημα. 

Στα άλλα περί pricing κτλ συμφωνώ κάθετα.

3 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Ω να σου

JA3lCSa.png

Ναι είναι πανάκριβες, αλλά να ρωτήσω γιατί χρειάζεσαι 64GB; 😅

Κάνω βαρύ multitasking με editing (συν άλλα προγράμματα που τρέχουν γιατί ξεχνάω να τα κλείσω) και μαξ χρησιμοποιώ γύρω στα 25-27 από τα 32. Υπο νορμάλ συνθήκες, δεν βλέπω γιατί να πας σε πάνω από 32. 

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Δεν θα έβαζα εγώ πλέον 6 core σε νέο gaming system εκτός και ήταν μεταχειρισμένος σε ξεφτίλα τιμή. Πάνω από 250€ δεν θα έπρεπε να έχει κανένας πλέον 6 core είτε λέγεται 7600X είτε 13600Κ

Τα παιχνίδια τα οποία παίζει περισσότερο η πλειοψηφια του κόσμου εκει έξω, τα τρέχουν παραπάνω από αξιοπρεπώς οι 6πυρηνοι,ειδικά μιας και οι περισσότεροι , δεν έχουν καν high end κάρτες για να τους απασχολούν τα μπουκάλια.

ΤΙ να τον κάνεις τον 8πυρηνο για αυτά εδώ https://steamcharts.com/top ?

290ευρώ έχει αυτή την στιγμή ο 5700x. Οι πιο πολλοί μόνο για επεξεργαστή δεν διαθέτουν(και δεν τους χρειάζεται)τέτοιου κόστους επεξεργαστής....

• Like 3
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, kostas_anes είπε

Ας είμαστε ρεαλιστές, η εποχή του 6πύρηνου δεν τελείωσε και σίγουρα δεν θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον. Μέχρι το 2025 έχουνε ψωμιά να φάνε ακόμα οι 6 πυρήνες, όπως και δύναμη να δώσουν αντίστοιχα. Game που πραγματικά να αξιοποιεί 6πύρηνο δεν έχουμε δει ακόμα. Ναι, ακόμα και τα αυτά που αναφέρεις και τα άλλα που ανέφερε ο @kkatzos μπορούν να αξιοποιήσουν παραπάνω threads για extra resources των "καθαρών" πυρήνων, αντί να φορτώσουν παραπάνω τους ήδη partially φορτωμένους.

Πρόβλημα θα έχουμε όταν θα βλέπουμε τους πυρήνες να φορτώνονται σε κάτι 70+% και δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν, με αποτέλεσμα stuttering και τα συναφή. Το ότι πλέον δεν έχουν και πολύ νόημα οι 6 πυρήνες δεν το βλέπω πάντως και νομίζω ότι το κοιτάτε με λάθος οπτική. 

Το να μην "σηκώσουν" κάτι οι 6 πυρήνες, το εννοούμε με μια κάπως... μεταφορική έννοια. Δεν νομίζω να εννοεί κανένας ότι ένα παιχνίδι πρακτικά δεν τρέχει ή δεν θα τρέχει άμα δει μόνο 12 threads, ή ότι θα έχουμε αντίστοιχα σκηνικά με τα 2πύρηνα Pentium που είχε βγάλει η Intel το 13-14 που τα πήρανε όλοι για gaming και μετά από 2 χρόνια ήταν για πέταμα επειδή ήθελε το παιχνίδι περισσότερα threads από ότι υπήρχαν πυρήνες και τράβαγε σχίζες ο scheduler.

Όχι, το εννοούμε από την άποψη ότι οι 6 πυρήνες αυτοί δεν θα είναι αρκετά δυνατοί να ανταπεξέρθουν. Με παραδείγματα όπως ο 7600X όμως, όπου όπως είδαμε κοντράρει άγρια 12900K που θεωρείτο το απόλυτο gaming τσιπάκι, ένας μπορεί να συμπεράνει μόνο το εξής: Αν οι πυρήνες in question, είναι αρκετά δυνατοί, ο αριθμός τους δεν αποτελεί πρόβλημα. 

Κάνω βαρύ multitasking με editing (συν άλλα προγράμματα που τρέχουν γιατί ξεχνάω να τα κλείσω) και μαξ χρησιμοποιώ γύρω στα 25-27 από τα 32. Υπο νορμάλ συνθήκες, δεν βλέπω γιατί να πας σε πάνω από 32. 

Και τώρα με 64GB είμαι και είμαι κομπλέ. Πριν που είχα 32 ήμουν οριακά. Το έχω ανοιχτό 24/7 με τα πάντα ανοιχτά διασκορπισμένα σε 3 οθόνες αλλά αυτό που μου τρώει τη RAM είναι τα VMs και οι browsers.

Editing με premiere + 2 browsers πάντως τα 32 είναι οριακά.. :/

• Like 1
Δημοσ.

11 λεπτά πριν, jmirko15 είπε

Και τώρα με 64GB είμαι και είμαι κομπλέ. Πριν που είχα 32 ήμουν οριακά. Το έχω ανοιχτό 24/7 με τα πάντα ανοιχτά διασκορπισμένα σε 3 οθόνες αλλά αυτό που μου τρώει τη RAM είναι τα VMs και οι browsers.

Editing με premiere + 2 browsers πάντως τα 32 είναι οριακά.. 😕

To μόνο πράγμα που με κράτησε απο το να βάλω 64GB ειναι οι επιδόσεις γιατί με 4 slot ειναι χέσε μέσα για να βρεις καλά timings και OC γενικά... 

Αλλά οκ αν και εγώ χρησιμοποιώ πολύ ram μπορώ να πω ότι τα 32GB βγάζουν το 99% των απαιτήσεων μου σπάνια να χρειάστηκα παραπάνω και όποτε το ξεπέρασα ήταν απλά έτσι όπως είπες έχοντας διάσπαρτα πράματα ανοιχτά τα περισσότερα εκ των οποίων δεν χρειαζόμουν εκείνη την στιγμή. 

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

To μόνο πράγμα που με κράτησε απο το να βάλω 64GB ειναι οι επιδόσεις γιατί με 4 slot ειναι χέσε μέσα για να βρεις καλά timings και OC γενικά... 

Αλλά οκ αν και εγώ χρησιμοποιώ πολύ ram μπορώ να πω ότι τα 32GB βγάζουν το 99% των απαιτήσεων μου σπάνια να χρειάστηκα παραπάνω και όποτε το ξεπέρασα ήταν απλά έτσι όπως είπες έχοντας διάσπαρτα πράματα ανοιχτά τα περισσότερα εκ των οποίων δεν χρειαζόμουν εκείνη την στιγμή. 

Εγώ είμαι με αυτές πάντως:

https://www.skroutz.gr/s/24389419/Crucial-Ballistix-Black-64GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x32GB-και-Συχνότητα-3600MHz-για-Desktop-BL2K32G36C16U4B.html

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Herald είπε

Aπό πάντα το έχω ευαγγέλιο βασικά (το cb γενικά). Γιατί τι έχει; Θυμάμαι από το 2008-2009 κάπου κόντραρα έναν i5 750 με τον phenom 2 x4 μου. 

Τον AMD. Στο βάζω στοίχημα. Θα πρέπει να είναι 1000% πάνω ένα intel cpu για να το προτιμήσει το diy κοινό. Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλα τα forum κλπα; Τίγκα με τύπους σαν τον nickoli να προπαγανδίζουν με ψευδείς ειδήσεις τίγκα παραπληροφόρηση

Ακόμα δεν βγήκαν τα CPU, πετάξτε λέει τους 12700 - 12900,  βγήκε η 6core **ανιά να πούμε ;) 

Ε κι εσύ έλεγες πετάξτε τους 5950 και πάρτα 12400.

1 ώρα πριν, kostas_anes είπε

Εάν τρέχουν δύο renders και ταυτόχρονα ή όχι χρειάζεσαι να δημιουργείς πολύ μεγάλα σε διάρκεια video, ε κάπου θα χρειασθεί. Ειδικά όταν προσθέτεις εφέ.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Herald είπε

Aπό πάντα το έχω ευαγγέλιο βασικά (το cb γενικά). Γιατί τι έχει; Θυμάμαι από το 2008-2009 κάπου κόντραρα έναν i5 750 με τον phenom 2 x4 μου. 

Τον AMD. Στο βάζω στοίχημα. Θα πρέπει να είναι 1000% πάνω ένα intel cpu για να το προτιμήσει το diy κοινό. Δεν βλέπεις τι γίνεται σε όλα τα forum κλπα; Τίγκα με τύπους σαν τον nickoli να προπαγανδίζουν με ψευδείς ειδήσεις τίγκα παραπληροφόρηση

Ακόμα δεν βγήκαν τα CPU, πετάξτε λέει τους 12700 - 12900,  βγήκε η 6core **ανιά να πούμε ;) 

Ανταπαντώ για διασκέδαση στην ανουσιολογία σου, ποτέ το γραπτό σου δεν αναδεικνύει την ουσία.  :)

Γιατί παρακαλάς για οπαδούς;  :) 

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Armoral είπε

Ε κι εσύ έλεγες πετάξτε τους 5950 και πάρτα 12400.

Θες να βρείς 1 πόστ που έχω γράψει κάτι τέτοιο; 1, όχι 2 ;) 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...