Προς το περιεχόμενο

AMD Zen 4 (Raphael/Genoa) AM5 - Ryzen/Threadripper/Epyc

Aten-Ra

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 8,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1 ώρα πριν, tolisrx8 είπε

Δεν πιστευω να είναι τοσο τραγικά τα πράγματα . Έξι μήνες με το  bios 0805 ( το δεύτερο που είχε βγει σε ASUS hero  ) με curve negative - 20 και μετά - 25 δεν είχα το παραμικρό θέμα σε 7950x με expo II 

Ίσως να υπήρξε το θέμα με τους 7000x3d σε συνδυασμό expo ή manual oc …

Απο οτι λενε στο βιντεο καποιος ειχε θεμα με 3d και χωρις expo. Ολες η μητρικες περαν την asus βαζουν νορμαλ ταση στο soc με expo. Η asus το παρακανει. Επισης η asus εχει και αλλα θεματα με το ocp. Ακομα δεν ξερει κανεις με σιγουρια απο οτι εχω καταλαβει ποιο ειναι ακριβως το προβλημα.

Τωρα αν ειναι τραγικα και βεβαια ειναι ,δεν γινεται να σκας κοντα 1500 ευρω για cpu και μητρικη και να σου σκαει το τσιπακι στα καλα καθουμενα. Ακομα και αν τυχαινει και σε 1 στους 1000.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, tolisrx8 είπε

Δεν πιστευω να είναι τοσο τραγικά τα πράγματα . Έξι μήνες με το  bios 0805 ( το δεύτερο που είχε βγει σε ASUS hero  ) με curve negative - 20 και μετά - 25 δεν είχα το παραμικρό θέμα σε 7950x με expo II 

Ίσως να υπήρξε το θέμα με τους 7000x3d σε συνδυασμό expo ή manual oc …

προφανως δεν ειναι τοσο τραγικα..  πριν τους x3d δεν ειχε κανεις θεμα..

ισως τα volt που δινει η asus να ειναι υψηλα αλλα αυτο δεν ειναι προβλημα της am5 πλατφορμας..

λογικα με τα καινουρια bios θα λυθουν ολα τα προβληματα

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Τωρα αν ειναι τραγικα και βεβαια ειναι ,δεν γινεται να σκας κοντα 1500 ευρω για cpu και μητρικη και να σου σκαει το τσιπακι στα καλα καθουμενα. Ακομα και αν τυχαινει και σε 1 στους 1000.

Εγω εσκασα 35000 για audi a3 και χαλασε σε ενα μηνα😅.. Παντα θα υπαρχουν προβληματα σε νεα προιοντα γι'αυτο υπαρχει η εγγυηση..

Αν η intel ειχε επεξεργαστες με το ιδιο efficiency θα επαιρνα intel, αλλα τωρα πουλαει επεξεργαστες του 2017 σε τιμες 2023..   https://www.notebookcheck.net/Incredibly-low-Ryzen-9-7950X3D-gaming-power-consumption-appears-to-leave-the-Core-i9-13900K-KS-in-the-dust.697994.0.html

Επεξ/σία από dimos15

1 ώρα πριν, dimos15 είπε

προφανως δεν ειναι τοσο τραγικα..  πριν τους x3d δεν ειχε κανεις θεμα..

ισως τα volt που δινει η asus να ειναι υψηλα αλλα αυτο δεν ειναι προβλημα της am5 πλατφορμας..

λογικα με τα καινουρια bios θα λυθουν ολα τα προβληματα

Εγω εσκασα 35000 για audi a3 και χαλασε σε ενα μηνα😅.. Παντα θα υπαρχουν προβληματα σε νεα προιοντα γι'αυτο υπαρχει η εγγυηση..

Αν η intel ειχε επεξεργαστες με το ιδιο efficiency θα επαιρνα intel, αλλα τωρα πουλαει επεξεργαστες του 2017 σε τιμες 2023..   https://www.notebookcheck.net/Incredibly-low-Ryzen-9-7950X3D-gaming-power-consumption-appears-to-leave-the-Core-i9-13900K-KS-in-the-dust.697994.0.html

Δεν ειναι θεμα μονο της asus δυστυχως. Και ναι ειναι θεμα μονο στους 3d. Οσο για το audi ,ας προσεχες :p

(πλακα κανω μην παρεξηγηθω)

Δεν έχω καταλάβει, άλλη τάση δίνει το xmp από το expo ; Στην δική μου proart x670e με xmp ανέβαινε το ρεύμα 1.35-1.40 απορώ πως δεν έσκασαν αλλά είχα όριο θερμοκρασίας τους 75C. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, nick0lis είπε

Δεν έχω καταλάβει, άλλη τάση δίνει το xmp από το expo ; Στην δική μου proart x670e με xmp ανέβαινε το ρεύμα 1.35-1.40 απορώ πως δεν έσκασαν αλλά είχα όριο θερμοκρασίας τους 75C. 

Στους 3d απο οτι καταλαβα γινεται η ζημια.

1.4v για το vcore η για το vsoc?

Επεξ/σία από akoinonitos

4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Στους 3d απο οτι καταλαβα γινεται η ζημια.

Πιθανών οι overclokers με την ευκολία του νορμαλ ρυζεν να εφάρμοσαν την ίδια τακτική και στον 3D.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Πιθανών οι overclokers με την ευκολία του νορμαλ ρυζεν να εφάρμοσαν την ίδια τακτική και στον 3D.

Ρε δεν εχουν θεματα μετα απο oc. Και στοκ γινεται η φαση.

Απο οτι λεει ο Steve ,ο ενας που το επαθε τον ειχε στοκ και δεν ειχε καν expo να φανταστεις. Αυτο ειναι το ενα προβλημα.

Υπαρχει και αλλο θεμα με τις asus ,που ειχαν πολυ ανεβασμενο ocp με αποτελεσμα να χαλαει και το socket περαν του cpu. 

Στις giga δεν καηκε το socket. Μονο στην asus 

Λενε οτι το προβλημα βρισκεται στο vsoc αλλα τλκ απο οτι ειδαν υπαρχει και αλλο προβλημα.

Yπαρχει και θεμα με την γειωση απο οτι ειπαν και δεν υπαρχει επαρκης διαφυγη  με αποτελεσμα να σκαει το τσιπακι.

Επισης ειπε οτι υπαρχουν πολλα bugs στην πλατφορμα αλλα θα τα αναφερει σε ξεχωριστο βιντεο.

Για καλως και για κακως τσεκαρετε το vsoc οσοι εχετε 3d

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3

4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

το vsoc ειναι που δημιουργει το θεμα 

Σίγουρα, αλλά δεν το είχα καταλάβει. Στην αρχή με ενεργοποιημένο το xmp το σύστημα μου έριχνε επανεκκίνηση στα βαριά work loads και με έβαζε στο bios επικοινώνησα με το μαγαζί και μου είπε οφείλεται στις μνήμες χωρίς να υπάρχουν memory errors να περιμένω update bios. 
Το cb23 το έβγαζε αλλά έβλεπα ότι μου πρόσθετε 10-11w στην ολική κατανάλωση να έχω τις μνήμες στα 6ghz. Το έκανα default από την στιγμή που το 1‰ δεν αξίζει τόσο θερμικό στρες.

5 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ρε δεν εχουν θεματα μετα απο oc. Και στοκ γινεται η φαση.

Απο οτι λεει ο Steve ,ο ενας που το επαθε τον ειχε στοκ και δεν ειχε καν expo να φανταστεις. Αυτο ειναι το ενα προβλημα.

Υπαρχει και αλλο θεμα με τις asus ,που ειχαν πολυ ανεβασμενο ocp με αποτελεσμα να χαλαει και το socket περαν του cpu. 

Στις giga δεν καηκε το socket. Μονο στην asus 

Λενε οτι το προβλημα βρισκεται στο vsoc αλλα τλκ απο οτι ειδαν υπαρχει και αλλο προβλημα.

Yπαρχει και θεμα με την γειωση απο οτι ειπαν και δεν υπαρχει επαρκης διαφυγη  με αποτελεσμα να σκαει το τσιπακι.

Επισης ειπε οτι υπαρχουν πολλα bugs στην πλατφορμα αλλα θα τα αναφερει σε ξεχωριστο βιντεο.

Για καλως και για κακως τσεκαρετε το vsoc οσοι εχετε 3d

Δεν το είχα δει …. και στοκ πως και την γλίτωσα εγώ ; 

3 λεπτά πριν, nick0lis είπε

Σίγουρα, αλλά δεν το είχα καταλάβει. Στην αρχή με ενεργοποιημένο το xmp το σύστημα μου έριχνε επανεκκίνηση στα βαριά work loads και με έβαζε στο bios επικοινώνησα με το μαγαζί και μου είπε οφείλεται στις μνήμες χωρίς να υπάρχουν memory errors να περιμένω update bios. 
Το cb23 το έβγαζε αλλά έβλεπα ότι μου πρόσθετε 10-11w στην ολική κατανάλωση να έχω τις μνήμες στα 6ghz. Το έκανα default από την στιγμή που το 1‰ δεν αξίζει τόσο θερμικό στρες.

Δεν το είχα δει …. και στοκ πως και την γλίτωσα εγώ ; 

εσυ δεν εχεις 3d ρε :p

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Δεν ειναι θεμα μονο της asus δυστυχως. Και ναι ειναι θεμα μονο στους 3d. Οσο για το audi ,ας προσεχες 😛

(πλακα κανω μην παρεξηγηθω)

κανεις δεν ξερει αλλα φαινεται οτι μονο asus και gigabyte εχουν το προβλημα(και μονο σε x3d)

Επεξ/σία από dimos15
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα έχετε μπερδέψει λίγο.

1. Στις ASUS που χάλασε το socket, το πρόβλημα είναι ότι δε δουλεύει σωστά το OCP (over current protection). Το motherboard συνέχιζε και έδινε 400W σχεδόν σε καμένη CPU, οπότε έφτανε σε θερμοκρασίες όπου γίνεται desolder το chip και καταστρεφόταν το socket.

2. Οι X3D έχουν temp limit τους 106 ενώ οι non-3d τους 116. Αυτό δεν ίσχυε σε πολλά motherboard, όπου ο X3D είχε όριο 116. Αυτό μάλλον οδήγησε στη καταστροφή τη CPU στο Gigabyte board που έτρεχε χωρίς EXPO και με Vsoc χαμηλό. Τώρα γιατί πήγε στους 116 δε μας το λέει στο video. Ίσως σε overclock - αν και ο χρήστης λέει πως έτρεχε stock.

3. Οι περισσότερες μητρικές έδιναν Vsoc 1.20 ως 1.25 με EXPO, μόνο η ASUS έδινε 1.35 που ήταν 1.40 στη πράξη.

Από τα παραπάνω βγαίνει το εξής συμπέρασμα: η ASUS ανέβασε τουλάχιστον 50% τις τιμές σε μητρικές και πούλησε σκουπίδια. Default ρύθμιση του OCP στα 400W όταν η πλατφόρμα αναφέρει max PPT 230W είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Αν θες να υποστηρίζεις νίτρο και λοιπές ανοησίες, κάνε το αλλά όχι στα default. Να πρέπει ο χρήστης να αλλάξει τα OCP όρια. Επίσης, default Vsoc σε EXPO 1.40 γιατί "έλα δώσε ρεύμα να δουλέψουν όλα τα  ram kit που υπάρχουν και όλοι οι χάλια IMC που μπορεί επίσης να υπάρχουν".

Αισθάνομαι μεγάλο κορόιδο που πήρα ASUS (X670E TUF).

edit: Ξέχασα να συμπληρώσω πως της Gigabyte το board είχε άλλο ένα πρόβλημα, έμενε στην παλιά custom Vsoc τιμή που μπορεί να είχες βάλει, αν το γύρναγες στο auto - υπό συγκεκριμένες συνθήκες που δεν περιέγραψε ο Steve στο video.

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 9

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...